Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

Fane

Salutare Nea Costică și spor la treaba, pentru mine cel mai bun adapator e punga de 3 kg pusa deasupra ramelor merge mult mai bine decât hrănitoru e părerea mea sa nu se supere cineva eu am renunțat la hrănitoare am considerat ca e mult mai buna stimularea la punga.

romikele

Asa este, punga e la moda si din ce in ce mai folosita.

Un exemplu:


Fane

 :rotfl: cred ca e prea groasa nu o roade albinele :bravo:

Nea Costica din Buzau

Am postat seara trecuta raspunsul , dar nu stiu ce s-a intamplat, n-a intrat, si cand am verificat ..era prea tarziu..era timpul de nani pui  :rotfl:

Oricum am ras cu lacrimi de glumele reusite ale voastre  :surprised:

Fane, eu am inteles ca hranirea albinelor e de trei feluri [sau in trei situatii];
- Completare
- stimulare
- salvare [de la moarte prin infometare]
Din aceasta pozitie cred ca trebuie folosite, cel putin doua metode de hranire a albinelor, si ca atare alte mijloace.
Asa am inteles eu, ca incepator ,,avansat''   =)) =))
Sanatate sa aveti  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

Ieri [duminica] am umblat la stupi , pt a vedea starea lor, nu am reusit sa umblu la toti ca a inceput vantul, norii si cateva picaturi de ploaie.
Dupa priceperea mea cred ca e de bine, doar un roi ma slabut, dar mai am 5 de verificat.
Am sa prezint situatia dintr-o familie bunisoara;
In cutie de 12 rame , colonia era pe 7 rame, rama 5 si 6 sunt in poze, fata-verso, rama 7 plina cu stransura [pastura si nectar], dar si miere capacita. Cu alte cuvinte, cuib blocat [si cu pastura]
Pe rama 6 am gasit si cateva cupe pt botci, si mult puiet de trantor capacit.
Am spart cuibul cu o foita si dupa doua rame, toate cu puiet, am mai bagat o foita.
I-am distrus cupele, am descapacit la unele rame coronita de miere si i-am bagat 250-300 ml sirop
in hranitor.
As dori sa aflu, daca e in regula ce am facut   :wink2:
Sanatate sa aveti  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

RazvanTi

nu  e cam devreme cu spartul cuibului? uite numai ce frig si ce vant e azi...
eu in weekend nu am avut curaj...
eu am facut altfel:
am flancat cuibul cu 2 rame goale in locul a 2 rame pline cu nectar.
ramele pline cu nectar le-am dat dupa diafragma.
asa am facut loc de ponta si am bagat si familia in "cules" artificial...
una din familii era atat de blocata (7 rame din care 4 de puiet) incat a umplut cu nectar o rama dupa diafragma  :uimit:
e adevarat ca pana sambata le-am dat deasupra la borcan cate 200 ml sirop cu startovit si protofil
de acum sunt pe cont propriu. oficial am terminat cu stimularile.
au fructiferi gramada asa ca sa bage...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

bismark

    In general cind e vint afara nu se umbla in stupi,decit in cazuri exceptionale,cind e necesar sa salvezi.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bismark

    Si hranirea intr-un mod exagerat face din familii unele lenese si cersesc hrana.Sau mai rau trec la furat.Asa ca pina nu infloresc bine pomii fructiferi si in cuib apare miere noua nu este necesar largirea cuibului.Cind in cuib incepe aparitia primilor fagurasi este necesara largirea cuibului.Si acest lucru se constata la familia cea mai puternica.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

tassevasi

Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 15, 2013, 09:54:34 AM

Am spart cuibul cu o foita si dupa doua rame, toate cu puiet, am mai bagat o foita.
I-am distrus cupele, am descapacit la unele rame coronita de miere si i-am bagat 250-300 ml sirop
in hranitor.
As dori sa aflu, daca e in regula ce am facut   :wink2:
Sanatate sa aveti  :hi:
Pai ce faci d-n Costel ,la aceasta data  se stimuleaza si se largeste cuibul cu rame pr a oua regina ,nu sa-ti ceasca faguri  albinele , daci ai bagat 2 foite  total neinspirat ,cind puteai sa bagi una crescuta deja si regina ti-o umplea cu oua .
   Atunci cind ai cules masiv la pomi poti introduce si o rama la crescut  dar nu in centru  sa spargi cuibul , penultima  sa vezi daca o ia la crescut  , daca ai albina suficienta , daca nu degeaba .
  Numai bine .

Nea Costica din Buzau

Va salut pe toti  :hi:
Repet cuibul era blocat cu pastura, botci incepute, puiet de trantor capacit, crescaturi de ceara langa diafragma  :wink2:
Eu am gandit ca daca puietul e copt, va ecluziona si va lasa loc pt ponta, nefiind nevoie de alta rama pt ponta, dar am dat de lucru puietului ecluzionat mai inainte, ca e mare nevoie de rame cu faguri claditi.
Sambata, duminica vedem daca am tras cartea ce-mi trebuia  :uimit:

Acum sa va mai spun o isprava  =))
Am un roi care a avut o dezvoltare beton, saptamana trecuta era pe 9 rame, ramele nu au fost bine curatate, si nu a mai incaput hranitorul, si m-am hotarat sa-l mut in inovatorul meu orizontal pe 18 rame cu cat de rame 1/2. Aceasta colonie este foarte agresiva. Am spalat stupul pe interior cu vreci [zeama ramasa de la sapunul de casa], l-am sterilizat pri flambare, modificat urdinis[metoda lui Pharaonu]  pt colector polen. Am imbracat costumul lui Juri Ggarin, fi-miu la fel, am asezat un scaun in fata coloniei, am pus colonia pe el si in locul ei orizontalul. L-am rugat pe fi-miu sa paraseasca zona, nu a inteles asa ca n-are alergie la venin   =)) =))
Am ridicat capacul si folia, si a inceput atacul, eram pregatit psihologic, am mutat cate doua rame, albine mai multe in aer decat pe rame. Am terminat, i-am dat o rama cu 4 kg miere, putin descapacita ca rama de inchidere, si 250-300 ml sirop in hranitor dupa diafragma. Am acoperit cu folia, podisoare peste si capacul. M-au intepat cateva prin pantaloni , si prin manusi. In ziua aceia nu am putut sa mai lucram in livada  :sad:
In poze avem ;roiul in vechiul stup, modificare urdinis, cu colector, rama cadou, in noua casa vazut printre ,,gratii'', la urdinis.
Sa auzim de bine  :smile: :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

andreiu

[:
""Eu am gandit ca daca puietul e copt, va ecluziona si va lasa loc pt Ponta,...""

       Pai, bine nene Costica, da' pe dumnealui l-ai intrebat dac-o vrea sa intre p'acolo s-apoi are alta treaba, cu guvernu, cu bugetu, cu alte alea. :hippo: :nudie:

Nea Costica din Buzau

Va salut pe toti  :hi:
Andreiu, am citit cu mare placere topicul personal, da,  ai ce invata, recomand celor mai tineri sa-l citeasca si sa devii modelul lor. Si eu am doi nepoti, am vrut sa pun o poza acolo cu ala mic [Andrei], in postura de pirat. Probabil vad aceleasi desene, joaca aceleasi jocuri pe calculator, ca a venit la mine in camera si mi-a zis ceva de pirati, am rupt o carpa neagra si i-am trcut-o peste un ochi, si i-am facut ,,poje''.
Felicitari pt tot ce ai facut si faci, sa fii sanatos cu cei dragi  :bravo:

Aseara am atasat colectorul la orizontalul meu, era seara si batea vantul rece si tot m-au atacat  :uimit:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

antiopa din ardeal

  Nea Costica sa ne traiesti 1000 de ani (fara reparatii capitale) impreuna cu cei dragi !
  Nu ne cunoastem si nu cred ca o sa avem ocazia sa ne intalnim vreodata, dar asta din punctul meu de vedere nu conteaza atata timp cat suntem oameni de omenie.

Frumoase poze! Ma bucur sa vad familii de albine atat de dezvoltate la aceasta ora, in zona noastra nu stiu ce se intampla, stupii sunt cam mici si prapaditi.
La mutarea familiei in lada orizontala nu cred ca ati procedat in cel mai fericit mod. Pentru a evita ca albinele sa devina agresive cred ca este mult mai indicat ca mai intai sa se mute ramele in noua lada, una cate una respectand ordinea initiala, lada asezata undeva la indemana in apropierea stupului ce trebuie mutat. Apoi se ia lada golita si in locul ei se pune noua lada. Bineinteles este indicat sa se foloseasca fum pentru linistire. Albinele ramase pe peretii vechii lazi se afuma pana isi iau singure zborul si merg in noua locuinta.
Faptul ca albinele au construit potirase este ceva normal. Nu cred ca e nevoie sa fie distruse. Albinele le construiesc de multe ori preventiv sa poata scoate urgent o regina de salvare daca accidental ,,batrana" pateste ceva. Sau e posibil daca potirasele sunt construite pe mijlocul ramei in jumatatea de sus si numai 2 sau 3 stupul sa se gandeasca la o schimbare linistita. De multe ori sunt schimbate regine care au 1 an sau nici atat, si inca din alea pe care noi le vedem frumoase, albinele stiu mai bine ce trebuie facut si e indicat sa le lasam in pace.
In perioada cand infloresc pomii fructiferi albinele construiesc cei mai frumosi faguri. Nu stiu cat de avansata este natura in zona dv. banuiesc ca au inceput sa infloreasca caisii, corcodusii, ciresii etc deci este momentul sa puneti faguri la cladit. Cred totusi ca unul singur este suficient la o familie. Si trebuie pus intre ultima rama cu puiet si rama de acoperire. De fapt ca sa ma exprim corect fagurele la cladit se pune atunci cand in stup mai sunt doar 2 rame fara puiet -ramele de acoperire- de o parte si de cealalta a cuibului. Si este de preferat sa fie pusa acolo unde rama alaturata are puiet necapacit si/sau oua. Acolo albinele o vor lua cel mai repede in lucru.
Perioada infloririi pomilor fructiferi este cea mai prielnica pentru a face o uniformizare a puterii stupilor si asta fara a muta rame cu puiet dintr-un stup in altul. Uniformizarea este necesara ca sa nu ne trezim la salcam (la noi primul cules mare) ca unii stupi se pregatesc sa roiasca si altii sunt atat de mici incat nu are cine sa culeaga. Si se face introducand la stupii puternici foite la cladit iar la cei mici rame cladite de preferinta si cu miere sau sirop. Si ramele cladite se introduc tot in aceeasi pozitie, intre rama de acoperire si prima rama cu puiet. Daca rama de introdus are miere (caz fericit) obligatoriu aceasta trebuie descapacita. Cu o viteza uimitoare mierea dispare si este inlocuita cu oua. Si astfel stupii mici recupereaza din handicap.
Si mai am o recomandare. Cand puneti faguri la cladit in stup, sa puneti si o rama claditoare sau rama oarba. Asta intre diafragma si rama de acoperire. Eu o consider o oglinda interioara a stupului. La mine aceste rame au in partea de sus hranitor tip uluc. Pe aceste rame albinele trebuie sa cladeasca celule de trantori. Daca celulele construite sunt de albina lucratoare inseamna ca in stup nu aveti rame suficiente. Albinele atunci cand construiesc pastreaza o proportie doar de ele stiuta intre celulele de lucratoare si cele de trantori. Daca nu au unde sa cladeasca de trantori vor modifica foitele introduse de dv si ramele nu vor fi atat de frumoase. Daca doriti cand merg la stupi o sa fac poze la cateva rame claditoare sa vedeti cum arata la noi in aceasta perioada. :hi:

andreiu

Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 17, 2013, 10:25:10 AM
Va salut pe toti  :hi:
Andreiu, am citit cu mare placere topicul personal, da,  ai ce invata, recomand celor mai tineri sa-l citeasca si sa devii modelul lor. Si eu am doi nepoti, am vrut sa pun o poza acolo cu ala mic [Andrei], in postura de pirat. Probabil vad aceleasi desene, joaca aceleasi jocuri pe calculator, ca a venit la mine in camera si mi-a zis ceva de pirati, am rupt o carpa neagra si i-am trcut-o peste un ochi, si i-am facut ,,poje''.
Felicitari pt tot ce ai facut si faci, sa fii sanatos cu cei dragi  :bravo:

     Iti multumesc Costica, aprecierile tale ma onoreaza, gasesc ca asa este corect, ca din experienta noastra sa  aratam si celor mai tineri. Si mai gasesc corect a le spune ca si Dan Margarit, ASA FAC EU si nu a le impune FACETI CA MINE. Au liberul arbitru, de esenta divina, care le va spune ce au de facut. O mica remarca: Rezultate bune se obtin cu destul de mare osteneala care devine chiar placuta daca muncesti cu voie buna si te apuci de lucru serios mai din timp.
     Sa-ti traiasca piratul, ii sade bine. Ei sunt un adevarat balsam pentru sufletele noastre.

Nea Costica din Buzau

Salut Antiopa din ardeal :hi: aceleasi urari de la nea Costica din Muntenia  :)

Multumesc din suflet pt sfaturile date, sunt incepator ,,avansat'' si acuma sunt in stare sa interpretez corect sfaturile meseriasilor.
Si mie mi-a parut rau ca am distrus poterasele, mai ales ca era si puiet capacit de trantor, parca pe doua rame. Doar ramele acoperitoare nu erau pontate, gresala e ca am spart prea devreme cuibul, si ca am bagat doi faguri. Am inteles perfect modul de echilibrare al coloniilor. Zilele astea am sa dezinfectez toate cutiile si de aceea e binevenit madul de tranzvarzare. Nu inteleg de ce este asa de agresiva aceasta familie, am folosit fum destul, la celelalte merg doar cu masca, daca am fum uit de el. Anul trecut, m-a ajutat , cu sfaturi, cum sa bag la cladit foite d-nul Bucovineanu [sanatate boierule  :hi:], ai dreptate o frumusete de faguri, la pomii fructiferi.
La noi s-a dus floarea de cais, de salcie curgatoare, a inflorit corcodusul si se pregatesc alti pomi.
Inca odata multumesc  :hi:

ps o poza cu o rama cladita si ,,pictata'', de ,, artiste'' in domeniu  :wink2:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!