Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

      Din punctual de vedere al stationaristului, avantajul concret al unui asemenea mod de lucru ar fi in primul rand asigurarea unor faguri plini cu miere  pentru o iernare fara probleme, cel putin cate 3 pentru fiecare familie, restul de pana la 6-7-8 asigurandu-se din concentrarea la restrangerea cuiburilor, sau din hranirea de completare cu sirop 2/1 de la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie.
      Parteneriatele intre apicultorii care fac pastoral si cei cu stupini stationare se pot stabili unde aste cazul, intre personae care se cunosc deja, sunt la distante convenabile unii de altii, sau se pot initia si stabili intre membrii acestui forum, unde deocamdata ne cunoastem doar dupa nume sau dupa cel de utilizator.

andreiu

      Ii invit pe mai marii, eminentii si distinsii oameni de apicultura, precum Stefan 1, Bucovineanu, Batranul, Orban Stefan, Mape, Dragos 2006, Iosca si altii nenominalizati sa-si dea cu parerea, pro sau contra unei asemenea idei si daca forumul ar avea de pierdut sau castigat daca va servi ca vehicul in realizarea unor astfel de parteneriate. Astept parerea si amabilelor noastre gazde, Pharaonu si Romikele.

andreiu

        Asemanea parteneriate, pe langa avantajele reciproce pentru ambele parti, ar conduce si la o apropiere fireasca intre apicultori, pentru ca una dintre regulile obligatorii este vizita reciproca intre cei doi apicultori, pentru verificarea starii de sanatate a familiilor si stabilirea unor relatii de incredere absolut necesare in orice relatie economica. Prin aceste vizite reciproce se realizeaza totodata un schimb de experianta practic si daca partenerii de afacere se si simpatizeaza, sau isi descopera hobyuri comune, se pot intemeia prietenii trainice, cu tot ce decurge din acestea.

stefan1

  In principiu este o idee buna dar si cu laturi negative. Stuparitul stationar, pe langa multele dezavantaje pe care le are (chiar recent am vorbit cu un prieten care deja a facut la pastoral cca 80 kg miere-marfa/familie si zice ca are toate sansele sa faca 100 anul asta, in conditiile in care in primavara a plecat cu familii destul de slabe), are si o serie de avantaje printre care un pericol mai scazut de contractare a unor boli sau de infestare cu Varroa. Exista un risc, nu foarte mare dar exista, ca daca aduci faguri din alta parte, sa te trezesti cu nu stiu ce boli si eu nu as risca. Practica folosita de unii stupari, in special din Ardeal, unde familiile pleaca ceva mai tarziu in primavara cu dezvoltarea, sa cumpere familii sau uneori numai faguri cu puiet, de la cei care fac stationar inaintea culesului de salcam sau mai recent de rapita, este cunoscuta. S-ar putea extinde si inaintea culesului la rapita, dar atunci de multe ori stuparii sunt departe de zonele care pot furniza material biologic. Sa echivalez un fagur de puiet cu miere sau cu faguri cu miere, chiar ca nu as sti; sunt curios de pareri. Pe de alta parte nu stiu daca stuparii de stationar mai au nevoie de miere de la cei cu pastoral, doar daca nu pot satisface clientii cu mierea proprie, asa ca eu cred ca se prefera banii pentru materialul biologic vandut.
  Dar sigur ca pot fi si alte pareri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

       Iti multumesc Stefane, pe langa faptul ca esti un erudit, dovedesti ca esti si un fin pshiholog. Ma saturasem sa vorbesc in scris de dimineata, de unul singur, si ma vedeam deja in postura unuia care se filmeaza vorbind singur si care face obiectul unor ironii pe forum. Doream sincer o parere, buna, rea, pro sau contra, deja ma simteam spionat la mine in casa de ochi iscoditori, intr-o tacere deplina.
       Riscul de contaminare cu vreo boala se poate reduce catre zero, daca parteneriatul se face intre doi oameni cu experienta si care isi inspecteaza reciproc familiile. Intelegerea se parafeaza si se pune in aplicare numai daca nu sunt suspiciuni de o parte sau cealalta.
        Echivalarea unui fagure cu puiet cu unul cu miere este la intelegerea partilor. Se negociaza ca la orice tranzactie si evident ca cel mai strans cu usa financiar va face cuvenitele concesii, pentru a se ajunge la punctul de intalnire. Dupa parerea mea, un fagure cu puiet capacit pe toata suprafata lui face aproximativ 1,5 faguri plini de miere

Tamu

Sincer, nu sunt adeptul schimburilor. Desi ideea nu e rea exista riscul purtarii mult mai rapide a tot felul de boli si probleme. . Totodata cred ca vor fi foarte putini cei care vor intra in aceasta combinatie.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

andreiu

       Ma bucur ca ti-ai exprimat totusi o parere, Tamu. Nici eu nu vad o imbulzeala formidabila la asfel de combinatii. Mai este si varianta sugerata de Stefan, fara schimb de rame si cu plata in bani, ca la orice tranzactie. Eu am pus in discutie aceasta tema intrucat eu unul as intra intr-o relatie de parteneriat  cu un coleg de forum, pastoralist si care inaintea marilor culesuri intentioneaza sa-si intareasca familiile cu rame cu puiet.  Conditia este ca in prealabil sa ne verificam reciproc cate si mai ales, ce fel de prune avem fiecare in traista.

mape 48-petru manea

Pe noi romanii ne caracterizeaza lipsa de incredere
daca ai un prieten apicultor si vrei sa-l pastrezi atunci nu trebuie sa faci asemenea afaceri
Intr-o afacere todeauna cineva pierde sau crede ca pierde
Pe vremuri am avut un asociat in apicultura--nu a mers . De atunci zic mereu ca "lucru asociat miroasa a .....kakat"(nu am gasit alta rima  :P )
In teorie suna totus frumos  :hi:

bucovineanu

Evreul zice ca pentru ca o afacere sa mearga bine trebuie sa aiba un numar de asociati impar si numarul sa nu fie mai mare de 2.  :smile:

bismark

   Nu inteleg ,mosule de ce ai face pe cineva mai puternic inainte de cules? Ai prea multa albina si nu stii ce sa faci cu ea?Si eu fac numai stationar dar reglez intodeauna familiile incit sa fie suficient de puternice sa faca fata culesului.Daca unele sint prea puternice le ajut pe cele mai slabe si daca toate sint puternice ,le divizez sau adaug caturi.Nu sint nici eu de acord cu schimburi este riscant.Mai bine faci roiuri si le vinzi.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

andreiu

       Va multumesc tuturor pentru interventiile voastre sincere. Cu totii suntem cam individualisti, ne place sa ne bazam pe noi insine si nu este un lucru rau. Eu insa voi risca o astfel de afacere, daca vreun pastoralist se incumeta si el la o asemenea aventura. Poate punem si de o asociatie profesionala pe bune, bazata pe interese comune.

stefan1

  Il inteleg pe Andreiu perfect. Se afla intr-o zona mai inalta, fara culesuri foarte mari care sa uzeze albina si cu un cules de intretinere aproape fara intrerupere, cum furnizeaza o zona cu relief variat, cu pante expuse la soare sau dosnice, in care fiecare specie de planta are o durata de inflorire mai mare, tocmai datorita acestei varietati de relief. Daca adaugam ca este o zona ferita de chimizare, care fie ca observam fie ca nu, afecteaza albinele majoritatii stuparilor, atunci intelegem ca acea zona este mai favorabila inmultirii albinelor decat culesului masiv de miere. Furnizarea de material biologic este o cale de marire a rentabilitatii unei astfel de stupine si dansul vrea sa o fructifice. Eu cred ca odata cu participarea pe forum a devenit foarte cunoscut si in anii viitori va gasi mai multi amatori care sa cumpere de la dansul familii si, de ce nu, si faguri de puiet pe parcursul anului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

       Asa este Dom' profesor ! M-am cam invartit in jurul cozii si am ajuns tot la ce am specificat inca de la inceputul postarilor mele, chiar in pagina de prezentare.

andreiu

      Pentru Bucovineanu:
  Vasile, ai avut dreptate 50%. La una din familiile criminale botca ultima care i-am dat-o am gasit-o roasa si dupa cateva treceri, am gasit si pipernicita pentru care au omorat matca de la tine. Cealalta familie nu avea matca si a eclozat una de salvare.

andreiu

     Am avut si un vizitator superb. M-a lasat sa ma apropii destul de mult. Imediat dupa declansarea aparatului si-a luat zborul.