jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

pad3

pun ceva material lamuritor. intr-un film am carton, de fapt am pus carton doar la 2 stupi sa pot compara in primavara comportamentul acelui <carton sintetic>
aveam 2 fisiere avi dar nu se incarca. sper sa intelegeti din poze
somnul ratiunii naste monstri

pad3

va spuneam  ca sambata am reusit sa pun kandy doar la 2 fam. la una am lasat urdinisul max si nu mi-a placut ce am gasit. destul de multe albine moarte in zapada si multe resturi din turta la urdinis. se pare ca aceasta turta luata de la un magazin ACA nu e chiar pe placul albinelor desi e destul de piparata la pret

marius_vfp

despre ce turta e  vorba sa stim si noi sa fim precauti . in poza cu turta se vede ceva mucegai pe rame si condens  , ce ai pus peste ele , poilstiren extrudat?

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

edward_w92

din ce vad, se pare ca sub ramita ( daca pe ramita ai batut sita) , sub ea ai polistiren exrudat, poti elimina acel polistiren si pui turta dedesubt....acum...turta aia nu stiu de ce natie e dar nici mie ca apicultor nu-mi place, apai albinelor ce sa mai spun, eu le dau apifonda, si mai inainte le-am dat turta Albina, ambele sunt maleabile. Le pun in pungi de rola si cu scula de intins aluat le fac cat de subtiri vrea muschiu meu. Apifonda o fac cu podul palmei fiind si mai moale, recomand oricare din cele 2 produse, eu astea folosesc, nu lasa resturi, manca tot, absolut, poate turta  Albina mai ramane ce nu trece prin sita si se usuca, depinde de la stup la stup. Apifonda, brici, o sufla nu asa. Deci turta, intinsa, pusa pe rame, daca pui apifonda, intepi punga in care ai pus portia, cu furculita apicola, merge brici, isi fac loc ele de numa, doar sa dea de cateva gauri, daca e alta turta tot molcuta dar nu curge, potu sa zgarii cu furculita punga, eu asa am facut, in functie de stup eu pun sub sau pe sita, pe sita fara punga in partea inferioara. Acum, daca ramita ta are sita, poti pune pe sita turta daca e moale, cum am dat eu exemple de ce am folosit, si albina mananca prin sita, chiar imi faceam griji de turta apifonda sa nu curga prea tare prin sita de ochi mare 2/2 sau 2/3 nu stiu exact dimensiunea, dar nu-i problema daca efectivul cere mancare, nu curge un strop.
Totusi de acum eu recomand sa treci la o izolare a efectivului de exterior cand deschizi stupul, adica, deschizi, pui mancarea, intre timp ele sa nu iasa pe sus afara, adica sa ai o sita cv sau chiar podisoare cum ar trebui sa avem toti incat cuibul sa fie cald si sa nu sara albina pe noi ca sunt derajate, plus ca turta pe rame nu prea mai merge acum de pus, strivesti albina, fum nu prea poti da, deci clar, un obstacol intre apicultor si albina, pana incepem sa facem verificarile, interventiile si cuibul strans bine, la prima interventie strangeti cuiburile astfel incat ramele sa fie bine acoperite ca matca sa-si faca treaba in liniste si cum trebuie, mai bine 3 rame ouate integral decat 5 pe bucati ici colo, si cuib aerisit, si efortul mai mare pentru albina asa ca, cuibul redus fix la efectivul de albina activa, si daca vremea suporta, pana la igienizarea stupilor, se muta cuibul in cealalta laterala incat sa se poata scoate mare parte din resturile de pe fundul stupului, cand creste temperatura la 13-14-15 grade...
Sa revin si asupra ultimului aspect, urdinisul larg deschis acum nu-i recomandat, daca vrei sa tragi afara de pe fund, bine, intr-o zi in care albina nu misuna pana pe fund, altfel, asigura-te ca nu-l infunda cu resturi ele la curatenie, in rest, lasa-le sa-si faca treaba daca nu le poti ajuta inca, albina aia moarta nu-i asa multa, 100-200 de albine nu-s multe in perioada asta, depinde cate mai sunt in stup, cand apar 2-3 cani de albina, un faras ceva, atunci ar fi problema;) Eu am patit-o cu "expertul" la mortalitate crescuta de albina, eu fiind plecat si trebuind cineva sa puna turta, ce s-a gandit, pai sa pun turta fara punga si sub sita, si asa mi-a lipit vreo 100-200 de albine de turta exact ca mustele pe benzile alea cu lipici....normal ca se numesc compromise albinele alea, dar omul pana nu greseste nu invata, parca degeaba ii explic operatiunile ce le are de facut in lipsa mea.
O nelamurire am in toata problema....stupii aia sunt protejati intr-un fel, de aratat arata bine dar nu vad lac, nimic pe ei.

pad3

de fapt turta e problema mea. dar mi-am invatat lectia, o sa caut altceva. o sa merg la tg la rm sarat sa imi deschid orizontul. practic la mine e 1 singur magazin apicol si asta a fost recomandarea. banuiesc ca am fost luat de fraier ca mi s-a zis ca asta e cea mai cautata de apicultori - turta de zahar kandy-. daca ar fi avut o consistenta mai plastica era perfect, aveam s-o pun pe ramita cu sita si in felul asta nu deranjam cuibul.
nu vreau sa denigrez respectiva turta, am pus poze pe < ce-am facut azi la stupina> cu un roi ce a papat cca 1 sapt si acum practic a explodat. dar alea au consumat tot pe cand stupul asta ai vazut ca a aruncat destul

stupii sunt dati cu ulei de in, 3 straturi dar nu a fost o alegere inteleapta, in primavara ii igienizez si ii voi vopsi. urdinisul l-am redus, m-am prins si eu ca e o greseala :D

ma ingrijoreaza cu tu vezi mucegai. uitandu-ma la poza iclin sa-ti dau dreptate insa pe teren nu am sesizat. e posibil sa fie doar vb de nuante, o sa verific.

marius_vfp

cand ramele se inegresc mai ales pe capat e sigur mucegai care se formeaza in capatul opus cuibului, dar e din anul anterior , ramele se inegresc deobicei in timpul verii cand se usuca , asta am observat eu din mica mea experienta.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Din lanul de fasole

Citat din: edward_w92 din Februarie 11, 2014, 11:09:47 PM
din ce vad, se pare ca sub ramita ( daca pe ramita ai batut sita) , sub ea ai polistiren exrudat, poti elimina acel polistiren si pui turta dedesubt....acum...turta aia nu stiu de ce natie e dar nici mie ca apicultor nu-mi place, apai albinelor ce sa mai spun, eu le dau apifonda, si mai inainte le-am dat turta Albina, ambele sunt maleabile. Le pun in pungi de rola si cu scula de intins aluat le fac cat de subtiri vrea muschiu meu. Apifonda o fac cu podul palmei fiind si mai moale, recomand oricare din cele 2 produse, eu astea folosesc, nu lasa resturi, manca tot, absolut, poate turta  Albina mai ramane ce nu trece prin sita si se usuca, depinde de la stup la stup. Apifonda, brici, o sufla nu asa. Deci turta, intinsa, pusa pe rame, daca pui apifonda, intepi punga in care ai pus portia, cu furculita apicola, merge brici, isi fac loc ele de numa, doar sa dea de cateva gauri, daca e alta turta tot molcuta dar nu curge, potu sa zgarii cu furculita punga, eu asa am facut, in functie de stup eu pun sub sau pe sita, pe sita fara punga in partea inferioara. Acum, daca ramita ta are sita, poti pune pe sita turta daca e moale, cum am dat eu exemple de ce am folosit, si albina mananca prin sita, chiar imi faceam griji de turta apifonda sa nu curga prea tare prin sita de ochi mare 2/2 sau 2/3 nu stiu exact dimensiunea, dar nu-i problema daca efectivul cere mancare, nu curge un strop.
Totusi de acum eu recomand sa treci la o izolare a efectivului de exterior cand deschizi stupul, adica, deschizi, pui mancarea, intre timp ele sa nu iasa pe sus afara, adica sa ai o sita cv sau chiar podisoare cum ar trebui sa avem toti incat cuibul sa fie cald si sa nu sara albina pe noi ca sunt derajate, plus ca turta pe rame nu prea mai merge acum de pus, strivesti albina, fum nu prea poti da, deci clar, un obstacol intre apicultor si albina, pana incepem sa facem verificarile, interventiile si cuibul strans bine, la prima interventie strangeti cuiburile astfel incat ramele sa fie bine acoperite ca matca sa-si faca treaba in liniste si cum trebuie, mai bine 3 rame ouate integral decat 5 pe bucati ici colo, si cuib aerisit, si efortul mai mare pentru albina asa ca, cuibul redus fix la efectivul de albina activa, si daca vremea suporta, pana la igienizarea stupilor, se muta cuibul in cealalta laterala incat sa se poata scoate mare parte din resturile de pe fundul stupului, cand creste temperatura la 13-14-15 grade...
Sa revin si asupra ultimului aspect, urdinisul larg deschis acum nu-i recomandat, daca vrei sa tragi afara de pe fund, bine, intr-o zi in care albina nu misuna pana pe fund, altfel, asigura-te ca nu-l infunda cu resturi ele la curatenie, in rest, lasa-le sa-si faca treaba daca nu le poti ajuta inca, albina aia moarta nu-i asa multa, 100-200 de albine nu-s multe in perioada asta, depinde cate mai sunt in stup, cand apar 2-3 cani de albina, un faras ceva, atunci ar fi problema;) Eu am patit-o cu "expertul" la mortalitate crescuta de albina, eu fiind plecat si trebuind cineva sa puna turta, ce s-a gandit, pai sa pun turta fara punga si sub sita, si asa mi-a lipit vreo 100-200 de albine de turta exact ca mustele pe benzile alea cu lipici....normal ca se numesc compromise albinele alea, dar omul pana nu greseste nu invata, parca degeaba ii explic operatiunile ce le are de facut in lipsa mea.
O nelamurire am in toata problema....stupii aia sunt protejati intr-un fel, de aratat arata bine dar nu vad lac, nimic pe ei.

Domnul miopu'.

Sunt eu, Surdu'. :D:

Omul cesta care zice că e începător e uns cu toate alifiile, ştie, are dreptate. Dacă e să vorbim despre acoperiri de protecţie la cutii, că suntem conjudeţeni, unul de la câmp, altul de la munte, mai discutăm, vă pot ajuta, dar trebuie să renunţaţi la ulei de in. Puteţi folosi cu succes sisteme de acoperiri alchidice, sunt cele mai ieftine, sunt mult mai bune decât oricare sistem de acoperire pe bază de ulei de in.
Să auzim de bine!
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

pistol28

Citat din: Din lanul de fasole din Februarie 14, 2014, 11:01:28 PM
.............................................................................
, vă pot ajuta, dar trebuie să renunţaţi la ulei de in. Puteţi folosi cu succes sisteme de acoperiri alchidice, sunt cele mai ieftine, sunt mult mai bune decât oricare sistem de acoperire pe bază de ulei de in.
Să auzim de bine!

rășină alchidică ,  un complex de ulei modificate poliester , care servește ca agent de formare a filmului, în anumite vopsele și acoperiri clare. ..........
Având în vedere includerea lor in categoria solvenților organici volatili și durabilitatea lor redus pe suprafețe exterioare, ei au dat întâietate la noi polimeri sisteme (vopsele latex în special pe baza de apa). Cu toate acestea, alchide sunt încă folosite în acoperiri industriale cu emisii scăzute de performanță și în vopsele de interior.
......................................
Când un ulei nesaturat, cum ar fi uleiul de tung , ulei de in  , sau deshidratate ulei de ricin , se adaugă la esteri compuși care formează, rezultatul este un poliester ramificat conținând grupări laterale de acid gras. Atunci când un astfel de agent de acoperire este aplicat pe o suprafață, porțiunea de esteri se supune unei reacții de reticulare, în prezența oxigenului din aer măsură ce se usucă, obținându-se un film de peliculizare.

O vopsea alchidică tipic constă din poliester ulei-modificat pentru a forma pelicula de lac, un solvent cum ar fi hexanul sau solvenți minerali pentru a ajuta la aplicare, de metal naftenați pentru a cataliza reacția de uscare, iar pigmentul a oferi culoare și ascunde suprafața acoperită. Conținutul de ulei al formulării poate varia. Un alchidice ulei lung conține acizi grași de 60 procente de greutate, un alchidice mediu-ulei conține acizi grași 40-60 la sută, precum și un scurt alchidice ulei conține mai puțin de 40 la sută. Utilizarea acoperirilor alchidice este în scădere în parte din cauza reglementărilor care restricționează eliberarea de conținut organic volatil în atmosferă.

Sursa:http://www.britannica.com/EBchecked/topic/15764/alkyd-resin

Concluzie:
Uleiul de IN este baza vopelei alchidice in care se pune un intaritor si culoare.

Fierberea lemnului in ulei de IN o apreciez ca metoda cea mai buna pentru stupi, la acelasi nivel cu parafina VEGETALA.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

edward_w92

Citat din: Din lanul de fasole din Februarie 14, 2014, 11:01:28 PM

Domnul miopu'.

Sunt eu, Surdu'. :D:

Omul cesta care zice că e începător e uns cu toate alifiile, ştie, are dreptate.
Dacă e să vorbim despre acoperiri de protecţie la cutii, că suntem conjudeţeni, unul de la câmp, altul de la munte, mai discutăm, vă pot ajuta, dar trebuie să renunţaţi la ulei de in. Puteţi folosi cu succes sisteme de acoperiri alchidice, sunt cele mai ieftine, sunt mult mai bune decât oricare sistem de acoperire pe bază de ulei de in.
Să auzim de bine!
He he, daca la mine te referi c-am toate alifiile pe mine, multam' fain dar mai am mult si bine pana le trag pe toate pe mine, cum spunea raposatul meu profesor:"Eu de aproape 40 de ani am albine si tot nu pot spune ca le stiu pe toate". Cand mai stateam la cabana langa stupi de vorba, el cum mai citea revistele ce mai apareau, ca eu eram destul de ocupat cu scoala sa mai citesc si manualul apicultorului, revistele, si mai citea lucruri pe care nu le cunostea, mi le explica si le puneam in practica si asa invatam cate ceva. Eu cred ca 90% din ce stiu sa fac la stupina, stiu din ce am "furat" de la prietenul si profesorul meu, restul de 10% din idei mi le-am dezvoltat singur.

@pistol28, "Fierberea lemnului in ulei de IN o apreciez ca metoda cea mai buna pentru stupi, la acelasi nivel cu parafina VEGETALA.", cine fierbe la el in ograda stupii in ulei de in, de curiozitate, ca la procese d-astea mai complicate trebuie si niste unelte pe masura, macar un cazan mai mare sa incapa stupi in el si niste maini in plus. Apoi daca mai chemi vreo 2-3 prieteni la procedeul de fierbere si va costumati corespunzator, niste furculite-n coada alea alea, risti sa ramai singur in sat:)) ( metaforic vorbind).

pistol28

Citat din: edward_w92 din Februarie 15, 2014, 08:57:41 AM
........................................................
@pistol28, "Fierberea lemnului in ulei de IN o apreciez ca metoda cea mai buna pentru stupi, la acelasi nivel cu parafina VEGETALA.", cine fierbe la el in ograda stupii in ulei de in, de curiozitate, ca la procese d-astea mai complicate trebuie si niste unelte pe masura, macar un cazan mai mare sa incapa stupi in el si niste maini in plus. Apoi daca mai chemi vreo 2-3 prieteni la procedeul de fierbere si va costumati corespunzator, niste furculite-n coada alea alea, risti sa ramai singur in sat:)) ( metaforic vorbind).

Mai multe detalii AICI:

http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=5903.0
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

pad3

2 opinii, deci sunt in ceata. as opta pt parafinare, sper sa gasesc parafina la tg de la rm sarat. stiti cine comercializaeaza?

pad3

urmeaza sa mut stupii pe  vatra, la o distanta de cca 10 m de locul actual. busu anunta chiar 20 de grade spre sf saptamanii. e cazul sa ma grabesc ? sau cat timp mai pot astepta ca nu am finalizat amenajarile dorite.  :yahoo_cry:

sorinma

daca trebuie sa-i muti doar 10 metri atentie cum o faci... :hi:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

albinasebes

nu recomand simpla mutare, s-a incalzit destul de bine. trebuie mutati progresiv pana pe vatra permanenta, daca locul si timpul permit, sau mai simplu, mutati cateva saptamani pe o alta locatie, la cel putin 5 km, apoi ii aducem unde vrem.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

oroles

Citat din: albinasebes - luca sorin din Martie 12, 2014, 11:20:52 PM
nu recomand simpla mutare, s-a incalzit destul de bine. trebuie mutati progresiv pana pe vatra permanenta, daca locul si timpul permit, sau mai simplu, mutati cateva saptamani pe o alta locatie, la cel putin 5 km, apoi ii aducem unde vrem.
Am de transvazat sambata albinele dintr-un stup dublu (cu doua familii) intr-altul la fel, dar de alta culoare. Noul stup va fi pe acelasi loc. Credeti ca e vreo problema? Duminica nu cred ca vor iesi deoarece vremea anuntata va fi rece pana marti. Stiu ca albinele au memoria scurta si cand vor iesi vor fi nevoite sa faca un nou zbor de recunoastere.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani