Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

Cu ce ne mai laudam; am facut un topitor de ceara in aburi dintr-un butoi de tabla. Am sudat o teava de 3/8 de butoi la inaltimea de 30-40cm de fund, am gaurit butoiul prin teava. Mai sus am sudat niste opritori pt a sprijini un cerc din metal cu niste intaritori [cercul] pe diagonala pe care am fixat plasa deasa [de podisor] din sarma. I-am sudat trepied si gata.
Functionare;
Am pus apa sa depaseasca nivelul tevii, am fixat sita circulara pe suporti am depozitat fagurii [cu rame sau fara] pe sita si da-i foc. Am urmarit si cand am vazut ca s-a topit toata ceara am oprit focul si am lasat sa se raceasca, si iata ce aiesit  :bzz:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

Am repetat operatiunea dar am pus rama cu totul dar e butoiul cam mic si indicat este sa pun numai fagurii cu sarme. Am omis sa spun ca bostina a ramas pe sita putand luata foarte usor.
Continuare;
Am dat sita jos am varsat apa, am pus iar apa curata [de ploaie ca si prima data], am bagat un dop de lemn pe teava  si am retopit ceara dar direct in apa [cand am folosit sita topirea a fost cu aburi]. Am pregatit vasele, ceara s-a topit, am scos dopul si uite ce a iesit  :nudie:
ps daca ceara topita in butoi a scazut sub nivelul tevii am completat cuapa.
PS2 poza cu jumate de matca e pusa gresit, nu am putut s-o elimin si am adaugat-o pe cea dorita. am reusit  :hi:

bucovineanu

Cam cate grame de ceara a rezultat din topirea unei rame?

stefan1

Culoarea inchisa a cerii este din cauza materialului topitorului. Pentru o ceara frumoasa trebuie sa folosesti numai inox sau recipient emailat. Ceara intra in reactie cu materialul recipientului si daca folosesti cupru sau aluminiu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din August 22, 2012, 08:39:48 PM
]
Daca-mi trecea prin cap aceasta ideie puteam sa o fac cu precizie, acum o sa-mi fie mai greu ca am amestecat ramele, dar o sa incerc sa le separ si sa fac o estimare pe care o s-o pun pe forum.  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: stefan1 din August 23, 2012, 01:16:21 AM
  Culoarea inchisa a cerii este din cauza materialului topitorului. Pentru o ceara frumoasa trebuie sa folosesti numai inox sau recipient emailat. Ceara intra in reactie cu materialul recipientului si daca folosesti cupru sau aluminiu.
]
Nu am stiut de treaba aceasta, si oricum nu aveam alt vas dar e bine de stiut si poate gasim o solutie. Doua itrebari pt ca sunt la prima incercare;
- la o noua topire in vas corespunzator isi revine?
- voi avea probleme la vanzare sau la schimb cu foite ?
Multumesc anticipat!  :hi:

tassevasi

""- la o noua topire in vas corespunzator isi revine?
- voi avea probleme la vanzare sau la schimb cu foite ?
Multumesc anticipat!  ""

Cred  ca la o retopire asi  va reveni .
La schimb  nu vei avea probleme  sigur , eu am avut si mai anchisa la culoare .
  Numai bine  :hi: :hi:

stefan1

Eu nu cred ca isi mai revine, fiind niste combinatii ale acizilor din ceara cu metalul recipientului. Se poate sa o faci 'galbena si frumoasa' daca o tratezi cu acid sulfuric. Unii fac acest lucru, altii folisesc acidul si pentru sterilizarea mierii, dar nu as recomanda. In plus ar trebui sa folosesti vase speciale, ca acidul sulfuric ti-ar coroda recipientele.

Cum a spus si Tassevasi, nu ai probleme la vanzare, doar aspectul nu-i cel mai bun.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

V salut cu drag, si va multumesc la amandoi pt raspunsuri, o sa-mi fie necesare  ^:)^  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din August 22, 2012, 08:39:48 PM
]
Cam greu de apreciat, au fost fagurii de pe cca 50 de rame 1/1 [rosi de gaselnita], plus cateva gheme de ceara adunate separat, si au rezultat 8kg si ceva de ceara, adica cca 160g/rama.
Eu nu stiu care-i media in conditii normale, dar 45 de rame din 50 au fost ,,abandonate'' peste un an de zile. Sanatate  :hi:.

bucovineanu

Procentul de ceara recuperata e destul de bun. In bostina nu a ramas mare lucru.

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din August 24, 2012, 01:37:09 PM
Procentul de ceara recuperata e destul de bun. In bostina nu a ramas mare lucru.
]
Am ramas eu  :rotfl: si cateva cancioace de bostina si sarme.
Vroiam sa va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la niste intrebari, dar asta pe luni, acuma doar cum refolositi ramele[curatare, dezinfectare]. Sfarsit de saptamana placut!!  :hi:

bucovineanu

Daca nu a fost nici un fel de boala la stupi ramele se pot refolosi dupa ce au fost bine curatate de ceara si propolis prin razuire cu un cutit. Daca nu se cunoaste din ce stupi provin, mai bine se ard.

orbanstefan64

Citat din: bucovineanu din August 24, 2012, 02:12:54 PM
Daca nu a fost nici un fel de boala la stupi ramele se pot refolosi dupa ce au fost bine curatate de ceara si propolis prin razuire cu un cutit. Daca nu se cunoaste din ce stupi provin, mai bine se ard.
ce zice nea vasile nu i rau deloc.
Doamne ajuta costica !!!!!
:hi: :hi: :hi:

Nea Costica din Buzau

Va salut dragi colegi!! :hi:
Acum sa va povestesc ce face nea Costica atunci cand n-are ce face  :rotfl:  =)).
Daca e perioada stimularii si completarii de hrana, face sirop din zahar invertit.
V-am povestit cum fac eu invertirea zaharului, dar o sa repet pt noii veniti.
Iata cu am facut acum cu 10kg de zahar [de la 3 roi acum sunt 13];
Intai am sa spun cum se transforma 5g de sare de lamaie [metoda lui nea Gica, fie-i tarana usoara], in 200ml solutie apa- sare de lamaie. Intr-un pet de 2l se pune 100g sare de lamaie peste care se pune apa plata pana se umple. Pt invertirea a 5kg de zahar se se folosesc 200ml iar la 10kg zahar 400ml si asa mai departe. Acum toata operatiunea;
1.8l apa si 400ml din solutia amintita, le-am pus la fiert int-un tuci[ceaun] de 25l. Am pus cateva kg de zahar am amestecat pana s-a inmuiat si am completat progresiv pana la 10kg de zahar.
Am continut sa amestec, focul mai iute, pana a inceput sa se umfle si sa scosta bule de aer din ce in ce mai mari, am continuat fierberea pana a revenit la volumul initial, apoi l-am dat jos de pe chirostrii[acesta reprezinta o concentratie de 5/1 si se poate folosi in pungi [turte] primavara dupa zborul de curatare]. Separat am facut un ceai[infuzie] concentrat din; sunatoare, codita soricelului, floare soc, musetel, menta, galbenele, urzica si o crenguta de pelin. L-am strecurat am completat cu apa pana la 8l, si l-am pus in tuci peste zahar obtinand sirop din zahar invertit 1/1. Dupa racire l-am pus in peturi de 2l si la beci cu el.Total au iesit 15.5l sirop 1/1.

Inainte cu 10-12 zile am pus la macerat in alcool aceleasi plante  medicinale ca la ceai, acuma am strecurat, am completat cu tuica din portocale [asta am avut] ca s-o mai lungesc pana am dus-o la 40 grade.
Cand administrez siropul pun si 34ml la sticla de 2l di aceasta spirtoasa.

Acolo mai vedeti un trantoras care ia micul dejun, el a ales locatia.
ps nu mai citesc odata ce am scris, daca vedeti greseli, trageti alarma!  =))