concentratie tinctura de propolis

Creat de mugur_c, Iunie 02, 2013, 10:23:29 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: dodo79 din Aprilie 27, 2014, 09:57:18 PM
Citat din: oroles din Aprilie 27, 2014, 09:11:55 PM
Citat din: dodo79 din Aprilie 27, 2014, 07:12:05 PM
am incercat sa fac si eu tinctura de propolis.L-am adunat ,pastrat la rece.(120gr.).Am pus intr-un recipient inchis de sticla 300 ml alcool(70 grade).doar asa am avut si propolisul.Am tot agitat la el vreo 3 saptamani.dupa ce l-am separat de reziduri am observat:
-miros medicamentos.
-gust foarte amar cu ramasite de ceara fine in gura.
-am bagat linguritain lichid si cand am scos-o sa ingalbenit.de o foita de ceara :D :D.
in contactul cu apa tinctura sa ingalbenit ca ceara si a inceput sa spumege ca si apa oxigenata.
cu ce am gresit?
m-am gandit ca in propolisul a fost amestecat cu o cantitate mai mare de ceara .
Cu nimic!
Asa e propolisul tinctura. Evita totusi sa pui apa in el. Nu trebuie dizolvat in apa. Se ia cu paine, nu se dilueaza in apa sau ceai.
am facut-o si pe asta. :D
eu am primit de la cineva tinctura de propolis dar nu avea asa gust rau.se simtea putin gustul de alcool,dar nu era asa de amar.nici ceara nu se simtea asa de tare,adica nu ramanea pe lingurita cum m-ia ramas mie
asa ca l-am aruncat . :yahoo_cry: ))/ ))/ ))/ ))/

Eu am scris un Motto:" Nimic nu costa mai scump ca nestiinta."
  Propolisul nu este solubil in apa ci doar in alcool de o anumita concentratie. Daca diluezi solutia alcoolica, o parte din propolisul pe care il contine va precipita, de fapt se va depune pe peretii vasului. Deci ce tu ai zis ca este ceara, era propolis care s-a depus. Vad ca multi recomanda sa se puna propolis in ceai sau in alte lichide. Dupa mine asta este o greseala, parte din propolis pierzandu-se, prin depunere. Spui ca tinctura ta avea alt gust decat cea cumparata. Depinde de calitatea de propolis, dar si de concentratia in propolis a tincturii. Pur si simplu a ta a fost mai concentrata si de aceea gustul era mai pronuntat si se depunea chiar si pe dinti si in gura. Incearca sa faci tinctura din ceara si imi spui ce iese!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dodo79

Citat din: stefan1 din Aprilie 28, 2014, 01:55:03 AM

Eu am scris un Motto:" Nimic nu costa mai scump ca nestiinta."
  Propolisul nu este solubil in apa ci doar in alcool de o anumita concentratie. Daca diluezi solutia alcoolica, o parte din propolisul pe care il contine va precipita, de fapt se va depune pe peretii vasului. Deci ce tu ai zis ca este ceara, era propolis care s-a depus. Vad ca multi recomanda sa se puna propolis in ceai sau in alte lichide. Dupa mine asta este o greseala, parte din propolis pierzandu-se, prin depunere. Spui ca tinctura ta avea alt gust decat cea cumparata. Depinde de calitatea de propolis, dar si de concentratia in propolis a tincturii. Pur si simplu a ta a fost mai concentrata si de aceea gustul era mai pronuntat si se depunea chiar si pe dinti si in gura. Incearca sa faci tinctura din ceara si imi spui ce iese!
eu l-am pus in apa doar ca sa vad reactia.eu nu am dat copiilor cu altceva decat miere.stiu ca in contact cu apa ,o parte din tinctura isi pierde efectul.deci sa inteleg ca a fost buna tinctura?
ma indus in eroare acel gust  foarte amar

bucovineanu

Probabil era cam mare concentratia. Ceara nu se dizolva in alcool.

dodo79

am vrut sa fie de 30%.asa ca am pus 120 grame de propolis in 300 ml de alcool(70 grade).e posibil ca taria alcoolului fiind mai mica de 90 sa mareasca concentratia propolisului.
asta este .din greseli invatam.
daca  concentratia propolisului este mai mare si adaugam alcool se mai dilueaza?

pad3

Citat din: oroles din Aprilie 27, 2014, 09:35:51 AM
@pad3
Pai nu ti-am mai spus si eu in trecut cum fac. Il pun la frigider la racit cateva ore, dupa care fie il zdrobesc cu sucitorul in mojarul pentru usturoi, fie il macin. Apoi il punem la macerat. Si agitarea zilnica de cel putin 2 ori face bine, schimband suprafata graunciorului de propolis.

asa e oro, ms. da intelege si tu ca s-a mai ratacit informatia printre sinapse. varsta bat-o vina  :D , vorba lui arghezi : da,da parca mi-aduc aminte...
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

Citat din: dodo79 din Aprilie 29, 2014, 09:35:10 AM
am vrut sa fie de 30%.asa ca am pus 120 grame de propolis in 300 ml de alcool(70 grade).e posibil ca taria alcoolului fiind mai mica de 90 sa mareasca concentratia propolisului.
daca  concentratia propolisului este mai mare si adaugam alcool se mai dilueaza?

In nici un caz alcoolul mai slab nu dizolva mai mult propolis decat cel mai concentrat. Bine e sa fie cat mai concentrata tinctura. E adevarat ca eu folosesc proportia de 150 g propolis brut la 500 g alcool cat mai concentrat. 'Riscul' daca folosim prea mult propolis brut este ca tinctura sa ajunga la saturatie si sa nu preia tot propolisul, deci parte din el sa mai ramana in reziduuri. De fapt unii stupari au gasit o solutie: toarna alt alcool peste reziduuri, care preia propolisul ramas. Acest alcool este apoi folosit cand se face o noua portie de tinctura, deci se toarna peste o noua cantitate de propolis brut maruntit.
  Administrarea tincturii se face de obicei pe o bucatica de paine si propolisul din tinctura este dizolvat incet fie in gura fie in stomac sau chiar mai departe in tubul digestiv. Daca ti se pare ca este prea concentrat si deci iei o doza prea mare de propolis, atunci ia un numar mai mic de picaturi.

dodo79

Citat din: stefan1 din Aprilie 30, 2014, 02:00:15 AM
Citat din: dodo79 din Aprilie 29, 2014, 09:35:10 AM

In nici un caz alcoolul mai slab nu dizolva mai mult propolis decat cel mai concentrat. Bine e sa fie cat mai concentrata tinctura. E adevarat ca eu folosesc proportia de 150 g propolis brut la 500 g alcool cat mai concentrat. 'Riscul' daca folosim prea mult propolis brut este ca tinctura sa ajunga la saturatie si sa nu preia tot propolisul, deci parte din el sa mai ramana in reziduuri. De fapt unii stupari au gasit o solutie: toarna alt alcool peste reziduuri, care preia propolisul ramas. Acest alcool este apoi folosit cand se face o noua portie de tinctura, deci se toarna peste o noua cantitate de propolis brut maruntit.
  Administrarea tincturii se face de obicei pe o bucatica de paine si propolisul din tinctura este dizolvat incet fie in gura fie in stomac sau chiar mai departe in tubul digestiv. Daca ti se pare ca este prea concentrat si deci iei o doza prea mare de propolis, atunci ia un numar mai mic de picaturi.
multumesc mult.acum am invatat.data viitoare stiu ce am de facut.

Lt_Lucky28

Revin din nou  cu tabelul meu ...    ))/   ,   am avut timp sa ma mai joc un pic cu el si sa il aplic si in practica , intre timp am cumparat  2 famili de albine ,  plasa de sarma de pe podisor era propolizat in proportie de 70 % am  pus podisorul in congelator si am reusit sa colectez 110 grame de propolis brut  ( nu parea sa contina impuritatii  )  , Am cumparat alcol de 96 grade si am incercat sa pun in practica  cunostintle mele  teoretice despre tinctura de propolis .......  am pus propolisul intr-un borcan de 800 grame am turnat 220 ml alcol 96 si 100 ml apa , am lasat la macerat  8  zile ,  am agitat zilnic de 3 - 5 ori , am filtrat   prin  hartie de filtru cafea (24 de ore )  am cantarit rezidurile umede  , am pus rezidurile la uscat ( 7 zile  )  , am cantarit rezidurile uscate   .....  atasez tabelul complectat cu  datele mele .

As  fi foarte  incantat  daca  cineva  ar  fi   interesat complecteze   tabelul    cand  prepara  tinctura de propolis si sa ataseze aici pe forum rezultatele   .
  (  Mentionez ca in tabel trebuie complectate doar  campurile  care au culoarea verde  !  restul se calculeaza si se complecteaza singure . Daca dumneavoastra nu adaugati de la inceput  apa cand preparati tinctura complectati campul respectiv cu ZERO , [ aici eu probabil am facut o greseala ]  )

Am obtinut 244 Grame de tinctura .... am incercat sa o compar cu o tinctura de propolis cumparata ...

Tinctura mea de propolis este foarte inchisa la culoare   cea  cumparta este maronie am luminat sticlutele  cu o lanterna puternica (acelasi model de sticluta 30 ml plastic transparent ) , prin tinctura cumparata trece lumina  si are o culoare maronie spre portocaliu ( auriu ) ,  prin tinctura mea nu prea trece lumina  doar la marginea sticlutei putin transluceste in rest este neagra ca noaptea .
         Am picurat din tinctura pe un biscuite , tinctura mea dupa absorbire coloreaza in negru biscuitele pe suprafata de contact  .
         La tinctura mea nu predomina gustul de alcol .... ( probabil din cauza ca am pus si apa  )  are un gust amar  ( poate si un usor gust de ceara )
         abia se simte alcolul .

Am fost usor dezamagit cand am vazut ca formula arata o concentratie de propolis de 15 %   eu chiar speram ca rezultatul sa fie undeva apropiat de 30 %   ........    ))/    [   o sa incerc sa verific  acest procentaj ,  iau  100 grame de tinctura de propolis o las la evaporat , dupa ce lichidul din el se evapora o sa cantaresc  materia solida ramasa ,  rezultatul ar trebui sa fie 15 Grame  ]  .

Am fost   multumit  cand  am vazut ca eu am  obtinut 244 grame de tinctura si formula imi arata ca ar trebui sa am 249 grame , cred ca o diferenta  de  5 grame (  abatere de  + - 2 % )  este aceptabila pentru o prima incercare  ..... data viitoare o sa incerc sa lucrez cu mai multa atentie .   ( cred  (sper ) ca e vorba de evaporare in timpul  filtrarii  )

Planul  meu este  sa  repun  rezidurile uscate din nou in alcol  si sa repet procedeul ca sa vad  cum se comporta .... daca mai este propolis in reziduri .....

Sunt  constient ca sunt foarte multe aspecte si valori  pe care  nu le putem controla  si   masura exact  .
       DAR CRED   ca   aceste   neajunsuri si  handicapuri  poate impreuna le putem  reduce    EMPIRIC  . 

stefan1

Ai facut o treaba buna! Sigur nu trebuia sa adaugi acea apa, care a diluat alcoolul si i-a micsorat capacitatea de dizolvare a propolisului. Procentul de 15% propolis dizolvat eu zic ca este mare. Diferenta de la 244 la 249 e nesemnificativa, dar poate fi ce a ramas pe recipient si pe filtru (se putea decanta fara a folosi filtrul (in care se mai pierde ceva propolis)), ca reziduurile se depun in sticla.

oroles

Pentru a vedea cantitatea de propolis dizolvat cantaresti alcoolul pus inainte si dupa dizolvarea propolisului. Compari greutatile si transformi apoi in procente!
Succes
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

Citat din: oroles din Mai 17, 2014, 07:04:18 AM
Pentru a vedea cantitatea de propolis dizolvat cantaresti alcoolul pus inainte si dupa dizolvarea propolisului. Compari greutatile si transformi apoi in procente!
Succes
aaaa comparam densitatile lichidelor. pai nu puteai spune asta mai devreme? l-ai lasat pe luky sa chinuie propolisul ala ... ))/
=)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)).

bucovineanu

Referitor la culoarea tincturii conteaza si zona de unde albinele au cules propolisul. in unele zone propolisul brut are o culoare maro inchis mai ales in zona de munte, in alte zone este un maro mai deschis daca este cules din zona de campie. Conteaza plantele de la care a fost cules. Nu spun asta pentru a lua apararea celui care a vandut acea tinctura, e posibil ca acea culoare sa se datoreze concentratiei, dar poate fi si alta cauza.

stefan1

Citat din: oroles din Mai 17, 2014, 07:04:18 AM
Succes

Simplifici prea mult. Ce te faci cu alcoolul care ramane in steril? Crezi ca e nesemnificativ? Ma indoiesc. Este ca apa pe care o bagi in nisip; bagi destula fara a curge nici un strop.

oroles

Nu stiu cat de semnificativ e. Depinde de cat de marunt e propolisul, de ce mai contine etc. Poti sa il  presezi pana ramane mai putin alcool. Ca sa ajungi la o precizie mai mare poti cantari si propolisul inainte, si dupa. Asa vezi cat alcool a absorbit. Il scazi din total si iese aproximativ ce trebuie. Sau si mai sigur, iei o proba martor de alcool din acelasi soi si o proba de tinctura avand acelasi volum ca si poba martor. Le cantaresti pe amandoua, compari si voila!

Ideea mi-a venit aducandu-mi aminte de Dimitrie Cantemir. Nu am testat-o. Cantemir, in Discriptio Moldaviae face o analiza a turbiditatii apei provenite din raurile Prut si Nistru prin cantarirea aceluiasi volum de apa. Ideea este ca apa care contine mai multe particule de nisip este mai grea. Dupa logica mea, alcoolul care contine mai mult propolis este mai greu.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

se cantareste o sticluta STAS cu alcool si una cu tinctura. difereanta de cantar o costituie cantitatea de propolis dizolvat. cine e sigur pe reteta lui poate cantari si pune aici greutatea unei sticle cu tinctura care va fi etalon pentru ceilalti. nu e simplu? nu e corect?