Micul Apicultor Ioan Ursachi

Creat de Ionut Ursachi, Iulie 28, 2013, 01:28:07 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

Citat din: oroles din Ianuarie 10, 2015, 12:48:21 PM
Da o medie de 13.75 kg per stup.
Si mie mi se pare mult. Iernezi numai pe zahar?

unii storc si ultima picatura de miere , apoi cumpara morcovi sa aibe peste iarna  :nono: :nono:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

paul1

Vad ca unii dintre voi se arata foarte mirati de cantitatea de zahar transformata in sirop ! La o prima lectura, asa ar parea ! Acest zahar(sirop) l-am administrat incepand din august. Parte din el s-a transformat in puiet. Am adus stupii de la floarea soarelui cam pe la jumatatea lunii august cu maximum 2 rame puiet iar restul ramelor erau blocate cu pastura ! La inceputul lui septembrie aveam 4-5 rame cu puiet, adevarat ca am si unificat roii slabi cu familiile slabute.
Astazi fiind 6-7*C am ridicat toate capacele ! Nici o pierdere ! Mortalitate normala in stupi, 20-30 albine, hrana consumata mai putin de 20%. Am mai reorganizat pe ici pe colo, unde erau multe albine pe fata exterioara a ultimei rame, inspre diafragma, am mai pus o rama aproape plina. Din 24, la 3 am gasit ceva umezeala, nu prea multa, sper sa nu fie vorba de ceva puiet.
LE ... pentru Marius invatatorul, nu extrag NICIODATA din cuib. Am extras doar din caturi. La floarea soarelui n-am extras nimic deoarece la mine in zona floarea nu da niciodata nectar (nu ma invat minte).Morcovii nu-i cumpar, sunt ... productie proprie ! :razz: :hi: Sa nu-mi spui ca tu stai relaxat ca ... nu te cred. In domeniul asta tot timpul pot sa apara surprize si nu dintre cele mai placute, tot timpul te intrebi daca ai facut tot ce trebuia, tot timpul ai ceva sa-ti reprosezi ... :nod:
LE 2 ... Ionut, nu te supara ca mai discutam pe pagina ta !

Ionut Ursachi

Nu ma supar domnule paul ! :) invat si eu  lucruri noi
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."
    Multa sanatate si respect !

marius_vfp

Citat din: paul1 din Ianuarie 10, 2015, 05:43:09 PM
Am adus stupii de la floarea soarelui cam pe la jumatatea lunii august ......?.?...

LE ... pentru Marius invatatorul, nu extrag NICIODATA din cuib. Am extras doar din caturi. La floarea soarelui n-am extras nimic deoarece la mine in zona floarea nu da niciodata...........

Curios e faptul de ce ai mai dus stupii la floare daca  aceasta nu da nectar.

nici eu nu extrag din cuib dar dar cuibul nu e si rama de la doaga care e plina ochi ,mai bine ziceai ca nu extragi din corpul de iernare  axta e alta treaba , pentru mine cuibul e strict acele rame pe care se gaseste puietul  plus inca 2 rame vecine pe care poate  fi miere sau pastura.
cu morcovii am stat mai prost anul asta nu am mai pus in gradina  anii anteriori sau facut cam mici nu  amavut posibilitate de irigare si am renuntat .
poate nici cel mai bun apicultor nu e ferm convins ca a facut tot ce trebuia surprize pot aparea oriunde
insa dinrespect pentru albine le dau cea mai buna mancare  .....mierea.....
spor

dan sebastian

La floarea soarelui, daca nu extragi din cuib, matca nu are unde sa depuna. Deblocarea cuibului e esentiala daca vrei sa ai albine multe. Plus ca mierea de fs nu e prea recomandata la iernare, mai bine dai sirop din jum lui aug pana sf sept.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marius_vfp

perfect adevarat , matca trebuie sa traga tare pe ultima 100 de metri astfel plapuma va fi subtire in jurul ei si va tremura de frig ,

referitor la extractia din cuib , ma refer  strict la ramele care contin si ceva puiet, extractia nu e chiar indicata in aceasta perioada(iulie/august), se pot introduce faguri buni pentru ouat si cu ceva coronite pe ele (pastrate la rezerva) care daca nu corespund dupa eclozinarea puietului se pot scoate si lasa doar ramele bune de iernat. cel putin eu asa fac.

spor

calmusdaniel

La fs tendinta fam e de a bloca cuibul (asa face albina carpatina)E bine sa fie deblocate ramele pline cu miere pt a face destul loc pt ouat(asta nu inseamna sa extragi toata mierea din cuib),iar mierea de fs e f buna la iernat.

Ionut Ursachi

Parerea mea ..nu stiu cat e de buna : pentru iernat este buna orice miere in afara de cea de mana ..daca nu era buna nu o culegeau albinele .. ca ele nu o culeg pt apicultor ci pentru supravietuirea lor .
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."

calmusdaniel

Problema e ca noi decidem pt fam de albine cu ce trebuie sa se hraneasca,caci daca ar fi dupa ele si ar hotari singure,ne-am trezi cu punga de zahar in cap si cu un  bidon de sirop in bot.Apicultorul vede bani in orice peticut de miere!si de aici apare conflictul de interese

bismark

Dupa cite am invatat eu de la tata si el de tatal lui, cea mai buna miere pentru iernat este cea de salcim si de cind am albine las la rezerva maxim 2 rame mai pline de la salcim si poliflora.Daca mierea este capacita rareori albina se apuca de ea sa o consume.Am observat ca nici primavara unele familii nu se agata de ea pina nu incepe ponta masiv si cind o scrijelesti pentru a elibera fagurii pentru ponta inca este nu este cristalizata.  Aceea este cea mai buna miere pentru a creste puietul de primavara.Eu nu am dat siropuri sau alte hraniri artificiale decit miere de la rezerva. Un Hagi Tudose nu va face avere cu un strop de miere in plus luata pentru doi banuti.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Ionut Ursachi

Aveti dreptate domnilor !  Insa eu ca incepator pentru stimulari sau completari nu am alta solutie la masura buzunarului meu .. miere in locatia mea nu au de unde aduce ...si ca sa le cumpar eu mierea .. nu cred ca reusesc :(

dan sebastian

Cand vei avea, vei face ca domnul Bismark. Acum e situatie de urgenta, care impune sa le dai toamna zahar si acum turte. E buna varianta lui in cazul in care ai cules. Oricum nici el nu a putut pastra anul trecut rezerva de salcam deoarece nu a fost miere de salcam in 2014. Totdeauna te adaptezi in functie de situatie. Pt supravietuirea albinelor e f. bun zaharul si derivatele lui de porumb. Insa date ca exceptie. Ideal e sa iernezi pe miere.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Ionut Ursachi

Am inteles .Dar vin cu alta intrebare . Dupa sfatul domnului Dan Margarit care ne sugera sa folosim o diversitate de tratamente pentru tratarea bolilor care duce la evitarea  slabirii imunitatii paduchelui pentru un anumit tip de tratament. Ce alte tratamente putem folosi in afara de Varachet Forte ?

dan sebastian

In sezon, folosesti rama claditoare si executi trantorii capaciti. Tratamente ar fi mavrirol si taktik, dar sunt va varachetul. Acidul oxalic mai mege si timolul. Cu fum din foaie de tutun nu te sfatuiesc.

Ionut Ursachi