Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

Mircea77

Sunt de acord dar la mine, desi am limitat urdinisul la mai putin de 1 cm, totul era tardiv. Cred ca si cele care erau din roiul in discutie incepusera sa care mierea in stupul agresor.
Singurul castig a fost ca, in momentul in care am inchis urdinisul, am prins inauntru si mare parte din albinele hoate asa ca, partial, am fortificat roiul cu albina culegatoare. Mutand stupul, vrand-nevrand, le-am facut sa se simta ca "acasa".
Acum, desi nu voiam sa fac asta, am inceput sa stimulez-completez rezervele cu rame cu miere si sirop 1/1 + protofil.
Norocul meu este ca stupii ii am in Teleorman iar acolo clima este mai blanda - influenta mediteraneeana se simte si acolo - toamna este mai lunga si iernile mai blande.

bucovineanu

Citat din: Mircea77 din Septembrie 06, 2011, 06:33:05 PM
Singurul castig a fost ca, in momentul in care am inchis urdinisul, am prins inauntru si mare parte din albinele hoate asa ca, partial, am fortificat roiul cu albina culegatoare. Mutand stupul, vrand-nevrand, le-am facut sa se simta ca "acasa".

Cand stupul a fost adus pe vatra majoritatea celor straine s-au intors la familiile lor. Atentie pentru ca acel roi e posibil sa fie din nou atacat.

Mircea77

Citat din: bucovineanu din Septembrie 06, 2011, 08:11:11 PM
Cand stupul a fost adus pe vatra majoritatea celor straine s-au intors la familiile lor. Atentie pentru ca acel roi e posibil sa fie din nou atacat.

Nu contest, s-ar putea sa fie asa, dar mie nu mi s-a parut sa se depopuleze pentru ca am stat cu ochii pe el ca pe butelie.  :zzz:
L-am deschis duminica pentru foarte scurt timp si am facut o evaluare rapida. Nu mi s-a parut sa fie in vreun fel depopulat fata de ceea ce vazusem cu o zi inainte.
Cat priveste atacul, urdinisul nu l-am lasat mai mare decat se pot strecura 2 albine una pe langa alta.

Oare dupa 2 saptamani in care s-au acomodat impreuna sa mai plece la stupul de unde au venit ?!?!?!?

stefan1

Dupa trei zile albinele cam pierd mirosul familiei de baza si sunt 'chestionate' daca vor sa intre in vechiul stup. Memoria locului insa nu o pierd si e foarte probabil ca macar parte din ele sa se intoarca acolo. Daca este ceva cules si se intorc incarcate, corelat cu faptul ca in cules paza la stupi e mai laxa, albinele vor fi reprimite in stupii de origine. Daca paza de la acel stup le va hartzui, se vor intoarce la noul loc, pe care il au memorat, mai cu seama ca urdinisul stramt le-a creeat dificultati la iesire si le-a obligat la recunoastere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Mircea77

Citat din: stefan1 din Septembrie 07, 2011, 12:55:52 AM
  Dupa trei zile albinele cam pierd mirosul familiei de baza si sunt 'chestionate' daca vor sa intre in vechiul stup. Memoria locului insa nu o pierd si e foarte probabil ca macar parte din ele sa se intoarca acolo. Daca este ceva cules si se intorc incarcate, corelat cu faptul ca in cules paza la stupi e mai laxa, albinele vor fi reprimite in stupii de origine. Daca paza de la acel stup le va hartzui, se vor intoarce la noul loc, pe care il au memorat, mai cu seama ca urdinisul stramt le-a creeat dificultati la iesire si le-a obligat la recunoastere.

Tocmai la asta m-am gandit si eu pentru ca, abuzand de bunatatea omului in curtea caruia am dus roiul, l-am lasat acolo 2 saptamani.
1) pentru a taia orice chef de furtisag al familiei agresoare;
2) pentru a integra cat mai bine albinele care au ramas "prizoniere".

Odata ce au stat 2 saptamani impreuna, au lucrat impreuna, ma gandesc ca este mai putin probabil ca dupa acea perioada sa le mai incerce "dorul de casa".
Apoi mai ma gandesc ca majoritatea celor care au dat atacul erau culegatoare, deci se aflau in partea a doua a ciclului de viata si ma gandesc ca acelea, dupa ce si-au adus aportul la dezvoltarea roiului, si-au dat obstescul sfarsit.

Bătrânul

Sfat batrinesc: la stupi atacati dupa terminarea atacului ESTE BINE SA VERIFICATI DACA MAI AU REGINA IN VIATA !!! :nod:

marian sima

Atacul unei familii de albine sau al unui roi nu incepe la intimplare,ori se umbla cu sirop atunci cind nu trebuie,se umbla neatent si mai pica pe linga stupi ,un cuib prea larg iar provoaca furtisag,sau ceva nu e in regula cu acel stup,mutarea stupului din acel loc trebuie sa rezolve problema,buna este si motorina si urdinisul strimtorat,dar aceste doua masuri nu rezolva intodeauna problema.Acum depinde si de tipul furtisagului ,un furtisag spontan se rezolva mai repede decit un furtisag prelungit.                                                                                                                                                                                                                       

N A MARIN

Citat din: Batrinul din Septembrie 07, 2011, 03:26:13 PM
Sfat batrinesc: la stupi atacati dupa terminarea atacului ESTE BINE SA VERIFICATI DACA MAI AU REGINA IN VIATA !!! :nod:

Bai frate ,ce'nseamna un batran   la casa omului...!
Ca bine zice vorba aia ...
Cine nu are batrani , sa-i cumpere.
Iara cine ARE...  sa-i f...  (protejat)
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

Bătrânul

Asa faci tu cu Tatal tau ??? :yellowcard:  :rusine:

happy

La 63 de ani lui nea Marin nu prea cred ca ii mai traieste tatal,cred ca el este in situatia pe care o spune.Ialomiteanule,ai vrut sa iasa o gluma sau chiar asa gandesti? :uimit:
In context cu ce se discuta in acest topic si eu am patit la un stup mai slab furtisag pentru ca ii dadeam numai lui stimulare iar familiei vecine nu!
Am patit si cu viclenele de viespi ,la un stup vertical cu hranitor cu gauri am pus sirop si ele fiind mai subtiri s-au strecurat pana in zona cu sirop(daca stupul nu are putina inclinare siropul s-a cristalizat in hranitor :wink:)
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

N A MARIN

FERICITULE,

Vorbele sunt vorbe si asa circula .
Cum gandesc eu,a se observa sublinierile.
Nu zic ...ca e o anumita ranchiuna pentru BATRANU.
Prietenii... stiu de ce!
Taica-miu traieste ,are 87 de ani ,locuieste in Mangalia si merge aproape zilnic la pescuit guvide .
Sa-l tina DUMNEZEU.
Si pe noi.
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

happy

Nea Marine,problemele personale le rezolvi in particular sau cu mesaj privat,in topic se discuta cu totul altceva!Ai o bila neagra de la colegii tai!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Donbazil

Sal'tare!
Domnul N A MARIN:redcard:
Ar fi bine daca si-ar cere scuze pentru gluma deplasata pe care a facut-o.....
Zic eu gluma, cu indulgenta, ca sa nu spun badaranie.....
Oare chear nu mai sunt reguli de bun simt si nici "moderatori" care sa intervina?.... :mad: :mad: :mad:
Sau pentru ca e vorba de " BATRANU" si unii nu prea-l iubesc, se trece cu vederea?.....
Sa fiti cu totii sanatosi si sa discutati la acest topic numai despre subiectul propus......

Apropos:
In afara de problema furtisagului, pe care vad ca ati discutat-o si rasdiscutat-o, ( fara insa a pomeni vreunul de acel dispozitiv simplu numit  SICANA care nu trebuie sa lipseasca din nici o stupina), - problema hranirii sau mai bine zis a completarii cantitatii de hrana chear nu va intereseaza, sau voi aveti stupii full si nu bagati nimic toamna?.....Zic toamna in general pentru cei din campie - (ca Batranul care-i la munte, face asta cu o luna mai inainte)....
Atunci sa nu va mai aud  prin ianuarie-februarie  vorbind despre tot felul de turte si alte porcarii pe care le bagati in stupi....
Acuma,  vorbiti discutii chear la capitolul  "intretinerea albinelor - sfaturi batranesti "  si la primavara multi o sa plangeti ca v-au crapat familiile....
Asa ca  ascultati sfatul batranesc al bunicului: Bagati mancare cat de multa acuma!.......(Dar numai dupa apusul soarelui)!....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :thanks:

filip

Citat din: N A MARIN din Septembrie 08, 2011, 09:42:02 AM
Citat din: Batrinul din Septembrie 07, 2011, 03:26:13 PM

Bai frate ,ce'nseamna un batran   la casa omului...!
Ca bine zice vorba aia ...
Cine nu are batrani , sa-i cumpere.
Iara cine ARE...  sa-i f...  (protejat)
Prietene n-ai vrea tu sa fii BATRANUL nostru?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bee_lover

Sunt convins ca s-a dorit o gluma si poate dansul s-a gandit la cu totul altceva... poate sa-i felicite.  :P