starea generala a familiilor de albine la inceput de martie

Creat de gaby, Martie 05, 2013, 07:29:09 PM

« precedentul - următorul »

cristian87

daca nu ati deschis pana acum, Cum v-ati dat seama ca nu au Condens?
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

Nicoara Cristian

buna am si eu 5 famili de albine care pana in prezent au iernat bine,dar la una din familii in ultimele zile au inceput sa moara tot mai multe albine si cele care mor au diaree,exista ceva tratamente care se pot face acuma sau nu pot face nimic in privinta asta multumesc!

stefan1

Citat din: istodorescu vasile din Martie 31, 2013, 06:05:55 PM
din toamna nu are cum sa fie deoarece trintorii nu traiesc peste iarna fiindca nu isi formeaza corp gras ca albinele ce ierneaza , si trintorii traiesc doar cca 45 de zile.

Trantorii pot traversa iarna, am avut mai multe cazuri, in stupi cu matci batrane cand 10-15 trantori au ajuns cel putin pana in martie si ieseau si la zbor, desi in familie nu era deloc puiet de trantori inca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nelly88

starea generala a familiilor de albine la inceput de aprilie. Care este?

Marius-ursulakhe

Starea fam de albine zic eu sunt sub dezvoltate zic eu ca maine poimaine ar trebuii sa mergem la rapita si un mic exemplu eu am cam in medie 2-3 rame cu puiet (aproape integral ouate)

mape 48-petru manea

Sunt fam. care au luat startul bine si care au luat startul mai greoi
Marea problema este schimbul generatiilor de albine---raportul albine batrane ---albine tinere trebuie sa fie in favoarea celor tinere ---unde nu se intampla asa startul va fi mai greoi si de durata

daniel.arad

E clar ca depinde de multi factori starea de sanatate si dezvoltare al stupilor..... totusi cel putin la mine in zona jud. Arad familiile la ora asta sunt mult sub ce ar trebui sa fie. Factorul principal vremea. A fost o luna martie catrastofala,  nu doar ca si temperatura dar mai ales ferestre de zbor ziua aproape inexistente.

Ca sa va faceti o idee la mine media este 2-3 rame puet din 5-7 rame. Anul trecut de exemplu la ora asta aveam 4-5 rame cu puet (media)..... concluziile le trageti dumneavoastra. Toate astea in conditiile in care nu am regine mai batrane de 2 ani, rezerva ok, doua stimulari cu turte, ianuarie apiluc, februarie, apiluk cu polen, martie saptamanal hrana energetica si proteica cu tot ce este nevoie.

Pentru zona noastra e posibil ca problemele de acum sa apara daca stuparii nu vor fi atenti, vremea nu se anunta ok pe la noi..... dar vom mai vedea.

Sa ajute Bunul Dumnezeu tuturor, insa sa bagam de seama ca El (Dumnezeu), nu va face ce putem face noi.....
                               Succes tuturor. :bzz: :hi:

marius_vfp

astazi 1 april am facut verificatea tuturor stupilor , unul din ei cred ca a ramas fara matca in iarna si acum a fost atacat puternic de vecini , familia e pierduta , pana acum ma declar multumit , daca puteam sa fac controlul mai devreme poate mai era o sansa ,dar vremea nefavorabila a dat multor batai de cap.

spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

relutu

Eu am facut un control astazi si am avut surpriza sa gasesc o botca capacita.Am mai cautat si am gasit si matca+ oua pe doua rame aproape pline +puiet.Ce ma sfatuiti sa fac?Oare vor sa schimbe matca linistit.?Acea familie e cumparata in 2011  si propietarul nu stia din ce an e matca.

marius_vfp

la ora asta nus cu ce masculi o sa se imperecheze matca , eu asi rupe-o si poate peste cateva zile o sa mai iasa si masculii ,dar oricum e prea devreme , poate pe dupa pomii fructiferi mai e ceva sperante de o imperechere calitativa

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

gaby

eu am facut astazi control sumar la albine iar la o familie mai slaba 2 rame nu am gasit nici puiet nici oua totusi cred ca matca are dar de gasit nu am gasito dar albinele nu sunt agitate si nu ar da semne ca nu au matca dupa aprecierea mea dee incepator  in ale apuiculturii care e parerea voastra e posibil sa nu fi inceput inca ponta la timpul asta ?
    ce ma sfatuiti sa fac precizez ca matca e din 2012

mape 48-petru manea

Acea familie este de fopt un nucleu si nu avea cum sa aiba puiet pentru ca nu reuseste sa produca suficienta temperatura (35 gr.) pentru a creste puiet
trebuie sa astepti sau o unifici cu una slaba

cristipep

Fara trantori ...e mai greu cu fecundatu ..si mai ales la vremea asta cand nu este picior de trantor.Incearca sa o lasi pe cea batrana cat mai poate pana ies si trantorii si dupaia ......Poate intre timp gasesti pe la cineva o matca gata fecundata sa o schimbi.

Citat din: relutu din Aprilie 01, 2013, 10:21:42 PM
Eu am facut un control astazi si am avut surpriza sa gasesc o botca capacita.Am mai cautat si am gasit si matca+ oua pe doua rame aproape pline +puiet.Ce ma sfatuiti sa fac?Oare vor sa schimbe matca linistit.?Acea familie e cumparata in 2011  si propietarul nu stia din ce an e matca.

catalin_d

Este mult prea devreme pentru un schimb linistit, tanara matca o sa fie nefecundata din lipsa trantorilor asa ca mai bine renunti la botca. Daca familia de albine a hotarat sa-si schimbe matca batrana ca e epuizata la unul dintre culesurile principale isi va trage din nou botci,mult mai bune si atunci se va si imperechea, adica vor aparea si trantorii.

xvader

Citat din: Nicoara Cristian din Martie 31, 2013, 11:25:38 PM
buna am si eu 5 famili de albine care pana in prezent au iernat bine,dar la una din familii in ultimele zile au inceput sa moara tot mai multe albine si cele care mor au diaree,exista ceva tratamente care se pot face acuma sau nu pot face nimic in privinta asta multumesc!
incearca un pic de stimulare cu sirop 1:1 cu protofil, iar in loc de apa, foloseste un mix de ceaiuri (retete...pe tot netul), eu le mai pun (in sirop, dupa ce se raceste) si suc de ceapa si usturoi. Bafta multa