jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Nu va fi nici o problema chiar daca albinele ar zbura in  ziua mutarii.

oroles

Citat din: bucovineanu din Martie 13, 2014, 09:45:14 AM
Nu va fi nici o problema chiar daca albinele ar zbura in  ziua mutarii.
Multumesc domnule Bucovineanu!

Dar daca as muta ladoaicele cele doua din fata in dreptul copacului. Sunt cca 10 m. Intentionez sa fac treaba asta sambata seara. Duminica, luni  vor fi temperaturi destul de scazute ca sa se traga in ghem si sa iasa marti pe la amiaza. Albinele mele au iesit la zboruri "mai convingatoare" abia saptamana aceasta. Vremea a fost destul de inchisa pana acum. Asta ar fi a treia zi. Credeti ca este vreo problema? Ar trebui sa fac mutarea progresiv?

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

E mai bine ca mutarea sa se faca progresiv. Acum albinele au facut zboruri de orientare si vor intoarce la locul actual.

oroles

Citat din: bucovineanu din Martie 13, 2014, 04:13:10 PM
E mai bine ca mutarea sa se faca progresiv. Acum albinele au facut zboruri de orientare si vor intoarce la locul actual.
Multumesc! ^:)^
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

Citat din: bucovineanu din Martie 13, 2014, 04:13:10 PM
daca totusi vin 2 zile de ploi si frig nu se pot muta direct? la mine sa mut 10 stupi pas cu pas e cam dificil si de durata :((
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

Mutarea trebuia facuta pana albinele sa iasa la zborul de curatire si orientare. Se poate face si acum cu oarece riscuri. Principalul risc e sa se iste ceva lupte si in final unele familii sa se suprapopuleze si altele sa se depopuleze.

sorinma

Poate iti e mai usor sa le muti pt cateva zile la distanta suficient de mare sa-si faca orientare si apoi sa le aduci pe vatra noua.Ai doar aceste 2 variante fara sa risti depopularea ,tu alegi ...
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

pad3

@sorin - nu mi-e la indemana varianta cu vatra intermediara
@ bucovineanu: asa e TREBUIA  dar busu o tot ardea ca vin iar ninsori iar eu eram nitel ocupat asa ca mi-am dorit sa-l cred. de unde sa anticipez asa primavara frumoasa? ieri era activitate mare la urdinis intrau cu polen una dupa alta. e mult salturi de juma de metru/zi? dar si-asa ma apuca salcamul pana ajung pe vatra :(((

bucovineanu

Maine se pot muta si 1m tinand cont de faptul ca vremea nu permite zbor, dar numai pe directia inainte sau inapoi.

pad3

azi in zona mea sunt 5 gr, vreme mohorata, azi noapte a plouat. prognoza e asa si pe maine. daca pana la ora 10 nu se incalzeste voi trage o fuga la gradina si mut stupii direct pe aliniamentul final. stiu ca exista un risc dar sansele de reusita par tentante iar varianta pas cu pas ma ucide : tb mult timp si suporti intermediari si sigur o gramada de intepaturi si... etc
daca am evaluat gresit sansele va rog apriti-ma pana plec :(((

mmacreanu

Citat din: pad3 din Martie 16, 2014, 08:36:10 AM
azi in zona mea sunt 5 gr, vreme mohorata, azi noapte a plouat. prognoza e asa si pe maine. daca pana la ora 10 nu se incalzeste voi trage o fuga la gradina si mut stupii direct pe aliniamentul final. stiu ca exista un risc dar sansele de reusita par tentante iar varianta pas cu pas ma ucide : tb mult timp si suporti intermediari si sigur o gramada de intepaturi si... etc
daca am evaluat gresit sansele va rog apriti-ma pana plec :(((

sper sa nu te superi ca data trecuta, dar vreau sa spun ca am trecut si eu prin ce vrei tu sa faci. am ales o zi mai rece, le-am mutat si le-am tinut inchise 3 zile cu apa in hranitor sau intr-o rama dupa diafragma.
procedez la fel cand fac nuclee pe aceeasi vatra, le tin 3 zile inchise sa ramana si ceva culegatoare in nuclee.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

pad3

^:)^ :thanks: imi cer scuze pt data trecuta, am fost deplasat. ideea ta e ok. acum nu-s pregatit le mut asa dar daca luni vad ca nu-mi iese pasenta le voi inchide si bag sirop. apropo de sirop, yb sa ma documentez cum se da la punga pt ca nu am suficiente hranitoare

mmacreanu

tot din lipsa de hranitoare am pus in toamna trecuta la cateva colonii in pungi. am folosit pungi mai mari de 2kg la sul. secretul am observat ca este la modul cum asezi punga, eu le puneam pe latimea pungii si se intindea foarte mult siropul. in modul acesta gaurile foarte mici facute de albine nu se mareau din cauza presiunii siropului. se scoate aerul complet inainte de a lega punga. Nu am pus mai mult de 500ml si am pus doar la coloniile puternice, prin plasa de pe soclu nu a curs nici o picatura.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

marius_vfp

Citat din: mmacreanu din Martie 16, 2014, 09:00:07 AM
tot din lipsa de hranitoare am pus in toamna trecuta la cateva colonii in pungi.

borcane de800 nu ai prin casa? de ce sa bagi pungi le dai de treaba blocheaza urdinisul (cu punga numai probleme ai , parerea mea),cand foarte simplu dai 10 gauri de1mm in capacul borcanului il pui pe 3 petricele suspentat pe fundul stupului  si gata , poti refolosi borcanul il speli/igienizezi etc. sau il poti pune direct peste rame acolo unde ai folie ,decupezi frumos folia apoi un cat de1/2.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ciucur

Domnule pad3,

Nu mai sunteti chiar asa de incepator, ati deschis acest topic in iulie 2011! Nu doriti sa mutati topicul in 'Acestia suntem noi' ? Stiu ca omul invata toata viata insa cred ca dvs. aveti deja experienta dobandita.
Off topic : Am apreciat de la inceput ca aveti si simtul umorului foarte dezvoltat! Aveti de dat si la altii!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.