Stupar incepator

Creat de bionut, Septembrie 05, 2013, 12:17:59 PM

« precedentul - următorul »

bionut

Va salut stimati colegi de forum. Eu ma numesc Batrinache Ionut, am 22 de ani si sunt din Putineiu, Giurgiu. Student de "profesie".

Tot ce vreau este sa reusesc sa imi cladesc cativa stupi pe care sa ii ingrijesc pentru foloase casnice, nu am timp si nici cunostintele necesare pentru a face apicultura pentru comert.

In aceasta toamna voi face/cumpara 2-3 stupi pe care sper ca in primavara sa ii populez cu albine.
Personal nu cunosc pe nimeni care face apicultura si la care sa pot merge sa vad si sa invat diferite procese practice care au loc in stupina. Deci ma voi baza complet pe carti ( slava domnului ca am gasit o multime de carti bune, scanate, pe internet) si pe ajutorul vostru si al discutiilor de pe forum.
Sanatate!

Tamu

:welcome:

La fel am inceput si eu.
Sa ai multa bafta si documenteaza-te cat mai mult cu putinta.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

bionut

Multumesc!
Asta voi incerca sa fac. Intentionez sa printez Stuparitul de Hristea si sa o citesc. Am citit prefata din pdf si mi-a placut felul in care e scrisa, are un aer interbelic :)

xvader

Bine ai venit printre noi.
Documenteaza-te cat mai bine, si orice intrebari o sa ai fi sigur ca aici vei afla raspunsurile.
Bafta multa!

Marius-ursulakhe

bionut  :welcome:    :hi:
Daca nu intalegi ceva asteptam intrebari  :wink2:  :smile:

davcosti

DACĂ CURGEA MIERE CA LA ROBINET ERAM TOȚI APICULTORI! Dacă vrei să te documentezi Gratuit poți descărca cărți online Apicole urmând linkul: http://dinstup.ro/forum/showthread.php?tid=2502
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

bionut

Va multumesc pentru primirea calduroasa. Intrebari o sa am cu siguranta avand in vedere ca stiu mai nimic.
Momentan sunt undercover pe forum, citesc din umbra tot ce pot.
Incerc sa ma hotarasc asupra tipului de stup, sau daca ar fi mai bine sa ii construiesc si sa cumpar apoi familie, sau sa cumpar in primavara familie cu tot cu lada, nu stiu daca o sa gasesc asa totusi.

In fine, ma bate gandul sa ma opresc la un orizontal, ca sa am costuri mai putine la inceput (cel putin asa imi imaginez).
Ramane de vazut.

petru.atudorei

Bine ai venit.

De curiozitate. de ce crezi ca un stup orizontal ar avea costuri mai putine?

bionut

Pentru ca nu are nevoie de caturi, care se cumpara separat din care stiu eu, nu intra in pretul stupului. Plus ca cica ar fi mai usor de lucrat cu el pentru incepatori.
Acum nu stiu, vorbesc din auzite, daca gresesc rog corectare :)

petru.atudorei

dintr-un stup orizontal nu ai sa scoti miere curata. vei fi nevoit sa bagi la centrifuga rame cu puiet si miere. iti recomand stupul pe 14 rame cu cat. eu il numesc stupul lenesului. pretul cu tot cu cat e apropiat de cel al unuia orizontal.
daca iti construiesti tu stupii iesi si mai ieftin. eu dinte-un metru cub de scandura imi fac 25 stupi cu tot cu caturi

Vyktor

Salut Ionut
Bine ai venit pe forum .Nu pot sa-ti urez bun venit printre apicultori pentru ca deocamdata faptul ca am 5 stupi nu imi da dreptul sa ma numesc apicultor mai ales ca sunt si eu la inceput de drum.
Ca si tine la inceput am cautat la ceilalti raspuns la intrebarea legata de tipul stupului ,insa nu cred ca cineva  va putea sa iti recomande un anume tip de stup pentru ca ar fi mai bun decat ceilalti. In cele din urma eu am ales vertical pe 10 rame cu cat de 1/2.Catul de 1/2 l-am ales deoarece la mine nu este o zona cu potential melifer extraordinar si cel putin deocamdata nu am de gand sa fac pastoral.Daca ar fi sa aleg acum tipul de stup as incepe cu vertical pe 12 rame pe care la inceput l-as tine pe maxim 10 rame pana cand m-as obisnui cu lucrul cu ramele.Poate ceilalti care or sa citeasca or sa rada dar eu iti spun ce am simtit  pentru ca in momentul in care am ajuns cu ei la 10 rame , cand am fost nevoit sa ii desfac, din cauza neindemanarii m-am simtit stanjenit si mi-ar fi convenit in acel moment un pic de spatiu care sa imi permita sa ma desfasor mai usor.Oricum nu imi pare rau ca am ales "verticalul" deoarece dupa ce mi-am bagat mainile si prin orizontal pot spune ca nu am gresit , asta doar pentru faptul ca nu imi place ladoiul respectiv ,...  ^:)^scuze celor care il folosesc...este doar parerea mea.In ce priveste pretul nu cred ca este o diferenta semnificativa intre un vertical+cat si un orizontal ...posibil sa iesi mai ieftin la vertical.
La tine in Putineiu este cineva care se cheama Balaeanu Ion , in trecut a avut in jur de 50-60 de stupi  acum mai are doar cativa , care este posibil sa te ajute......nu garantez.
Bafta multa !

bionut

@ petru.atudorei:  Nu am luat in calcul si faptul ca o sa am si puiet pe ramele cu miere. Deci tot la vertical o sa raman, asa cum intentionam inainte sa citesc despre orizontal. Sincer i-as face singur, dar nu stiu cat de usor se gaseste scandura uscata si debitata. Dispun de scule de taiat, dar nu si de abrich si uscator.

@vyktor: Deci fie ca e pe 10, 12 sau 14 rame, cum zice Petru mai sus, recomanzi caturi de 1/2 in zona noastra? Tot in curte o sa ii tin si eu... asta daca nu difera asa mult baza melifera din Roata pana la Putineiu...
O sa ma interesez despre acea persoana, multumesc pentru pont. Banuiesc ca a avut demult 60 de stupi, ca altfel as fi auzit de el.
De asemenea la Putineiu vin multi in pastoral, din mai toat Muntenia, poate reusesc sa fur si de la ei ceva la vara...la meserie ma refer, nu la stupi :))
Numai bine!

Vyktor

In urma cu doar cativa ani ...nu de foarte mult timp.
Daca vin foarte multi apicultori in pastoral asta inseamna ca este potential bun ...in cazul asta ar trebui sa te mai gandesti la ce tip de cat alegi.
Bafta

bionut

Da, dar m-am gandit ca nu o fi diferenta asa de mare in doua parti ale judetului...
Se face agricultura aici, se gaseste mereu rapita, floarea soarelui, plus destui salcami. La 5-6 km sunt si paduri de salcam, daca as avea timp sa fac pastoral. Eu sper sa am timp sa ma ocup de stationar.
Imi recomanzi caturi de 3/4 in cazul asta? Ar avea rost sa iau caturi intregi?

dodo79

Salut bionut.eu folosesc stupi de poliuretan ,10 rame(faroger).usor de manipulat,usor de lucrat,pret....maricel.pe forum la sectiunea stupi sunt postari despre acest model sau daca vrei mai multe vb cu SPYKAL care foloseste si el de ceva timp.eu sunt foarte multumit de el.folosesc atat caturi de 3/4 cat si 1/2.sunt usoare ca greutate si se simte diferenta fata de lemn la cules.eu zic sa te documentezi bine inainte sa faci alegerea.depinde si cat poti sa investesti.bafta multa