Popa Marian

Creat de marian_6777, Mai 12, 2013, 01:56:55 PM

« precedentul - următorul »

marian_6777

Va salut cu mult respect.
   Iata ca a sosit si ziua mult asteptata de mine. In sfarsit, am reusit sa achizitionez si eu doua familii de albine, dupa ce era sa ratez din nou evenimentul. Familiile sunt pe zece rame 1/1, 6-7 rame cu puiet in stadii diferite de dezvoltare. Multa albina tanara si culegatoare cam putina, asta m-a facut sa cred ca au fost pregatiti pentru vanzare oarecum recent (familie tanara). Ce nu prea mi-a placut, a fost faptul ca ramele sunt cam vechi, dar sunt pline incepand cu oua de o zi pana la puiet capacit, si asta conteaza.
   In ziua de dupa instalare la ora 10 la urdinis nu se vedea activitate de niciun fel si ma cam schimbasem la fata... :). Apoi am stat de le-am urmarit zborul de recunoastere, lucru care m-a incantat efectiv, iar in scurt timp au inceput sa apara cu polen. A doua zi insa, la ora 7 dimineata se intorceau deja incarcate...
    Acum apare si prima problema a incepatorului... adica lipsa de faguri. Deoarece am vazut oua si pe cea de-a opta rama, nu stiu cum sa pun rame cu foita la crescut, decat daca scot rama cu puiet si asta inseamna sa pregatesc un roi, sa mut totul in alte lazi aflate in lucru si care vor fi pe 12 rame, asta ar fi solutia cea mai corecta (cred eu), sau sa pun ramele direct in cat, nu stiu cat de corect ar fi.
     In speranta ca nu v-am plictisit cu postarea lunga, va multumesc pentru rabdare, pentru eventualele sfaturi, dar credeti-ma ca nu m-am putut abtine...  :thanks:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

bucovineanu

Daca exista cules pune catul cu 5 rame cu faguri artificiali.

marian_6777

Multumesc pentru raspuns, multumesc si lui Dumnezeu ca deocamdata este si cules bunicel. Pentru maine se anunta ceva ploi in zona mea si sper sa se mai invigoreze putin si salcamul.  :thanks:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

marian_6777

Ce se intampla va rog? Zbor recunoastere albina tanara, sau pregatire roire?
La un moment dat am avut impresia ca am vazut o matca la urdinis. Acum s-au linistit... Poate.

stefan1

Este un zbor normal de puiet, nu-ti fa nici o grija. Cel care ti l-a dat ti-ar fi spus daca era in stare de roire. Daca cuibul este plin, pune-i si cat, dar iti dau acelasi sfat ca la toti incepatorii, primele controale alaturi de un stupar te pot invata la ce sa te uiti la un control si cum sa apreciezi puterea familiei, un fagur bine ocupat de albine sau slab ocupat etc.
  Sa ai noroc de ei!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian_6777

Multumesc pentru raspuns, si pentru urare la fel. Multa sanatate va doresc si eu. Azi am lucrat ceva rame, urmeaza insarmarea si lipire foita, maine ca tot o sa ploua la mine in zona o sa mesteresc si doua diafragme, apoi urmeaza sa le introduc pentru cladit. Numai bine va doresc  :thanks:

marian_6777

Va salut.
    Azi am saltat putin capacelecelor doi stupi. Duminica am bagat catva rame cu foita in caturi. La cel cu numarul 8, am pus trei rame cu foita. Azi la verificare... nici nu s-au atins de ele.
     La numarul 17 deoarece aveam puiet si pe penultima rama, am procedat altfel: am luat rama cu miere si am urcat-o in cat, in locul ei am pus una cu foita. In cat am pus o rama cu foita, apoi una crescuta dar care a mai fost folosita,(asta am primit-o bonus) din nou una cu foita, la final fiind cea cu miere mutata de jos.In  dreptul ramelor am dat folia la o parte, dar am venit cu alta bucata de folie peste ramele din cat. La acesta am avut surpriza placuta :yes: ramele sunt crescute aproape complet :bzz: :bzz: :bzz:
     Acum nu stiu cat am procedat de corect, astept critici, sfaturi, comentarii, totul fiind bine primit. Inca ceva... foitele au fost introduse simplu, adica nu au fost stropite cu sirop.
    Va multumesc din nou pentru timpul acordat citirii acestor randuri si eventualelor sfaturi. :thanks:

Tamu

Si la mine este asemanator. Am familie care le-a crescut mai repede si am la care deabia urca albinele in magazie. Stiu ele ce au de facut, doar ordinea prioritatilor nu este aceeasi la fiecare familie.
Multa bafta!
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

stefan1

Sigur ca un fagur bagat in cuib langa puiet va fi crescut mai repede decat unul pus in cat. La fel, daca albinele sunt urcate in cat, vor construi mai repede un f.a. pus in cat langa faguri crescuti, decat daca se pun numai faguri artificiali.
  Faptul ca o familie nu a construit in cat dar cealalta a construit se poate explica prin ce am spus mai sus, dar pot fi si alte motive: puterea diferita a familiilor sau o pregatire de roire a familiei care nu urca in cat.
  Acum este o perioada cand instinctul de roire se manifesta din plin. Familiile probabil au ajuns spre maximul de dezvoltare si in lipsa de culesuri bune se pot gandii la 'prostii'. Un cat neocupat face ca toata albina sa stea in cuib iar acea aglomerare poate grabi intrarea in frigurile roitului. Deci din cand in cand, in aceasta perioada, controleaza familiile si in cub, sa nu ai surprize. 

marian_6777

Multumesc mult pentru raspuns. Asa o sa fac. Este destul de greu sa selectezi raspunsul dintr-o carte, cu toate ca citesc zilnic. Un raspuns clar si la subiect, iar pentru asta  :thanks: . Cat despre apicultori la mine in zona nu prea cunosc, si chiar nu poti stresa omul toata ziua cu intrebari. O sa caut raspunsurile mai departe in carti si pe forum, iar in lipsa unei solutii, va voi mai deranja cu cate o intrebare la care va raspunde cine va dori.

marian_6777

Azi am facut o verificare la stupi. Unul se comporta perfect, si va deveni donator de puiet capacit. Acum ceva timp, v-am spus ca am avut probleme la unul din cei doi, in sensul ca am gasit matca moarta pe fundul stupului, iar puiet mai avea doar capacit. Tot atunci am auzit si o matca, cantand, si am mai gasit cateva botci capacite. Atunci am facut o miscare care intr-un final s-a dovedit a fi buna din punctul meu de vedere. In stupul cu probleme, fagurii aveau miere bagata peste tot pe unde erau celule goale. Pe scurt, am luat o rama cu miere si am pus-o intr-o lada noua. in locul ei am bagat o rama cu oua larve si ceva capacit de la familia in regula. Asa am tinut albina ocupata. Am luat o rama cu botci, fara albina, si am pus-o in lada noua. Din stupul in regula, am mai luat doua rame tixite cu albina acoperitoare si le-am introdus in lada noua , astfel, am incadrat rama cu botci, apoi am pus o rama marginasa cu foita ca diafragma. Deci am obtinut si un roi. Azi am verificat. Am gasit oua, larve, si in stupul cu probleme, si in roi.  La stupul cu matca batrana am completat cu rame noi sa le creasca. Matcile tinerele au trecut la treaba. Cam micute si sperioase dar ma multumesc cu ele anul asta. Posibil sa mai creasca? Stiu cum arata matca batrana dar asa tanara nu am vazut. Incepator ce sa-i faci...

marian_6777

Asta seara la 21.20 albinele inca plecau din stupi iar altele se intorceau cu polen. Mai are cineva albine nebune? :D :bzz: :bzz: :bzz:

orbanstefan64

da mai am eu .
azi la 19.30 roi  :nebun: :nebun: :nebun: ??????!!!!!?????

marian_6777

Va salut. O vorba romaneasca spune ca "La omul sarac, nici boii nu trag" Mare adevar.
  Azi am facut o verificare la roi si la stupul cu problema matcii gasita moarta. In urma cu doua saptamani, la control, gasisem oua si larve. Larvele cam in varsta de trei zile (estimat de mine). Suprafata ouata era destul de mica la ambii, matcile fiind din aceeasi generatie. La controlul de azi, in roi am gasit doua rame de puit capacit pe ambele fete, a treia rama avea o fata partial capacita, larve pe restul suprafetei, iar pe cealalta fata larve si oua. Am mai introdus o rama, numai buna de ouat, pentru a da matcii de lucru. Matca sa mai dezvoltat intre timp ca tare era subtirica...
Acum la familia cu probleme ... matca este, oua si larve ba. Foarte putin puiet capacit, matca este frumos dezvoltata. Ce se intampla oare?
  Sa nu fi comvenit ceva albinelor si sa o fi schimbat imediat ce a inceput ponta? Dar nu ar fi lasat-o sa depuna oua pana iesea noua matca?
  Va rog pe cei cu experienta sa ma luminati si pe mine.   

stefan1

Cum ai spus, daca dorea sa-si schimbe matca tragea botce dar nu omorau matca veche, care activa tot timpul macar pana iesea cea noua. Din ce ai descris se pare ca noua regina a disparut acum doua saptamani cand ai controlat stupii. Fie ai strans-o fie, cum s-a mai spus, uneori reginele tinere zboara de pe faguri in timpul controlului. Cu putin noroc se pot intoarce si tu chiar nu stii prin ce a trecut, dar de multe ori nu mai stie sa se intoarca si se pierde. Asa am pierdut anul trecut o matca foarte faina.
  Daca s-a pierdut de doua saptamani, o noua regine iese din botcile de salvare cam la 12 zile de la disparitia reginei, deci nu a iesit de multa vreme. Ar fi trebuit sa vezi urmele botcilor si chiar fagurii deformati, ca de obicei isi face mai multe botci la marginea suprafetelor de puiet, prin largirea unor celule de albina (in fagurii vechi acest lucru este mai greu de dobservat, ca celulele sunt modificate mai greu in botci). Daca ar fi vrut sa schimbe linistit matca, acum doua saptamani cand ai controlat stupul trebuia sa vezi inceputurile de botci, ca la schimbarea linistita intai se face botca si apoi se depune oul.