METODA DE PREGATIRE A CUIBULUI PT.IARNA

Creat de emil.oltean, Ianuarie 06, 2011, 10:44:39 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: dedu din Octombrie 23, 2012, 03:19:03 PM

Care credeti ca este cantitatea minima de miere care trebuie lasata unei familii pe 5-6 rame pt timpul iernii???
Este important sa lasam pe ultima rama pe partea cu diafragma miere ori trebuia descapacita si bagata toata in cuib?
  ...

Poate unii o sa protesteze, dar dupa consumurile medii lunare eu zic ca 10 kg miere sunt suficiente pentru o iernare normala. Totusi consumul pe iarna difera destul de mult dupa metoda de iernare, conditiile locale, rasa de albine etc. Si repartizarea acestei rezerve conteaza mult. Daca ai rame aproape goale si altele complet pline, s-ar putea ca macar albinele de pe unele intervale sa-ti moara de foame, desi in stup mai sunt rezerve.
  De multe ori daca formam cuibul de iernare mai devreme, putem constata ca pana la formarea ghemului albinele muta mierea de pe partile exterioare ale fagurilor marginasi. Asta si pentru ca ,poate, am lasat prea multi faguri in cuib. Uneori o gaura practicata in fagur ajuta albinele pe care le prinde frigul la marginea cuibului sa poata reveni in cuib pentru refacere si de asemenea albinelor din centru sa se mai aprovizioneze mai usor din fagurii laterali.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan.smarandoi

Astazi i-am impachetat si eu,pun cateva poze cu metoda mea,si astept pareri pro sau contra

mape 48-petru manea

in locul acelui carton lipit de diafragma pune polistiren de 2-3 cm grosime -in primavara vei fi tare multumit

dan.smarandoi

Am avut in anii din urma,e mai dificil de pus,mai multa umezeala,si in  plus il rod daca e pus simplu.E drept ca lasam urdinisul de cativa centrimetri,acum l-am deschis de tot pentru o mai buna aerisire.Important e sa fie ermetic sus pentru a nu se crea curenti de aer,cred ca de asta au si instinctul de a propoliza orice orificiu in partea de sus a stupului.

Florin-braileanul (FlorinI)

am pregatit stupii de iernare, dar am inca dupa diafragma 1-2 rame cu mancare, unele descapacite putin de mine, dar pe care albinele nu le-au carat in cuib
cand le-am vizitat ultima data erau destule albine pe ramele de dupa diafragma
imi e teama ca daca vine gerul sa nu le intepeneasca in afara cuibului
ce sfat imi dati?
sa le scot? sau le las?
le bag la sulf chiar daca sunt cu miere?
daca le bag la sulf, la anul in primavara mai merg date la albine?
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

mape 48-petru manea

ramele de dupa diafragma trebuie scoase afara---daca nu au carat mierea pana acum nu o mai cara (vine frigul )
eu ramele goale le depozitez in caturi unele peste altele cu plasa sus si jos si le pun in porumbar unde sunt curenti de aer
in primavara --prin 15 martie pe cele care nu le-am folosit inca le dau cu sulf
si inainte de folosire lescot si le aerisesc vreo 1-2 ore
referitor la ramele de dupa diafragma eu am gasit si matci care au trecut si au format ghemul pe acele rame cu miere putina
deci atentie

dorindafi

florine joci la doua capete  :roll:
la peste 2400 de postari pui oamenii la incercare    :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

mape 48-petru manea

eu am luat in serios intrebarile si mi-am spus parerea

tassevasi

"" ce sfat imi dati?
sa le scot? sau le las?
le bag la sulf chiar daca sunt cu miere?
daca le bag la sulf, la anul in primavara mai merg date la albine?""

Nu dau sfat ,numai o parere ,  daca consideri ca nu au suficienta hrana pt iernat  eu a-si proceda astfel ,   la o distanta destul de mare  a-si descapaci ramele si le-asi pune in citeva cutii fara capac , acum cit e cald  ca ele sa aiba senzatie ca  a descoperit o sursa de hrana (ori furat ).
   Asa  am facut cu  ramele  ce nu a vrut sa-mi ia  mierea ce nu a fost capacita din josul ramei ,de pe foarte multe rame , in citeva  ore erau  linse si acum am rame la rezerva .
    Am si pline la rezerva si dupa ce le dau cu sulf nu au nimic  daca  sunt lasate mai multe zile la aerisit (o saptamina)  si apoi introduse in cuib , spun din practica .
   Numai bine .

Citat din: dorindafi din Octombrie 26, 2012, 08:09:08 PM
florine joci la doua capete  :roll:
la peste 2400 de postari pui oamenii la incercare    :hi:

nu e o incecare, am cerut un sfat, o parere, ca asta e rolul forumului
nimeni nu le stie pe toate si eu cand am o indoiala, mie nu-mi e tusine sa intreb

Citat din: tassevasi din Octombrie 26, 2012, 08:43:35 PM
...  la o distanta destul de mare  a-si descapaci ramele si le-asi pune in citeva cutii fara capac , acum cit e cald  ca ele sa aiba senzatie ca  a descoperit o sursa de hrana (ori furat ).

nu ma risc, ca am viespi in zona si atata asteapta astea
cred ca trec la sulf daca nu au nimic in primavara

ovidiutoma1

Prieteni, ce parere aveti de impachetarea cu ziare?

dan.smarandoi

Eu am lasat 2 orificii,cum se vede in una din imagini tocmai pentru a putea sa treaca albinile.Mai sunt albine dincolo de izolatie pe ramele cu rezerva,mai ales acum cand au fost zile cu temperatura ridecata

dorindafi

ovidiu pune shi tu o poza pt a vedea shi noi ce anume vrei sa faci

dan- cele care sunt dincolo de diafragma se vor retrage singure in cuib
                  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

justy

Eu asa am iernat albinele in iarna trecuta si nu am avut nici o problema!
http://justy.sunphoto.ro/Iernare_2011_-_2012

Nu s-a raspuns clar la intrebarea domnului Florin si intreb si eu din nou : ramele care au miere descapacita pot fi afumate cu sulf pentru ca mai apoi sa se foloseasca in primavara?
Stiu ca cele care sunt capacite nu au nici o problema. Parca imi amintesc ca spunea cineva tot pe aici ca se pot pudra cu zahar pudra ca sa prinda o crusta! Vreau sa stiu exact cum se face! Multumesc!