Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

tot din auzite ,cica se pune un strat de nisip pe fundul cazanului si nu se mai prinde

sorinma

Cred ca daca ar fi asa simplu (paie,nisip)nu s-ar mai fi complicat nimeni cu motoare,reductoare,sau sa stea non stop langa foc si sa invarta la manivela...parerea mea
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

tassevasi

Treaba cu nisipul mi-aduc aminte de tata ,ce  a incercat cu nisip  dar pe tabla de sub  cazan ,a ars lemne cit pt 3 cazane .
  Nu a pus pe interior ci pe exterior nisipul :D poate din cauza aceasta  nu a mers.
  Bine inteles  treb un cotlon ,adica se imbraca pt a mentine temp , eu nu folosesc  decit un butoi taiat si etans pe cazan .
  Nu  mai vorbesc ca miroase a tuica .
  Numai bine .

Nea Costica din Buzau

M-am dus peste tot dar la topicul personal am intrat tarziu[ sunt la serviciu si la 16,30 termin programul si ma asteapta tanti in masina].
Oricum va multumesc la toti si ne azim maine.  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

Sa va spun cum am eu corlonul[asa se spune la noi];

am construit un suport din teava 3/4'', adica un cerc sprijinit de 4 picioare, am bagat cazanul pe cerc, am dat semne pe picioare, unde vine fundul cazanului, am idepartat cazanul de locul sudarii.
La semnele facute am sudat niste bare metalice intre piciorele opuse, pe care va sta cazanul.
Pt a proteja fundul cazanului, de flacara directa, si lemne ascutite, pe barele dintre picioare am pus o sita deasa cu diametrul sarmei de cca 2.5mm [nu stiu la ce se foloseste, oricum doar apa si aerul trece prin ea]. Cazanul fiind conic se sprijina si pe cercul superior.
In locul unde l-am amplasat, am turnat o placa de beton, am fixat suportul, de care am sudat un dreptunghi facut din cornier [care va fii gura corlonului].
La partea de sus a suportului, am sudat un cilindru facut din tabla, care prelungit cu teava de irigatii va fii hornul. Am introdus cazanul, am zidit in jurul lui si asta-i tot.
In felul acesta consum lemne foarte putine, si nu a lipit niciodata.  :wink2:  :hi:

sorinma

Dar ma gandesc ca aveti si un sistem sa amestecati...
Pt cine nu stie...daca se prinde ,este principala cauza din care se strica gustul marfii
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu

Nea Costica din Buzau

Sorin banuiesc ce vrei sa spui cu amestecarea continua, si ai dreptate, am sa incerc sa explic parerea mea.
Noi urmarim sa facem distilarea numai a alcoolului, de aceea temperatura de fierbere trebuie sa fie aceiasi in toata masa din cazan, in caz contrar, odata cu alcoolul s-ar distila si apa care va transporta cu ea si alti compusi car vor influienta negativ calitatea alcoolului obtinut.
Cazanul meu nu e prevazut cu dispozitiv de amestecare, dar uite cum procedez sa-l inlocuiesc cat de cat.
Pun boasca in cazan, dau foc si amestec continuu cu un bat bont sa nu zgarai cazanul. Pun capacul numai atunci cand temperatura continutului a ajuns aproape de fierbere. Firberea determina miscarea continutului[prin rostogolire], de la fund catre gura cazanului si astfel continutul isi mentine aceiasi temperatura [am urmarit acest fenomen].
ps te rog sa-mi explici [arati] cum se monteaza acel dispozitiv, vad ca-l folosesc multi si poate-mi vine si mie o idee.  :wink: Sanatate la toti  :hi:
pps asa arata cazanul meu, langa el modelul de plasa pus sub fundul cazanului, dar dimensiunea sarmei e mai mare .

sorinma

Din pacate nu pot zilele astea sa fac poze la acest sistem dar cred ca daca va explic va puteti face o idee sau o sa ataseze altcineva ceva poze...
In primul rand amestecarea se face pt a nu se prinde de cazan bostina,si pt a fierbe a doaua oara nu mai este necesar(la rafinare),uniformizarea temperaturii din cazan se face atunci cand ziditi cazanul (asa cum il aveti dv ),bine inteles se face si o economie la lemne,si la timpul de fierbere
Acest sistem este destul de simplu,poate fi manual (invarti cu mana o manivela)sau cu un motoras si un reductor care face aceasi treaba doar ca nu mai stai tot timpul langa foc si nici nu o sa te doara mana(poate dura multe multe ore depinde cat ai de fiert.
este vorba de un ax vertical care antreneaza o tija articulat care sa urmareasca cat mai fidel fundul cazanului
O sa revin cu explicati si mai detaliate si cand o sa am ocazia si cu poze

sorinma

Atentie la ce materiale folositi in interiorul cazanului....cupru

sorinma

Nu am gasit cine stie ce poze explicite pe google ,

tassevasi

Daca tot vrei sa-ti dam idei ,incerc sa-ti prezint  ce am facut eu .
  Am facut rost de tija cupru ,platbanda cupru  si ceva  material mai  gros (un fi) pt  bucse .
   Am facut  un lant  din platbanda (gen bicicleta ) sa cada pe  fundul cazanului , tija de care am prins  lantul (fi 18-20)  , lunga sa iasa din cazan  si am pus o manivela  la capat .
   Am realizat  o bucsa pt fundul cazanului  in care sa intre  tija cu lantul , (aceasta bucsa s-a prins pe centeu fundului cu  nitur) iar in capac am facut o alta  bucsa  pe care am sudat-o si in continuare bucsei   am montat o teva lunga ( in interior) sa intre in borhot  mai adinc  cu scopul de a nu mai scapa  abur (taria ) pe la capac .
   Cind fixez capacul ,intii pun tija cu lantul introduc teava  care sta in capac si coboara pina in borhot , am sistem de umplere ,pun pilnie si apoi borhotul  dar nu mai mult de 5 galeti  ca nu treb umplut ,etansez numai odata  bine cu faina si putina piine  amestecate  si fac  6 cazane de la 7 la 21 seara .
Nu am corlon  din caramida ,am dintr-un butoi taiat ,mai rudimentar treb sa-l iau seara de seara  , nu a-si  risca sa-l las acolo ,ca lumea-i rea .
  Poze .

Nea Costica din Buzau

Interesanta poza Sorine, ca sa realizezi cazanul ala, iti trebuie multa manopera, dar daca-l faci din nou se merita.

Vasilica, ma-i speriat cu inginiozitatea ta, si aici ma refer la ,,lantul'' acela, care sunt sigur ca-si face treaba mai bine ca orice altceva. Am retinut ,, anexa'' ta pt cazan, dar....deocamdata merge si asa  :wink2:
Sa fiti iubiti si sanatosi  :smile: :hi:

sorinma

Nea Costica, cazanul din poza este de pe net....dar este un model destul de bun.ca imbunatatire merge actionat electric cu un motor +un reductor.
Si da ...neaTasse a descris si aratat foarte bine piesa care este pe fundul cazanului de fapt a descris bine tot sistemul
Poti pune ambele bucsii sus afara din cazan,si daca folosesti actionare electrica trebuie sa mai faci un sistem de siguranta gen un cuplaj care sa separe motorul de "lantul "de pe fund(in caz ca din diferite motive se blocheaza ,sa nu se deformeze altceva)
Pt a putea monta ce se vede in poza(sistem de amestecare,gura de umplere si de golire) ,trebuie totusi ca sa fie destul de mare cazanul

Nea Costica din Buzau

:hi:
Zilele trecute vineri 12oct, impreuna cu mentorul meu am facut restrangerea cuiburilor la ultimii 4 roi, 3 capatati si 1 al meu. Cu un ochi am plans si cu unul am ras;
-roiul meu beton, dua rame 1/1 cu puiet capacit,pe alte  puiet de toate varstele si pana la 7rame pastura si miere, pur si simplu nu am avut ce face decat am semnat ramele cu puiet, sa vad cum procedeaza albinele cu ele.
- 2roi capatati bunisori, mai aveau cate o rama cu puiet capacit, mancare suficienta, am decapacit cate orama la fiecare dupa diafragma.
- a-l treile roi capatat[a fost familie intr-un orizontal, e poza pe aici], depopulat, doua palme de puiet capacit, miere suficienta.

Acuma sa va povestesc ce s-a intamplat cu el;
acum cateva luni in urma, vine un vecin la mine, sa-i dau o rama cu puiet de toate varstele[cred ca am mai scris treaba asta] sa infiinteze si el un roi, el vanzand toate famiile pe primavara-vara.
Am ridicat capacul, am cautat matca, nu am gasit-o, si-a ales o rama a rezemat-o de capac si eu m-am dus sa aduc un nucleu blindat cu polistiren, sa nu raceasca puietul de pe rama.
Ce s-a intamplat cat am lipsit va imaginati , mai ales ca e stupar vechi.
Culmea este ca e si pocait  :rusine: [adventist]
Sanatate sa aveti  :hi:

Nea Costica din Buzau

Acum va povestesc ce am facut cu doua rame care le-am scos dupa diafragma, in care albinele depozitasera ceva miere. Tinand cont ca nu prea exista stupine prin zona, ca a-le mele au rezerve suficiente si ca temperatura era pe la vre-o 12-13 grade c, am luat ramele si le-am pus pe fiecare intre crengile a doi caisi. Si acum uitati ce a iesit  :yahoo_cry:. M-am speriat si am pus niste crengi cu frunza la doi stupi la care s-a produs acea invalmasala. Am crezut ca e furtisag, m-am apropiat[eram in costum cu masca], nu erau lupte, doar ca nu aveau loc sa intre toate odata. Ce-i drept veneau albine si de la cules din natura, urdinisul era micsorat. A doua zi i-am facut o poza in care se vede activitatea de la urdinis. Un lucru nu inteleg, de ce acest lucru s-a petrecut doar la doi stupi [cei mai buni] din 13?
PS am uitat sa va salut, si acum va  :hi:  :rotfl: