Cladirea ramelor de catre albine

Creat de cocobeny, Iunie 22, 2011, 09:57:16 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

cei mai buni faguri pe care i-am folosit pana acum si nu vreau sa le fac nici o publicitate ca sunt aproape de mine , sunt cei de la apisrom , ceva mai grei decat cei de la etta , fagurii apisrom s-au cladit uimitor de repede , la o familie in plina dezvoltare au cladit un fagure circa 80% in 24 ore , matca la si pontat in cel mult 3 zile , cei de la etta desi sunt ceva mai usori, ii cladeste mai greu , dar am luat si de la o firma recunoscuta nu dau nume , am faguri de 2 ani  ma tot chinui sa-i cladesc , si daca i-au cladit au fost partiali , i-au ros pe lateral langa sarma etc, culoarea lor fiind mai inchisa maronie si ceva mai plasticata mai transparenti.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marian sima

Albina daca nu are unde sa depoziteze creste faguri si la aceasta ora,am niste roi care au hranitoare de 600 de gr,am umplut hranitoarele de 3 ori si au inceput sa construiasca sub hranitor.

Referitor la ceara,eu stric foite pentru producerea preselor si ce am observat,dupa topire ceara din foitele de la Bulgari nu mai miroase a ceara de albine,probabil in timpul fabricari le stropesc cu ceva de le da mirosul de ceara.

Alte foite de la alta firma i-si pierd culoarea galbena  devin  mai inchise la culoare si translucide.

Candva stiu ca se importa ceara si de prin China ,nu stiu daca se mai importa si acum.

marius_vfp

citez: "Alte foite de la alta firma i-si pierd culoarea galbena  devin  mai inchise la culoare si translucide "

exact de aceste foite vorbesc niste panarame ordinare ,dupa o luna de tinut in stup desi erau bune ca si culoare cand le-am cumparat, acum sunt vai mama lor , bine ca am cumparat doar cateva de le-am bagat in niste rame pentru nuclee mai mici .

spor

Obombo

Citat din: mihai.vr din Septembrie 04, 2013, 10:13:02 AM
Am schimbat anul acesta furnizorul de faguri dar acelasi rezultat. Am cumparat de la un prieten apicultor, care tot foi din acestea foloseste de cativa ani si el nu are probleme. Imi e prieten apropiat, deci nu m-ar insela sau sa imi dea ceva ce nu e de calitate.
Fa o incercare: la primavara, ia o rama veche cu un fagure care trebuie dat la topit, scoate-i samele si taie ceara lasand doar un sir de celule in partea superioara, eventual taie asa in cat sa aiba o sectiune triunghiulara, cu varful in jos, dupa care baga rama in cuib, chiar si in mijloc. Ese imposibil ca albinele sa nu construiasca.
Deoarece este greu de gasit ceara bio care sa fie bio si oricum costa destul de mult, in ultimi doi ani am facut diverse probe pentru a incerca sa economisesc fagurii artificiali. Metoda de mai sus este cea care a dat rezultatele cele mai satisfacatoare. Pentru a da rezistenta fagurilor am folosit frigarui de bambus :D:

marius_vfp

obombo. acea rama decupata(gen metoda muller) , nu va fi crescuta cu celule de trantore? sau asiguri spatiul necesar cresterii trantorilor si le determini sa creasca doar de albina lucratoare .

am avut un roi la care efectiv nu am avut ce rame sa-i dau si am lipit bucati mici de fagure  chiar si bucati de fagure de trantore ,apoi ele dedesubt au construit de albina lucratoare ,deci se poate.

referitor la rezistenta , am observat ca albinele prefera constriurea fagurilor de la zero ,insarmarea pe verticala si nu orizontala .
spor

Vyktor

Citat din: marius_vfp din Septembrie 04, 2013, 08:27:49 PM
citez: "Alte foite de la alta firma i-si pierd culoarea galbena  devin  mai inchise la culoare si translucide "

exact de aceste foite vorbesc niste panarame ordinare ,dupa o luna de tinut in stup desi erau bune ca si culoare cand le-am cumparat, acum sunt vai mama lor , bine ca am cumparat doar cateva de le-am bagat in niste rame pentru nuclee mai mici .

spor
In cazul acesta n-ar fi bine sa stim si noi despre cine este vorba?   .....nu de alta dar sa nu moara si capra vecinului  :rotfl: :hi: :thanks:

livulik

Citat din: marius_vfp din Septembrie 05, 2013, 11:15:04 AM
obombo. acea rama decupata(gen metoda muller) , nu va fi crescuta cu celule de trantore? sau asiguri spatiul necesar cresterii trantorilor si le determini sa creasca doar de albina lucratoare .
si eu am incercat sa las sa-si construiasca singure fagurii (doar putin ajutate cu o fasie) si au construit doar celule de albine si acesti faguri au fost si preferati de matci pt depunere!
celule de trantori fac atat cat au nevoie! si daca nu au unde, strica celulele de albine si tot isi fac!
asta am observat eu!

Obombo

Citat din: livulik din Septembrie 05, 2013, 09:49:01 PMcelule de trantori fac atat cat au nevoie! si daca nu au unde, strica celulele de albine si tot isi fac!
Sunt de acord.

Marius, mi-ai dat o idee. Eu folosesc insarmarea verticala si daca le dau ramele insarmata fara fagure artificial, construiesc fara sa inglobeze sarma, de asta am recurs la betisoarele de bambus, dar vazand pozele tale mi-am dat seama ca sarmele verticale nu le pot ocoli. Cand o sa am ocazia o sa incerc.
Am observat de asemenea in pozele tale ca unele din celule sunt construite gresit, rotite de 90°. In general, acest dezorientament este atribuit unei otraviri cu cantitati mici, subletale, de neonicotinoizi. O alta simptoma este pozitia rasucita, cu capul in sus, a ninfelor de regine in botci, lucru pe care nimeni nu-l verifica cand elimina botcile.

mihai.vr

Multumesc pentru raspunsuri. Sa stiti ca am sa incerc si varianta asta de cladit. Doar 2 intrebari am totusi:
    1 Daca bag rama la cladit primavara, la pomii frunctiferi, nu exista riscul ca sa am si multe celule de trantori in rama respectiva? Nu de alta, dar ramele care vreau sa le inlocuiesc, de aia vreau sa le schimb printre altele, pentru ca au multe celulte de trantori.
    2 Pentru cei care au testat varianta aceasta fara foita, care ar fi varianta mai potrivita de insarmare? Verticala? Cu sarma normala sau ondulata?

marius_vfp

salut obombo. in rama pozata am prins portiuni din faguri construiti iar albinele au incercat construirea fagurelui dar nu prea le-a iesit . acele bucati de faguri lipite de mine la inceput nu stiu daca au fost bine puse ca si orientare , dar daca te referi la inclinatia de 13-14 grade la restul ce au crescut ele e ok, acum depinde si de cum am tinut eu aparatul cand am pozat.

mihai.vr, eu am bagat rame l-a crescut la pomi fructiferi si nu au crescut de trantore , dar au avut pe coronitele de sus celule de trantore si nu mi-au stricat ramele . insa au stricat rame in cat cand s-au dezvoltat mai bine  ,varianta de insarmare cred ca cea mai buna este cea pe verticala si sarma sa fie ondulata , din lipsa de placaj am folosit rame placate cu carton ca si diafragma astfel neavand loc au inceput sa construiasca faguri incepand de pe sarme .
spor

Obombo

Marius, daca te uiti bine la poza, vezi ca primele randuri de celule sunt construite bine, in afara de o mica portiune la centru-dreapta, dupa care albinele au inceput sa piarda orientamentul, mai putin in partea dreapta, unde fagurele pare normal.
Citat din: Obombo din Septembrie 06, 2013, 12:48:19 AMMarius, mi-ai dat o idee. Eu folosesc insarmarea verticala si daca le dau ramele insarmata fara fagure artificial, construiesc fara sa inglobeze sarma, de asta am recurs la betisoarele de bambus, dar vazand pozele tale mi-am dat seama ca sarmele verticale orizontale nu le pot ocoli. Cand o sa am ocazia o sa incerc.
Evident, era o greseala, vroiam sa spun orizontale. In ramele insarmate vertical si puse la cladit fara fagure artificial, albinele construiesc, in general, fasii verticale despartite de sarme, pe care nu le includ in fagure, in schimb daca sarma e orizontala, cand albinele dau de ea nu au de ales, trebuie sa o acopere cu ceara.

marius_vfp

SALUT, vb de otravire mica cu neocotinoizi , in zilele de astazi nimic anormal ,deci totul e posibil ,
insa vreau sati spun ca acea rama a fost data la un roi natural prins din copac , i-am facut un tratament imediat dupa ce am vazut ca matca s-a imperecheat , nu am vrut s-o stresez cu varachetul fara sa fie imperecheata , am avut ceva retineri in acest sens. in privinta ramei si orientarii celulelor , ce au construit ele acolo , intr-un fel au fost obligate din lipsa de spatiu , ca nu am avut in acea noapte nici o rama sa le-o dau , au facut ce au vrut. iti multumesc de informatie privint otravirea si o sa iau aminte in caz ca mai apar situatii de genul .

spor.

Gheorghiu Lucian

3 sfaturi:  1. Familiile carora l-i se dau faguri la cladit trebuie sa aiba cules puternic altfel le cladeste partial sau deloc.
                2. Eu bag faguri la cladit doar in cuib intre ramele ouate de matca, astfel sunt crescute repede si insamantate, dar doar cand e cules puternic.
                3. Le administrez in perioadele cladirii fagurilor, in apa SARE NEIODATA.

:cu plăcere:
Oricine are dreptul sa fie prost, dar unii abuzeaza de acest privilegiu.

cipik

Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

PARINTELE

Care sa fie explicatia administrari de sare iodata in apa?