Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 stup

Creat de edy, Ianuarie 05, 2013, 09:08:25 PM

« precedentul - următorul »

edy

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

2. Cum se programeaza lucrarile unui an apicol-in cazul fermei de mari dimensiuni,

Dupa cum v-am mai scris ,vorbind din experienta mea personala,atunci cand aveam un anumit numar de stupi(nu mai spun cati, de frica ca sa nu se sperie cineva si sa-i fie rau,asta imi mai trebuie acum), le fac in functie de mai multi factori si in special tinand seama de evolutia vremii(de fapt aceasta adica vreme,timpul este cea de care vom fi in permanenta conditionati in meseria noastra),in sensul ca dupa cum bine stim in fiecare an sau mai bine zis  un sezon apicoldifera de la unula la altul extrem de mult,si aceasta diferenta chiar uriasa este atribuita in primul rand vremii. Spre exemplu,daca anul trecut am inceput stimularile de primavara pe la inceputul lunii martie datorita unui val de temperatura estiva cu siguranta nu a fost astfel si acum 2 ani in urma cand aceleasi stimulari le-am inceput pe la sfarsityul lunii martie,si desigur ca si in acest an 2013 va fi o alta data care in nici un caz va coincide cu cel de anul trecut sau de acum doi ani,si chiar daca va fi va fi o exceptie si nu o regula. Deci una la mana,vreme,a doilea element este din nou obiectivul nostru de inceput de nou sezon apicol,in sensul chiar daca eu acum produc numai miere-marfa ca produs principal,dar anul trecut mi s-a parut ca am gresit anumite operatii,anul acesta imi schimb putin tactica sau anumite metode pe care dupa mine sunt mai bune sau le-am imbunatatit eu ,deci nu voi mai incepe spre exemplu sa folosesc metoda hranirii prin folosirea hranitoareloir de mica capacitate ci avand niste bani folosesc hranitoare mai mari (acesta a fost doar un exemplu venit la intamplare-nu pentru a fi criticat), adica vreau sa spun imi schimb tactica de a forta fam.de albine mai din timp si cu cantitati mai mari de sirop sau de un alt tip de sirop mai bun care il gasesc in comert. Iar a treia dar nu ultimul element care ma va face sa-mi programez mai bine lucrarile unui an apicol este cum spunea foarte bine undeva mai sus Dragos (si a punctat foarte bine ,cu respectul meu) este si starea noastra,sau conditia noastra fizica si capacitatea mea de a face fata unor lucrari de mare intensitate si efort as spune si sovruman, daca imi permit imi angajez vreo 2-3 tineri(nu neaparat apicultori,meseria se poate invata si din mers daca ai vointa si pasiune)care sa ma ajute in special in anumite perioade critice de mare efort ale sezonului apicol,precum punerea caturilor inainte de cules,scoaterea acestora si aducerea in azienda ,in laborator,extragerea mierii etc. care cer eforturi sustinute si nu de doi lei, sau daca sunt in stare si controlez cativa sute de stupi la zi ca nea edy ma intind cat mie plapuma,adica...

valter

Ma edy, eu nu te urmaresc in mod special... dar te citesc uneori cu atentie (ca poate ''bagi ceva smantana'') si constat ca esti mos poveste.
Astfel. Bati in tasta 2. Cum se programeaza lucrarile unui an apicol-in cazul fermei de mari dimensiuni...si o lalai de toamna.

Frate, zici ca esti manager la broscari, arde-o pa liniute:
-dpdv managerial fac, dreg;
-dpdv apicultura...aloc atata timp si fac, dreg;
-strategia de productie aduce atat miere, atatia roi...atata eficienta economica la 500 de familii...ori cred ca tu inca nu ai vasut 500 de familii  pana acum...da' ne vinzi noua ce vinde si profu' Ursu.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

edy

Frate Valter,dar care este titlul acestui topic???-trecerea la apicoltura profesionista....deci este logic mi se pare sa scriu pentru cine vrea sa faca chestia asta si nu sa d-au prea multe exemple cu mine ca nu-s buricul pamantului, si cui ii pasa de ce productii fac eu,de cata miere ca nu o mananci m.atale la  mic dejun sau la collazione vorba broastelor cum le chemi nea m.atale mare expert, sau cati roi fac si alte chestii dintre astea care nu-si au locul pe aici,exemple am facut in limita bunului simt si ca sa inteleaga tot poporul.Vad ca anumite chestii nu prea le intelegi,degeaba vin cu exemple concrete pentru ca cum spun unii din voi eu fiind in Italia este o alta poveste,la noi in tara o alta si nu are nici un sens sa  spun ca fac nu stiu cate tone de miere sau nu stiu cati roi,voi (unii din voi) nu cred ca am detinut atatia stupi,cum poti imagina ca o sa ma creada sa fac lista cu ce obtin ,cu liniute ca la gradinita cum vrei .
Am scris ca acest topic ,scopul sau esential este sa fie un fel de ghid pentru tineri,sa le dea o ideea,nu sa le duca in ispita sau confuzie si sa spuna -iata ce face nea edy,ce productie si cati bani,hai sa ne apucam si noi de maine sa investim toti banii,si daca o vor face-o si vor da gres ii voi trimite la nea Valter sa le restituiasca banii pierduti ca are de unde,ce zici,stai?

edy

Pai atunci vezi-ti de treburile m.atale de prin curte si nu mai bruia subiectul,fii domn cu D mare si scrie m.atale ce productii faci asa cu liniute cum vrei pe alt topic ,fara suparare frate!!!

pedro

Edy , nu te supara pe ""aproapele"" tau!

cred ca a vrut sa spuna
"
"te rog Edy detaliaza urmatorele:"

-dpdv managerial fac, dreg;
-dpdv apicultura...aloc atata timp si fac, dreg;
-strategia de productie aduce atat miere, atatia roi...atata eficienta economica la 500 de familii.

multumesc anticipat ...faci o treba buna... :D :D""

In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!

edy

Pai asta este un alt fel de a vorbi cine este domn cu D mare ca nea Pedro,nu ca nea Valter cu bagi smantana, mos poveste,desigur cine nu stie sa vorbeasca ii replic si eu dupa felul cum ma ia,poate se va educa cumva, asa ca pe aici pe la broaste.

edy

Vorba dulce..mult aduce...

si ca sa-i dau putin de treaba lui nea Valter care se c-am plictiseste il rog sa traduca din engleza(stiu ca stie ceva) textul asa pentru domnia sa:

"Perfection in beekeeping is not found in a multiplicity of appliances,but in simplicity and the elimination of everything not absolutely essential" by Brother Adam

aici este un pic de smantana asa cum vrea el si raspunsul meu la intrebarea sa.

edy

edy

Voi continua sa mai scriu numai dupa ce nea Valter ne va traduce si explica in mod amanuntit ceea ce am scris mai sus, si la ce este util aceste expresii in apicultura ,descrise in mod detaliat,ca doar este mare expert,nu-i asa? are smantana gata!!!

Obombo

Edy, pana acum nu m-am bagat pe subiectul asta, cu toate ca l-am urmarit cu multa atentie, dar acum m-am gandit ca ar fi timpul sa te trag de maneca, mai ales pentru ca e vorba de un argument care ma ingrijoreaza.
Decalogul ala al apiculturii profesioniste e valabil si pentru tine sau doar pentru ceilalti?
Citat din: edy din Ianuarie 09, 2013, 04:13:04 PM
Decalogul apiculturii profesioniste sau cele 10 reguli de aur pentru a reusi:
...
10.-acordarea unei mai mari atentii rasei noastre de albine locale prin imbunatatirea acesteia in mod continuu.
C-am acestea ar fi cele mai importante reguli in a reusi deja de la inceput, reguli care asigura o bun start si ne da mai multe sanse de a avea sussces.
Citat din: edy din Ianuarie 09, 2013, 02:29:29 PM
Sa va traiasca copii si va doresc drum bun si sa aveti sa ne povestiti cat mai multe din Danemarca, dar daca tot treceti prin aceasta tara contactati si pe d.ul K. Brandstrup si intrebati si de mine daca ma cunoaste ,si va rog sa-i spuneti ca astept matcile pe care le-am ordinat de la domnia sa cu cele mai bune salutari din partea mea,va multumesc!!!

Poate imi explici si mie cum imbunatatesti tu ligustica folosind reginele lui K. din Danemarca.

edy

Esti prea mic sa intelegii chestii asa de complicate mai ales ca ai doi stupi ,cand vei ajunge sa ai macar vreo 100 mai vorbim,pana atunci salutare si noric,ca vei avea nevoie! cu cea mai mare modestie edy

mosunick

Edy,
Hai inapoi la topic.
Nu-ti pierde vremea.
Pe cine convingi convingi, iar pe cine nu vrea sa fie convins oricum nu vei convinge.
Salutare!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

cristian87

Domnule edy eu o singura rugaminte am la dvs, nu va cer sa imi spuneti cate familii aveti, cata miere roi, matci produceti.
As vrea sa imi descrieti in mare o zi de lucru la dvs in stupina intr-o zi  dintre doua culesuri mari.
De la cum aprindeti afumatorul la ce masca folositi  si cum abordati o familie pe care o considerati suspecta de ce doriti dvs.Nu se poate sa nu aveti si cateva fotografii  facute macar  cu telefonul pentru ca ne-ar fi de mare folos . Eu unul inca nu am iesit din tara si nu prea stiu cu ce se mananca apicultura iin italia.
Va multumesc mult.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău