Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

balasbebe

In acest stup Ursu este asa cum a aratat colegul inghesuiala. Nu se poate pune o matca tanara langa una batrana. Migreaza albinele spre ceea tanara. Eu am renuntat la lazile duble, si din alte motive. Dar ca sa pui chiar si trei matci este o munca in plus. Doar un an de experienta in astfel de stupi nu trebuie sa ne taie elanul, dar totusi este prea putin. Poate a fost un an bun, daca ne referim la 2009. Nu stiu cum a fost in 2010.

bucovineanu

Daca profesorul Ursu ar fi avut o suta de familii in astfel de stupi de vreo 10 ani si in acest timp nu ar fi trebuit sa faca nici un fel de tratament antivaroa, inventia ar fi fost una epocala. Asa nu vine cu nimic nou. Daca am inteles bine, pentru a avea un anumit numar de familii bune de cules in primavara, trebuie ca in toamna sa bagam la iernat un numar dublu. Si atunci care e randamentul?
Prin unificare rezulta intradevar familii puternice, dar ce te faci daca dupa rapita urmeaza o perioada cu vreme rea? Intra toate in frigurile roitului si in prima zi buna roiurile ies prin toate cele 3 urdinise.

sfantul spiridon

intr-o discutie cu ion ardelean, acesta imi spunea ca de 4 ani testeaza un model de stup pe care anul asta il va baga in productie
4 ani!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

balasbebe

Noi testam aici pe butoane. Grabim procesul ca si drojdia de bere. Se poate si uscata, dar si proaspata. Un forum trebuie sa uneasca parerile si sa putem lua o decizie personala. Nu vom ajunge la un compromis. Nu putem generaliza metoda. Inseamna sa avem numai stup medii sau slabi. Ar fi prea mult de lucru si nu este rentabil. La 60 de familii deja este ceva. Cand vorbim de 100 unim toamna jumatate din cei mai slabi si restul eventual primavara. Un pavilion cu 60 de stupi si toti cu inca 1-2 matci chiar si aproape sau perpendicular deja nu merge.

Sa facem un calcul din cei 60 de stupi pe un pavilion. Inca 60 de matci sau chiar 90 si numai pe 1-2 rame rezulta 150 de rame. La un stup pe 7 rame ar fi cam 20 de bucati scoase din circuit, dar se pare ca la 60 de corpuri, noi scoatem 30 d familii de cules. Si unde mai pui ca primavara se face cel mai mult polen. Vara este o loterie, si nici nu este de calitate. Ma refer in primul rand la parfum.
Este o parere.

CRISTIAN71

Vineri am cumparat de la ,,tirgul mierii " din Campina apifonda si m-am dus repejor acasa sa le dau papa. Cu ocazia asta am constatat ca intr-un stup era multa apa si lemnul sa umflat incit cu greu am putut da jos capacul . Stiam de mai multa vreme de problema asta ,insa vopseaua pe noii stupi nu era chiar uscata. Asa ca am trecut familia de albine cu problema in noua casa cu gratia separatoare tip prof. Ursu dar fara fund dublu si cu gauri de aerisire pe fundul fix. Deacum incolo o sa-i fac hranirile prin spate (buzunar ) si cred ca prin existenta gaurilor aerisitoare scap si de umezeala . Deci pot sa zic ca am  intrat in ,, teste " cu noul model .

pharaonu75

Citat din: CRISTIAN71 din Februarie 20, 2011, 09:27:19 PM
Deci pot sa zic ca am  intrat in ,, teste " cu noul model .
Sa ne tii la curent cu avantajele/dezavantajele constatate de tine!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kov iulian

si eu am problema aceasta cu umezeala in stupi,ma gindesc sa cumpar parafina,si inainte de a incheia stupi sa trec scindurile care compun stupul printr-o tava cu parafina topita.din cite cunosc parafina e ieftina max 10 lei kg, vazusem pe un site chiar si la max 6 - 7 lei daca lua angros.

D006

Prof.Ursu a reușit sa complice stupul la maxim.

Domnule  profesor,spuneți undeva ,,eu nu am populat stupul... dar dv.cumparați și populați,, Pai  ori suntem apicultor și testam,ori suntem proiectant și facem experiențe pe spinarea altora.Cu parere de rau,va asigur ca veți fi primul dezamagit... și de acest model.Daca permiteți un sfat...obligatoriu stupul trebuie sa aibe doua caturi.O asemenea super familie,la culesul de salcam,va umple un cat intro singura zi.Apoi ce facem noi?..ce fac albinele?Și combinația...polen+zer......??? și...

pharaonu75

Si continuarea filmului prezentat de Teinegru64
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

milu56

Citat din: teinegru64 din Februarie 21, 2011, 10:32:37 AM
Prof.Ursu a reușit sa complice stupul la maxim.

Domnule  profesor,spuneți undeva ,,eu nu am populat stupul... dar dv.cumparați și populați,, Pai  ori suntem apicultor și testam,ori suntem proiectant și facem experiențe pe spinarea altora.Cu parere de rau,va asigur ca veți fi primul dezamagit... și de acest model.Daca permiteți un sfat...obligatoriu stupul trebuie sa aibe doua caturi.O asemenea super familie,la culesul de salcam,va umple un cat intro singura zi.Apoi ce facem noi?..ce fac albinele?Și combinația...polen+zer......??? și...

Am inteles ca prezentarea dl.profesor e pt.incepatorii care vreau sa devina stupari de 10 -15 stupi asa pe langa serviciu.

emil.oltean

Apreciez in mod deosebit efortul d-lui profesor.Il felicit si eu si ai doresc viata lunga.D-le profesor va rog sa urmariti in exploatarea modelului de stup urmatorul aspect:Convietuirea  indelungata a mai multor matci intr-un spatiu comun(chiar despartite de gratie) va duce intr-un final la lichidarea unora dintre ele (feromon  mai slab,perceperea mai puternica doar a unui miros al uneia dintre ele si poate alte cauze numai de ele stiute).Am patit-o.Va salut cu respect.

kiloz

Rame fara umar sau inventat de 100 de ani .Piciorusele tot cam de atuncea, dar se numeau cuie de "U", si se folosea ca distantier. Nu te poti uita mai mult de zece minute siti zboare creierul. :redcard: :hippo:

Despartitoarele toate o sa fie propolizate  in canalele frezate  si o-sal scoate, eventual rupte pe bucati.
Sa fii drept si scrie adevarul.

milu56

Cine are experenta in stuparit isi de seama ca acel stup e doar de prezentare nu de pus albine in el. :nono:

gudas valentin

Citez: Si partea a 3-a.

:redcard:

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011