Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

bismark

Foarte corect D-le Puisorul cele vazute in film, la fel procedez si eu de cind mi-am schimbat stupii,numai ca eu am facut la fund 4 gauri de fi 16 si nu le astup nici iarna nici vara.Cum am ajuns la concluzia ca sint suficiente aceste gauri antivaroua.Stupii vechi aveau multe gauri in fund din cauza vechimii.Am observat si cantitatea de varoa gasita si modul de iernare la diferiti stupi cu diferite gauri in fund si am luat exemplul celei mai bune familii in ce priveste varoua si iernare citiva ani la rind.Astfel am ajuns la acest mod de aerisire si antivaroua.Gaurile le-am facut pe mijlocul fundului.Referitor la tratamente este perfect ce ati spus.De cind folosesc acest fel de stup aproximativ 4 ani nu am vazut varoa,deaceea nici nu fac decit 2 tratamente cu varachet,unul dupa ce a iesit tot puietul si inca unul la 7 zile,bineinteles asa cum ati aratat cu inchiderea ermetica pe timpul tratamentului.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

dredd

daca acele gauri raman deschise si iarna, mai trebuie lasat sus in podisor aerisire sau trebuie ermetizat cu folie pe toata suprafata  podisorului, in momentul in care am podisor cu sita?

morozan simion

dwepinde cum vrei sa le iernezi, tip clopot sau tip horn, daca e tip horn trebuie lasat si sus

D006

Nu exista o reteta universal valabila pentru iernare , depinde de la vatra la vatra . Ce e bine la unul poate fi rau la altul . Fiecare stupar trebuie sa-si evalueze temeinic vatra de iernare si sa aplice propriul sistem de lucru.

morozan simion

perfect adevarat, depinde de zona incare se afla stupina, altitudinea, curenti de aier, numai testand poti sa apreciezi care metoda este mai buna

marius_vfp

Citat din: bismark din Septembrie 18, 2013, 09:05:54 PM
  eu am facut la fund 4 gauri de fi 16 si nu le astup nici iarna nici vara

fi 16 , adica 16mm in diametru?
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

morozan simion

eu am 5 gauri la fund dei 35 mm, am iernat iarna teecuta si tip clopot si tip horn in zona de deal al 650m altitudine si amandoua au dat randament , la cei iernati in cloput sub nailon spre primavara au aparut cateva broboade de apa iar la cei ti horn nu, dar la acetia tip horn am lasat o fanta de 2 mm in parte din spate.

sorinma

Citat din: morozan simion din Septembrie 18, 2013, 09:54:06 PM
eu am 5 gauri la fund dei 35 mm, am iernat iarna teecuta si tip clopot si tip horn in zona de deal al 650m altitudine si amandoua au dat randament , la cei iernati in cloput sub nailon spre primavara au aparut cateva broboade de apa iar la cei ti horn nu, dar la acetia tip horn am lasat o fanta de 2 mm in parte din spate.

am inteles perfect dar nu m-am putut abtine    ^:)^  :hi:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bismark

Curentii de aer trebuiesc dirijati spre exterior nu spre ghem.Adica lasi fanta de aerisire spre stinga daca ghemul este pe dreapta la pat cald si spre fata daca este in pat rece si fanta se lasa in functie de puterea familiei la o familie pe 8 intervale se lasa mai mare la una pe 4 mai mica.Citeva picaturi de apa pe folie este benefic familiei pentru necesarul de apa mai ales in timpul cind incepe ponta de primavara.Fi 16=16 mm.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

oroles

Ce se intampla daca, la organizarea bilaterala a cuibului, lasi pastura pe a treia rama din 6? Adica daca pastura ramane la mijloc...  Observ ca multe albine imi mai aduc deja polen. Ma gandeam daca au pus pastura pe ramele din mijloc, eu organizand mai devreme cuibul, ele ar umple si ramele din mijloc? Dupa parerea mea,  in primavara matca va oua doar in spatiile goi (mai putin), in mod neuniform...

Se mai poate intampla ceva?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

In timpul iernarii nu toate albinele stau pe rame. Unele intra in celule, stand cu minim de efort si deci de uzura. Vor fi albinele de cea mai lunga viata, cu rol important primavara. In plus prin acest mod de iernare, ghemul devine mai compact, caldura biologica a fiecarui individ contribuind la mentinerea temperaturii ghemului. Pierderea de caldura este proportionala cu suprafata ghemului la care se adauga pierderea prin respiratie. Daca in interiorul ghemului celulele sunt ocupate cu pastura, atunci mai putine albine vor intra in celule, ghemul va fi putin mai mare si uzura putin mai mare. Pe de alta parte si pastura aflata la marginea cuibului poate sa se degradeze din cauza umezelii excesive, sa devina neutilizabila sau chiar toxica.,
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Septembrie 23, 2013, 11:47:42 PM
  In timpul iernarii nu toate albinele stau pe rame. Unele intra in celule, stand cu minim de efort si deci de uzura. Vor fi albinele de cea mai lunga viata, cu rol important primavara. In plus prin acest mod de iernare, ghemul devine mai compact, caldura biologica a fiecarui individ contribuind la mentinerea temperaturii ghemului. Pierderea de caldura este proportionala cu suprafata ghemului la care se adauga pierderea prin respiratie. Daca in interiorul ghemului celulele sunt ocupate cu pastura, atunci mai putine albine vor intra in celule, ghemul va fi putin mai mare si uzura putin mai mare. Pe de alta parte si pastura aflata la marginea cuibului poate sa se degradeze din cauza umezelii excesive, sa devina neutilizabila sau chiar toxica.,
Pana la urma unde este mai bine sa fie ramele cu pastura? Am auzit apicultori care nu le aseaza a doua rama si penultima, ci in functie de cata miere au...

livulik

Citat din: oroles din Septembrie 24, 2013, 06:35:25 AM
Pana la urma unde este mai bine sa fie ramele cu pastura? Am auzit apicultori care nu le aseaza a doua rama si penultima, ci in functie de cata miere au...
pe cat posibil unde stabilesc ele ca trebuie sa fie păstura!  :D

Porfy66

Am observat la familiile mai puternice.. pe 8-9 rame ca si-au tras cate o rama cu pastura si in mijlcul cuibului... stiu ele ce fac... ma refer la familii care nu mai au puiet de la inceputul lui septembrie..
Mi se pare logic sa aiba pastura in zona in care vor avea puiet in februarie...
:hi: :hi: :hi:

oroles

Citat din: Porfy66 din Septembrie 24, 2013, 12:05:26 PM
Am observat la familiile mai puternice.. pe 8-9 rame ca si-au tras cate o rama cu pastura si in mijlcul cuibului... stiu ele ce fac... ma refer la familii care nu mai au puiet de la inceputul lui septembrie..
Mi se pare logic sa aiba pastura in zona in care vor avea puiet in februarie...
:hi: :hi: :hi:
Multumesc frumos, Porfy66!