Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 02, 2013, 12:10:44 PM
citesc de ceva timp postarile apicultorilor , despre cum procedeaza fiecare la impachetarea stupilor si trag concluzia ca se potriveste zicala <cite bordee atitea obicee>.eu cred ca multi din grija de a face cit mai confortabil iernatul stupilor fac mai mult rau decit daca i-ar lasa neimpachetati.aici ma refer la cei ce sint la inceput in apicultura.eu ma aflu in zona de deal la poalele muntilor in partea de nod a judetului mehedinti, cu ierni lungi si zapada cit gardurile de la noiembrie pina la martie.pun la iernat in jur de 150 de familii in fiecare an .lucrez cu lazi de 10 rame dadant cu fund plin.am incercat toate tipurile de stupi in cei 20 de ani de cind ma ocup si m-am oprit la acest model care m-i se potriveste pentru zona mea.nu am niciun fel de gauri cu site pe fundul lazilor . la restringerea cuiburilor las rame dupa cite intervale sint ocupate de albine, nu mai putin de 6.ce nu se incadreaza unific.in loc de diafragma pun polistiren extrudat de 2cm grosime.urdinisul ramine peste iarna de 5-6 cm pe 1 cm. in partea din spate a podisorului este o fanta de 2 cm/1 cm pe podisor pun o paturica de lina tesuta si capacul.cit despre ramele cu pastura , cei ce nu folosesc colectoare de polen sa stie ca in majoritatea ramelor de cuib au pastura 'iar peste pastura este depusa miere si capacita.ce se vede in rame este polenul adus spre toamna.niciodata nu am tinut cont cum pozitionez pastura atita timp cit toate ramele sint ocupate de albine stiu ele ce consuma.mentionez ca nu folosesc folie niciodata iarna.nu am umiditate sau mucegai.singurele pierderi pe care le am in fiecare an sint 2-3-4 familii care ies in primavara fara matca pentru care am matci la rezerva.impachetajul excesiv si ventilatia necorespunzatoare sint extrem de nocive pentru albine.

Multumim frumos!
De astfel de raspunsuri avem nevoie... Experienta altora poate fi substitut pentru lipsa noastra de experienta!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

istodorescu vasile

revin si va dau si un exemplu :cu 5-6 ani in urma discutind despre acest subiect despre impachetaj,m-am luat dupa cineva care zicea ca ierneaza pe pavilion stupii nerestrinsi si am lasat si eu pe cei de pe pavilion pe 10 rame dupa ce m-am asigurat ca au rezerve de hrana la dispozitie.din cei 72 de stupi de pe pavilion inspre primavara am gasit o familie moarta de foame desii avea rezerve de hrana si m-am suparat tare, fiindca stiam ca stupul moare iarna din cauza apicultorului. in primavara respectiva cei ce au iernat pe 10 rame s-au dezvoltat mai greu decit cei de pe vatra care erau restrinsi desi pe pavilion dezvoltarea ar fi trebuit sa fie mai rapida datorita temperaturii constante asa cum se intimpla in fiecare an.de aici puteti trage concluzii de ce trebuie restrinsi stupii la spatii bine ocupate de albine.SUCCES si iernare fara pirderi la toti.

sandupop

Citesc fiecare postare din acest topic si dupa fiecare oftez....eu, cu toate ca sunt din zona rece a tarii, din motive obiective, nu am reusit sa organizez stupii pentru iarnă,.... daca se indreapta vremea oare mai pot face aceasta operațiune? Am 3 stupi pe 12 rame cu fund antivaroa si unul cu 10 rame fund plin. Cei trei as vrea sa-i iernez in sistem clopot cu fundul gol, iar cel de 10 rame in sistem Horn. In stupi inca mai am hranitoarele uluc de 1, 5l si diafragme de marimea unei rame. Ce sfat imi dati? Voi cum ati proceda?
Diafragma din polistiren de care a pomenit d-nul Isodorescu Vasile, ce dimensiuni trebuie sa aiba? Dimensiunile unei rame? Sau sa etanseje complet ?
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

istodorescu vasile

da ii puteti restringe,dar pe ramele ocupate de albine dupa restringere sa aibe rezerve suficiente.diafragma din polistiren este la inaltimea ramelor  astfel incit albinele sa poata trece pe deasupra de ea iar in partea de jos i-am luat colturile cam un centimetru pentru a permite albinelor coborite pe fund dupa diafragma,sa revina la cuib

sandupop

Multumesc pentru raspuns, astept sa se indrepte putin vremea si o sa fac împachetarea.  :thanks:

NiKoN

Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 02, 2013, 12:10:44 PM
Cit despre ramele cu pastura , cei ce nu folosesc colectoare de polen sa stie ca in majoritatea ramelor de cuib au pastura 'iar peste pastura este depusa miere si capacita.ce se vede in rame este polenul adus spre toamna.niciodata nu am tinut cont cum pozitionez pastura atita timp cit toate ramele sint ocupate de albine stiu ele ce consuma.

Asta nu o stiam....multumesc!
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

aditza_71

Referitor la  pregatirea pt. iarna este obligatoriu ca in mijloc sa se puna numai rame mai inchise la culoare pt. pastrarea caldurii? Dar  am si stupi cu rame crescute anul asta ce pot sa fac.Merge si  asa daca nu ai incotro? Ce parere aveti?

SPYKAL

Citat din: aditza_71 din Octombrie 04, 2013, 12:13:17 AM
Referitor la  pregatirea pt. iarna este obligatoriu ca in mijloc sa se puna numai rame mai inchise la culoare pt. pastrarea caldurii? Dar  am si stupi cu rame crescute anul asta ce pot sa fac.Merge si  asa daca nu ai incotro? Ce parere aveti?
Daca in ramele cu pricina a scos cel putin un rand de puiet nu-i bai. MERGE. Stima si respect!!!

RazvanTi

Nu are nici o treaba cu cel putin o generatie de puiet si bla bla bla.
poti sa bagi si rame din magazie de nu au fost ouate niciodata.
singura chestie e ca daca e sa ai o rama mai veche intre celelalte noi pe aia va oua matca si greu se va muta pe alta.
in cazul cand sunt toate noi matca nu va avea de ales. dar nu ca nu va ierna bine sau alte "desteptaciuni" de-astea.
sa fi vazut rame noi noutze ouate acu 2-3 saptamani la mine in stupina.
Spor!
daca nu crezi ce spun eu ia sa spargi la primavara cuibul (la momentul potrivit normal) cu o rama noua. sa vezi ce o oua de numa.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

mape 48-petru manea

daca cuibul este strans bine si rama noua are rezerve de miere nu este nici o problema cu iernarea
in primavare matca va oua si in rame noi ca nu are incotro---trebuie spus ca matca PREFERA rame in care a mai fost puiet

bucovineanu

Reginele prefera sa oua in ramele din care a iesit cel putin o generatie de puiet. In perioada roitului reginele oua si in ramele noi. Daca vom introduce o rama noua in cuib primavara devreme, reginele o vor evita si albinele vor depozita in acea rama pastura.

tatar ady

Stai linistit Sandule ca nici eu nu am apucat sa le pregatesc pt iarna.Stupii mei inca sunt pe deal, vizavi de restaurantul Caprioara,astept saptamana viitoare sa pot sa-i impachetez,au zis vreme buna pe saptamana viitoare.

sandupop

Asta e.....facem noi ceva. Deci ai tai sant acolo!!!, i-am admirat toata vara, frumoasa stupina :bravo:, ...acolo, nu ai avut probleme cu ....Martinica?

tatar ady

A dat tarcoale,dar am pus gard electric,ca altfel era bai mare.A furat un pic de curent am vazut urme,mi-a indoit gardul de sarma dar nu a reusit sa intre.Scutura destul de bine,nu mai ai curajul sa pui mana pe el.

sandupop

Acolo vrei sa le tii si la iarna?..Nu le deranjeaza zgomotul trenurilor?