VICTOR M.

Creat de Vyktor, Iunie 21, 2013, 09:58:47 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Citat din: Vyktor din Martie 10, 2015, 07:19:04 PM
A trecut ceva timp de cand nu am mai postat pe pagina mea.
Astazi vreau sa va prezint prima cutie de lemn facuta de mine. Mai am de pus polistirenul in capac si tabla, de chituit pe ici pe colo,  si de montat scandurica de zbor. Eu zic ca e bine,  cu toate ca mai sunt necesare cateva corecturi.
Acum astept si criticile sau sfaturile. :thanks:

Buna!

Pe langa ce a zis yulian cu dimensiunea interioara a lazii cu care si eu sunt de accord ( eu pe 12 r am facut interiorul de 455 mm) mai am doua propuneri:
- blocul de urdinis trebuie facut cu vreo 2 mm mai subtire pentru a putea sa il scoti usor (se unfla de la apa)
- ramele ar fi mai rezistente cu 2 cuie pe fiecare parte a leatului superior (sau macar unul de sus si altul din lateral)
Atentie la canalele facute pe corpul 1/1. Daca doriti sa bagati diafragma etansa pentru a tine 2 sau 3 roi in lada mai trebuie sa aveti grija la fund (nu are canalele taiate pentru diafragma). La 3 roi va trebuie si alte urdinise.
In rest... Cred ca ati lucrat mai bine decat multi indivizi care comercializeaza stupi. Nu le spun tamplari, ca ii jignesc pe cei cu aceasta meserie. Astept poza cu lada populata.  =D>
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Vyktor

Salut Adrian
In primul rand multumesc pentru apreciere.
Acum in ce priveste remarcile tale , eu zic ca la interior cei 4 mm  lasati in plus sunt suficienti(in poza se vede ca intre ramele din mijloc exista o mica diferenta). Am zis ca este suficient pentru ca la o cutie pe care am cumparato ramele intrau fest. Acum ramane de vazut daca este suficient sau nu.
Ramele au cate doua cuie batute din lateral si unul de sus.
In ce priveste canalele , asa este , mi-am dat seama dupa ce le-am facut. Cutiile pe care am sa le fac cu diafragme despartitoare ,le voi face cu fundul plin , eventual fix.
Blocul de urdinis , asa este , ai dreptate , asa ca... mai tai din el...... :rotfl: :hi:

Vyktor

Ajuns in forma finala. Cu prima ocazie,  in care temperatura o sa mi permita, voi muta in el o familie care a iernat in stup din polistiren. Inca nu am prins nicio zi in care sa pot umbla sa vad ce am prin ei. Mai e un pic si se fac 6 luni.

romikele

A iesit foarte frumos, cu siguranta va fi si de folos!  :wink2:
Poti trece la al doilea!  :D

Vyktor

Multumesc nea Mihai. Si eu sunt multumit de cum a iesit. Ramane de vazut cat de uscata a fost scandura.
Mai am pentru inca 4. Oricum 5 ar fi maxim cu cat as vrea sa cresc numarul anul acesta. Step by step.

bismark

Frumos,Victore dar parerea mea este ca aerisirea din capac sa fi fost pe lateral avind in vedere ca vinturile cele mai puternice sint din sud si nord si facindu-se un curent puternic cind bate vintul iti poate raci puietul,mai ales primavara.Este ca si cum ai deschide usa si fereastra cind sint pe aceeasi directie.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

oroles

Cam asa se face un stup bun! Felicitari!  =D>
Ca o observatie, la capac incearca sa il faci inclinat si sa ii faci bordura ca sa nu ploua pe peretii stupului. Cred ca si domnul bismark are la fel, daca nu ma insel.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

poate foloseste folie

romikele

Citat din: bismark din Martie 18, 2015, 07:12:43 AM
    Frumos,Victore dar parerea mea este ca aerisirea din capac sa fi fost pe lateral avind in vedere ca vinturile cele mai puternice sint din sud si nord si facindu-se un curent puternic cind bate vintul iti poate raci puietul,mai ales primavara.Este ca si cum ai deschide usa si fereastra cind sint pe aceeasi directie.Cu respect ^:)^
Dupa cum se vede, fundul este cu sita, de aceea aerisirile din capac nu sunt indicate.
Sistemul clopot nu este eficient cu acele aerisiri, iar astuparea acestora ar necesita manopera si materiale in plus.

Totusi, in ultimile imagini se vad si aerisirile...

Vyktor

Pentru moment am ales sa folosec folia in locul podisorului. In iarna asta peste folie am pus polistiren. Am observat ca intre polistiren si capac s a format condens. Tocmai de aceea am facut aerisirea,  care vine deasupra polistirenului de pe foliei.

romikele

Polistirenul asa face. Eu peste folie pun o paturica in doua si nu am astfel de probleme.
Daca albinele inteapa folia peste iarna, aerisirile acelea vor crea probleme, deoarece va creste mult consumul si exista riscul de infometare.

Vyktor

Citat din: oroles din Martie 18, 2015, 07:30:10 AM
Cam asa se face un stup bun! Felicitari!  =D>
Ca o observatie, la capac incearca sa il faci inclinat si sa ii faci bordura ca sa nu ploua pe peretii stupului. Cred ca si domnul bismark are la fel, daca nu ma insel.

Multumesc Oroles. Ai dreptate cu bordura la capac, dar tinand cont ca este prima oara cand am indoit o tabla, ma refer la o astfel de lucrare, am preferat sa nu ma complic prea tare. Probabil la urmatorul am sa incerc si aceasta varianta.

Vyktor

Astazi a fost prima zi de primavara cu adevarat. Fetele baga polen la greu. Aduc si polen rosu . De la ce poate fi?

Vyktor

Citat din: ciucur din Martie 11, 2015, 02:33:42 PM

Astept poza cu lada populata.  =D>

Pentru colegul Adrian

ciucur

Multumesc !

Sa dea Domnul sa fie vreme buna si albinutele sa va recompenseze cu multe rame pline cu miere !
Nimic nu se pierde, totul se transforma.