Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 stup

Creat de edy, Ianuarie 05, 2013, 09:08:25 PM

« precedentul - următorul »

edy

Hai ca m-am lamurit si cu nea Valter,pana isi cauta domnia sa dictionarele de engleza si spaniola prin biblioteca ajungem prin martie si nu mai am timp sa va mai scriu ,deci unde ramasesem???
adica...daca eu pot sa controlez de exemplu un maxim de 50 de stupi la zi si sunt si singur (ca nu toate sotiile se baga la albine,la mancat miere doar) atuncias putea sa intretin un maxim de 50 stupi inmultit cu 6 zile lucratoare(daca nu vreti sa luati bataie de la doamna ca nici duminica nu mai sunteti pe acasa) rezulta 300 de stupi care eu as putea intretine in mod usor,daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru si reusesc sa vizites,controlez si chiar in jur de 100 de stupi,deci c-am doua stupine mai apropiate,numarul total de stupi intretinuti poate fi dublu,deci de 600 de stupi.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Obombo

Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 10:56:16 PM
Esti prea mic sa intelegii chestii asa de complicate mai ales ca ai doi stupi ,cand vei ajunge sa ai macar vreo 100 mai vorbim,pana atunci salutare si noric,ca vei avea nevoie! cu cea mai mare modestie edy
Edy, ai foarte mare dreptate, da' din cate am inteles subiectul asta l-ai deschis tocmai pentru cei ca mine, mici si cu doi stupi, dar care vor sa creasca si sa ajunga la 500. Ce rost are sa explici chestiile complicate celor care le cunosc deja, explica-ne noua care nu le intelegem.

edy

Metoda de lucru eficienta si extrem de rapida(pentru cine este un pic avansat):
- odata ajunsi intr-o stupina ,se aprinde afumatorul,eu folosesc pelet verde ecologic din plante,special pentru apicultura, foloses masca de tip australian ce permite o foarte buna aerisire pe timpul verii, sa spunem cum vroia colegul  apicultor ca suntem intre doua culesuri,ma uit in fisa fiecarei familii care se gaseste in interiorul podisorului si vad ce am scri in ea la ultima vizita efectuata, dar fiind intre doua culesuri deci aici intre salcam si castan trebuie sa fac mai intai atentie deoarece albinele nu mai au mult de cules si deci sunt tentate a face putin furtisag,deci scopul meu este acela de a vedea in special staree de sanatate a famililor de albine.
Deci cum am mai spus, trebuie sa ma misc foarte repede,deschid primul stup si indepartand putin ramele centarele ridic imediat dar cu miscari lente rama centrala ,ma uit pe ambele laturi,vad ca sunt oua ,larve de toate varstele,puietul capacit e O.K. , sanatos ,introduc rama imediat la loc ,mai ridi una ,cea urmatoare ,procedez la fel,si inchid stupul-durata maxima 4-5 minute,dureaza mai mult sa scriu decat sa controlea,oricum in acest an ma voi dota de un minicomputer personal palmar unde gestirea familiilor de albine va fi computerizata iar toate datele recuperate de pe teren vor fi introduse intr-un program special pentru o mai buna si rapida gestire a situatiei. L fel fac si cu urmatoarea familie, dupa ce am controlat un maxim de 10 fam. de albine ,ma opresc si incep cu controlul de la capatul opus al randului pentru a evita declansarea furtisagului,controland alti 10 stupi. Odata controlati acestia 10, ma opresc si continui cu urmatorii 10 din prima parte de unde am ramas,astfel ca facand de 5 ori sus si in josul rindului intr-un maxim de 30-40 minute am terminat,trecand imediat la a doua stupina. Daca spre exemplu intr-o stupina gasesc o familie bolnava se noteaza in carnet si seara se vine ,se inchide si se scoate din stupina ,se aduce in azienda unde in functie de ce fel de boala este afectata(ex.puiet varos sau pietrificat) se trateaza,daca este vorba de loca americana se arde.
Orice familie care este suspecta,in sensul ca nu are matca, poate a roit sau are nevoie de rame se noteaza in carnetul general, si la urmatorul gir (dupa 6 zile) se indreapta situatia acestora,oricum in camion por mereu cu mune rame cu faguri artificiali,cu miere de rezerva,caturi,etc .dar si matci de rezerva,niciodata botci,pentru a interveni de urgenta acolo unde situatia o cere. Da, intr-adevar sunt zile cand muncesc si peste 10 ore pe zi ,dar asta este pasiunea mea si eu inca fiind in putere nu simt oboseala dupa o zi de munca,dimpotriva- sunt un mic robot(nu de bucatarie) dar de apicultura- si uneori muncesc si 7 zile din 7 (chiar daca uneori sotia ma cearta)-astae,nu am timp sa stau cu berea in mana si cu burta la soare cum fac si pe aici romanii prin Italia si apoi te invidiaza ca ai si ei sunt niste funduri goale,eu am invatat de la italieni sa muncesc cu adevarat,nu sa ma fac ca muncesc,si o ora la mine face cat 3 la altii!!!

edy

Aceasta este doar o metoda ,sunt si altele,dar fiecare apicultor isi face metoda sa,nu trebuie sa ne copiem unul cu altul,sa invatam doar din experienta altora este un lucru pozitiv.Iar cand multi ani in urma eu am inceput sa practic apicultura acest forum nici nu exista, citeam de prin carti de tipul Manualul apicultorului prima editie, Albinele..si noi de C.Antonescu sau Stuparitul lui C.Hristea,nici vorba de sfaturi,discutii, tehnici dezvaluite de cei cu mai mare experienta,imi aduc aminte student fiind mergeam pe jos prin Copou,era unul ce avea vreo 120 de stupi RA 1001( apropo acesti stupi nu se mai fac pe la noi,sau sunt demodati???) iar odata cand m-am oprit in dreptul stupinei sa ma uit la ei asa din curiozitate ere gata sa ma ia la fuga ,asa se facea odata apicultura pe la noi,mai mult pe ascuns, fiecare cu secrete si misterii,iar acum ne tragem de maneca ,ca la scoala,ce timpuri ragazzi???

cristian87

zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

Obombo

Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:02:09 AM
... el-corpul stupului trebuie sa aiba cele doua falturi pentru rame prevazute si cu distantiatoare metalice pentru acestea, ...
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:42:18 PM
... deschid primul stup si indepartand putin ramele centarele ridic imediat dar cu miscari lente rama centrala ...

Uite ca s-a mai ivit o chestie pe care nu o inteleg, poate vrei sa mi-o explici macar pe asta.

valter

Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 10:40:23 PM
Vorba dulce..mult aduce...

si ca sa-i dau putin de treaba lui nea Valter care se c-am plictiseste il rog sa traduca din engleza(stiu ca stie ceva) textul asa pentru domnia sa:

"Perfection in beekeeping is not found in a multiplicity of appliances,but in simplicity and the elimination of everything not absolutely essential" by Brother Adam

aici este un pic de smantana asa cum vrea el si raspunsul meu la intrebarea sa.

Recunosc ca sunt bou de put...si-mi pun mintea cu miezul apiculturii mondiale, drept urmare ma simt umilit si daramat psihic in noul an apicol :wink:.
Vai steau ta copile...daca ajungem noi (patrihotii care intretinem 300-400 familii de albine in Romania)sa invatam de la slugile broscarilor.

ps. Vezi cand primesti matcile din Danemarca sa le numeri picioarele.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

vranceanul

Domnule Edy, ca sa pot transmite urarile si rugamintea pentru d-l K. BRANDSTRUP [in legatura cu matcile] imi trebuie locatia unde-l gasesc [ca doar nu-l voi cauta totata Danemarca] si din partea cui?  EDY nu-i deajuns[nu mai stau sa caut in postarea anterioara unde te-ai prezentat] multumesc pt. intelegere
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

valter

Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:14:55 PM
Hai ca m-am lamurit si cu nea Valter,pana isi cauta domnia sa dictionarele de engleza si spaniola prin biblioteca ajungem prin martie si nu mai am timp sa va mai scriu ,deci unde ramasesem???
adica...daca eu pot sa controlez de exemplu un maxim de 50 de stupi la zi si sunt si singur (ca nu toate sotiile se baga la albine,la mancat miere doar) atuncias putea sa intretin un maxim de 50 stupi inmultit cu 6 zile lucratoare(daca nu vreti sa luati bataie de la doamna ca nici duminica nu mai sunteti pe acasa) rezulta 300 de stupi care eu as putea intretine in mod usor,daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru si reusesc sa vizites,controlez si chiar in jur de 100 de stupi,deci c-am doua stupine mai apropiate,numarul total de stupi intretinuti poate fi dublu,deci de 600 de stupi.

Ca tot ma enerva edy...hai sa-l tocam maruntel.
Nepoate draga se vede de la o posta spiritul managerial si cel de sacrificiu de care dai dovada...neglijezi familia(sotia si copii) si te apleci(recte ''...,daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru si reusesc sa vizites...'') pentru a dovedi ce profesionist esti tu.Dovada nu lu' sotiita   ci noua astora care suntem prosti in Romania.Mai sa fie.

Un manager(asa cu ti-ai dori sa fii) angajeaza la 500 de familii de albine patru brate de munca.Doua ale lui si doua ale unui ''doritor de salariu''...concomitent si in acelasi timp mentine o legatura sanatoasa cu sotia si copii.
Marirea ritmului si imbunatatirea metodei o facem la sex...la albine o poti face doar tu.

PS.Apicultura pare o poveste frumoasa, o zana dulce, cu rochie alba, par balai, virgina, ocrotitoare...asteptandul pe edy si pe profu sa o curteze, sa o descopere si sa o impartaseasca multimii extaziate ...
Fraiere(edy) daca doua brate pot munci50-60 de familii de albine in Italia si Romania(hai sa zicem doar in Europa) in timpul celor 12-13 ore de lumina, trebuie gasite ceva solutii manageriale:
-ori nu mai dormim deloc si noaptea ambalam miere si o mutam spre dimineata la market;
-ori facem cerere la Doamne, Doamne sa prelungeasca lumina cereasca inca 12 ore;
-poate inventeaza NASA ziua de 36 de ore cu 24 de lumina.

Apicultura asta de o povestesti tu nu se regaseste delod in ceia de fac baietei astia profesionisti de la noi, pentru ca ai nostri sunt oricum implicati ''la blana'' in afacere si conduc tot ata de bine ca si deful tau...uneori chiar mai bine...pentru ca piedicile si problemele din Romania sunt mai multe ca la broscari.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

elvis

nu vreau sa supar pe nimeni....sunt doar un mic incepator cu 3 stupi...dar e cam multa gargara nea edy...si sunt multe care nici macar eu nu pot sa nu le observ...in primul rand nu prea inteleg cum vine chestia asta cu verificatu` atator stupi intr-o singura zi ca la fiecare gasesti situatii diferite si timpul poate fi de min 5 min dar poti sa stai cu el deschis si 15 min....atunci nu prea mai iasa socotelile(oricum nu iasa)...la inceput eram foarte interesat sa invat....dar din pacate e mai buna cartea....forumul contine prea multa gargara
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

Bătrânul

edy am o intrebare  pentru raspuns garantat .  :wink2:  TE ROG CA DE ACUM SA SCRII IN FIECARE ZII CE AI LUCRAT IN LEGATURA CU ALBINELE in ziua respectiva ! Dai curs acestei cereri????   :thanks: Daca refuzi te voi considera un mincinos ordinar.  :ok: :ok:

Aurel

Aurel

Citatnu vreau sa supar pe nimeni....sunt doar un mic incepator cu 3 stupi...dar e cam multa gargara nea edy...si sunt multe care nici macar eu nu pot sa nu le observ...in primul rand nu prea inteleg cum vine chestia asta cu verificatu` atator stupi intr-o singura zi ca la fiecare gasesti situatii diferite si timpul poate fi de min 5 min dar poti sa stai cu el deschis si 15 min....atunci nu prea mai iasa socotelile(oricum nu iasa)...la inceput eram foarte interesat sa invat....dar din pacate e mai buna cartea....forumul contine prea multa gargara
Domnule Elvis, i-mi permit sa va corectez.Prea multa gargara din partea unora.Inca din prima pagina am sesizat faptul ca omul are chef de povesti St.F.Am pus la momentul respectiv citeva intrebari pe tema celor 500-1000 de stupi deserviti de un numar redus de persoane. Din pacate s-a gasit imediat (ca la noi) o persoana care sa ma apostrofeze.Apropos domnule Ioanardelean 55, nu va mai aud. Fratilor nu aveti decit,daca va face placerea, piedetiva timpul cu "gargara". Daca cineva a inteles ceva concret din postarile lui Edy, va rog sa-mi explicati si mie poate ca eu sant mai redus si in felul asta ma ajutati. Multumesc!

Obombo

Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:42:18 PM
... nu am timp sa stau cu berea in mana si cu burta la soare cum fac si pe aici romanii prin Italia si apoi te invidiaza ca ai si ei sunt niste funduri goale ...
Edy, in ce ma priveste situatia e putin invers, eu nu te invidiez catusi de putin, dimpotriva, iti doresc sa ai cat mai multe realizari si sa-i lasi pe toti cu gura cascata, in schimb ii invidiez teribil pe cei care stau cu berea in mana si cu burta la soare; tare mi-ar place sa-mi pot permite sa fac si eu treba asta, cu bere de la congelator daca-i posibil :D .

Aurel

Va rog sa observati ca in loc sa ne lamurim noi ,se lamureste el cu fiecare pe rind ,pe nervii nostri. :hi: