Nea Costica din Buzau

Creat de Nea Costica din Buzau, Ianuarie 19, 2012, 03:39:28 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

""Un lucru nu inteleg, de ce acest lucru s-a petrecut doar la doi stupi [cei mai buni] din 13?""

Costi , acestia au fost cei mai puternici si au avut albina culegatoare suficienta ramasa ,  ceilalti fiind mult mai slabuti ,probabil si puiet pe rame  au preferat sa tina caldura . :)
  Si eu am procedat  cu ramele ce le-am descapacit  si fiind ramasa multa miere din cea necapacita pe care albinele nu o ia ,am facut  cam la fel dar am pus 4 cuti(fara capac) la 100m distanta  si am pus ramele in ele . In citeva ore  a furat toata mierea  ce statuse  o saptamina in stupi ,asa  am vazut in citeva filmulete  ca puneau  butoae  cu sirop la citeva sute de stupi ,ceva paie deasupra sa nu se inece si faceau  treba comerciala ( capitalista ) nu ca noi .
   Sa fim sanatosi si sa facen ca la noi .
   Numai bine .

Nea Costica din Buzau

Te salut Vasilica  :hi:

Asa am banuit si eu, dar m-am speriat tare la inceput, pt ca tin foarte mult la ,,opera'' vietii mele, sa nu zic ,,capodopera''  =)) =)) =))
Sa fii iubit  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

orbanstefan64

intr o primavara

http://www.youtube.com/watch?v=Mz45zcP44jc#]Hranire artificiala 2010

Nea Costica din Buzau

Interesant filmuletul  =D>

Am sa pun niste poze pt Delorin 1;

delorin I

Multumesc! Le-am vazut si aici:)

Nea Costica din Buzau

Citat din: delorin I din Noiembrie 05, 2012, 04:09:04 PM
Am impresia ca am gresit [in PM] culoarea otetarului. Am pus o poza cu bunica  :smile: salciilor tale, am postat poze si cu ale mele pe forum, daca vrei sa le vezi le gasesti.
In poza aceasta am vrut sa surprind o invazie de grauri, intr-o gradina de langa mine si pe fundal am prins si salcia.  :hi:

Nea Costica din Buzau

Ce lucrari am mai facut la stupina;

pai aveam niste suporti la stupi care incomodau la lucrari, si am hotarat sa fac altii din lemn.
Am decupat tarusii si sipcile ce sprijina stupul [am facut suporti individuali], am ascutit tarusii si i-am scaldat in ulei ars. Mai greu a fost cand i-am infipt in pamant, pana mi-am dat seama sa ud terenul. Suportii n-am rausit sa-i pun la sfoara, dar am avut destul spatiu de miscare si stupii sunt ,,la ata''. Am mai citit ici si colo cand si cum se face mutarea, si sambata i-am mutat cu fiul meu Adi, care va deveni apicultor pt ca [spre bucuria mea   :yes:], s-a inscris la scoala.
A fost destul de rece cand i-am mutat, in scimb a doua zi a fost peste 12 grade cu plus.
Au isit afara albinele de la toti, era un zumzet in aer mai deosebit, mi-a fost teama un pic, dar pana la urma s-a terminat cu bine, dupa cateva rotocoale si-au gasit locul toate.

Am remarcat doua lucruri mai deosebite pt timpul acesta; la unul a iesit puietul la zbor de orientare si alta multe albine veneau cu polen  :uimit: si inca ceva au ucis si o viespe  :bravo:
Pun si niste poze pt edificare  :)  :hi:

bucovineanu

Sper ca urdinisele au gratii antisoareci, pentru ca altfel vor fi probleme.

Nea Costica din Buzau

O observatie corecta domnule Bucovineanu, la stupii mei urdinisele sunt reduse cu bureti.
Am si un model de reductor din lemn, dupa care pot confectiona si altele, dar tot nu pricep cum vor functiona impreuna cu gratia impotriva soaricilor. Intr-o zi am gasit buretii scosi de la urdinis, autorii ptigoii.
M-as bucura daca mi-ati da o idee, un model  :wink2:
Si inca ceva, am gasit la urdinis o bucatica de crescatura [nu era capaceala], ce ar putea sugera?

Multumesc anticipat  :hi:

bucovineanu

L a stupii cu fund detasabil, in timpul verii eu am urdinis pe toata latimea stupului (38 cm) si inaltimea de 2 cm. Acum am montate reductoare de aceleasi dimensiuni in care am facute urdinise de 80 x 7 mm. Astfel am rezolvat si problema soarecilor care nu pot intra prin 7mm, reducand in acelasi timp si accesul aerului in stup.
La fel poate face si la stupii din poze: o bucata de lemn de marimea urdinisului mare, in care se face o fanta cu inaltimea de 7mm si latimea dorita. Pe acela nu-l pot inlatura pitigoii si se rezolva si problema soarecilor..  :wink:

delorin I

Citat din: Nea Costica din Buzau din Noiembrie 14, 2012, 03:11:59 PM
Citat din: delorin I din Noiembrie 05, 2012, 04:09:04 PM
Am impresia ca am gresit [in PM] culoarea otetarului. Am pus o poza cu bunica  :smile: salciilor tale, am postat poze si cu ale mele pe forum, daca vrei sa le vezi le gasesti.
In poza aceasta am vrut sa surprind o invazie de grauri, intr-o gradina de langa mine si pe fundal am prins si salcia.  :hi:

Imi pare rau...abia acum am zarit batrana salcie...:)! Gardurarita a fost planta ca si restul de plante! Va multumesc mult! Interesanta ideea cu tarusii pentru suport individual la fiecare stup! Eu am facut un postament mai mare, am cumparat si niste cutii de bere de plastic..chestia e ca as vrea sa cultiv sub stupi niste trifoi alb...si daca asez ceva plin pana jos ....nu mai creste nimic si va sta acel loc degeaba! Avantajul unui postament mai mare cred insa ca se va vedea la roire cand s-ar putea intercala inca un stup pentru a captura din lucratoarele vechiului stup deplasat intr-o parte! Cum se numeste acest model de stup pe care il folositi? Eu nu am asa urdinis mare..M-ar interesa o schita....desi nici acest model nu ma va ajuta prea mult al colectoarele de polen pe care le am cumparat si care presupun inlaturarea scandurii de zbor...cand le am cumparat...nu m-am gandit la acest aspect!

jenica67

Eu am facut gratia, din resturi de tabla de la capace, pe care le-am polizat cu disc cu flexul, dupa ce i-am rotunjit marginile, cu o piatra de carborund.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2012, 02:00:40 PM
La fel poate face si la stupii din poze: o bucata de lemn de marimea urdinisului mare, in care se face o fanta cu inaltimea de 7mm si latimea dorita. Pe acela nu-l pot inlatura pitigoii si se rezolva si problema soarecilor..  :wink:
]

Am iteles, ce nu stiam eu era inaltimea urdinisulu[era sa scriu a soarecelui  :)], prin care nu mai incape mausul. Eu am un model cu sectiunea transversala patrata, si cred ca pe fiecare parte are o alta dimensiune a urdinisului, sunt la serviciu, si doar banui.

Multumesc pt raspuns!!  :hi:

Nea Costica din Buzau

Delorin 1  :hi:
nu prea ma pricep la denumirile de stupi, aia mai mici sunt ; cuib 10rame 1/1 si cat-uri 1/2, cei mai mari sunt cu cuib 12 rame 1/1 cat 12rame 1/2.
in privinta plantatului de ierburi sub stupi si in fata lor, am impresia ca chiar domnul Bucovineanul spunea, ca e o mare gresala. Motivatia fiind, ca albina vine de la cules mai grea [polen, nectar], e posibil sa rateze aterizareape placa, si din iarba se va ridica greu sau deloc. Am semanat si eu lucerna, dar acum am acoperit-o cu rumegus.
Si eu as dorii sa folosesc anul viitor cateva colectoare de polen, in acest sens, Pharaonu a prezentat o placa de zbor demontabila, adica doua cuie fara floare in placa de zbor in partea care se ataseaza de cutie, iar in cutie doua  orificii corespondente cuielor. Mai discutam  :hi:

Jenica  :hi:
Nu e rea metoda ta, si eu ma pricep sa fac toate dracoveniile, am si o gramada de scule si consumabile pt lacatuserie, dar parca mai calduros este reductorul propus de d- nul Bucovineanu :)
Sa fii sanatos  :hi:

dorindafi

,, dar parca mai calduros este reductorul propus de d- nul Bucovineanu
Sa fii sanatos ''

:hi: nene costica
sa nu uitam ca albina incalzeshte ghemul nu cutia
CODUL  e   LEGEA
         0763650092