jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

pad3

multumesc de aprecieri, ma simt magulit. din pacate nu-s nici domn nici avansat :((
cand am inceput sa vizitez apiardealul am fost nitel contrariat de folosirea formulei de politete. total atipic pentru marele NET. in timp am inteles: sunt aici oameni asa valorosi (profesional dar si moral) incat pur si simplu impun respect; pe altii ai ocazia sa ii cunosti face tu face si nu mai poti sa tratezi asa anonim dialogul. insa in cazul meu nu e valabila nici una din variante, asa ca poti folosi <tu> . in ceea ce priveste experienta abia de un an incep sa si inteleg ceea ce fac, pana atunci eram doar un urechist  :D
somnul ratiunii naste monstri

pad3

mi-am facut damblaua, am mutat stupii. afara doar 9 gr si un vant din ala fuior de nu sta un pic. am sperante mari, toata albina era in ghem si nu s-a desfacut nici dupa mutare. preventiv am lasat (pana maine) urdinisele inchise.
pe vechea locatie am pus o lada cu 2 faguri sa aiba unde trage cele iesite. cat am stat am numarat doar 10 care se invarteau pe-acolo dar nu a intrat nici una.
maine as putea sa umblu in ei sau e mai cuminte sa mai astept ? ca sa nu ma trezesc ca o iau toate inapoi

marius_vfp

salut , nu cred ca ai procedat corect lasand o alta cutie pe vechea locatie parerea mea , asta o faci doar atunci cand muti stupina in pastoral , lasi o cutie 2  ca peste noapte vara mai sunt alte albine care raman pe camp si le strangi a2a zi .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

pad3

sunt constient ca albina respectiva, daca este, nu o mai pot salva. am pus lada pt ca asta a fost prima reactie, sa aiba unde sa se adaposteasca la noapte iar maine... "cum le-o fost datu' " (slavici)

pad3

am o familie mai slaba, putin puiet dar capacit. nici urma de oua si larve tinere. nu am reusit sa gasesc matca (presupun ca ar fi pt ca albinele se comportau normal) dar nu au nici botce trase. La verificarea de sapt trecuta ramasese fam fara rezerve si am completat.  E posibil sa isi fi luat matca o pauza si va reincepe ponta ?

oroles

Daca ii lipseste tot ce ai zis tu nu se mai numeste familie. :P Eu zic sa o tii sub observatie. Am patit ceva asemanator cu o familie... La mine avea miere dar nu avea pastura mai deloc la iesirea din iarna. O consumase peste iarna. Matca nu ponteaza daca nu e hranita cum trebuie de albine. La randul lor albinele au nevoie de hrana glucidica (miere) si hrana proteica (pastura) pentru a produce laptisorul de matca necesar atat pentru hrana matcii cat si a puietului de albina.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kiwi Bee

Pade recomand 2 posibilitati.
- dai o punga de sirop la foc automat si daca intro saptamina nu ai oua proaspete atunci nu astepti ci unifici cu alta familie
- daca ai o familie mai puternica iei o rama cu oua proaspete si o dai la familia asta. Pui rama taman in mijloc sa fi sigur ca va fi inclazita de albine cum trebuie. Daca nusi trag botci de salvare in 4-5 zile inseamna ca este matca dar a luat o pauza din alte motive.

Cine stie ce sa intimplat cind ai mutat stupii. Poate atunci regina sa ranit si a dat coltzul incetisor.

pad3

o voi tine sub observatie. ,miere aveau atunci putina , coroanele la ramele marginase deci nu ramasesera pe uscat. si le-am dat sirop, l-a tras. asa ca vad 2 var: nu mai aveau pastura sau am accidentat matca. familia e destul de puternica si linistita de aia inclin sa cred ca matca e pe undeva pe-acolo. maine o sa pigulesc fiecare rama

sorinma

Cum a fost cu mutarea?au fost care s-au intors la vechea locatie?dupa cat timp au iesit la zbor?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

pad3

Citat din: sorinma din Martie 28, 2014, 10:14:20 PM
Cum a fost cu mutarea?au fost care s-au intors la vechea locatie?dupa cat timp au iesit la zbor?

am avut noroc de 1 zi cu vreme rea si dimineata celei de-a 2, adik 36 ore de stat in stup. cand si-au reluat zborul au fost cateva care s-au intors dar nu am suferit pierderi serioase. una peste alta am fost multumit de rezultat

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

pad3

COMPORTAMENT CIUDAT ??!
am nimerit la stupina dupa ploaie si am vazut multe albine bazaind pe la stiva cu ladite din plastic. foarte multe. aveam impresia ca beau apa dar apa gaseau si in fata stupilor pe frunze. posibil ca in apa stransa pe profilele plasticului sa se fi dizolvat oarece chestii de cere duc lipsa? daca da, ce anume?
la urdinisul unui stup (cel mai puternic albinele stateau buluc dar nu afara ci innauntru. erau stranse ca intr-un ghem, aproape ca blocau intrarea.  pe rampa nici una. ce-o fi insemnand? se pregatesc de roit?  luni am verificat si nu am gasit botce  ))/
astept pareri, sfaturi.... dar sa fie doar de bine  :D :D

oroles

O parte din plastice pot fi componenti pe baza de uree (uree-formaldehida). Dupa cum se stie, albinele sunt mari amatoare de uree. Si la mine, dupa o ploaie prelungita se duc toate pe gunoiul de grajd al vecinului. Toata veselia asta dureaza 1-2 ore. Ai grija totusi ca formaldehida e toxica.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Citat din: pad3 din Iunie 01, 2014, 08:20:26 AM
COMPORTAMENT CIUDAT ??!

la urdinisul unui stup (cel mai puternic albinele stateau buluc dar nu afara ci innauntru. erau stranse ca intr-un ghem, aproape ca blocau intrarea.  pe rampa nici una. ce-o fi insemnand? se pregatesc de roit?  luni am verificat si nu am gasit botce  ))/
astept pareri, sfaturi.... dar sa fie doar de bine  :D :D

Albinele care aproape blocau urdinisul defapt regla marimea deschiderii urdinusului in functie de temperatura si schimbul de aer necesar,deci era un fel de termostat

pad3

la dau sirop in cutii de plastic de 200 mi (ambalaj de la salata de icre) in care am puse 2 betisoare. totul decurge normal, le pun din 2 in 2 zile. la unul dintre stupi gasesc siropul tras doar pe jumatate si un pumn de albine innecat in siropul ramas. m-a dus gandul ca a fost ceva in neregula cu cutia. o schimb, pun iar sirop, iar peste 2 zile aceeasi situatie : celalalte familii au tras siropul iar la stupul cu pricina tras partial si iarasi un pumn de albine innecate. am oprit siropul la acest stup dar ramane intrebarea: care ar fi explicatia?