Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

bismark

Asa-i la unii se trec pomii fructiferi, pe la altii  mai nordisti astepta sa plesneasca bobocii dar, nu ne,, plingem vine si la noi soarele si caldura.,, Dupa cum zice viersul- Dupa ploaie si furtuna, va veni si vremea buna,,.Pina atunci incalzim atmosfera cu una mica. =)) si mergem drept inainte. :-c Oricum dupa cum se pare, anul asta avem mult-roiul- :bravo: Pina atunci pomii,via si gradina ne tin ocupati.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Nea Costica din Buzau

Andreiu, adevarat ce zici, parca traiesc a doua tinerete  :wink2:
Sa va traiasca si sa va iubeasca  :hi:

Salut Bismark  :hi:
Ai dreptate, eu am noroc cu motosapa, usureaza mult efortul in livada [gradina].
Sa speram ca se indreapta vremea, sa ne putem bucura si de rezultatele de la stupi.
Hai noroc  :) la ,,aia mica''  =))  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

tassevasi

Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 17, 2013, 02:25:37 PM
Nu inteleg de ce este asa de agresiva aceasta familie, am folosit fum destul, la celelalte merg doar cu masca, daca am fum uit de el.

Se intimpla des  primavara  din lipsa de cules abundent ,putin vint , inourat , semne de ploaie , momentul interventiei nepotrivite in el , alte probleme in dezvoltarea lui , etc   face ca albina sa fie mai agresiva in aceasta perioada .
   Numai bine Costi. :hi:

Nea Costica din Buzau

Cum sa nu ies la poarta cand vin oaspeti dragi  :)
Salut Vasilica  :hi:
Ma nu ma mai chinuiti, ca na, ca sa, familia aia ori ii normala, ori ii prea normala  =))
Astaseara am continuat controlul la ultimele 5 colonii, nu am folosit fum, dar l-am avut langa mine, si am fost ,,urmarit'' permanent de cca 5 albine, care nu aveau nicio treaba cu ce faceam eu  :wink2:

Acuma sa va spun ce am gasit;
In primul rand, ,,am tras cartea care imi trebuia'', adica am rame cu faguri claditi [sau partial claditi] la ora asta, ceia ce inseamna ca profesorul [multumesc de invatatura d-le Bucovineanu  ^:)^ =D>], si-a atins scopul [de a fii profesor], dar si elevul a fost ... silitor[ adica , a avut zon libera de a capacita]  :bzz: :bzz:

Am sa pun niste poze, dar inainte de asta, va rog sa-mi permiteti sa va multumesc pt tot ce m-ati invatat, ma refer la apicultori mai in varsta, dar special la cei tineri, si aici [sa nu se supere cei care nu-i amintesc], dau numele unui oltean, si al unui moldovean  =)) ; Mirel si Jonny-it  :hi:

ps pozele sunt in premiera si nu le comentez  :) :hi:

bee_lover

Frumoase poze nea Costica! Sa le mai faceti o poza ramelor dupa ce le insamanteaza matca! Atunci sa vezi frumusete de rame!  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: bee_lover din Aprilie 17, 2013, 10:29:18 PM
Frumoase poze nea Costica! Sa le mai faceti o poza ramelor dupa ce le insamanteaza matca! Atunci sa vezi frumusete de rame!  :hi:

Multumesc frumos de apreciere bee-lover  :hi:
E ,,ARTA'' facuta de albine, eu am facut [in stup] ce am crezut ca ele nu pot face[putem discuta treaba asta  :wink2:], faptul ca ai sesizat frumusetea reprezentata de poze, ma bucura, mai ales daca ma raportez la varsta ta, nu te opri  :nono:  :hi:

ps am sa le fac [nu faceti  :nono: :)] poze, ca sa ma dau mare  =)) =)) =)) =))
Sa fiti sanatosi  :hi:

G. Iulian

Nea Costică frumoase poze, am băgat și eu la două familii la construit azi să vedem sâmbătă ce rezultat am, m-am molipsit de la tine  :)  ( au și mult polen adus și le mai trebuia spațiu). Sănătate multă.  :hi:  :hi:  :hi:

Nea Costica din Buzau

BaftA Gheorghevici   :hi: iti tin pumnii , am incredere in tine ca ai estimat bine puietul ce poate produce ceara si ca ii asiguri hrana necesara si pt treaba asta [foarte consumatoare de stransura]  :wink2:

Acuma pun niste poze cu prima colectare de polen in  prisaca mea  :bzz: :bzz:
Sa fiti sanatosi  :hi:

bee_lover

De la un singur colector nu? orizontalul ala puternic, as fi curios cam cate grame erau acolo stiind ca familia era destul de puternica...  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: bee_lover din Aprilie 18, 2013, 10:23:38 PM
De la un singur colector nu? orizontalul ala puternic, as fi curios cam cate grame erau acolo stiind ca familia era destul de puternica...  :hi:

Da  :sad:
Nu pot sa apreciez, am avut un cantar de bucatarie si l-a ,,reparat'' Andrei [nepotul meu]  =))
Numa bine  :hi:

Nea Costica din Buzau

Aveam prin ograda niste rame cu dimensiuni diferite fata de ce folosesc, mai aprindeam focul la centrala cu ele, dar ma cam durea inima cand le ardeam, si atunci le-am gasit alta folosinta  :wink2:
Am modificat doar hranitoarele ce le aveam afara din stupi, iar cand umblu la stupi le scot si le modific pe toate.
Ideia mi-a venit cand mi-a zis Antiopa din ardeal, ce model foloseste el, si eu acum dau ideia celor care nu o stiau  =)). Am doua hranitoare din lemn, si am sa le atasez si lor rama oarba, sau cum ii zice.
Sanatosi sa fiti  :hi:

Nea Costica din Buzau

In afara de cires si par au inflorit aproape  toti pomii fructiferi, am urmarit cat de frecventati de albine sunt. Am ramas tablou cand am constatat, ca foarte putine albine ii viziteaza, ce-i drept ca batea si vantul. Aglomeratia de la urdinis m-a determinat sa caut alte surse de polen si nectar, vazand si culoarea polenului. Am descoperit in gradinile [nelucrate] a 2 vecini, covor de flori de urzicuta [denumirea stiintifica lamium, iar jargon pizda tigancii  :uimit:]. Am cautat si am gasit date mai detaliate scrise de colegul Stefan1, chiar aici pe Apiardeal. Cel mai important fiind productia de polen si nectar, nectar 50-200kg/ha. Pun niste poze , in centru covorului este Amalia fiica vecinului.

Despre polen pot sa va spun ca am colectat in 4 zile [cu vant] 200g la o familie. Nu poate fii relevanta cantitatea obtinuta, fiindca atunci cand am dat colectorul jos [sa adune si pt ele], am gasit urdinisul aproape blocat, cu restul de punga de la turta. Cand am mutat colonia in stupul orizontal, am prins doua rame simultan, si astfel nu am vazut folia.
Diseara il voi monta la loc.
Sanatate sa aveti  :hi:

andreiu

Am observat si la mine ca pomii de pe vatra stupinei nu sunt vizitati intens de albine. Probabil ca instinctul le face sa zboare mai departe, sa-si poata face incalzirea pentru cules.

G. Iulian

Nea Costică am rezolvat problema cu ramele, de la ultima postare pe pagina ta la 3 stupi am crescut 6 faguri 1/ 2 și 4 1/1 stimulare cu sirop eu, polen ele, treaba merge ok. Sănătate multă!  :hi:  :hi:  :hi:

Nea Costica din Buzau

Va salut pe toti  :hi:

Andreiu, eu ma gandeam la doua motive pt care albinele ocolesc pomii fructiferi
- mugurii florari au fost atinsi de ger si nu mai produc ce cauta albinele
- in apropiere exista alte plante mai atractive.

Ghergheovici, ma bucur pt reusita ta  =D> inseamna ca ai inteles ce le trebuie albinelor, si nu pot face, si trebuie sa faca stuparul  :wink2: spor  :hi:

Am promis ca am sa pun poze cu fagurii bagati la crescut, dupa ce vor fii ouati.
Am verificat aseara la cei doi la care am bagat cate doi faguri la crescut, si am gasit asa;
la cel pt 10 rame;
- rama cu care am spart cuibul era ouata compact, ouale doar culcate [ori larve nu stiu]
- rama bagata peste doua rame de cea cu care am spart cuibul, puiet compact aproape de capacire.
Colonia era pe 9 rame, cuibul blocat de puiet si cules, i-am bagat inca o foita penultima rama [a-9-a], si acum ii pregatesc magazia. [nu am facut poze]

la cel pt 12 rame, matca ponta pe rama cu care am spart cuibul, i-am facut 2 poze, de amorul artei  =)), i-am mai dat de lucru o foita, adica a-10-a rama.

Mai era un pic si asfintea soarele si am luat capacul si la un roi pe 7 rame, foarte frumos, a crescut si el un fagure, i-am mai dat unul de lucru, si am facut o poza [ tot de dragul artei].
Tot aseara am lipit 10 foite  :yes:

O zi buna va doresc  :hi: