Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

     Esti binevenit, My Bees.

     Cand m-am ratacit pe la tine, iti marturisesc cu sinceritate ca ti-am cotrobait putin prin lucruri dar ca si tine, sunt destul de ocupat si nu ti-am citit toate insemnarile. Dar mi-a placut ce si cum scri. Si cum sunt un detectiv batran, te-am regasit si ca membru pe celalalt forum, cu cateva postari. Ma bucur ca apreciezi activitatea mea pe acest forum. Pharaonu si Romikele cred ca se pot pregati cu cate una :beer: ca am reusit dintr-o eroare sa atrag in arena un tip de valoare. Asa te-am citit, pe nevazutelea, sper sa nu ma fi inselat.

andreiu

Citat din: bismark din Iulie 13, 2013, 11:04:54 AM
    Buna,mosule mai dat gata cu alunele,la toamna imi cumpar si eu altii.Asa erau si ai mei numai ca seceta de anul trecut mi ea rapus.Anul asta am prins 2 migdali (fata si baiat) vad ca si-au dat bine drumul,cel mai mic e mascul.Poti sa-mi spui si mie de unde ai cumparat alunii?(firma), mai mult as vrea pentru albine ca este prima sursa de polen.Iti multumesc.Cu resapect
Moca, fratele meu. Am luat mladite din mai multe parti. Fiica-mea are un alun in curte la Mogosoaia, un prieten are doi in gradina la Deva, iar lambertul rosu de la un fin din zona Brad. Daca esti baiat cuminte iti altoieste mosu si tie cativa, in primavara.

andreiu

       La Dupapiatra lucrurile incep sa se aseze. Sambata si azi, am scapat de ploaie.  Cei cativa tei din satuc au inflorit si  cel mai apropiat mirosea chiar bine,  dimineata. In stupina se simte putin reviriment, dupa o destul de lunga perioada de apatie.
        Fluturele amiral, a intrat in casa, s-a asezat pe perdea si a stat cuminte sa-l pozez deaproape. Mi-am facut palmele caus pentru a-l lua fara sa-i deteriorez puful de pe aripi, a stat cuminte si nu s-a zbatut, pana l-am eliberat afara.

andreiu

      Daca amiralul a intrat cu ganduri bune la mine in casa, pe lazile stupilor sau inauntru peste presurile de textile, asteptau cativa vizitatori, care numai intentii bune nu aveau.

andreiu

     Initial m-am bucurat, crezand ca sunt fluturii colibri si asa am crezut pana acum cca o jumatate de ora, cand inainte de a posta fotografiile, am cautat pe google si am descoperit ca sunt fluturi din familia cap de mort, un daunator natural al albinelor. Sunt aproximativ de aceeasi talie ca si cei colibri, la desfacerea aripilor apar colorati, dar au un zbor dezordonat si mai greoi. Inainte de a-si lua zborul alearga foarte rapid.

andreiu

     Ieri si astazi am facut tratament antivarooa cu acid oxalic si am marcat pentru prima data matcile de anul acesta care s-au imperecheat si au inceput sa depuna puiet. Am constatat ca la a 36 -a markerul pe care-l cumparasem nou, nu mai secreta culoare. Am renuntat la cilindrul de plastic cu piston de burete pentru manopera prea mare la contentionarea matcii. Am aplicat formula simpla de urmarire atenta a reginei pe fagure cu markerul deasupra toracelui si atingerea rapida, gen muscatura cobrei, Este drept ca mai nimeresti si capul sau o portiune de aripa, dar in mare operatiunea a fost una de succes.
     Am avut si o surpriza. Intr-un roi pe patru rame din care doua cu puiet, am gasit doua botci de schimbare linistita. Am marcat matca si nu am observat sa aiba vreo deficienta

andreiu

      In hei-rupul meu de marcare a matcilor fara contentionare, am mai vopsit si cateva albinute. Daca nu rsusesti sa aplici punctuletul pe torace din prima miscare, sau daca intre timp varful markerului s-a uscat, matca se sperie si incepe sa alerge pe fagure, urmata de garda. In goana lor, albinele din garda reginei o acopera si se ofera ele sa fie pictate. Asa am reusit ca in cativa roi sa am si matca dar si cate una-doua albine marcate cu rosu.

andreiu

     In stupi a inceput, cam devreme dupa parerea mea, alungarea trantorilor. Sunt izolati la peretele lazii, de unde, rand pe rand sunt scosi afara, si aruncati in iarba din dreptul urdiniselor.

andreiu

      Daca alunii mici, altoiti anul trecut au rodit cateva fructe sanatoase, doua tufe vechi plantate in urma cu peste 10 ani au fructele atacate in totalitate de o boala. Sunt necrescute, de culoare maro ciocolata. As fi recunoscator daca cineva cu mai multe cunostinte in domeniu imi poate da o explicatie si un sfat.

andreiu

        Tata, ca veteran de razboi in viata, a primit o hartie oficiala prin care este recunoscut ca cetatean de onoare a judetului Hunedoara. In rest, mai face si el ce poate. Azi mi-a inspectat, rosiile. Reamintesc, are 98 de ani si inca merge destul de sigur.

andreiu

        Are orbire totala la un ochi, iar la celalalt a facut operatie de cataracta  Aude doar cu ajutorul unui aparat auditiv. Cu toate acestea se barbiereste si se tunde singur. De multe ori cand ma duc sa-l vad, il gasesc facand analize comparative pe texte din doua biblii diferite, primite de la doua grupe de sectanti religiosi. Locuieste singur, refuza sa vina sa stea la mine. Zice : - Inca nu, poate mai incolo.

andreiu

        Doua zile le-am petrecut la Dupapiatra. Am combinat utilul cu placutul. M-am plimbat cu Ara prin zonele invecinate
domeniului nostru de cca 10 ha intr-o singura bucata. Pentru inceput am urcat o mica culme denumita Citera, la cca 500 m de stupina, de unde se deschide o perspectiva in toate directiile, si am pozat in special pentru alexy si my bees ce se vede din varful Citerii, de jur imprejur.
    Pe directia nord, culmea tesita a Bradisorului , un pisc mai mic de calcar, Trutul si padurea noastra de mesteceni.

andreiu

      Pe directia nord-vest, o parte din catunul Cornetel, iar in spate, pe fundal, culmea Buces-Vulcan.

andreiu

     Spre sud este valea satului Dupapiatra, calea de acces in zona, strajuita de culmile domoale ale muntilor Zarandului. Se vede si turla bisericutei catunului.

andreiu

       Atasez poza