starea generala a familiilor de albine la inceput de martie

Creat de gaby, Martie 05, 2013, 07:29:09 PM

« precedentul - următorul »

istodorescu vasile

nu sau atins de ele?doua motive sint:primul nu ai taiat punga la partea de catre cuib sau daca este taiata albinele se afla sub coronite si nu auintrat in contact cu turtele si ar mai fi al treilea motiv , stupii foarte slabi , dar nu cred ca ar fi toti slabi .cred ca nu ai taiat punga si albinele o rod cind se va incalzi pina atunci nu

gaby

buna ziua astazi a fost o zi mai calda la noi iar albinele au inceput sa zbore mai cu pofta incepand sa faca curat prin stup scotind din resturi printre care am observat si cateva ninfe aproape de maturitate moarte binenteles care ar fi motivul pt care nu au ajuns la maturitate ,.?

BODOKI

bucovineanu

Au ramas in afara ghemului in timpul ultimului vad de frig si au murit. Pe fundul stupului sunt mai multe.

marius_vfp

domnule bucovineanu , ce ziceti ca astzi am vazut in preajma stupinei si un trantore , saracu asa de gras ca abia mai zbura , e normal pentru aceasta data ? recunosc fagurii lasati in stupi mai aveau ceva celule si mai mari dar erau in partea de sus cu miere in toamna si am decis sa le las .

spor la treburi la toti .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

istodorescu vasile

da sint matci batrine care depun puiet de trintor si in aceasta perioada dar sint destul de rari intilniti trintorii in aceasta perioada. acele matci care depun trintori in aceasta perioada sint aproape epuizate.

Mihai Sergiu

Eu am stupii in pat rece si la ora aceasta deja am vazut puiet pana langa leatu de sus bineinteles doar in partea de catre urdinis, in spate inca mai au miere deci daca ai avut celule de trantor probabil a ouat si in acelea.Doar o parere la ce am vazut la stupii mei :)
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

marius_vfp

la asta ma gandeam si eu sa fi ouat si in partea de sus a leatului , pat rece am toti stupii , dar e posibil si varsta matcilor , ca am cativa la care trebuiesc schimbate matcile ca au 2 ani,din vara lui 2011 ,  le mai las pana la salcam apoi le execut .

multumesc pentru mesajul de mai jos domnule bucovineanu , astept o vreme mai buna sa fac revizia ca inca nu am apucat , si voi vedea care stup este in cauza ,

spor la treburi la toti .

bucovineanu

E posibil ca acel trantor sa fi ramas din toamna, dar e posibil sa fi eclozat acum. Oricum regina acelei familii e batrana si va fi schimbata sau va roi. La control se poate vedea care e familia cu pricina, deoarece vor mai fi si alti trantori pe rame.

istodorescu vasile

la matcile batrine apar trintori si daca are o rama cu puiet fiindca oricit ar fi de bune ramele la leatul de sus tot se gasesc citeva celule de trintor, iar matca cind este epuizata depune doar oua nefecundate chiar si in celule de albina din care se nasc trintori de dimensiunile albinelor

istodorescu vasile

din toamna nu are cum sa fie deoarece trintorii nu traiesc peste iarna fiindca nu isi formeaza corp gras ca albinele ce ierneaza , si trintorii traiesc doar cca 45 de zile.

marius_vfp

domnule vasile deocamdata nu am alarmez fara motiv , mi s-a parut curios sa vad un trantore doar unul singur  ,pe jos pe pamant care nu reusea sa zboare , dimensiunea era chiar surpinzator de mare deci exclud faptul ca matca sa fie epuizata ,dar nu neg ,  e posibil sa fi ramas din tomana , marimea aripilor in comparatie cu corul fiind mai mica , l-am ridicat de jos si lam pus la un urdinis ,albinele au sarit pe el si l-au dat jos de pe rampa de zbor .

sa vina calduraaaaaaaaaa  sa trecem la treaba cu toti.

catalin_d

Azi la un control sumar in fata urdinisului am observat si eu la unul dintre stupi cca 8-10 nimfe moarte care la prima impresie ma face sa cred ca e puiet varos. Este posibil sa fie acel puiet ramas neacoperit ca urmare a formarii ghemului din cauza temperaturilor negative

bucovineanu

Daca acele ninfe au consistenta de creta e vorba de puiet varos de care e foarte greu de scapat. Au fost stimulati stupii inainte de frig?

catalin_d

Da...deja ma gandeam sa le fac la fetite un tratament cu FUNGISAN
Stiu ca e foarte greu de scapat de acest puiet varos provocat de ciuperca "Ascosphera apis" mai ales in aceasta perioada in care temperaturile ne joaca feste. Probabil ca odata cu incalzirea vremii si dezvoltarea familiilor de albine aceasta boala si acest agent patogen dispare, dar sunt sceptic ca nu o sa recidiveze.
Pana acum nu mi s-a mai intamplat asa ceva in stupina ,dar niciodata nu-i prea tarziu....eu ma gandesc in continuare ca poate acea racire brusca a temperaturii si strangerea ghemului de albine este motivul acestui puiet,dar o sa-i acord o mare atentie acestei familii de albine pana o sa ma lamuresc cu adevarat.