Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

Citat din: pharaonu75 din Aprilie 09, 2012, 05:43:30 PM
Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 09, 2012, 03:33:29 PM
...
ps2 aici poate sa ia lectii oricine de ordinea din stupina [poza 2]  :rotfl: :rotfl: =)) =))
]

[[Aha!
Pai bine mai Nea Costica, ai sticle de apa minerala in stupina si il certai pe Stefan pentru ca avea si el asa ceva in atelier? :uimit: :uimit:]

Eu am capcane de viespi din pet-uri de Pepsi, pentru ca apa minerala este cam rara pe la mine! =)) =))
]
Stai asa ca nu-i asa vorba lui Adi bihoreanu, peturile mele erau dezafectate, au fost pline cu sirop pt albine, la Fanica erau active si am vrut sa-l protejez  :rotfl: =)) de ,,dusmania'' prietenilor  :rotfl: =)) :rotfl: :rotfl: Sa fiti sanatosi!!  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

Citat din: romikele din Aprilie 09, 2012, 05:59:15 PM
Citatnota 10 drapelul face toti banii

[Asa e, altii isi fac griji din cauza vantului, iar lui nea` Costica i se falfaie.  :rotfl:
]
Frumosa metafora !!  :hi: Te-am facut doctor intr-o pastare, confuzie cu Dragos dar constat [dupa mai mult studiu] ca amandoi meritati titlu si nu numai voi!! Sa fiti sanatosi!!  :hi:

KTA-APIDORNA - Ski

Va salut Nea Costica, se vede ca sunteti un Roman adevarat, va felicit,sunt foarte putini cei ce isi pun drapelul tricolor in preajma stupilor(stupinei),foarte putini,...iar la problema care v-ati facut-o cu albinele care mai cad printre, sau sub stupi, am patit si eu mai ales in perioada asta  cu acesti curenti de aer mai reci, deci nu aveti de ce sa va temeti, cu toti se vede ca am vazut asta,Sanatate! %%- :hi:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

Nea Costica din Buzau

Citat din: ion patrut din Aprilie 09, 2012, 05:46:11 PM
chestia cu aterizatu sub stupi s-a intamplat si la mine de ce nu stiu nici eu referitor la organizarea din stupina nota 10 drapelul face toti banii
]
Sa traiesti Patrut!! :hi: Nu vezi ca nu raspunde niciunul concret, majoritatea o ,, falfaie''  :rotfl: :rotfl:, ca sa-i citez, au intrat in [........post.] si-i comanda sotiile, [ama...le  :nudie:]. Sa fii sanatos cu familia ta  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din Aprilie 09, 2012, 06:14:11 PM
chestia cu aterizatu sub stupi s-a intamplat si la mine de ce nu stiu nici eu referitor la organizarea din stupina nota 10 drapelul face toti banii
[Nu e nimic anormal ca o parte dintre albine sa aterizeze sub stupi in aceasta perioada atunci cand se intorc incarcate cu polen sau nectar de la camp. E vorba de albine batrane, slabite, care au iernat si acum isi traiesc ultimele ore din viata
]
Multumesc mult pt raspuns,chiar daca era un pic indirect, am retinut, vreau totusi sa stiu daca putem depista [si cum] ca albinele care intra pe urdinis au cules nectar??. Sanatate !! :hi: Cu respect C.B.
PS Mai am intrebari daca acceptati!!  ^:)^

bucovineanu

Atunci cand albinele au cules si vin cu gusa plina cad grele  pe rampa sau scandurica de zbor si se indreapta imediat spre imtrarea in stup. Dupa ce golesc incarcatura ies din stup pe peretele  de deasupra urdinisului de unde isi iau imediat zborul, pentru a nu le incurca pe cele care vin cu plinul.
Dca nu au cules, chiar daca ies la zbor, nu se grabesc si zboara lent prin fata stupului, mai aterizeaza pe scandura de zbor si pleaca din nou de multe ori fara sa intre in stup.

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 09, 2012, 10:18:01 PM
Citat din: bucovineanu din Aprilie 09, 2012, 06:14:11 PM
[Nu e nimic anormal ca o parte dintre albine sa aterizeze sub stupi in aceasta perioada atunci cand se intorc incarcate cu polen sau nectar de la camp. E vorba de albine batrane, slabite, care au iernat si acum isi traiesc ultimele ore din viata
]
Multumesc mult pt raspuns,chiar daca era un pic indirect, am retinut, vreau totusi sa stiu daca putem depista [si cum] ca albinele care intra pe urdinis au cules nectar??. Sanatate !! :hi: Cu respect C.B.
PS Mai am intrebari daca acceptati!!  ^:)^
Eu unul ca sa aflu daca albinele aduc nectar am fost invatat de un stupar cu experienta sa le urmaresc pe cele ce vin fara polen pe picioruse si sa le prind repede cu doua degete inainte de a intra pe urdinis,iar daca dau drumul la o picatura de apa,aceasta trebuie pusa pe limba si daca e dulce este nectar,daca nu este apa, poate o sa  radeti de mine, dar eu asa am verificat si este adevarata metoda, Pace! %%- :smile:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

bucovineanu

Este metoda clasica de a afla daca aduc nectar. Eu am descris o metoda prin care ne dam seama daca aduc nectar fara sa prindem albine.

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: bucovineanu din Aprilie 09, 2012, 11:16:08 PM
Este metoda clasica de a afla daca aduc nectar. Eu am descris o metoda prin care ne dam seama daca aduc nectar fara sa prindem albine.
Si cand imi imaginez cat de bine miroase prin jurul stupilor a nectar, mai ales la un inceput de cules mai bogat, abia astept sa simt acel superb miros !!! :yes:

Nea Costica din Buzau

Citat din: tassevasi din Aprilie 09, 2012, 09:04:14 PM
Citat din: romikele din Aprilie 09, 2012, 05:59:15 PM
Citatnota 10 drapelul face toti banii

Asa e, altii isi fac griji din cauza vantului, iar lui nea` Costica i se falfaie.  :rotfl:

[Asa e ,i se falfie  pe sub stupi , normal ar fi sa puna un steag alb de pace,ca sa nimereasca si cele batrine si obosite scindurica . :rotfl: :rotfl:
  Sa fi sanatos Costi  :hi: :hi:
]
Salut Vasilica!! :hi: Am vrut sa vorbesc si aseara cu tine, dar s-a blocat calculatorul si am renuntat.
Am retinut ce mi-ati spus depre comportamentul la urdinis al albinelor, si va multumes. Cate mai sunt de invatat!!! Sa fii sanatos!!  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din Aprilie 09, 2012, 11:10:21 PM
Atunci cand albinele au cules si vin cu gusa plina cad grele  pe rampa sau scandurica de zbor si se indreapta imediat spre imtrarea in stup. Dupa ce golesc incarcatura ies din stup pe peretele  de deasupra urdinisului de unde isi iau imediat zborul, pentru a nu le incurca pe cele care vin cu plinul.
Dca nu au cules, chiar daca ies la zbor, nu se grabesc si zboara lent prin fata stupului, mai aterizeaza pe scandura de zbor si pleaca din nou de multe ori fara sa intre in stup.
]
Chiar asa procedau, pur si simplu se prabusau pe scandura, cateodata una peste alta si intrau iute pe urdinis si altele isi luau zborul de pe perete. Inseamna ca aveau cules si de nectar, pt ca veneau mai multe fara polen [de fapt asta doream sa stiu]. Era salcia inflorita, corcodusul, caisul si florile de primavara.
La noi e gata sa infloreasca prunul si papadia si v-as ruga sa-mi spuneti daca pot sa bag rama la cladit, rama claditoare si [sau] rama pt ponta, si cum procedati dv-stra. Mentionez ca am la rezerva si cateva rame partial cladite. Va multumesc!! sanatate !!  :hi:

bucovineanu

Rama claditoare se poate introduce odata cu inflorirea primilor pomi fructiferi. Atunci cand aceasta e lucrata in proportie de 1\3 se poate introduce si rama cu foaie. Daca avem intentia sa punem rame la cladit, nu e bine sa largim cuibul cu rame cladite. E important ca atunci cand introducem rama cu foaie albinele sa fie inghesuite pe rame si ast fel vor incepe claditul mai repede. De obicei ramele partial cladite nu vor sa le mai cladeasca corect. Ce nu e cladit va fi modificat si cladit cu celule de trantori. Nu stiu de ce albinele fac acest lucru. Numai daca e spre sfarsitul sezonului si au cules intens vor cladi corect aceste rame. Sigur pot fi si exceptii.

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din Aprilie 10, 2012, 11:43:06 AM
Rama claditoare se poate introduce odata cu inflorirea primilor pomi fructiferi. Atunci cand aceasta e lucrata in proportie de 1\3 se poate introduce si rama cu foaie. Daca avem intentia sa punem rame la cladit, nu e bine sa largim cuibul cu rame cladite. E important ca atunci cand introducem rama cu foaie albinele sa fie inghesuite pe rame si ast fel vor incepe claditul mai repede. De obicei ramele partial cladite nu vor sa le mai cladeasca corect. Ce nu e cladit va fi modificat si cladit cu celule de trantori. Nu stiu de ce albinele fac acest lucru. Numai daca e spre sfarsitul sezonului si au cules intens vor cladi corect aceste rame. Sigur pot fi si exceptii.
]
Am retinut. Multumesc frumos si > Paste fericit < cu toata familia!!

ion patrut

acum am la rezerva 50 de rame cladite de anul trecut la 16 stupi care-i am vin cate 3 pe stup am cu ce largi cuibul pentru inceput la cladit de regula bag foi in plin cules nu stiu ce fac altii dar eu asa procedez

Nea Costica din Buzau

Bine v-am regasit dragi colegi de forum! Mi-a fost tare dor de voi dar am fost foarte ocupat, mi-a fost si teama sa deschid un forum ca nu ma puteam abtine sa nu tastez.
Va multumesc la toti forumistii ca m-ati ajutat sa pricep si sa indragesc aceasta nobila indelenicire.
Am mers pe inmultire, am facut doi roi de vreme care acum sunt aproape famili pe 7-8 rame dintre care 3-4 cu puiet nu pot sa spun la a-l catalea rand.
Am scos si miere aproape 60 kg de la doua familii, dintre care 11 kg [un cat 11 rame] de salcam.
Am avut unul lenes pe 12 rame, i-am pus catul dar nici nu a urcat albina in el.
In timpul teiului un coleg imi zice sa dau caturile jos sa vad daca e pericol de roire. I-am zis ca strivesc multe albine cand le pun la loc  , si totusi le-am dat la cei doi harnici.
Am constatat ca ele aveau alta treaba nu inmultirea. Peste cateva zile am plecat de la serviciu cu gandul sa dau catul jos si de pe ala lenes. Zis si facut. Miere in cat 0 albina in cat 0, cuibul blocat, prima a doua si a treia pline cu miere, de la a patra aproape toate cu botci.
Aveam cutii rezerva, am ales trei, am impartit ramele in patru, n-am mai cautat matca am urmarit sa aiba toti patru de toate, si acum mai am tri roi cu puiet capacit.
Nu m-am oprit aici, dupa ce am scos mierea de la tei i-am impartit in doi si pe cei doi harnici, n-am tinut cont de matca si am mai facut doi roi, deci in total am zece nici nu stiu cum sa le zic pana nu fac o noua evaluare. Maine am sa va povestesc o noua aventura. Pe maine!!