METODA DE PREGATIRE A CUIBULUI PT.IARNA

Creat de emil.oltean, Ianuarie 06, 2011, 10:44:39 AM

« precedentul - următorul »

happy

Este f.b ideea(lui KTA) cu carpa sa acopere si diafragma pana la fundul stupului :bravo:.Eu am pus la orizontali deasupra podisoarelor o folie care este mai mica decat ramele cu 5cm,pe urma am pus ziare si deasupra lor pres din acela de la tara!In partea in care nu am rame o sa pun dupa diafragma si o placa de polistiren.

La stupii verticali cu fund antivaroa am pus folie etans peste rame si tablele de pe fund trase 1/3,la cei verticali cu fund normal am procedat ca la stupii orizontali! :bzz:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Bistriteanul

Despre impachetarea familiei s-a discutat foarte mult pe acest forum, apa este intradevar necesara primavara atunci cand se creste puiet dar in timpul iernii trebuie avut grija ca umiditate sa fie eliminata din stup. Dupa zborul de curatire, odata ce vremea se incalzeste si familia incepe sa aiba activitate la urdinis, asez folia peste rame.
Umiditatea din stup tine si de vreme, de cantitatea de umezeala din aer, umiditatea care se ridica din pamint, asa ca se poate ca intr-un an sa nu ai umiditate excesiva in stup chiar daca folosesti folia si nu ai fund cu sita, iar in alt an sa ai umiditate chiar si fund de plasa. Asa ca cel mai bine este, indiferent de sistemul ales sa se faca o verificare a conditiilor de iernare dupa o perioada de la impachetare si sa se pastreze sistemul de impachetare sau sa se schimbe.
Eu personal am stupii cu fund de plasa, asez polistiren dupa diafragma (sau si de o parte si alta a ramelor) iar peste rame o paturica. Pastrez magaziile peste corp, sau cadrul de la hranitor astfel incat capacul stupului sa fie mai sus (sa nu atinga paturica). Stupul inclinat inspre partea fara rame astfel incat picaturile de condens care se formeaza pe capac sa cada in afara cuibului.

Nu mai folosesc folia, pentru ca intr-un an am constatat umiditate mare dupa un control, si asta dupa ce in anul anterior nu am avut umiditate (cu folie) nici macar la stupii orizontali cu fund fix.
Deaceia zic, orice sistem folositi, faceti un control dupa o perioada si luati masurile care se impun.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

morozan simion

eu iarna trecuta i-am impachetat cu material textil pana jos dupa diafragma si nu mi-a scapat nici unul fara a mucegai. anul acesta îi iernez tip horn si sper sa fie mai bine.
Am pus polistien exrudat si intr-o parte si-n alta, pe fundul stupului am lasat doar doua orificii de 3 cm in loc de cinci, in cuib in locul ramelor cu faguri care le-am scos am pus rame fara faguri, apoi folie de nailon lasând in partea din spate 2-3 mm sa poata sa circule aerul iar apoi ziare si paturica, vreau sa vad ce va fi. Cert este ca albinele nu mor de frig ci de foame si de boli.
Sa auzim de bine

cazacu marius

Va salut.am stupii orizontali .i-am impachetat asa  ;iam strans  pe 8 rame deocamdata le-am pus diafragma ,iar deasupra ramelor am podisor din scandura.pe toata lungimea podisorului iam pus ziare si apoi polistiren pe toata suprafata.Am polistiren si pe dinauntrul capacului.Am procedat bine? :thanks:
macin-Tulcea

happy

Dupa cum spunea si Bistriteanul,va trebui sa facem control la iarna sa nu fie prea mare umiditatea.Anul trecut nu am folosit folie deloc,doar ziare si textila.Am cam iesit cu familii slabe in primavara.Plus ca nici mancare nu prea au avut indeajuns....
Am modificat protectia la stupii orizontali si am lasat textila in jos imediat dupa diafragma izolata cu polistiren de 3cm.

dorindafi

:hi: happy
din cate spui la tine nu a fost problema la impachetare ci familia slaba shi hrana putzina
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

happy

Degeaba le-am dat eu in februarie sa manance turte de miere si sirop mai tarziu in primavara.Daca albinele au miere in faguri si protectia este cat de cat buna atunci si familiile sunt puternice in primavara! :bzz:

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: happy din Octombrie 14, 2012, 11:05:28 PM
Este f.b ideea(lui KTA) cu carpa sa acopere si diafragma pana la fundul stupului :bravo:.Eu am pus la orizontali deasupra podisoarelor o folie care este mai mica decat ramele cu 5cm,pe urma am pus ziare si deasupra lor pres din acela de la tara!In partea in care nu am rame o sa pun dupa diafragma si o placa de polistiren.

La stupii verticali cu fund antivaroa am pus folie etans peste rame si tablele de pe fund trase 1/3,la cei verticali cu fund normal am procedat ca la stupii orizontali! :bzz:
La toata impachetarea asta, conteaza si cantitatea de mancare lasa in cuib, iar cum spunea D-l Bistriteanul, ca a renuntat la folie, eu nu renunt, mai ales ca am pierdut,( nu numai eu) familii, care cu toata impachetarea (fara folie) si cu mancare in cuib, nu s-au deplasat spre ramele din margine, fiind perioade lungi de zile foarte friguroase, ele nu au parasit micile cerculetele de puiet de la centrul cuibului in luna martie(insa vreau sa precizez ca nu am distribuit rau ramele cu miere....) si practic au murit cu mierea langa ele...deci de atunci folia nu imi lipseste nici vara de pe caturile de recolta...pace si iernare usoara va dorim !!!
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

dorindafi

:hi: kta
,,         si cu mancare in cuib, nu s-au deplasat spre ramele din margine,''

vreau sa cred ca una ai gandit shi alta ai scris
ghemul de albine se deplaseaza de jos in sus , spre partea opusa a urdinishului shi spre partea urdinishului
nu se vor deplasa niciodata spre ramele laterale in anotimpul rece nici daca sunt gravate cu aur
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Bistriteanul

Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Octombrie 17, 2012, 07:37:28 PM
La toata impachetarea asta, conteaza si cantitatea de mancare lasa in cuib, iar cum spunea D-l Bistriteanul, ca a renuntat la folie, eu nu renunt, mai ales ca am pierdut,( nu numai eu) familii, care cu toata impachetarea (fara folie) si cu mancare in cuib, nu s-au deplasat spre ramele din margine, fiind perioade lungi de zile foarte friguroase, ele nu au parasit micile cerculetele de puiet de la centrul cuibului in luna martie(insa vreau sa precizez ca nu am distribuit rau ramele cu miere....) si practic au murit cu mierea langa ele...deci de atunci folia nu imi lipseste nici vara de pe caturile de recolta...pace si iernare usoara va dorim !!!
[/quote]

Asa cum a zis si colegul Dorindafi, albinele nu se muta de pe cele 6 rame pe care s-a format ghemul pe celelate 6 cu miere lasata in lada (considerand ca le iernezi ca in poza cu toate 12 rame in lada). Albinele se vor deplasa doar pe ramele pe care stau ca si ghem.

Daca au murit cu mierea linga ele inseamna ca nu s-a redus in toamna cuibul la numarul de rame pe cate s-a format ghemul si pe aceste rame pe care s-a format ghemul nu au avut miere suficienta.  Ca sa nu moara de foame primavara, se aseaza o turta cu miere si zahar sau de Apifonda peste rame in zona ghemului sau daca ai rame cu miere asezi o rama cu miere orizontal peste ramele din cuib.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

KTA-APIDORNA - Ski

Aveti dreptate dragi colegi, nu m-am exprimat eu foarte bine, in poza atasata mai sus, este cuibul familiei dezvoltat inainte de cules, am vrut sa va arat cum s-au dezvoltat cu folia deasupra cuibului  si vreau sa precizez ca nu am lasat in stupi mai mult de 8 rame bine acoperite de albine si cu miere suficienta...stiu si cum se deplaseaza albinele pe rame, insa mai stiu ca si la noi sunt friguri si de -35 de grade dimineata iar peste zi -20,-25,pe o perioada de 2 saptamani...insa folosirea foliei a devenit un real ajutor si am sa o folosesc cu incredere si in continuare. Multumesc de sfaturi !!! Iernare usoara !!! :hi:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

morozan simion

stiti care este ceea mai buna impachetare pentru iarna?
este accea care cuibul se mentine fara umiditate exagerata si sa nu mucegaiasca.
Modul de impachetare depinde de la zona la zona, de exemplu in zona de ses unde temperaturile nu scad sub - 10-15 grade si in luna ianuarie februarie pot face zborul de curatare este superb, fata de la munte unde temperarurile in lunile de iarna sunt de - 20 - 25 grade si ele stau in ghem si nu pot iesi la zbor normal ca in primavara se dezvolta mai greu.
CERT ESTE FAPTUL CA ALBINELE NICIODATA NU MOR DE FRIG CI DE FOAME SI DE BOALA.
Cu cat sunt mai infofolite cu attat cantitatea de condens creste si mucegaiesc ramele, fagurii si apar bolile.
Asta este parerea mea de om patit, dar oricum respect si parerile pertinente ale celor cu experienta.
acum i-am impachetat dar cand merg data viitoate pe la ei o sa fac poze si o sa postez cu modul meu de impachetare, precum si pe parcursul anotimpului precum si in primavara.
sa auzim de bine

livulik

Citat din: morozan simion din Octombrie 18, 2012, 08:56:45 PM
...
acum i-am impachetat dar cand merg data viitoate pe la ei o sa fac poze si o sa postez cu modul meu de impachetare, precum si pe parcursul anotimpului precum si in primavara.
sa auzim de bine
asteptam cu interes pozele!

Toate cele bune!

happy

Citat din: cazacu marius din Octombrie 16, 2012, 08:01:31 PM
Va salut.am stupii orizontali .i-am impachetat asa  ;iam strans  pe 8 rame deocamdata le-am pus diafragma ,iar deasupra ramelor am podisor din scandura.pe toata lungimea podisorului iam pus ziare si apoi polistiren pe toata suprafata.Am polistiren si pe dinauntrul capacului.Am procedat bine? :thanks:
Idea cu polistiren deasupra ziarului este buna dar trebuie sa ai grija ca albinele sa nu ajunga la polistiren ,il farimiteaza si o sa ai pe fundul stupului numai polistiren.Daca ai si pe capac polistiren mai bine pui peste podisor textile care etanseaza mai bine. :smile:

dedu

Citat din: Bistriteanul din Octombrie 18, 2012, 08:54:30 AM
Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Octombrie 17, 2012, 07:37:28 PM

Asa cum a zis si colegul Dorindafi, albinele nu se muta de pe cele 6 rame pe care s-a format ghemul pe celelate 6 cu miere lasata in lada (considerand ca le iernezi ca in poza cu toate 12 rame in lada). Albinele se vor deplasa doar pe ramele pe care stau ca si ghem.

Daca au murit cu mierea linga ele inseamna ca nu s-a redus in toamna cuibul la numarul de rame pe cate s-a format ghemul si pe aceste rame pe care s-a format ghemul nu au avut miere suficienta.  Ca sa nu moara de foame primavara, se aseaza o turta cu miere si zahar sau de Apifonda peste rame in zona ghemului sau daca ai rame cu miere asezi o rama cu miere orizontal peste ramele din cuib.
[/quote]

Care credeti ca este cantitatea minima de miere care trebuie lasata unei familii pe 5-6 rame pt timpul iernii???
Este important sa lasam pe ultima rama pe partea cu diafragma miere ori trebuia descapacita si bagata toata in cuib?
Daca veniti vreodata prin Cluj sa imi lasa-ti mesaj privat si ne vedem la o cafea sa mai vorbim despre apicultura:)
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!