Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

jenica67

Rezultatul initial il vedem, cand gustam si rezultatul final ?? Daca ai avut atatea rude, mai rama ceva pentru craciun si anul nou ?   :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Nea Costica din Buzau

Citat din: jenica67 din Septembrie 17, 2012, 09:42:36 PM
Rezultatul initial il vedem, cand gustam si rezultatul final ?? Daca ai avut atatea rude, mai rama ceva pentru craciun si anul nou ?   :hi:
]

Salut Jenica!! Ramane destul, ca ai sa vezi ca ,,biblioteca'', se va completa si cu alte ,,ziare'' si ,,carti''  :rotfl: =)) =))
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

Urmeaza rachia  :smile: vorba lui Donbazil  :hi:
Punem 14kg zahar [din portia albinelor??  :nono: ] la inmuiat in apa [de preferat apa de ploaie].
Dizolvarea trebuie sa fie completa ca altfel gasim zaharul intreg pe fundul tocitorii.
Rasturnam siropul in tocitoare peste boasca unde a fost mustul, calculam si completam cu apa ca la fiecare 1kg de zahar sa-i revina 5l apa. Amestecam bine continutul si cand observam ca deasupra cojile de strugure au inceput sa se usuce[10-15 zile], bagam mana pana la zeama, punem pe limba si daca este acrisor si spuma dispare repede e gata pt distilare. Pana atunci sa auzim de bine!!  :hi:

Fane

salutari  marfa multa si cat mai buna nea Costică, și dacă tot veni vorba cum se fierbe a doua oara țuică de prăștina ( ca asa se zice pe la mine), pt a face niște palinca?

Nea Costica din Buzau

Citat din: fane din Septembrie 18, 2012, 04:04:35 PM
salutari  marfa multa si cat mai buna nea Costică, și dacă tot veni vorba cum se fierbe a doua oara țuică de prăștina ( ca asa se zice pe la mine), pt a face niște palinca?
]

Salut Fane!  :hi:
O singura data am distilat de doua ori, pur si simplu am mai distilat inca odata tuica, si ramane foarte putina, dar cred ca dispare aproape total metilul.

Sa rugam mesterii ardeleni sa ne spuna ce si cum  :wink2: numa bine  :hi:

Fane

Nu vor sa ne raspund nea Costica ,se pare ca aici sunt numai apicultori nu si din aia care stiu sa faca palinca buna.
salutari

sorinma

nu cred ca este nici un secret...materia prima si  cazanul de fiert face diferenta de calitate,metoda este aceasi peste tot cred.
despre metil se elimina la fel de bine si de prima data, daca nu te zgarcesti si separi suficient de multa marfa dupa ce incepe sa curga.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

sorinma

este ca si la vin...(o vorba zice ca vinul se mai face si din struguri) zaharul ajuta la cantitate ,la tarie dar nu si la gust
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu

Fane

da asta asa e eu am facut 600 de litri de vin de buturuga de-al nostru fara pic de zahar si azi am facut si tuica de prastina asa se zice pe la noi  mia iesit si 140 de litri de tuica la 38 de grade, si asi vrea sa fac si cativa litri de palica si astept sfaturi
- am un cazenel din cupru micut de 35 de litri si cred ca e perfect sa mai firb o daa tuica sa vad ce iese
- multi zic sa pun jumatate tuica si jumatate apa sa iasa ceva bun dar asta nu stiu oare asa se face la palica?

tassevasi

""multi zic sa pun jumatate tuica si jumatate apa sa iasa ceva bun dar asta nu stiu oare asa se face la palica?""

Da e oblgatoriu sa pui apa intrucit ajuta la o mai buna  purficare  si distilare a ceia ce pui tu acolo , da e bine jumatate  jumatate  si o scoti  la cite grade vrei .
  Numai bine .

Nea Costica din Buzau

Sa va arat cu ce se mai ocupa nea Costica;
mi-am procurat utilaje ca sa fac o statie de lansare a antirachetelor[aer-sol, sol- aer, Slobozia -Buzau, Sighisoara-Buzau, Ramnicul Sarat-Candesti etc    :rotfl: :rotfl: =)) =))], dar statia va fii sub tutela CAER  =)), deci impotriva ,,imperialistilor''   :zzz: americani si a lui basescu  :wink2:.
Tinand cont ca majoritatea ,,militarilor'' vor fii tovarasi, le-am distilat si niste votka pt ca i-am incercat cu wisky, si au zis ca miroase a plosnite[gandaci]  :P  =)) =)) :hi:

tassevasi

:D :D Vad ca la primele 2  ai sub 30 de  grade  la al 3 lea  ai peste , dar daca  asa  a  vrut  familia ,  nu numai palinca  de 45  :)
   Numai bine  Costi .
  Vad ca-ti faci put , eu al  am de 60  in diametru  si am apa de nici cu pomta cu furtun de pompieri nu o pot gli .
  Treb  ca si tu ai izvor bun de faci asa de mic in diamertu   si inseamna ca ai apa la mare adincinme .
  Numai bine si  mult noroc ,  apa multa !.

Nea Costica din Buzau

Salut Vasilica!!  :hi:
Am cules din bolta niste struguri mai varateci, i-am mustit, am tras 25l must, am facut sirop din 4kg zahar si 20l apa am amestecat cu boasca, dupa fierbere am distilat.
Acuma mai am de facut grosul de tuica din cca 600l de boasca, si ma duce capul sa fac si putina palinca, dar am cazanul cam mare[100l] si nu stiu cum sa procedez, sa nu-l stric.

Ai dreptate e vorba de un put la 18m adancime [3 tevi /6m], diametru teava 160mm, inaltime apa cca 7m, pompa submersibila 1kv, 1.5 toli impinge la 100m. Total cost 3000 roni.
Lucrarea e gata, doar sa vina cu un compresor si cu o pompa [de nisip], sa traga apa mai murdara. Sa fii sanatos!!  :hi:

tassevasi

La  cazanul tau treb sa ai  si  amestecator cu manivela ori  cu un reductor si motor ,ca  e mai mare .
  Eu al am de 50 l  cu asa ceva ,gura de umplere , de golire ai amestecator  si nu am treaba cu nimic .
  Daca tu nu ai  (si-ti recomand sa-l faci) se complica putin lucrurile , treb sa pui o tabla  sub fundul cazanului   dar nu groasa , si oblgatoriu sa fie subtire  boasca , mai pui apa,  asta pt tuica , ca altfel se lipeste ,  daca mai distilezi odata pui jumate apa si jumate tuica si-ti va esi ceva mai bun , tare si de calitate (aici nu treb amestecat )
   Nu am facut ca nu am nevoe , dar o vecina  a zis ca sa nu se lipeasca ,se pune pe fundul cazanului un strat de pae  si nu s-ar mai lipi , acum nici ea nu a incercat  doar a auzit,(logc nu se va mai lipi) , a urmat treaba cu tabla si mult  subtiata  boasca .
  Numai bine Costi .

sorinma

este corect ce s-a spus mai sus...se baga apa peste tuica la lamurit(asa se spune pe la noi cand il fierbi a doua oara  :D ) si este neaparat sa se amestece altfel se parinde de fundul cazanului prima data,la lamurit nu mai este nevoie sa amesteci.pentru eficienta si comoditate e mai  bine cu un motoras si reductor.
alt sfat ar fi sa zidesti cazanul (fierbe mai repede si se incalzeste uniform)sau cel putin imbracat cuva sa incalzeasca cazanul pe suprafata cat mai mare si atentie mare la cat de puternic este focul dupa ce incepe sa fiarba...
MARE ATENTIE sa dai deoparte la inceput "picusul" (metanolul) ,cei care se pricep il separa dupa miros,ar mai o modalitate procentual din bostina sau mai sofisticat dupa temperatura.
si apoi nu uita sa gusti din cand in cand dar nu prea mult :lol: