concentratie tinctura de propolis

Creat de mugur_c, Iunie 02, 2013, 10:23:29 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Vineri am vorbit cu chimista de la noi de la liceu si i-am spus de incercarea de calculare a concentratiei de propolis folosind masele alcoolului si a tincturii. I-am spus de posibilitatea ca in steril sa ramana cantitati semnificative de alcool astfel incat sa afecteze rezultatele finale. A ras de mine / de noi. A zis ca oricum, determinarea 100% precisa este imposibila. Determinarea maselor la volume egale de lichid si calcularea denistatii ar fi buna. Metoda de calcul folosind masele si densitatea este, dupa cum spune ea, valida. Eu unul am incredere in ea mai ales ca are anual premii la olimpiade si concursuri nationale.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Imi pare rau sa contrazic o olimpica, dar, cum am spus, eu cred ca se poate determina concentratia reala prin eliminarea alcoolului din tinctura. Metoda cu densitatile, iarasi cum am mai spus, se complica daca nu avem doar doua substante ci trei (daca nu consideram ca la randul lui propolisul este un amestec foarte complex de substante). Uneori cunoastem concentratia in alcool a solutiei alcoolice, dar uneori ce spune pe eticheta nu este tocmai ce este in sticla, iar masa specifica a solutiei alcoolice va fi diferita in functie de 'taria' solutiei (proportia alcool/apa).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

metoda cu eliminarea alcoolului din tinctura eu am spus-o (si facut-o)  :wink2: dar asta inseamna determinarea concentratiei. tu spuneai ceva de presat sterilul.... etc.
nu mai contrazice o olimpica, nu da bine ... :dinti:
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

Nu era vorba de presat sterilul ci de eliminat si din el alcoolul prin evaporare (oricum este mai simplu decat din tinctura). Aceasta era inclusa in a doua cale de a determina concentratia, fara a degrada tinctura. Daca cantarim propolisul brut, apoi sterilul uscat, diferenta este propolisul dizolvat din tinctura. Daca cantarim sterilul umed si apoi cel uscat, diferenta este alcoolul ramas in steril. De aici incolo e simplu sa calculam totul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ciucur

Am si eu o intrebare.
E gresit ca in tinctura de propolis sa adaug si miere pentru a o indulci putin?
Am facut-o cu alcool 96 de grade. Se simte foarte tare alcoolul si e si puternic amara. Ma gandeam ca in loc sa adaug apa pentru a mai reduce din taria alcoolului sa pun miere.
Mirosul in schimb e divin.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

calmusdaniel

Eu pun 30-35 de picaturi intr-un pahar cu apa calduta si nu se simte alcoolul sau vreun gust rau.

MirceaCalin

Eu pun picăturile peste o jumătate de lingură (pentru supă) de miere. Am încercat şi pe pâine dar am rămas la varianta cu mierea.

oroles

Citat din: calmusdaniel din Decembrie 01, 2015, 05:27:59 PM
Eu pun 30-35 de picaturi intr-un pahar cu apa calduta si nu se simte alcoolul sau vreun gust rau.
Si nu se lipeste de peretii canii, ca eu asa patesc?!

Varianta cea mai buna e pe paine cu miere putina deasupra.

Eugen B

Eu am facut miere de salcam cu tinct de propolis si polen

MirceaCalin

Citat din: oroles din Decembrie 01, 2015, 08:39:47 PM
...Varianta cea mai buna e pe paine cu miere putina deasupra.

De gustibus non est disputandum !!!
Păreri putem avea toţi dar să nu forţăm nota...
:wink:

calmusdaniel

Citat din: oroles din Decembrie 01, 2015, 08:39:47 PM
Citat din: calmusdaniel din Decembrie 01, 2015, 05:27:59 PM
Si nu se lipeste de peretii canii, ca eu asa patesc?!

Varianta cea mai buna e pe paine cu miere putina deasupra.
In apa calduta nu se lipeste.

MOTANUL

Propolis fara alcool se poate obtine? Adica dupa ce obtin tinctura sa las alcoolul sa se evapore sau ceva de genul asta...
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

oroles

Citat din: MOTANUL din Decembrie 02, 2015, 12:19:27 AM
Propolis fara alcool se poate obtine? Adica dupa ce obtin tinctura sa las alcoolul sa se evapore sau ceva de genul asta...
Da, se numeste apa de propolis sau miere propolizata (o lingurita de propolis la 3 de miere).

Eugen B

In comert exista tinctura de propolis glicolic. Nu contine alcool

MOTANUL

Mai multe detalii Oroles, eventual o rețetă ai?

Eugen B
Ref. la propolisul glicolic:
Nu sunt chimist (deci nu este o informatie verificata) dar aici scrie ca " glicolul face parte tot din categoria chimică a alcoolilor. În industria alimentară este considerat mai toxic decât alcoolul obişnuit: legislaţia recomandă maxim 1ml / zi."
http://www.actualitateairl.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2109:ziarul-actualitatea-irl-o-mie-de-boli-vindecate-cu-un-singur-produs-propolisul&catid=41:medical&Itemid=60

Adica cad din lac in put cu varianta asta.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0