Popa Marian

Creat de marian_6777, Mai 12, 2013, 01:56:55 PM

« precedentul - următorul »

marian_6777

Domnul Stefan, va multumesc enorm. Cred totusi ca matca este cea veche, deoarece este la fel de bine dezvoltata ca si cealalta, si se misca greoi pe fagure . Cand am vazut-o prima data era subtirica si un pic mai lunga decat o albina. Exista un alt motiv pentru care nu depune oua? Cred ca o sa o schimb. Am comandat doua matci, dar respectivul nu are imperecheate. Deci cu matca neamperecheata cum procedez cel mai corect pentru a fi acceptata si cu riscuri cat mai putine? Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ca familia asta este destul de intarziata saraca. A trecut prin multe...
PS... cand gasesc rama cu matca, inainte de a o pune in stup astept ca matca sa se deplaseze mai spre centrul ramei tocmai pentru a nu risca sa o strivesc cumva.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

marian_6777

Ufff... greu se obtine un raspuns de la cineva cu experienta in apicultura... Ramane sa-l astept pe domnul Stefan1  ^:)^ . Dansul se mai incurca si cu noi astia mici si... plictisitori. Pana atunci mai cautam raspunsuri pe net, carti, dar este greu cand esti presat de timp. Una este sa studiezi, alta sa gasesti raspuns la o problema anume in timp scurt.
   :thanks:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

romikele

stefan1 si bucovineanu sunt profesorii nostri, dar sunt si ei ocupati, cu siguranta cand vor putea vor raspunde la orice intrebare  :wink2:

marian_6777

Tot respectul pentru dansii, de fapt, respectul meu este pentru voi toti, indiferent ca sunteti moderator, admin, sau simplu utilizator experimentat sau asa ca mine. ^:)^ :thanks:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

andreiu

       In lipsa unui profesor titrat si cu definitivatul luat in apicultura, imi voi da eu cu parerea in legatura cu problema ta, Mariane. Inainte de asta, iti voi spune ca in activitatea de apicultor, o calitate pe care trebuie sa o ai sau sa ti-o formezi este si RABDAREA. Dupa spusele tale, ai vazut matca subtirica, mai lunga putin ca o albina. Perfect. Asa arata o matca iesita proaspat din botca si inca cateva zile (mai multe, mai putine, in functie de vremea de afara), pana iese la zborul de imperechere. Dupa inca cateva zile, timp in care este hranita abundent, abdomenul acesteia se mareste vizibil, se mai lungeste putin, devine mai greoaie in miscari,dar inca nu ponteaza.  Probabil in aceasta ipostaza ai vazut-o ultima data. In zilele acestea, probabil ca o vedea la lucru.

marian_6777

#20
Domnul Andreiu, va multumesc pentru raspuns dar asa arata in urma cu doua saptamani. Acest lucru l-am specificat in postarea respectiva "Cand am vazut-o prima data era subtirica si un pic mai lunga decat o albina". Acum insa... " Cred totusi ca matca este cea veche, deoarece este la fel de bine dezvoltata ca si cealalta"  iar la data primei observatii " la control, gasisem oua si larve. Larvele cam in varsta de trei zile (estimat de mine)".
  Dupa ce am gasit larve si oua nu le-am mai deranjat doua saptamani, deci totusi rabdare am :). Roiul pot spune ca merge foarte bine doua rame full de puiet capacit si una aproape complet capacit pe o parte iar cealalta fata larve si oua. In doua saptamani eu zic ca este bine pentru o matca de salvare. Coronita de miere full iar ramele marginase aproape la fel. 
  Problema apare la familia din care am luat rama cu botci pentru formarea roiului, si la acesta incepuse ponta la controlul anterior. Acum insa matca este acolo, puiet capacit foarte putin iar larve si oua deloc. Matca se plimba insa pe ramele goale ))/ . Ideea este ca nu stiu ce sa fac, situatia durand destul de mult.
Sa mai astept dupa aceasta matca sau sa caut sa o schimb urgent.
   Cu tot respectul domnul Andreiu... nu trebuie sa fiti academician pentru a da un sfat, o idee... Este suficient sa fiti apicultor :thanks: :)
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

andreiu

       Mariane, hai s-o luam mai de la capat. Intr-o postare anterioara spuneai ca la nr.8 ai dat foite la crescut si nu s-au atins de ele, in timp ce la celalalt au fost crescute relativ repede. Mai apoi, dupa un timp, ai gasit (in acelasi stup?) o matca omorata pe fundul lazii si alta cantand hora unirii. Ei bine, pentru apicultor sunt semne clare ca acea familie in prima faza se pregateste sau chiar a intrat in frigurile roitului, iar in faza a doua descrisa de tine este un mpment surprins de tine dupa ce matca batrana a roit, cand au inceput sa iasa matcile noi din botci si cand de regula se formeaza si pleaca roiul secundar. Unele din matcile tinere sunt suprimate de albine, altele se omoara intre ele in lupta directa, altele care nu au eclozat inca sunt ucise de una care a iesit mai inainte. Banuiesc ca dupa roirea primara (sigura) si roirea secundara (probabila), familia este destul de depopulata, nu?

marian_6777

Adevarat este faptul ca si cresterea foitelor si matca moarta au fost constatate la cel cu nr 17. Pentru un apicultor putea fi semn de roire, dar nu si pentru mine. Posibil sa fi roit o data de doua ori. Totul ar fi logic si poate explica situatia in anume masura. Pacat ca nu am putut sa fac niste poze... stupul nu mi se pare slabit inca . Problema care nu o inteleg este ca in urma cu doua saptamani aveam oua si larve, matca de acum pare a fi aceeasi fiind bine dezvoltata.
  As pricepe urmatorul scenariu: matca noua imperecheata sa fi plecat cu roiul secundar, iar in stup sa fi ramas o alta botca din care a iesit matca aceasta. Adevarul este, ca in momentul in care am gasit matca pe rama cu oua si larve, am oprit controlul pentru a nu le mai deranja. Sa dovedit o prostie. Acum nu au alte botci cu siguranta. Am verificat tot. Si cand te gandesti ca domnul Stefan m-a avertizat...
   Domnul Andreiu, cu respect ma ^:)^ in fata dumneavoastra si va multumesc. M-ati ajutat sa-nteleg un fenomen. Dupa cele expuse de dumneavoastra inseamna ca matcile mele sunt de roire nu de salvare deci cele mai bune  :yes:
   Offff cata bataie de cap... o sa iau cu prima ocazie si un marker. Pe langa faptul ca matca "sare" in ochi, ar fi eliminat si dilema: este sau nu matca veche? Peste cateva zile o sa verific ponta. Promit poze. :thanks:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

bucovineanu

 Varianta ca la un moment dat era regina tanara imperecheata si oua si mai erau botci viabile crescute dupa orfanizare nu sta in picioare. O regina tanara dintr-o familie intrata in friguri nu iese la imperechere decat atunci cand in stup nu mai exista o alta regina sau botca viabila.
E greu de dat un raspuns corect daca nu se stie exact cu cate zile  in urma erau situtiile de care se vorbeste.
Se poate intampla ca imediat dupa ce regina tanara incepe sa ponteze, albinele sa sesizeze un defect la ea si sa construiasca botci de schimbare. Am avut situatii cand regina din anul respectiv sa fie schimbata imediat dupa inceperea pontei. Am avut un caz in care si a doua regina sa fie inlocuita pana in toamna. Numai daca marcam reginele ne dam seama  cat de multe regine se schimba intr-un singur sezon.

marian_6777

Exact asta ma deruteaza. In 13 Iunie larvele le-am estimat la trei zile, poate patru. Acum  sa luam 3 sau 4 zile, plus 15 ( pe 28 am constatat situatia) ar rezulta 18- 19 zile de la primele larve obtinute. Nu cred ca matca sa mai fi ouat pe alta rama, nu ar fi trecut pe aceasta inainte de a o completa( cred eu) Gresala a fost ca atunci cand am gasit larvele nu am mai controlat si restul. Teoretic ar fi putut sa iasa alta matca in aceasta perioada. Bun... schimbare linistita a matcii... dar pana la capacirea botcii de schimbare linistita, matca veche ar fi umplut daca nu la fel ca roiul, macar o rama, doua. Ceva puiet capacit ar trebui sa fie in stup.  Aspectul matcii, mare, groaie, ma face sa cred ca ar fi vechea matca.
In doua trei zile o sa verific din nou. O sa introduc si o rama cu oua si larve de o zi doua. Presupunand ca matca este cea veche si posibil nu mai depune oua, ar trebui sa inceapa cladirea botcilor de schimbare linistita. Asta va clarifica situatia... Atat timp cat am matca in stup nu trebuie sa-mi fac probleme de bezmeticire . 
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

stefan1

  Mariane, inceputurile sunt grele. Mai ai multe de invatat despre comportamentul albinelor, lucruri pe care le vei invata si din esecuri. Citeste cu atentie ce au spus colegii Andreiu, Bucovineanu, ca spun bine. Pe mine cred ca ai reusit sa ma zapacesti, nu mai stiu ce ai inteles si ce nu. Mai repet ce am inteles eu: Familia cu probleme si-a facut o matca noua, care a inceput sa oua prin 7 iunie si a ouat cel putin pana in 13 iunie (zi cu ghinion) cand ai controlat-o si e posibil sa fi patit ceva. Dupa alte 15 zile ai controlat familia si ai constatat ca are doar putin puiet capacit, deloc necapacit sau oua. Ai vazut matca si-i chiar frumoasa, dar nu oua. Parerea mea a fost ca matca aia a patit ceva la control si din puietul existent si-a tras botce si a iesit o noua matca, pe care ai vazut-o acum. Daca este asa, ar trebui sa ai rabdare, ca este de curand iesita (cam prin 25) si va incepe sa oua intre 5 si 10 iulie. Ar mai fi posibilitatea ca regina aia veche sa fi fost stransa in ghem de catre albine in timpul controlului (dar acel lucru se intampla de obicei daca albinele din acea familie mai comunica cu o alta familie din aceeasi lada sau o lada foarte apropiata, si in stup exista si substanta de la alta matca). In asemenea cazuri, matca poate sa nu fie omorata si sa fie eliberata dupa o vreme, dar sa nu mai poata oua. Albinele pot sa-si traga botci dar, dat fiind ca matca exista, pot si sa nu-si traga. Atunci acea matca va incepe totusi sa oua dupa 2-3 saptamani, dar de trantori. Eu zic totusi sa ai rabdare cu ea, ca familia oricum nu se bezmeticeste, avand matca. O rama cu oua poate folosi daca regina actuala este cea veche si nu poate oua, dar poate deruta familia daca regina este una noua si urmeaza sa iasa la zborurile de imperechere. Decizia este a ta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian_6777

  Va rog sa ma scuzati. O sa astept sa vad ce se intampla mai departe. Teama mea este legata in primul  rand de varsta destul de inaintata a albinei care nu a mai fost improspatata de ceva vreme.
  Va multumesc, nu am vrut sa va zapacesc, pentru asta imi cer scuze din nou.
  Aici ma opresc, voi mai reveni doar cu rezultatul final, indiferent care va fi acesta.
   Cu deosebita stima, ^:)^ :thanks:

   
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

stefan1

  Nu-ti fa probleme, pune mai departe intrebari, ca inceputurile asa sunt.
  Un sfat al meu este sa iti faci notatii macar la familiile cu probleme, sa stii exact data la care le-ai controlat, ce ai gasit si ce ai facut. Asta te va ajuta sa iei decizii mai bune.
  Albinele care nu cresc puiet se uzeaza ceva mai incet si traiesc ceva mai mult. Daca vrei poti si sa le ajuti cu un fagur cu puiet matur, cand este cazul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian_6777

Am fost anuntat ca in aceasta noapte, pe la ora trei i-mi sosesc doua matci, din pacate neimperecheate. As vrea sa-i mai acord cateva zile matcii pe care o am in stupul problema, aceasta matca fiind frumos dezvoltata.
  Intrebare: Pot forma doua mici nuclee intr-un corp 1/1, impartit in doua cu diafragma etansa, unul va avea urdinisul in fata, dar redus la vreo trei cm iar al doilea va beneficia de urdinis propriu, dar in partea din spate, cu o mica scandurica de zbor.
   Care ar fi configuratia minima (dar viabila) a acestor nuclee.
  Ventilatia la capac poate ramane comuna? Daca nu, voi imparti si capacul cu o fasie de polistiren, si fiecare nucleu va comunica cu propria fanta din el.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

stefan1

  in principiu este chiar bine ce vrei sa faci. Poate totusi niste nuclee pe faguri mici iti imobiliza mai putine albine pentru fecundarea matcilor tinere. In plus la formarea nucleelor pe aceeasi vatra este bine sa tii nucleele cca 3 zile intr-un loc racoros, iar manevrarea unor nuclee mici este mai facila decat a celor mari.
  Daca poti sa izolezi si in capac cele doua nuclee, este si mai bine. Varianta cu urdinisuri in parti opuse este foarte buna.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)