jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

pad3

multumesc de raspuns. stupina e la buciumi dar pe o zona inalta si cam expusa vantului inca 3-4 ani pana cand vor creste pomii din livada. anul trecut am pierdut toti 4 stupi iar acum nu vreau sa repet istoria cu cei 10 citi am. de aia vreau si sa-i infasor in folie strech. cu ramele noi am vrut sa zic ca am doar miere pe ele dar sunt in mijlocul cuibului, ca asa m-a dus pe mine capul asta vara, ca sa-i creasca mai repede si asa am obtinut doar o reducere a pontei in plin sezon. temerea era doar daca au timp sa mute mierea dupa diafragma, fara sa se declanseze furtisaguri. si nu mi-e teama de albine cat de viespi ca astea se descurca bine si pe vreme rece  , pe cand albina devine cam apatica la temp care-s acum pe-aici.
nu am podisoare, doar o ramita cu sita pe care voi pune ceva toale si polistiren in capac. in cazul meu folia ar fi direct pe rame si mi-a nitel teama ca asta sa nu incurce circulatia albinelor de pe o rama pe alta
daca mai sunt si alte pareri, completari, astept cu interes.
somnul ratiunii naste monstri

oroles

Citat din: pad3 din Septembrie 15, 2013, 10:16:48 AM
multumesc de raspuns. stupina e la buciumi dar pe o zona inalta si cam expusa vantului inca 3-4 ani pana cand vor creste pomii din livada. anul trecut am pierdut toti 4 stupi iar acum nu vreau sa repet istoria cu cei 10 citi am. de aia vreau si sa-i infasor in folie strech. cu ramele noi am vrut sa zic ca am doar miere pe ele dar sunt in mijlocul cuibului, ca asa m-a dus pe mine capul asta vara, ca sa-i creasca mai repede si asa am obtinut doar o reducere a pontei in plin sezon. temerea era doar daca au timp sa mute mierea dupa diafragma, fara sa se declanseze furtisaguri. si nu mi-e teama de albine cat de viespi ca astea se descurca bine si pe vreme rece  , pe cand albina devine cam apatica la temp care-s acum pe-aici.
nu am podisoare, doar o ramita cu sita pe care voi pune ceva toale si polistiren in capac. in cazul meu folia ar fi direct pe rame si mi-a nitel teama ca asta sa nu incurce circulatia albinelor de pe o rama pe alta
daca mai sunt si alte pareri, completari, astept cu interes.

Daca vrei sa pui folia direct pe rame te sfatuiesc sa iei niste nuiele (mai groase decat o albina) si sa le pui transversal pe rame. Pui folia peste nuiele si asa iti trece si albina pe dedesupt. :D Simplu, nu?

Cunosc bine zona Buciumului, ca de altfel cam tot judetul Bacau. Da, asa e, zona e expusa vanturilor, fiind mai mult niste dealuri despadurite. Cred ca albinele tale culeg puternic la faneata in plin sezon ca altceva nu cred ca mai au...

Cu riscul de a folosi un cliseu iti aduc aminte ca "Albina nu moare de frig, ci de foame"
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

am mai putin de 1km pana la padure unde e destul tei. f aproape o liziera de salcam, iar anul trecut au fost zeci de ha cu fl soarelui. asa ca te invit la stupina cand esti in zona. dau un vin bun ca am vie in VN si iti prezint locatii superbe atat pt ochi cat si pt apicultura (sper :))) . in schimb astept ceva sfaturi profi de apicultor cu experiente ca e f greu sa inveti doar din carti fara sa ai pe cineva care sa-ti mai arate si practic.
e o invitatie serioasa, de la un om serios . mi-am terminat si gratarul asa ca o sa mearga si vinul :)
daca ti-am starnit curiozitatea iti pot trimite tel pe mp

oroles

Citat din: pad3 din Septembrie 15, 2013, 12:40:56 PM
am mai putin de 1km pana la padure unde e destul tei. f aproape o liziera de salcam, iar anul trecut au fost zeci de ha cu fl soarelui. asa ca te invit la stupina cand esti in zona. dau un vin bun ca am vie in VN si iti prezint locatii superbe atat pt ochi cat si pt apicultura (sper :))) . in schimb astept ceva sfaturi profi de apicultor cu experiente ca e f greu sa inveti doar din carti fara sa ai pe cineva care sa-ti mai arate si practic.
e o invitatie serioasa, de la un om serios . mi-am terminat si gratarul asa ca o sa mearga si vinul :)
daca ti-am starnit curiozitatea iti pot trimite tel pe mp

Ramu dasupra de cuib în noiembrie.
La 2:58 poti vedea nuielele lui nea Marin din Serbia. El cred ca are mai multa experienta ca mine. Te poti uita si la alte filme ale lui in care prezinta iernarea cu folie deasupra. Poti vedea acelasi lucru. ;)

Kiwi Bee

Eu unul nu asi pune folie la fund plin. Polistirenul in capac este bun. Tinind cont ca si urdinishul va fi redus la minim va fi ventilatie nexam.

Pt viespi trebuiesc reduse urdinishurile. Ai capcane pt viespi?

Si aici avem vinturi mari si fermierii isi fac garduri temporari de plasa chiar si de 2m inaltime(le numesc grad de spart vintul). Plasa de nylon cu ochiuri mici la vreo 5-10m de stupi pe partea de unde vine vintul iarna.

pad3

Citat din: Kiwi Bee din Septembrie 15, 2013, 03:09:29 PM
Eu unul nu asi pune folie la fund plin.
Pt viespi trebuiesc reduse urdinishurile. Ai capcane pt viespi?
o sa incerc sa ma abtin. pe aici apicultorii batrani vb de folii doar ca nu dau detalii. dar tot o sa fac unul asa ca sa ma conving singur :D
pt viespi am capcane, chiar f eficiente dar astea apar mereu nus de unde

marius_vfp

am pus eu folie la un dadant pe 12 rame in pat rece fund plin, peste rame apoi niste paturi podisorul din scandurele (podisorul din scanduri prinse pe un cadru nu simple scandrele detasabile intre ele cum sunt la orizontali) si capacul , a facut mucegai de vai mama , degeaba am lasat un colt indoit ca tot a facut mucegai , am scos folia si am lasat patura si niste cartoane , totul a fost bine apoi , albinele sub folie erau ude leoarca ma mir cum de nu au inghetat.
spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Citat din: marius_vfp din Septembrie 15, 2013, 07:01:23 PM
am pus eu folie la un dadant pe 12 rame in pat rece fund plin, peste rame apoi niste paturi podisorul din scandurele (podisorul din scanduri prinse pe un cadru nu simple scandrele detasabile intre ele cum sunt la orizontali) si capacul , a facut mucegai de vai mama , degeaba am lasat un colt indoit ca tot a facut mucegai , am scos folia si am lasat patura si niste cartoane , totul a fost bine apoi , albinele sub folie erau ude leoarca ma mir cum de nu au inghetat.
spor.

Experienta e cel mai bun profesor!

petru.atudorei

folia se foloseste pe timp de iarna din urmatorul motiv. Pe timpul iernii pe folie se formeazapicaturi de apa, rezultata din condens si astfel in zilele mai calde nu trebuie sa mai paraseasca stupul pentru a aduce apa on stup.

De asemenea pe timpul iernii nu mai exist pericolul de furtisag asa ca eu las urdinisurile larg deschise si le protejez de vant. de ce fac asta? din simplul motiv ca la stupul cu fund fix urdinisul este singurul loc prin care se elimina dioxidul de carbon produs de albine si totodata improspatarea aerului din stup.
pe tompul iernii daca folosesti folie cel mai bine e sa indoi folia intr-un colt al stupului, in partea opusa ghemului, astfel dioxidul de carbon fiind mai greu decat aerul, se lasa in partea de jos a stupului si iese pe urdinis iar prin partea de sus este absorbit aer oroaspat. Atentie, acel colt unde ati indoit folia se acopera cu ziar si peste ziar o paturica sau ce folositi voi pentru izolatie.

roi_ag

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 15, 2013, 07:31:17 PM
folia se foloseste pe timp de iarna din urmatorul motiv. Pe timpul iernii pe folie se formeazapicaturi de apa, rezultata din condens si astfel in zilele mai calde nu trebuie sa mai paraseasca stupul pentru a aduce apa on stup.
Folie iarna ????   :uimit:

bucovineanu

Nu am folosit si nu folosesc folia in stup. Cu toti stim  ca in timpul iernii e foarte important ca atmosfera din stup sa fie cat mai uscata. Numai astfel vom avea o iernare buna, albinele consumand  mai putina hrana, evitand astfel incarcarea intestinului si diareea.
Vad ca se recomanda folosirea foliei pentru a se forma condens in stup. Condes se formeaza odata cu incepera pontei, oricum am face impachetarea. Important e ca acesta sa fie cat mai mic. Daca folia contribuie la marirea umiditatii in stup, nu e mai corect sa renuntam la ea?

romikele

Eu folosesc folia iarna la stupii cu fund fix, dar doar cat sa acopere cuibul.
Rabaterea unui colt sau chiar mai mult e o masura insuficienta.

roi_ag

Eu pun folia primavara cand albinele incep sa se desfaca zilnic din ghem si o tin pana familia se dezvolta si pun catul.Toamna o pun cand aduc stupii pe vatra si o iau cand albinele se strang in ghem noapte de noapte ,inceputul lui Octombrie.

pad3

am renuntat la isdeea cu folia de plastic. cea cumparata o s-o fixez pe gard ca paravan antivant. am gasit ceva   in genul cartonului ondulat dar pe consistenta unui amestec de burete cu hartie. pare mult mai potrivit.

am insa o pbl de care nu pot trece. sunt cativa stupi pe care nu-i pot organiza ca la manual pt ca nu am rame vechi cu miere. cele existente om stup sunt din anii 2012 si 2013 din primavara. coroana e inca galbena dar nici mijlocul nu e suficient de folosit.

am cumparat polistiren extrudat sa fac diafragme, ramane doar sa ma sfatuiti cum sa-i izolez din exterior

oroles

Citat din: pad3 din Septembrie 17, 2013, 08:35:59 PM
am renuntat la isdeea cu folia de plastic. cea cumparata o s-o fixez pe gard ca paravan antivant. am gasit ceva   in genul cartonului ondulat dar pe consistenta unui amestec de burete cu hartie. pare mult mai potrivit.

am insa o pbl de care nu pot trece. sunt cativa stupi pe care nu-i pot organiza ca la manual pt ca nu am rame vechi cu miere. cele existente om stup sunt din anii 2012 si 2013 din primavara. coroana e inca galbena dar nici mijlocul nu e suficient de folosit.

am cumparat polistiren extrudat sa fac diafragme, ramane doar sa ma sfatuiti cum sa-i izolez din exterior
Pad3, in manuale scrie ca daca nu ai altfel de rame le poti folosi si pe cele deschise. E drept ca sunt preferate ramele inchise la culoare. Nu culoarea ramelor e o problema ci cantitatea de miere din ele. E drept ca matca prefera pentru ouat ramele mai inchise la culoare. Cele negre retin si mai usor caldura (negrul atrage caldura). Eu am avut foarte multe rame din 2013, fiind incepator. Ce era sa fac? Scoteam ramele pline cu miere si mai deschise si le lasam pe cele mai inchise cu putina miere? Te pierzi in detalii!