starea generala a familiilor de albine la inceput de martie

Creat de gaby, Martie 05, 2013, 07:29:09 PM

« precedentul - următorul »

cristipep

Pai protofilul este acel mix de ceaiuri de care spui tu , este indicat sa-i dai si niste startovit 5g la 1l de sirop care daca va fi luat de albine va da roade......numai ca acest startovit zic unii ca forteaza matca la ouat si ..........dar incearca si asa.Eu am dat acum la albinele mele aceasta combinatie.

Citat din: xvader din Aprilie 03, 2013, 05:58:41 AM
Citat din: Nicoara Cristian din Martie 31, 2013, 11:25:38 PM
buna am si eu 5 famili de albine care pana in prezent au iernat bine,dar la una din familii in ultimele zile au inceput sa moara tot mai multe albine si cele care mor au diaree,exista ceva tratamente care se pot face acuma sau nu pot face nimic in privinta asta multumesc!
incearca un pic de stimulare cu sirop 1:1 cu protofil, iar in loc de apa, foloseste un mix de ceaiuri (retete...pe tot netul), eu le mai pun (in sirop, dupa ce se raceste) si suc de ceapa si usturoi. Bafta multa

C@T@LIN

:hi: 5g la 1litru??? si eu dau primavara startovit conform prospectului:5 g startovit-10l sirop

xvader

Nu am incercat pana acum startovitul, dar o sa-l incerc zilele astea

cristipep

Scuze greseala mea , nu am fost atent cand am scris 5g la 10l asa e corect. Inca o data mi cer scuze.

Citat din: C@T@LIN din Aprilie 03, 2013, 11:53:59 AM
:hi: 5g la 1litru??? si eu dau primavara startovit conform prospectului:5 g startovit-10l sirop

xvader

Asa este, dar eu asa m-am obisnuit si oricand le dau albinelor sirop, il fac cu ceai , nu cu apa. Primavara, la acest sirop pun si protofil...pana acum nu am avut probleme... sper ca nu gresesc.

iosca

Citat din: xvader din Aprilie 03, 2013, 05:58:41 AM
Citat din: Nicoara Cristian din Martie 31, 2013, 11:25:38 PM
buna am si eu 5 famili de albine care pana in prezent au iernat bine,dar la una din familii in ultimele zile au inceput sa moara tot mai multe albine si cele care mor au diaree,exista ceva tratamente care se pot face acuma sau nu pot face nimic in privinta asta multumesc!
incearca un pic de stimulare cu sirop 1:1 cu protofil, iar in loc de apa, foloseste un mix de ceaiuri (retete...pe tot netul), eu le mai pun (in sirop, dupa ce se raceste) si suc de ceapa si usturoi. Bafta multa

Nosemoza ! La noi in zona, de cativa ani, face adevarate ravagii si-ntr-o mai mare sau mica masura o avem toti ! Poate eu am o imaginatie bogata, dar cand vad ca-i dam nosemozei in cap cu ceaiuri, protofil ( care-i tot ceai), ceapa, usturoi, etc, nu zic ca este rau dar dupa mine este ca si cum pneumoniei i-am da in cap numai cu ceai de ce-o fi el. Preventiv sigur merge, dar cand boala este instalata cu efecte vizibil urate......ceaiurile de orice fel sunt o joaca de copii.
Luati-o ca pe o parere strict personala !
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

Aurel

Protofilul facut de mana ta , nu poate fi tot un ceai.Tot ca o parere personala.
                 S-auzim de bine!

Bistriteanul

Am facut Duminica aceasta 07.04.2013, un control (fortat de imprejurari) la cateva familii, roiuri de anul trecut care au intrat pe iarna pe 5-6-7 rame pline de miere.
Am constatat si bune si rele. O familie cu multa albina pe 6 rame dar nici urma de puiet, probabil i-a murit matca. Alte familii cu mult puiet, am gasit puiet pe 3 rame (ambele fete) in suprafata de jumatate din rama (partea din fata unde era ghemul) si larve si oua in continuarea ramei pina in spate. Am gasit care aveam 3 rame pline de puiet capacit pe ambele fete, chiar si puiet pe ultima rama (fata interioara).
Sunt incantat de cat puiet au, asta in conditiile in care vremea a fost si este rece si urata.
Alti stupari din zona s-au plans ca nu au hrana si matca a incetat ponta in lipsa posibilitatii culegerii polenului din natura.
Cred ca pe familiile mele le-au ajutat mult turta proteica care le-am administra-o si care nu era ramasa in celule, deci au consumat-o.
Siropul (1/1+protofil) din borcan era tras tot la majoritatea (probabil l-au tras mai repede de cele 5 zile preconizate), dar am gasit si cateva care nu au tras siropul si pe care trebuie neaparat sa le controlez ca acolo e ceva problema. Stau in cumpana daca o sa fie nevoie sa le mai bag turte proteice sau vine vreme frumoasa.
Pe Joi,Vineri sa le fac un control mai amanuntit la toti, sa unesc unde este cazul, sa curat fundurile, etc.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

catalin_d

Domnul Bistreanu cate grade au fost la dumneavoastra duminica?

Marius-ursulakhe

Salutare dragi colegi si eu ieri am facut un control sa vad la care tebuie sa strang cuiburile si am realizat ca numai la unul am putut sa il strang din 8 pt ca daca nu am putut sa fac controlul mai repede matcile reluat oatul si au inceput sa se extinda aproape pe toate ramele(3-4)

Bistriteanul

Citat din: catalin_d din Aprilie 09, 2013, 09:14:47 AM
Domnul Bistreanu cate grade au fost la dumneavoastra duminica?
Dupa prognoza meteo ar fi trebuit sa fie 13 grade si soare, doar ca a fost innorat si temperatura a fost mai mica. In mod normal nu as fi umblat in cuib sa stau sa vad cate rame de puiet au dar cel care a cumparat stupii a vrut sa se asigure ca au matca.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

istodorescu vasile

domnule iosca nu confundati diareea cu nosemoza. un diagnostic sigur poate fi pus doar in laborator.familiile afectate de nosemoza prezinta pete de diaree urit mirositoare atit pe rame cit si la urdinis si pe exteriorul stupilor, iar in fata stupilor gasiti albine cu abdomenul umflat ce se tirasc nemaiputind sa zboare.daca la anumite familii ati gasit pete maronii la primul control ,acelea sint pete de diaree din timpul iernii datorita hranei de calitate proasta , cu perioade lungi in care albinele nu au putut sa faca zbor de curatire.mai apar pete si la stupii la care sa pierdut matca peste iarna, si acolo unde nu este asigurata linistea peste iarna. acolo unde este pus un diagnostic de nosemoza singurele tratamente sint fumagilina care este antibiotic si iese in miere , si protofilul, dar aceste tratamente nu vindeca boala ci o stopeaza reducind numarul sporilor de nosema.

xvader

iosca

Aveti dreptate !
Suntem ca un catel micut care executa supus orice comanda primita, i se ia ciolanul din fata si tare bucuros da din coada, cand primeste osul ciolanului inapoi ! Am ajuns slugi (credincioase) la noi in batatura si lucrurile continua in aceasta directie din pacate !
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

xvader

Citat din: iosca din Aprilie 19, 2013, 01:00:57 PM
Aveti dreptate !
Suntem ca un catel micut care executa supus orice comanda primita, i se ia ciolanul din fata si tare bucuros da din coada, cand primeste osul ciolanului inapoi ! Am ajuns slugi (credincioase) la noi in batatura si lucrurile continua in aceasta directie din pacate !
mare dreptate aveti.
din pacate nici eu nu cred ca vor veni vremuri mai bune, dar nu ne ramane decat sa fim pregatiti pentru ce este mai rau.