METODA DE PREGATIRE A CUIBULUI PT.IARNA

Creat de emil.oltean, Ianuarie 06, 2011, 10:44:39 AM

« precedentul - următorul »

roi_ag

Citat din: danielmihai din Noiembrie 25, 2012, 06:35:06 PM
va salut!!! am 2 stupi la care albina sta deasupra ramelor unul pe 4 rame si altul pe 6...care sa fie motivul? este prea cald si ies deasupra?
Cred ca pentru ele este altfel decat zici tu la avatar "N-au bani ,n-au miere si  le ie foame"  :wink::nod:

morozan simion

asta cred si eu, sa le dea un card sa poata sa-si cumpere ceva papa

danMh

eu nu cred ca nu au miere...daca nu aveau nu eram asa te idiot sa intreb inainte sa verific si sa stiu ce am lasat in cuib!

danMh

am diafragme de polistiren la ambele capete si deasupra...ramele lasate in cuib sunt gaurite

cazacu marius

poate este timpul mai cald in zona ta.cand se raceste mai tare probabil or sa intre toate in ghem :hi:
macin-Tulcea

danMh

danMh

danMh

referitor la hrana cel pe 6 rame are cel putin 10 kg de miere...rame sub 2 kg de miere nu am lasat

tassevasi

Citat din: danielmihai din Noiembrie 25, 2012, 06:35:06 PM
va salut!!! am 2 stupi la care albina sta deasupra ramelor unul pe 4 rame si altul pe 6...care sa fie motivul? este prea cald si ies deasupra?

Daca ai mincare ,ai restrins , inpachetat , tratat totul bine ,acum e totusi cald  afara dar si in stup ,e normal sa ocupe tot spatiul  ce-l au la dispozitie albinele .
   Nu treb sa-ti faci griji .
  Numai bine .

danMh

stefan1

S-a discutat de multe ori despre aceasta situatie, totul e sa 'rasfoiesti' forumul.
  Pe scurt iti spun cateva situatii posibile:
  - cea mai grava situatie posibila ar fi lipsa matcii. Atunci albinele se strang mai greu in ghem, ocupa rasfirat toti fagurii. In plus ai putea observa un alt comportament la zbor: la un stup fara matca albinele incep sa zboare mai devreme decat la ceilalti stupi si continua sa zboare si cand ceilalti s-au linistit (vorbesc de perioada asta, cand in familiile normale zborurile sunt de scurta durata, pentru a reduce uzura si consumul de hrana)
  - la o infestare mare cu varroa, albinele au dificultati a forma ghemul, sunt mai active (se foiesc) si poti sa le pierzi tocmai pentru ca nu-si pot tine caldura, daca nu formeaza bine ghemul
  - daca nu au suficienta miere in zona ghemului (chiar daca e miere pe laterale), albinele stau imediat sub coroanele de miere si pe o portiune mica din coroana, astfel ca se pot vedea pe speteze
  - daca familia e prea stransa sau e bine populata, atunci sta si pe mierea capacita si deasupra fagurilor
  - daca ai controlat cand temperatura a fost mai mare, pur si simplu albinele s-au desfacut din ghem si le poti vedea peste tot in lada (chiar daca alte familii stau in ghem). Impachetarea cu polistiren poate face ca temperatura in stup sa fie mai mare si ghemul sa fie desfacut din aceasta cauza
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

danMh

am verificat astazi cei 2 stupi si totul pare in regula...matcile le-am vazut la ambii... amandoua sunt de anul acesta doar una fiind marcata. La cel pe sase rame este posibil sa fi trebuit sa-i mai las o rama in cuib...fiecare parte a ramei este plina cu albine.La cel pe 4 rame poate matca a fost cu italienii sau este italiana... au o culoare deschisa si am inteles ca aceste albine se urca in podisor! tratamentele au fost facute in octombrie dar o sa ma fac unul prevenitv saptamana aceasta ca se aud temperaturi peste 12 grade!

stefanescu

Tu mai trebuie sa dai niste detalii inafara de ce ai scris ca tot te-ai uitat in stupi. La cel cu 4 rame am X mancare pe faguri si la celalalt Y cantitate de miere. Abia atunci vei primi cele mai bune raspunsuri
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

danMh

cel pe 4 rame  aproximativ  9-11 kg miere si cel pe sase stiu ca am cantarit cand am lasat ramele in cuib si aveam rame doar de la 2kg de miere in sus!deci peste 10 sigur!