METODA DE PREGATIRE A CUIBULUI PT.IARNA

Creat de emil.oltean, Ianuarie 06, 2011, 10:44:39 AM

« precedentul - următorul »

romikele

De ce ar mai fi nevoie sa se afume acum ramele cu sulf?
E de ajuns sa stea afara o noapte, cand temperatura va scadea sub zero grade, pentru ca gaselnita sa nu mai poata actiona.
Sulful se foloseste in perioada cu temperaturi mari, cand molia se poate dezvolta si inmulti.

bucovineanu

Gasenita este inlaturata din rame, in orice forma de dezvoltare ar fi, la temperaturi mai mici de -7 grade.

romikele

La temperatura de 0°C, atât  larva, cât și nimfa şi insecta, mor în aprox. 12 ore.
La temperatura de –9°C insecta moare în toate stadiile de dezvoltare după 2 ore.
La –15°C moartea insectei se produce după circa 45 de minute.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: romikele din Octombrie 27, 2012, 09:11:46 PM
De ce ar mai fi nevoie sa se afume acum ramele cu sulf?
E de ajuns sa stea afara o noapte, cand temperatura va scadea sub zero grade, pentru ca gaselnita sa nu mai poata actiona.
Sulful se foloseste in perioada cu temperaturi mari, cand molia se poate dezvolta si inmulti.

mihai, in stupii de poliuretan, e cald si bine ... chiar si fara albine
am gasit in unele caturi cu rame cu miere, larve de gaselnita (probabil pe unde am scapat matca la ouat)
prefer sulful ca masura decisiva
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

romikele

Daca scoti ramele afara pe un rastel sau in caturi de lemn stivuite la temperaturile negative nocturne care se preconizeaza, scapi definitiv de gaselnita pana anul viitor, apoi poti introduce din nou ramele in poliuretani.
Eu n-am mai folosit sulf de trei ani dar nici gaselnita n-am mai avut.
Totul e ca ramele mai negre sa fie pastrate distantate intre ele cu cel putin latimea unei rame.

În condiţii favorabile de temperatură (30-40 ºC) ciclul complet de dezvoltare al moliei este de circa 44 de zile.
Nu cred sa mai aibă suficient timp până dă gerul  :D

stefan1

Nu e nevoie ca molia sa-si faca tot ciclul biologic. Daunele mari le realizeaza in stadiul de larva. La vremea asta din an, eu cred ca nu mai trebuie sa ne temem de molii, decat daca avem ramele in camere mai calde decat afara. Pe de alta parte sunt constient ca in zonele mai indepartate de munti, noptile nu sunt asa reci si perioada favorabila proliferarii moliei cerii este ceva mai lunga. Cum s-a spus, un loc aerisit si ramele putin mai distantate ar fi suficient pentru aceasta perioada. Nu vorbesc de ramele in care deja sunt larve de molii, larve care intai trebuie distruse fie prin fumigatii fie prin tinere la rece 1-2 ore in congelator.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cazacu marius

va salut.am o nelamurire.astazi mam uitat in stupi si am gasit inca pe doua rame,la mijlocul cuibului puiet capacit.fiind incepator va cer parerea ;Ramele au pe ele 5 cm de coronita plus puiet capacit.dupa ce eclozioneaza puietul ce fac scot aceste 2 rame sau le las in cuib?         Astept parerile voastre. va multumesc!! :beer:
macin-Tulcea

mape 48-petru manea

daca temperatura permite poti sa le scoti,dar sa ramana in stup cel putin 10 kg miere

Bistriteanul

Citat din: cazacu marius din Noiembrie 01, 2012, 04:52:03 PM
va salut.am o nelamurire.astazi mam uitat in stupi si am gasit inca pe doua rame,la mijlocul cuibului puiet capacit.fiind incepator va cer parerea ;Ramele au pe ele 5 cm de coronita plus puiet capacit.dupa ce eclozioneaza puietul ce fac scot aceste 2 rame sau le las in cuib?         Astept parerile voastre. va multumesc!! :beer:

Pe cate rame ai familia?
Daca scoti cele 2 rame dupa ecluzionarea puietului (si binenteles daca vremea permite), ai la rezerva 2 rame cu miere ca sa bagi in loc?
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

cazacu marius

familia o am pe 8 rame deocamdata .daca scot ramele care a fost puiet eu zic cai ok sai iernez pe 6-7 rame. familia este destul de puternica. :thanks:
macin-Tulcea

justy

Modelul de impachetare pe care am ales sa-l folosesc pentru iarna aceasta arata cam asa: http://justy.sunphoto.ro/IERNARE_2012-2013

desprealbine

in polioretan cred ca se pastreaza mai bine temperatura negativa pe timpul zilei  dar ca o concluzie iarna nu sunt probleme cu gaselnita

danMh

va salut!!! am 2 stupi la care albina sta deasupra ramelor unul pe 4 rame si altul pe 6...care sa fie motivul? este prea cald si ies deasupra?

morozan simion

cu cata miere i-ai bagat la iernat? cum i-ai impachetat?

cazacu marius

Pai, toata albina sta  deasupra?sau cateva?
macin-Tulcea