Cladirea ramelor de catre albine

Creat de cocobeny, Iunie 22, 2011, 09:57:16 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

oFaptul ca albinele nu au inceput sa lucreze poate avea urmatoarele cauze: ori familiile nu sunt destul de bine dezvoltate pentru a putea ocupa si ramele din cat, ori nu exista cules destul de important. Posibil si amandoua situatiile cocomitent.
Se poate scoate cate o rama din cuiburi care sa fie inlocuita cu o rama de cat cu fagure artificial. Dupa ce ramele respective sunt lucrate se pot pune in caturi la familiile mai dezvoltate intercalate intre rame cu foi. Asa sunt sanse mult mai mari de succes.

marius_vfp

sparlici , poti sa ridici 2 rame laterale cuibului  ,sus in cat si sa completezi cu rame cu foitza 5 sau 6, ele sunt nevoite sa urce sus , in locul ramelor din cuib bagi rame la cladit , peste rame pui o folie sa pastreze caldura asa am facut eu anu trecut si am crescut circa 60 de rame de jumate .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

12 BNR

in legatura cu rama oarba, de cand se poate pune si ce se face cu puietul de trantor?

marius_vfp

puietul de trantor il storci si faci apilarnil , il consumi si mergi la  :nudie: sa vezi ce fericita o sa fie aleasa =)) =))
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

iosca

Aleasa ca aleasa dar daca ti-e sila sa consumi asa ceva ? Nici eu n-as vrea dar efectiv nu pot ! Asa ca aleasa .... :razz:
In schimb puii de gaina nu refuza nici o data asa ceva si se dezvolta uimitor.
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

cocobeny

Daca bag numai foite in magazie, in stationar in perioada aceasata, este vreo sansa sa le creasca si sa puna si ceva miere, cu tot cu culesul de poliflora?  :hi:     
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

bucovineanu

Oriunde ar fi puse foile, pentru a fi luate in lucru e  nevoie sa existe un cules substantial de nectar. Daca nu este cules foile vor fi gaurite de catre albine.

12 BNR

la o fam pe 14 ramuri unde ar fi ideal sa pun rame la cladit? ca sa nu le deranjez pe toate.

bucovineanu

Corect e rame, ramurile se refera la copaci. Foile se pun intre cuib si ramele cu miere. Daca familia e bine dezvoltata si exista cules abundent se poate sparge si cuibul cu o rama cu fagure artificial.

mihai.vr

Am si eu o intrebare legat de claditul ramelor. Recunosc ca sunt incepator si am doar 3 familii, dar oricate metode am incercat de aici pe site tot nu reusesc sa cladesc rame... de care am nevoie cu disperare.  Am pus in primavara, in cules rama intre puiet si miere si desi erau stramtorate, nu au nici cladit-o de tot si nici nu a trecut matca de ea ca sa oua in continuare. In vara am spart cuibul cu o rama necladita, in cules abundent si au cladit-o cam 2/3 din ea si atat a ramas. Oricat am lasat-o acolo nu au mai cladit pe ea... si am si spart cuibul, pentru ca matca nu a mai trecut de ea pentru a oua. Am de 3 ani albinele astea, dar si cu matcile batrane si cu cele noi nu reusesc sa cladesc rame pana in capat si sa oua matcile in ele. Oriunde le las, matcile mele nu trec de ele ca sa oua  si raman cu cuibul spart. Anul trecut pe o astfel de rama la cladit din cuib, au umplut-o cu miere in mijlocul cuibulul. Unde gresesc?  :sad: Tot citesc ca o rama se cladeste in 2, 3 zile, o saptamana, dar la mine nu se intampla asta. Acuma in august le-am si stimulat si tot in acelasi stadiu a ramas rama mea de la cladit (adica zero), in schimb imi prelungeau coroanele de la celelalte rame intr-o veselie. Ce sa fac diferit anul viitor?

Obombo

Citat din: mihai.vr din Septembrie 03, 2013, 10:44:52 PMCe sa fac diferit anul viitor?
Schimba furnizorul de faguri artificiali.
Oricum, este ceva in neregula cu ce ti se intampla; o familie in plina dezvoltare, care are nectar si polen la dispozitie si careia ii lipseste spatiul, pana la urma construieste si pe parafina. Eu am bagat faguri artificiali, unde am considerat ca este nevoie,  la inceputul lui august si cand m-am intors din concediu i-am gasit construit... dar goi sau cu cel mult o coronita de un deget sau doua de miere. Ceara 100%, foite de 120 g.

stefan1

Si eu zic ca e posibil ca fagurii artificiali folositi sa fie cu ceara falsificata (are diverse adausuri). Si rasa de albine poate fi in discutie, se stie ca fiecare rasa are o inclnare mai mare sau mai mica sa creasca faguri. Mai conteaza si marimea familiilor si,sigur, intensitatea culesurilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mihai.vr

Am schimbat anul acesta furnizorul de faguri dar acelasi rezultat. Am cumparat de la un prieten apicultor, care tot foi din acestea foloseste de cativa ani si el nu are probleme. Imi e prieten apropiat, deci nu m-ar insela sau sa imi dea ceva ce nu e de calitate.
De exemplu anul acesta 3 saptamini, in luna august a fost o rama la cladit in stup si nu a cladit aproape de loc pe ea. Am pus-o dupa 3 rame de puiet capacit frumos. Am pus-o mai in mijlocul cuibului pentru ca m-am gandit ca dupa ce o sa iasa cele 3 rame de puiet o sa se tot apuce de cladit. Si cum nu avea matca ce sa oua pe cele 3 rame, pentru ca erau ouate pana jos.... am zis ca e o idee buna. Dupa ce m-am intors din concediu am gasit stupul pe 4 rame, pentru ca rama nu era cladita si matca nu a mai trecut dincolo de ea ca sa oua si in cele 3 rame din care puietul iesise deja, desi avea albina acoperitoare si cules, pentru ca aveam coronite mari si late stranse doar din perioada cat a fost si rama la cladit... Si acuma trebuie sa le dau sirop, ca sa fiu sigur ca imi oua in continuare matca si pe celelalte rame, ca sa nu ma trezesc cu familia cea mai puternica si de la care am strans cea mai multa miere pe doua rame in primavara.

petru.atudorei

Greseala ai facut-o ca ai pus rama cu foita in luna august. In luna aceasta albinele cladesc mai greu ramele.

Obombo

Nar fi rau sa citesti toate postarile anterioare, nu doar pe ultima.
Citat din: mihai.vr din Septembrie 03, 2013, 10:44:52 PMAm pus in primavara, in cules rama intre puiet si miere si desi erau stramtorate, nu au nici cladit-o de tot si nici nu a trecut matca de ea ca sa oua in continuare.