jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: bucovineanu din Octombrie 16, 2013, 02:36:22 PM
Fiind de cupru se lungeste usor si sarmele vor fi tot timpul netensionate.
Confirm... In pluse nu e asa de rezistent ca inoxul. Se rupe usor!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

2 ore am luptat sa-mi dezapezesc masina. cand am terminat mi-am dat seama ca e prostesc sa ma aventurez la stupina. :nono:
acum stau si ma intreb cat pot rezista ,sarmanele, cu urdinisul blocat si cu aerisirea prea putin deschisa. ca eu mai pot ajunge doar marti dupa serviciu pe la ele.
se impune sa-mi chinui iar vecinul sau sa le mai las asa? macat sunt protejate de cele -10 gr de afara :nebun: :nebun:
somnul ratiunii naste monstri

mmacreanu

Citat din: pad3 din Ianuarie 26, 2014, 01:04:28 PM
2 ore am luptat sa-mi dezapezesc masina. cand am terminat mi-am dat seama ca e prostesc sa ma aventurez la stupina. :nono:
acum stau si ma intreb cat pot rezista ,sarmanele, cu urdinisul blocat si cu aerisirea prea putin deschisa. ca eu mai pot ajunge doar marti dupa serviciu pe la ele.
se impune sa-mi chinui iar vecinul sau sa le mai las asa? macat sunt protejate de cele -10 gr de afara :nebun: :nebun:

aveam si eu aceleasi dubii legate de zapada care astupa stupii, domnul bucovineanu mi-a spus ca 4-5 zile nu patesc nimic albinele daca zapada este afanata, daca incepe sa se topeasca o sa fie problema. acum le mai protejeaza :d
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

pad3

suna bine. cred ca au suficient aer sa nu moara asfixiate, temerea mea e sa nu se agite cand se vad blocate in stup

Vyktor

Citat din: pad3 din Ianuarie 26, 2014, 01:11:57 PM
suna bine. cred ca au suficient aer sa nu moara asfixiate, temerea mea e sa nu se agite cand se vad blocate in stup

Ai albine claustrofobe ? :rotfl: :P

pad3

ce iarna! abia am sosit de la albine, am riscat sa merg pe vremea asta ca sa ma pot relaxa sa le stiu in siguranta.
belea. le-am ascultat, sunau ok, dar spre final incep sa aud zumzet puternic de la 2 stupi care ii verificasem deja si pareau ok. zumzetul era puternic si suna ca atunci cand deschizi stupul si ele isi ridica acul spre tine si te ameninta. am dedus ca au puiet si probabil le-am deranjat cu furtunul sau poate cu zgomotul facut cand am incercat sa curat gheata de pe placa de zbor. practic doar la cei 2 am facut operatiunea asta apoi m-am oprit pt ca am realizat ca e cam dificil si risc sa le deranjez.
am asteptat in tacere cca 10 min ca sa se linisteasca. e drept ca zumzetul scazuse mult din intensitate dar inca se mai putea percepe in afara stupului. vremea aspra si faptul ca se insera nu mi-au mai permis sa monitorizez asa ca am ajuns acasa mai agitat ca inainte de vizita.
mai mult imi fac griji ca nu cumva sa fi deranjat ghemul cand am bagat furtunul, sau stiu eu ce alte chestii din astea nashpa...
un sfat... ceva de consolare.. orice...pls  :yahoo_cry: :yahoo_cry:

romikele

Sa nu cumva ca dupa ce ai bagat furtunul sa fi tras pe el... ca din damigeana  =))

pad3

Citat din: romikele din Ianuarie 29, 2014, 06:48:19 PM
Sa nu cumva ca dupa ce ai bagat furtunul sa fi tras pe el... ca din damigeana  =))

dap, tie-ti arde de glume dar eu stau pe jar :yahoo_cry: :yahoo_cry: ...desi ar fi o idee... furtunul a ramas la prisaca dar damingeana e pe balcon  :wink:

romikele

Nu-ti face griji, si eu am dat ieri zapada din fata stupilor si de sub ei, sa eliberez sita la cei blocati, ca si gheata formata pe scandura de zbor.
La un moment dat am lovit cu coada lopetii un stup si a inceput sa se auda acelasi zgomot pe care l-ai auzit la ai tai, dar dupa un timp s-a potolit.

bucovineanu

Linisteste-te. La fel au facut si albinele din cei 2 stupi. Eu nu le ascult niciodata si nu imi fac probleme. Eventual poti fi ingrijorat ca nu poti scoate continutul din damigeana. Dar cred ca se poate face operatiunea si fara furtun.  :smile:

pad3

:thanks: boss  :thanks: venerabile, acum pot sa ma relaxez.  o sa incerc sa nu le mai deranjez, pana pe la jumatea lui februarie cand le voi pune turte kandy. daca as mai ajunge la gradina sidur nu ma voi putea abtine sa nu le mai spionez nitel. chiar ma gandeam ca as putea cauta o fibra optica, ceva sa pot vedea ce-i cu ele. sarmanele, cred c-or sa ma treaca pe lista neagra  :D

Din lanul de fasole

Citat din: pad3 din Ianuarie 29, 2014, 06:52:22 PM
Citat din: romikele din Ianuarie 29, 2014, 06:48:19 PM

dap, tie-ti arde de glume dar eu stau pe jar :yahoo_cry: :yahoo_cry: ...desi ar fi o idee... furtunul a ramas la prisaca dar damingeana e pe balcon  :wink:

Felicitări pentru topic şi pentru comentarii! Cred că am putea face o echipă foarte bună: dumneavoastră miop, eu surd, ne-am înţelege de minune! :wink:
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

pad3

Citat din: Din lanul de fasole din Februarie 02, 2014, 10:04:31 PM
[

Felicitări pentru topic şi pentru comentarii! Cred că am putea face o echipă foarte bună: dumneavoastră miop, eu surd, ne-am înţelege de minune! :wink:
ne mai trebuie un schiop si prindem iepurele  =)) =)) =))

pad3

astazi am vizitat stupii si e ok. toti au raspuns prezent. afara 9,7 gr nici o adiere . perfect, mi-am zis, sa punem turte de zahar kandi. operatiunea s-a dovedit mult mai dificila decat credeam si s-a soldat cu o intepatura, ceva albine pierdute si abandonarea misiunii dupa al3-lea stup. am sa va relatez ce-am facut cu rugamintea de a ma ajuta sa inteleg ce-am gresit.
am stupi verticali, model aca http://www.stupiibatranului.ro/index.php?pagina=stup_aca  . nu am podisor iar in capac am polistiren de 2. pe ramita (a 2-a in poza) am batut sita iar in spatiul creat de grosimea ramitei am pus textile. sub ramita am un carton din polistiren gaurit pe ici colo. intreg ansamblu lasa marginea capacului sa coboare cca 5 mm peste marginea corpului iar marginea cartonului (lasata intentionat mai mare ) face ca sa intre fortat. brr sper ca nu v-am zapacit.
ideea e ca asa i-am iernat si mi s-a parut ok pt ca i-am protejat de curent. se pare totusi ca le-a fost prea cald din moment ce le-am gasit sus si destul de rasfirate iar dupa greutate miere mai are destula. la urdinis am gasit stalpisori de gheata, semn ca este puiet in cuib (asa cred eu)
cred c-am luat-o pe langa subiect: am pus placa de zahar dar cand sa inchid, capacul nu mai ajungea sa calce peste marginea corpului. asa ca a ramas o fanta pe unde ,pana sa-mi dau seama, au inceput sa iasa puzderie de albine unele sa ma ia la cearta, altele sa se zbenguie. daca aveam aparatul la mine il lasam pe olaru fara cuvinte, familii bine dezvoltate si foarte active. ei sa vezi belea cand am inceput sa le adun de pe unde se asezau. cand nimereau pe zapada nici ca mai reuseau sa isi ia zborul.
intrebarea era  ))/ ))/ ))/ cum trebuie asezata turta ca sa fie ok? as putea intoarce acea ramita invers dar in acest caz tb sa renunt la textila; sa pun podisorul? desi nu am suficiente, pt toti stupii. sau sa pun turta dupa diafragma  =)) =)) =)) =)) ca la ciracul lui ursu?
sfaturi VA ROG!

edward_w92

eu as renunta probabil in cazul tau la polistirenul gaurit, ca din ce citesc ai 2 placi de polistiren, si in capac si sub rama:-?, daca ma priceput bine. ar fi binevenita o poza "practica" cu un stup cum ai iernat tu, sa ne facem o idee...acum sa spun ca ai si tu o solutie, pui turta, jos textila, dar sa-l lasi pe polistiren, eu as face invers... acu' nu pricep de ce nu folositi o sita pe ramita....sau n-am inteles si ai....eu pun turta pe sita si albinele mananca prin ea...mai sunt altii care au iernat fara, cu folie de polietilena pe rame direct, sau cu ziar direct, dar nu s-au gandit ca daca vine ghemul sus, mancarea ioc, o iau in barba....eu am lasat sitele, am pus paturele pe ambele ferestre ( fiind impartite in 2) si cand am nevoie, unde trebuie turta, in partea din fata....bun, pun acolo, sau in spate, la fel, pun in zona de deasupra ghemului....la mijloc e mai nasol, dar rup turta in 2, se descurca ele, chiar ma vazut ca nici apifonda desi e moale, nu curge asa nasol pe cat ar parea prin sita rara, deci toate bune si frumoase, se descurca fetitele prin sita la turte, iarna cealalta pun in ferestrele sitei pfl decupat sub paturica, nu mai las "expertul" de capul lui, oricum acum in primavara asa fac clar, sa fie calde cuiburile nu incape indoiala.
Daca vii cu poze "practice", ne putem da cu parerea mai bine, oricum, ori scapi de polistirenul gaurit si pastrezi textila, ori invarti ramita si scapi de textila si pui turta, daca ghemul a urcat sus nu urca strict ca e mai cald ci ca nu mai aveau mancare jos, daca au mancare ele regleaza temperatura in cuib, cand nu mai au tot migreaza in sus( e singura migratie facuta de ghem, doar in sus) pana ajung la capat, in site, podisoare, si acolo maxim 7 zile mai rezista fara papica, asa zice, ca in momentul in care ghemul e la leatul de sus al ramei, 7 zile e timp de dat mancarea. Nu dupa diafragma, nu merge turta acolo, ii ca si cum am incerca sa mulgem o vaca moarta cu turta dupa diafragma:)) si turta trebuie asezata in pozitie orizontala, ha....precum femeia...:))