Influenta vremii asupra familiei de albine

Creat de Marek, Decembrie 31, 2011, 10:49:48 AM

« precedentul - următorul »

Marek

In ce fel influenteaza vremea familiile de albine? Pe parcursul anilor de stuparit unii dintre apicultori presupun ca au aflat cum se comporta albinel in functie de timp. Cu totii stim (cred) ca albinele sunt mai agresive cand nu este cules ori vremea e neprielnica pt cules. O famile bine organizata cu rezerve de hrana suficiente traverseaza perioada rece a iernii fara probleme, totusi interb: ce este mai rau? o iarna rece, geroasa, sau una ploioasa (gen Bacovia)?Un rol important in viata familiei de albine il au si stupii in care ele vietuiesc, ce procentaj acordati unui stup din totalul de 100% in traversarea anotimpului rece? De ex hrana 30% tratamente facute la timp 30%, stup 20% organizarea ghemului de iernare15% altele 5%. Acest subiect poate sa cuprinda intreg sezonul apicol pt ca si canicula, seceta si alte fenomene meteo pot influenta familiile de albine.

cipriene

interesant topic.
daca-mi dati voie, as compara stupul cu un butoi. daca butoiul este bun, intreg, poti turna in el pana se umple. daca butoiul are o doaga lipsa sau crapata, indiferent cat ai turna, niciodata nu se va umple. asa si cu familia de albine. indiferent cata hrana au, daca am facut tratamentul la timp, daca am organizat ghemul pt iernare bine, etc., daca una din aceste operatiuni nu este facuta cum trebuie restul aproape ca nu mai conteaza.  :wink:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

D006

Astazi  e  greu  de  raspuns,maine si  mai  greu ,poimane  e  posibil. :hi:
La  Multi  Ani!!!!!!!!!!

gore

Foarte pe scurt: vreme buna= activitate in stup, inmultire si productie de miere. Vreme rea= stagnare in dezvoltare, boala, pierdere.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

dorindafi

:hi: gore
sa nu uitam ce-a zis baselu:-iarna nu-i ca vara
pe timp de vara ai dreptate , dar iarna  :roll:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

marek pe mine nu iarna ma sperie ci primavara. dece:
-in floarea prunului ploua,bruma,inghetz
-primavara daca nu sunt familiile bune datorita conditziilor meteo nu cladesc foitzele
-atunci cand salcamul infloreshte mai devreme nu ai cu cine pleca la lupta shi asha mai departe

nu am intzeles legatura dintre stupi shi procentajul relatat de tine pt. ca:
-daca familia de albine are hrana,tratamente pe timp de iarna poate sa aibe shi numai capacul stupului deasupra.    :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

relutu

Asa este dorindafi,mai bine este iarna grea acum si cand vine primavara sa fie vreme buna si frumoasa,

johnysibiu

Nu sariti si nu dati cu paru! Dupa umila mea parere luna august - septembrie influenteaza crucial familia de albine  pana anul vitor in mai-iunie. Daca in aceasta perioada nu se fac tratamentele, nu se impacheteaza corespunzator si nu se asigura rezervele din natura familia de albine va fi handicapata daca nu chiar va pieri in anul urmator.Cea mai vie dovada a fost augustul din 2010 care a produs pierdei semnificative in primavara lui 2011.Cred ca evolutia meteo a lunii august este sau nu de bun augur pentru anul ce vine si in special pentru culesul de la salcam, poate este doar o superstitie...

dorindafi

august este sau nu de bun augur pentru anul ce vine si in special pentru culesul de la salcam,

asha shtiu shi eu
dar ce legatura are cu hrana de pe timpul iernii,tratamentul shi impachetarea ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

johnysibiu

Pai nu in august se "inginereste" albina de iarna ? nu in aceasta perioada se completeaza rezervele care ar trebui sa sustina familia pana in april? nu in august trebuie sa apucam varojetul de maner sa mai rarim din paduchi? Este drept ca toate acestea se mai pot face si in septembrie octombrie daca si numai daca este toamna frumoasa ca cea care a trecut.
Intr-unul din ani am administrat hraniri de completare in octombrie, vreme nefavorabila, mierea nu s-a maturat, s-a acrit in rame si am iesit sifonat in primavara.

dorindafi

Intr-unul din ani am administrat hraniri de completare in octombrie, vreme nefavorabila, mierea nu s-a maturat, s-a acrit in rame si am iesit sifonat in primavara.

:hi: colegu
in primul an am scos unele familii de albine numai cu sirop de zahar in primavara ca nu a fost altceva
le-am dat sirop pana la inceputul lui oct. shi nu am avut pierderi
asha ca daca nu se zgarceshte omul sun shanse
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

johnysibiu

Ideea era ca ceea ce faci in august este bun facut.Daca te lasi pe vara lenesului ai mari sanse sa iesi in pierdere.

tassevasi

Citat din: dorindafi din Februarie 17, 2012, 10:15:57 PM

:hi: colegu
in primul an am scos unele familii de albine numai cu sirop de zahar in primavara ca nu a fost altceva
le-am dat sirop pana la inceputul lui oct. shi nu am avut pierderi
asha ca daca nu se zgarceshte omul sun shanse

Folsiti si ghilimelele la citate  , sa vedem si noi , sa facem diferenta  :) "    "
  Numai bine  :hi: :hi:

cipriene

Citat din: johnysibiu din Februarie 17, 2012, 10:34:48 PM
Ideea era ca ceea ce faci in august este bun facut.Daca te lasi pe vara lenesului ai mari sanse sa iesi in pierdere.

corect! ca sa stai linistit pe perioada rece cand familia sta in ghem, este bine ca de la 1 august sa incepi pregatirile :hi:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

johnysibiu

Mai fratilor ce ne facem cu zapada asta de 1 aprilie? Cam greu se digera glume de astea din partea vremii. (Ca sa fiu on topic)