Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

aditza_71

Dl.Stefan din ce  ati spus dvs. eu inteleg ca ramele cu pastura nu trebuie lasate in cuib iarna , ci mai degraba ar trebui introduce primavera cand apare puietul pt. ca ati zis ca in mijloc nu e bine ca albinele nu pot sta in celule iar la margine poate sa se degradeze din cauza umezelii excesive.Deci cum ar trebui puse ramele cu pastura cel mai corect posibil? Este important de stiut acest aspect , deoarece eu de exemplu am la unii stupi si cate 2 rame cu pastura in amestec cu miere.Cum ar trebui sa procedez?

stefan1

Familiile au nevoie de pastura in primavara devreme, cand incep cresterea puietului fara a avea polen in natura. Deci pastura trebuie sa fie pe fagurii de iernare. Este un compromis pe care il facem, adica nici faguri plini de pastura dar nici iernarea fara pastura. In general se prefera ca fagurii cu mai multa pastura sa fie pe pozitiile doi sau trei de la marginea cuibului, in conditiile cand cuibul este suficient de strans. Impotriva degradarii pasturii care este in afara ghemului este asigurarea unei aerisiri pe timpul iernii incat sa nu fie prea mare umezeala in cuib.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

Are dreptate Stefan, sint o gramada de scheme de plasarea hranei pentru iarna, in general se respecta formarea ghemului,adica mierea cea mai multa se pune in mijloc si apoi din ce in ce mai putina de o parte si de alta incit sa formeze ca un cerc cu miere si apoi si ramele care au pastura si diafragma.Ca si la masa, in fata farfuria si in lateral piinea.Atentia trebuie sa ai la reglarea aerisirii pentru a nu a avea condens.Pe ramele cu miere vei avea si pastura dar aceasta va fi consumata in primul rind pentru a face loc pontei in primavara.Cind se ierneaza cu cat, mierea se pune sus in cat si mai putina jos cu pastura stiind ca albina se urca in sus spre primavara.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

cocobeny

Eu m-am hotarat anul acesta sa las 10 rame in stupii cu 12 rame si cu fundul stupului complect din plasa desfacut  in totalitate, anul trecut am incercat la 2 stupi si sau dezvoltat f. bine in primavara, nu a mucegait nici o rama, voi ce zici ati mai incercat careva asa o iernare?  :new: :hi:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

bismark

Depinde ce iarna va fi daca va fi cu multe grade cu minus nu-i vad bine.Deschide tu ferestrele si usile cind ii -20 grade afara? asa ca e cu risc.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

morozan simion

nu am si nicinu voi incerca pentru ca in opinia mea nu e bine, si sa va explic de ce:
1. daca esteo iarna cu multe zile cu temperaturi sub - 15-20 grade vor murii multe albine iar in primavara vei avea foarte putine albine iar dezvoltarea stupului in primavara se va face mai greu
2.daca lasi 8 rame iar albina din stup este numai pentru 6 rame, cand temperatura aerului creste acestea vor iesi din ghemul de iernat, se vor deplasa pe ramele laterale, le prinde frigul si vor murii.
eu iti recomand sa iernezi si tip clopot si tip horn, ambele sunt foarte bune dar depinde de zona unde te afli conditiile meteo, tipul stupului, modul de impachetare al acestora, adica factori interni si externi.
Saptamana viitoare am sa postez unele poze cum o sa-i impachetez eu, asa i-am impachetat si anul trecut si nu am avut probleme.

romikele

Eu am iernat deja de 4 ori in varianta clopot, cu absolut nici o pierdere. Singurele pierderi le-am inregistrat pe pavilion datorita atacului rozatoarelor...
Este adevarat, conteaza mult zona, sa fie ferita de vanturi reci, hrana suficienta si nu in ultimul rand etansarea laterala si superioara care trebuie sa fie perfecta - altfel rezultatele vor fi contrare asteptarilor.

SPYKAL

Citat din: cocobeny din Septembrie 28, 2013, 03:03:05 PM
Eu m-am hotarat anul acesta sa las 10 rame in stupii cu 12 rame si cu fundul stupului complect din plasa desfacut  in totalitate, anul trecut am incercat la 2 stupi si sau dezvoltat f. bine in primavara, nu a mucegait nici o rama, voi ce zici ati mai incercat careva asa o iernare?  :new: :hi:
Da. Eu iernez in acest mod si nu am avut nicio pb. Metoda chiar asa se numeste "iernare in fundul gol", iar familia formeaza ghemul in clopot. Stima si respect!!!

morozan simion

nu pot fi comparate temperaturile din zona brailei cu cele din podisul transilvaniei

morozan simion

si daca analizam putin acei stupi care au toit in scorbura , ne dam seama ca au nevoie de un orificiu undeva la mijocul cuibului pentru aerisire, fundul gol probabil se preteaza in sud dar la noi nu prea cred, oricum se poate incerca si daca e buna de ce sa nu se ierneze. Parea mea este ca daca e iarna friguroasa consuma foarte multa hrana din cauza frigului, oricum succes

romikele

Consumul crescut e mai mare datorita curentilor decat a temperaturilor scazute.
De aceea un stup bine etansat, dar cu scandura subtire va avea un consum mai mic decat unul foarte gros dar plin de crapaturi.
Evident ma refer la stupii cu fund cu plasa pe toata suprafata!

mihai.vr

Apropo de iernare... am vazut ca majoritatea celor care postaza aici folosesc una din cele 2 metode de iernat (horn sau colopot si pat cald sau rece), in schimb 2 dintre apicultorii batrani cu care am discutat, ierneaza in metoda horn, dar cand fac ultima revizie, distanteaza putin ramele intre ele, in special cele din mijloc. Ei spun ca in acest fel albinele se aduna in ghem intre ramele distantate si astfel scade consumul de miere consumata si se formeaza efectiv "ghemul" de iernare. La prima revizie din primavara, ei apropie inapoi ramele, pentru ca albina sa poata tine de cald mai usor puietului. Intrebarea mea este daca foloseste cineva metoda aceasta de iernare, pentru ca cel putin din filmarile si pozele care sunt postate pe forum nu pare sa foloseasca cineva aceasta metoda.

SPYKAL

Citat din: morozan simion din Septembrie 28, 2013, 11:20:22 PM
nu pot fi comparate temperaturile din zona brailei cu cele din podisul transilvaniei
Perfect adevarat. De acord cu dvs. Depinde de zona, dar eu am expus aici doar modul in care le iernez eu. Stima si respect!!!

istodorescu vasile

citesc de ceva timp postarile apicultorilor , despre cum procedeaza fiecare la impachetarea stupilor si trag concluzia ca se potriveste zicala <cite bordee atitea obicee>.eu cred ca multi din grija de a face cit mai confortabil iernatul stupilor fac mai mult rau decit daca i-ar lasa neimpachetati.aici ma refer la cei ce sint la inceput in apicultura.eu ma aflu in zona de deal la poalele muntilor in partea de nod a judetului mehedinti, cu ierni lungi si zapada cit gardurile de la noiembrie pina la martie.pun la iernat in jur de 150 de familii in fiecare an .lucrez cu lazi de 10 rame dadant cu fund plin.am incercat toate tipurile de stupi in cei 20 de ani de cind ma ocup si m-am oprit la acest model care m-i se potriveste pentru zona mea.nu am niciun fel de gauri cu site pe fundul lazilor . la restringerea cuiburilor las rame dupa cite intervale sint ocupate de albine, nu mai putin de 6.ce nu se incadreaza unific.in loc de diafragma pun polistiren extrudat de 2cm grosime.urdinisul ramine peste iarna de 5-6 cm pe 1 cm. in partea din spate a podisorului este o fanta de 2 cm/1 cm pe podisor pun o paturica de lina tesuta si capacul.cit despre ramele cu pastura , cei ce nu folosesc colectoare de polen sa stie ca in majoritatea ramelor de cuib au pastura 'iar peste pastura este depusa miere si capacita.ce se vede in rame este polenul adus spre toamna.niciodata nu am tinut cont cum pozitionez pastura atita timp cit toate ramele sint ocupate de albine stiu ele ce consuma.mentionez ca nu folosesc folie niciodata iarna.nu am umiditate sau mucegai.singurele pierderi pe care le am in fiecare an sint 2-3-4 familii care ies in primavara fara matca pentru care am matci la rezerva.impachetajul excesiv si ventilatia necorespunzatoare sint extrem de nocive pentru albine.

romikele

Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 02, 2013, 12:10:44 PM
... impachetajul excesiv si ventilatia necorespunzatoare sint extrem de nocive pentru albine.

Perfect adevărat!
Sistemul pe care-l folosești se pretează pentru orice zonă. Este cel mai potrivit pentru stupii cu fund plin.