Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Citat din: bogdan moldovean din August 10, 2013, 05:46:52 PM
metode de deblocat cuiburile in lipsa de rame goale pt ouat  mai exista ?

Eu vorbesc usor caci am rame de plastic si le rad pina la fundatie in astfel de cazuri.

Nu ai alte rame dar foitze ai...? Scoti o rama/stup cu miere si decupezi fagurele sil pui intro galeata inchis ermetic. Bagi foitza in rama si o pui la mijloc in cuib. Una per stup va fi destul. Fagurii decupati le vei doza in pungi de plastic strivindule si facind niste turte subtiri de un deget care vor fi bune la stimulare la anu.

bucovineanu

Suntem aproape de 15august. Omul nu are rame suficiente si noi il indemnam sa  distruga o parte din ele. Nu cred ca acum vor mai construi faguri, si oricum un fagure nou in mijlocul cuibului, are rol de diafragma. Solutia e extractia asa cum au zis colegii.

bogdan moldovean

intradevar este tarziu pt crescut faguri in vederea deblocarii m a prins fara rame pt deblocari si nu prea m ar lasa inima sa le storc si ce sa fac?le storc si dupa asta sa l e dau sirop de zahar ?adica e mai bun siropul decat mierea?nu prea cred.L am auzit pe domnul dan margarit vorbea intr un material cu treba asta a blocarii corpului spunea ca ele blocheaza ele deblocheaza Cum au blocat asa trebuie sa si deblocheze Le las in legea lor bine acum ca au de mancare nu?Doresc opinii sugestii si lamuriri Ce sa fac cu aceasta deblocare ?MULTUMESC

Bătrânul

Bogdane ! nu ai inteles bine sau nu am fost noi expliciti. Storci cite trei rame / stup ( si in astia lasind cite trei degete de miere capacita ) Restul le lasi in pace ! " Capisco"?  :limba:

dodo79

buna.ati explicat foarte bine inca de prima data.dansul nu a inteles prea bine.multumim

marian sima

Bătrânul

marian sima

I-mi vine greu sa cred cea ce spuneti ,saptamana trecuta am facut o mica extractie pentru deblocarea cuiburilor ,trantori mai putini decat in vara dar sant ba au chiar puiet larvar de trantor ,viespile au facut bolta cu struguri zob dar curios nici o albina nu vine la boabele sparte ,sirop nu am bagat din primavara dar am sa bag atinci cand nu mai pica nectar din rama.

Saptamana viitoare pe joi ajung pe la Zarnesti(asta dac nu ploua) unde stau cateva zile pentru a vizita imprejurimile ,atunci ma documentez cu ochi mei despre flora din zona. :)

Kiwi Bee

Citat din: bogdan moldovean din August 11, 2013, 01:32:07 PM
intradevar este tarziu pt crescut faguri in vederea deblocarii m a prins fara rame pt deblocari si nu prea m ar lasa inima sa le storc si ce sa fac?le storc si dupa asta sa l e dau sirop de zahar ?adica e mai bun siropul decat mierea?nu prea cred.L am auzit pe domnul dan margarit vorbea intr un material cu treba asta a blocarii corpului spunea ca ele blocheaza ele deblocheaza Cum au blocat asa trebuie sa si deblocheze Le las in legea lor bine acum ca au de mancare nu?Doresc opinii sugestii si lamuriri Ce sa fac cu aceasta deblocare ?MULTUMESC

Pe pagina precedenta inca doreai sa stimulezi(banuiesc, ca sa prelungesti ponta pina spre octombrie) iar acum teai razgindit. Cind DM din CAN mentioneaza de deblocarea facuta de albine el mai avea caturi pe stup. Tu mai ai caturi? Daca nu atunci unde vor transporta albinele mierea?

Tie tiar mai trebui inca o generatie de albine inainte de iernare. Daca ai rame de 3/4 in caturi pune o rama de 3/4, dar nu trei.

bogdan moldovean

nu mai fac stimulare fiidca am full de miere jos mierea asta o consider stimulare nu?trebuie descapacita cate putin sa o consume Caturile inca le am pe stupi fara albine in ele sau miere Mentionez ca detin rama 1/1 Treaba asta cu extractia ramelortrei patrimi  din rama sa fas numai coronita nu o vad o solutie fiindca pe rame am puiet larvar pe majoritatea ramelor cu miere Matca s a ouat unde a putut si deja am larvar Daca fac extractive acel puiet o sa l gasesc in centrifuga Nu stiu ce de facut Astept alte pareri opinii Multumesc

Bătrânul

DESTEPTULE  eu TIE nu mai dau sfaturi pe veci !!!! :cu plăcere: :cu plăcere:

marian sima

Bogdan ,daca vrei sa ai puiet baga rame goale pentru ca matca sa poata ponta,pastreaza ramele pline cu miere pentru cuibul de iernat.
Ai rame pline cu miere +rame pline cu miere si puiet de unde ea si unde pune ?Rezulta blocaj,eu am bagat rame goale si sa vezi acum rame pline de puiet.

Stimulatul cu sirop da puiet mai mult decit stimulatul cu rama descapacita,i-ti spun din experienta.
Daca ai totul ful asa cum spui si bagi sirop albina va creste si faguri,trebuie sa bagi sirop in cantitate mai mare si cand nu are unde sa depoziteze va creste si faguri.

dodo79

johnysibiu

Bătrânul

Avind in vedere aparitia pe zone extinse a LOCA AMERICANA va sfatuiesc : 1) nu cumparati albine nici daca vi sa da gratis. 2) nu primiti in stupina vizita  a nici unui stupar (fara suparare frate ) 3) nu mergeti in vizite la alte stupine .  Ma puteti suna dar nu ma vizitati .