Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 stup

Creat de edy, Ianuarie 05, 2013, 09:08:25 PM

« precedentul - următorul »

edy

 Metoda pe care o aplic eu:
in primavara prin luna martie 8de obicei pe la jumatatea lunii)stimulez fam.de albine cu sirop din zahar 1:1 in mod intesiv astfel ca dupa o luna deci pe la jum.lunii aprilie toate sa ajunga sa aiba 7 rame cu albina ocupate compact de jos si pana sus din care 5 rame cu puiet uniform. In aceasta perioada fac paregiarea fam.de albine,de la cele mai puternice scot rame cu puiet capacit si le dau fam. mai slabe astfel ca inaintea marelui cules sa aiba fiecare un maxim de 7-8 rame cu albine,deci le tin strans astfel urca imediat in cat,de multe ori si in ani buni prin aceasta metoda in luna aprilie pun caturile cand infloresc ciresii salbatici si papadia. De la marea majoritate a familiilor de albine stimulate puternic cu sirop de zahar 1: scutur cu 20 de zile inaintea de marele cules cate o rama cu albine de toate varstele si formez poriuri la pachet,astfel ca familiile mele de albine nu roiesc niciodata,metoda ce o aplic si inaintea celui de al doilea mare cules principal. Cand intretineam si peste 1000 de stupi roiau un numar de maxim 10-20 de stupi sau si mai putin prin aplicarea acestei metode.
personal pentru a controla un stup imi trebuiesc 5 minute si chiar mai putin si cine ma cunoaste poate confirma acest lucru,un adevarat profesionist nu ramane cu rama in mana si cu gura cascata de parca ar sta sa numere albine cum se vede pe vreun video pe la noi sau se uita pe fiecare rama de parca ar cauta acul in caruta cu fan,in doua secunde imi dau seama e situatia familiei respective ,de ceea ce are nevoie acea familie,si ce trebuie sa fac eu pentru ca ea sa renteze la maxim,aici nu se pierde vremea si personal intr-o zi si singur controlez si peste 300 de stupi-fostul meu patron ma chema masina de stupi,cat in gluma cat in serios.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bucovineanu

Atunci nu inteleg de ce vorbesti intr-o postare anterioara de scapare de botci.
La ce data faci roiurile?

edy

 O parte le fac inainte de salcam doar pe doua rame plus o rama scuturata de albine ce vor deveni familii prin luna august,dar marea majoritate imediat dupa culesul de la salcam pe 3-4 rame care vor deveni si ele familii prin luna august.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bucovineanu


edy

 Deci iata un mic secret in a gesti cat mai multe familii de albine,in a face tot posibilul sa fie cat mai puternice dar in acelasi timp a nu le induce a intra in "frigurile roitului". Am constata pe propria pele ca nici o familie extrem de puternica nu este de dorit mai ales in preaja sau mai rau in timpul marelui cules deoarece este marele risc de intra in special datorita aportului mare de nectar si polen in frigurile roitului chiar in plin cules,cu pierderi de nerecuperat. Aici intervine experienta fiecaruia acumulata an dupa an,daca avem ochiul format in a intelege si anticipa din timp viitoarea dezvoltare a unei stupine din cele multe pe care le avem, aici ca profesionisti noi trebuie sa avem o mentalitate diversa deoarece nu mai lucram cu stupii in mod individual ci cu o colectivitate,deci noi lucram cu stupina ca un singur element ce face parte integranta din azienda noastra,si toate elementele (stupinele) impreuna formeaza un tot unitar dar complex sistem . Cand lucram cu mai multe stupine,orice stupina are un numar sau o litera sau un codice si stim foarte bine ca la urmatorul control de rutina sau un control mai amanutit spre exemplu stupina cu numarul 15 sau cu litea 0 este in urma cu dezvoltarea sau o a anticipato si este fuori -inafara programului nostru si deci cand vom ajunge cu controlul la acesta stupina(element) noi vom sti cum sa intervenim,vom aduce cu n oi rame cu puiet sau faguri artificiali, sau casete pentru a lua rame cu puiet pentru a ajuta alte stupine in urma cu dezvoltarea,sau mai mult sirop, matci de rezerva,etc. informatii pe care le luam din fisa fiecarei familii de albine si din registrul general al stupinelor.Deci nu umblam ca ametitii din stupina in stupina sa ne plimbam sau sa ne vedem stupii ,desi si acest lucru este important in special in anumite perioade a anului,ci stim excat ceea ce are nevoie stupina respectiva. Tipul costa bani spune un proverb japonez,si banii sunt fructul cum am aprofitat de timpul nostru asa de pretios. Numai astfel vom putea sa ne marin an dupa an,adoptand o astfel de gandire care va fi pusa in practica nu doar pe hartie.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

roi_ag


edy

 Nea bucovineanu fara suparare dar se vede ca esti un mare amator,pai de unde matci imperecheate inainte de salcam?,desi le pot gasi,le aduc direct din Calabria sau golful de Taranto.Aceste roiuri le fac cu primele botci din primele serie de botci luate la crescut de rimonte, pentru a avea primele matci imperecheate in timpul culesului de la salcam ,matici de o mare vaoare economica. Daca fac vreo 100 de astfel de roiuri cu botci inainte de salcam ,dupa salcam voi avea vreo 70-80 de roiuri de toata frumusetea,restul se unifica sau li se da o alta serie de botci,deoarece nu s-au imperecheat din prima serie. Foarte simplu ,nu??????
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Intotdeauna pornirea cresterii matcilor se face in momentul cand avem trantori maturi ,deci in fiecare an data si perioada poate varia foartemult.Imi aduc aminte ca intr-un an fiind in Toscana am facut primul translarvo pentru matci in jurul datei de 15 februarie,a fost desigur o exceptie.Aici in Piemonte de obicei il incepprin luna aprilie,cand pe la inceputul ei,cand mai tarziu,in functie de timp si de disponibilitatea trantorilor maturi care vor fi in stare sa-si fac treaba .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

cornelioandanciu

Una este Italia si alta este Romania! Exista niste mici diferente climatice!Apoi, dac imi aduc eu bine aminte, in zona Torino pe unde umblam eu mai demult salcamul la 1 mai deja este gata, dar pana atunci acolo este un adevarat paradis! Este bine ca ne spuneti cate ceva din experienta dumneavoastra, si noi procedam asemanator,(eu sint doar amator), stimulare, echilibrare, apoi unde este cazul slabim un pic familiile inaintea marelui cules, doar un pic si cu simt!Numai bine si asteptam postarile dumneavoastra!




Va salut.

bucovineanu

Nu am spus niciodata ca as fi profesionist si nici nu o sa ajung vreodata.. Cred ca nici nu stiu bine limba romana. Nu inteleg daca le cumperi sau le produci singur. Anterior ai zis ca faci roiuri la pachet. Eu stiu ca roiurile la pachet se fac cu regine imperecheate. Deasemenea nu inteleg de ce trebuie sa folosesti in fiecare postare cel putin un cuvant in italiana.

edy

 Da asa este ,spre exemplu acum doi sau trei ani daca nu ma insel pe data de 24 aprilie a inflorit salcamul si dupa 10-12 zile deja s-a terminat,desi de regula el aici infloreste in jurul datei de 8-10 mai. Oricum d.ul Cornelioandaciu va multumesc mult pentru postarea d.voastra deoarece confermati celor din tara ca nu scriu prostii sau cum spunea cineva mai demult ca imi bat joc de ei??????!!!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Nu te cred nea bucovineanu in special ca esti moldovean ca si mine doar ca stai putin mai sus pe la Suceava bre- pai hai sa te invete nea edy cu roiurile la pachet, desi vad ca nu ai citit postarea mea pe acesta tema ,era ceva de invata si de acolo,oricum-in lumea asta a apicultorilor mai mari ,vanzarea roiurilor la pachet se face atat cu matca cat si fara matca in functie de cerinta clientului. Si sper ca stii care este scopul lor ,daca nu iti voi spune tot eu,nici o problema,doar suntem prieteni,nu???
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Cateodata folosesc cate un cuvant italian pentru ca imi scapa si la viteza cu care scriu nu ii gasesc imediat traducerea in romaneste si atunci cade printre randuri,cu scuzele de rigoare,nu vreau cu acesta s-o fac pea marele savant,sincer sa fiu!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bucovineanu

Si ce se alege dintr-un asemenea roi cu regina nefecundata, daca ramane orfan. Pana il unesti nu mai gasesti nimic in cutie.
Oricum eu nu as cumpara un asemenea roi.

roi_ag

Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 07:45:50 PM
Metoda pe care o aplic eu:
1: scutur cu 20 de zile inaintea de marele cules cate o rama cu albine de toate varstele si formez poriuri la pachet,
Aceste roiuri au nevoie de matca imperecheata.....DE UNDE LE IEI???
Ca astea am inteles
Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 09:02:31 PM
Aceste roiuri le fac cu primele botci din primele serie de botci luate la crescut de rimonte, pentru a avea primele matci imperecheate in timpul culesului de la salcam ,matici de o mare vaoare economica. Daca fac vreo 100 de astfel de roiuri cu botci inainte de salcam ,dupa salcam voi avea vreo 70-80 de roiuri de toata frumusetea,restul se unifica sau li se da o alta serie de botci,deoarece nu s-au imperecheat din prima serie. Foarte simplu ,nu??????
De fapt, de care din cele 2 tipuri de roiuri faci ??
Teoretic sunt 2 metode ......dar practic  pe care o aplici??