Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

Dorin  :hi:

Noi vorbeam de reductorul de urdinis, care sa faca si aerisirea cuibului dar si protectie impotriva musafirilor nepoftiti  :rotfl:
Nu am pus ghilimele pt ca albina are obicei sa se soreasca [cand e cazul], si m-am gandit sa nu-i inghete picioarele  :sad: [,,A iesit un pui de musca sa-si usuce labele'' G Toparceanu].
Si inca ceva, etansarea se face mai usor lemn-lemn, decat lemn-fier, problema e ca ele trebuiau puse odata cu impachetarea cuibului, pana acum erau si propolizate, dar.... ,,dar unde nu-i cap...''

ps ti-am vazut stupina [in poze]  :bravo:  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

:hi:
                                                                                                                                                      Pe 30 noiembrie, fiind liber, am vrut sa fac un paravan din folie, lipit de stupi, la partea de nord care corespunde cu spatele stupilor, dar nu am reusit, pt ca toate famiile au iesit la plimbare in parc  :rotfl: :rotfl:
Au simtit ca a inceput sa infloreasca papadia si tine-te  :smile:
A doua zi tot am facut paravanul [nu am poze, o sa fac], dar am adunat si albinele moarte de la urdinis, la 13 familii am gasit 48, le-am pus intr-un paharel si am pus alcool peste ele.
Dupa 2 ore am strecurat alcoolul printr-o panza alba [vascoza]. Pe panza au ramas albinele si un varooa, m-am uitat cu lupa si nu am mai descoperit paduchi nici pe panza nici pe albine.

As dori sa stiu daca aceasta verificare spune ceva, si daca numarul albinelor moarte se incadreaza in normal!!
Multumesc anticipat!!  :hi:

roi_ag

Ai stricat alcoolul ptr. un paduche :nod: :nod: :nod:

Nea Costica din Buzau

Citat din: roi_ag din Decembrie 03, 2012, 08:55:40 PM
Ai stricat alcoolul ptr. un paduche :nod: :nod: :nod:
Roi-ag  :hi:

Si ce tuica, medicament  :rotfl: :rotfl:Si macar nu l-a consumat , si ,,tuicarit''[savurat], ca erau toti [si albinele] ,,dusi'  :zzz:.
Da raspuns la intrebari  :razz:
Sa nu te ascunzi ca stiu ,,ce ai dar rar o da-i''  =)) =))
ps mai sti cand ti-am zis Flavius ??

Numai bine si rau la nime'  :hi:

roi_ag

La ce intrebare nu ti-am raspuns omule? :uimit:

Nea Costica din Buzau

Citat din: roi_ag din Decembrie 03, 2012, 10:18:48 PM
]

Citat;     As dori sa stiu daca aceasta verificare spune ceva, si daca numarul albinelor moarte se incadreaza in normal!!
Multumesc anticipat!!  :wink2:

stefan1

Nu e nimic anormal, nu au fost multe albine moarte. Si paduchele este in norma. Cine crede ca a omorat toti paduchii din stupi cu tratamentele, este un optimist.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Citat din: stefan1 din Decembrie 04, 2012, 01:12:11 AM
... Cine crede ca a omorat toti paduchii din stupi cu tratamentele, este un optimist.

Ce frumos ati spus! Un diplomat perfect!  :bravo:
Eu as fi folosit un alt cuvant, iar lumea m-ar fi injurat! =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

roi_ag

Citat din: Nea Costica din Buzau din Decembrie 03, 2012, 10:38:45 PM
Citat din: roi_ag din Decembrie 03, 2012, 10:18:48 PM
]

Citat;     As dori sa stiu daca aceasta verificare spune ceva, si daca numarul albinelor moarte se incadreaza in normal!!
Multumesc anticipat!!  :wink2:
Nu prea spune ptr. ca albinele au fost moarte si poate au fost parasite de varooua.
Citat din: stefan1 din Decembrie 04, 2012, 01:12:11 AM
  Nu e nimic anormal, nu au fost multe albine moarte. Si paduchele este in norma. Cine crede ca a omorat toti paduchii din stupi cu tratamentele, este un optimist.

Subscriu :hi:

Nea Costica din Buzau

Multumesc tuturor  :hi:

Cateva zile in urma, printre alte treburi, am pritocit vinul, am distilat drojdia, am lasat sa curga mai putin pe teava, si cu  alcolul obtinut am pus la macerat plante medicinale, sa fac protofil de casa.
Nu am masurat volumul de acool, dar am pus pe limba si m-a ars, sa vedem ce o iesi.
   Plante medicinale folosite de mine [tot anul am cules unde am gasit];

codita soricelului
musetel
menta
galbenele
sunatoare
urzica greceasca
urzica
matase porumb
rostopasca [putina]
pelin [putin]
patlagina
papadie
Toate acestea le-am maruntit, le-am bagat intr-un pet de 5kg si am pus alcolul peste ele.
Petul l-am bagat intr-o punga de plastic neagra , si l-am dus in camera centralei, la caldura.
Pun si cateva poze , dar mai importata este o metoda, a unu coleg, de diluare a acoolului inainte si dupa macerare, citat;

,,Re: PROTOFIL
de tassevasi » 09 Oct 2011, 21:51
Pentru protofil ttreb sa aveti principalele plante >musetel, c soricelului,galbenele,sunatoare,menta pelin.
mai puteti pune si tei,patlagina,cimbrisor,maces,catina,cicoare s a m d .
Inportant este diluarea alcoolului . Nu se foloseste apa dedurizata ci distilata sau apa plata .
La 1l al de de 96 din start se adauga 370 ml apa disl si se diluiaza la 70g cu care se va face amestecul de plante si anume 205 g amesgtec din toate plantele si se pune la macerat 14 zile .
Dupa 14 zile se mai amesteca cu 1,028l apa dist pt a se obtine 40 de g cu care se va lucra >17 ml /l de sirop. In final se obtine 2,4 l de alcol >protofil.

Numai bine

tassevasi

•   YIM
Re: PROTOFIL
de tassevasi » 09 Oct 2011, 22:25
Diluarea la 70g e cel mai bine , pt ca la atitea g se obtim maximul de uleiuri volatile din plante .
Dupa 14 zile se diluiaza la 40 g ,se strcoara si se foloseste cu un maxim rezultat .
Nu se macereza la 96 g ci la 70 .
Numai bine'' .

Sanatate la toti  :hi:

bee_lover

roi_ag

Un sfat , dar acum este tarziu ,era bine daca rasneai plantele in rasnita de cafea.Nu iti mai pluteau
asa in vas si se extrag mai bine substantele active :wink: Memoreaz-o ptr. la anu  :hi:

tassevasi

Citat din: Nea Costica din Buzau din Decembrie 05, 2012, 01:11:24 PM

,,Re: PROTOFIL
de tassevasi » 09 Oct 2011, 21:51
Pentru protofil ttreb sa aveti principalele plante >musetel, c soricelului,galbenele,sunatoare,menta pelin.
mai puteti pune si tei,patlagina,cimbrisor,maces,catina,cicoare s a m d .
Inportant este diluarea alcoolului . Nu se foloseste apa dedurizata ci distilata sau apa plata .
La 1l al de de 96 din start se adauga 370 ml apa disl si se diluiaza la 70g cu care se va face amestecul de plante si anume 205 g amesgtec din toate plantele si se pune la macerat 14 zile .
Dupa 14 zile se mai amesteca cu 1,028l apa dist pt a se obtine 40 de g cu care se va lucra >17 ml /l de sirop. In final se obtine 2,4 l de alcol >protofil.

Numai bine

tassevasi

•   YIM
Re: PROTOFIL
de tassevasi » 09 Oct 2011, 22:25
Diluarea la 70g e cel mai bine , pt ca la atitea g se obtim maximul de uleiuri volatile din plante .
Dupa 14 zile se diluiaza la 40 g ,se strcoara si se foloseste cu un maxim rezultat .
Nu se macereza la 96 g ci la 70 .
Numai bine'' .

Sanatate la toti  :hi:

Bravo Costi,ai pus-o bine in  p s.
   O mica observatie ,nu folosi mai mult de  205-10g plante amestecate, intrucit nu vei mai obtine aceiasi cantitate de protofil (il absoarbe plantele daca sunt multe  )
  Numai bine  si spor la treaba .

Nea Costica din Buzau

Roi-Ag  :hi:
Am memorat-o  :smile: multumesc  =D>
Stai asa ca nu scapi usor;
unu- am o moara cu ciocanele cu turatie mare si sita interschimbabila[ cu sita cea mai deasa scoate malai cu granulatie oproape fina], se poate folosi in loc de rasnita??

doi- plantele medicinale macinate isi pastreaza propietatile pe perioada indelungata, si daca da cu le ambalam??
Multumesc anticipat!!  :hi:

Vasilica  :hi:
Am si spus ca cel mai important in postarea mea, pt forumisti [unul a si reactionat], este citatul [postarea ta din Stuparitul].

Am retinut si inteles treba cu proportii alcool/ plante la un recipient, asta inseamna sa folosesc mai multe recipiente daca trebe mai mul.
Tot legat de acest subiect as dori sa aflu daca dupa macerare plantele pot fii polosite pt infuzii, altfel spus fiind reactii diferite sunt complementare?
Sanatate!!  :hi:

Bee-lover  :hi:
Multumesc!!  :hi:

ps pun niste poze cum arata aseara protofilul natural  :bzz: :bzz:

tassevasi

""Tot legat de acest subiect as dori sa aflu daca dupa macerare plantele pot fii polosite pt infuzii, altfel spus fiind reactii diferite sunt complementare?""

Acum daca s-a facut transferul de subs  activa din planta  in alcool ,asta fiind si scopul nu stiu daca ar mai fi bun la ceva plantele ramase  :) poate la  dureri de genunchi,puse acolo cu fese .
   Am impresia ca tu ai pus in bidon de plastic  sa macerezi , nu e aceiasi treaba  ca in sticla .
    Aceasta reteta o am de la domnul Cise Ioan (banateanul) caruia ii  multumes f mult ,si-i doresc  sarbatori fericite ,sanatate si numai bine .