Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

orbanstefan64

Citat din: milu56 din Februarie 22, 2011, 10:54:36 PM
Cine are experenta in stuparit isi de seama ca acel stup e doar de prezentare nu de pus albine in el. :nono:

nu am nimic cu nimeni dar tre testat dupa care se poate comenta

milu56

Nu ar fi mai bun faltul la corpul de jos,pentru ca apa si nu patrunda in intrioril stupului?

Kov iulian

revin si eu cu o intrebare, a incercat cineva sa trateze lemnul stupului cu parafina,ati incercat sa fierbeti un pic in parafina scindura? are vreun efect negativ asupra albinelor parafina? am gasit niste linkuri cu importatori producatori de parafina    http://www.parafina-lumanari.ro/parafina-lumanari.php       http://www.ghidafaceri.ro/sc/757198/SC_Bimex_SRL     

pharaonu75

Citat din: Kovaci iulian din Februarie 25, 2011, 02:04:15 AM
revin si eu cu o intrebare, a incercat cineva sa trateze lemnul stupului cu parafina,ati incercat sa fierbeti un pic in parafina scindura? are vreun efect negativ asupra albinelor parafina? 

Uite aici un clip, la postarea #204.
http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=1651.200
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

milu56

Citat din: pharaonu75 din Februarie 21, 2011, 10:41:06 AM
Si partea a 3-a

Acest stup al domnului profesor nu se poate obtine numai de la dansul.Oare ce pret o fi avand?Nu ma refer la pretul licentiei si la pretul stupului.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

pharaonu75

pharaonu75

valter

Personajiul care apare in cele doua videopostate anterior de colegu' este o ''boaca'' sefa care ma lamurea deunazi cum e cu legea 566 a coop agricole apicole si cum ia putea fi sefa...deh' prin 2006.
Doamne...ce face ranga si banu' din ''om''.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

cristian87

Am vazut măgăoaia profesorului la Blaj şi i s+a parut la fel de mare ineptie ca si pe filmulete.Nu mi  se pare practic deloc.
În plus mie mi s+a parut ca  nici nu a starnit prea mare interes printre participanti.
Nu se prea inghesuia multă lume la domnul cu standul.
Nici a zecea parte din ce era la skipi sau la batranul  la care stateai la coada ca sa vezi  ceva ca de vanzare nici ei nu aveau nimic.
Cel putin in prima zi cat am dat eu doua +trei tururi de piata.
Nu am intrebat cat costa dar sunt curios daca a comandat cineva stupul minune.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

milu56

Asaceva nu putem numi stup minune,este bun totus pentru manastire stationar........

CRISTIAN71

Astazi sunt in masura sa prezint primele concluzii cu referire la modelul de stup cu rama claditoare asezata perpendicular fata de celelate rame ( in buzunar cum domnul profesor ai zice ) .
Deci utilizarea ramei in acest fel este un esec pana la aceasta data , adica astazi cind am efectuat controlul de rutina la cei doi stupi de acest fel situati in lanurile de rapita ( pastoral ) de 6 zile.
Dar sa o iau cu inceputul : In luna februarie chiar in ziua de vineri cind targul apicol de la Campina era in toi , m-am decis , in urma umezeli din stupi vechi ( de 3 ani ) sa-i transfer in noile lazii model prof. Ursu cu aerisitor in fund. Aerisirea prin fundul stupului si-a facut treaba in sensul ca umezeala mai era prezenta dar nu balta de apa . In locul ramei oarbe am pus polistiren extrudat si inpreuna cu diafragma din acelasi material familia a continuat iernarea in bune conditi. Stimularea cu rama de miere descapacita si ulterior cu sirop prin buzunar sa facut greoi. Trebuia ca temperatura exterioara sa fie peste 15 grade ca albinele sa ajunga sa traga mierea/siropul , dar si asa foarte lent in comparatie cu ceilalti unde asemenea ,, dulcegarii " se alfau in cuib sau deasupra cuibului. Bine ca m-am gindit si hranitorul l-am facut cu rama claditoare in prelungire . A venit timpul cind rapita a inflorit si cind timpul ne-a permis ( nefiind singur ) stupii i-am deplasat in lanurile viu colorate de galben. Cei drept am comis si un pacat din punctul meu de vedere pentru ca deplasarea am facuto a doua zi de Paste , dar si la insistentele celorlalti stupari ( parca ma simteam ca aia din roman ,, noi vrem pamant " si am dat navala ). Stupi au fost instalati pe noua locatie inpreuna cu rama claditoare pe pozitie ( buzunar ) si surpriza astazi nici nu sa atins de ia , macar sa vad ca albina sa-si fi dat vreun interes in a o creste. In schimb din cauza stimularilor agresive facute anterior mi-au tranformat parti din rama formate cu multi ani in urma in care se vede clar si stiam ca au eclozionat generatii intregi de lucratoare , ba mai mult mi-au facut si 4 botci inca necapacite semn ca desi regina era de anul trecut , familia de albine vroia sa roiasca. Acest stup cu pricina se afla pe zece rame ( rame selectionate fara celule de trintor , ca doar le-am pus la dispozitie rama claditoare perpendicular fata de celelalte intocmai model prof. Ursu ). Astazi cand am vazut ce mi-au facut m-am dezgustat pentru ca vazand la vremea respectiva ca toata lumea modul cum se facea prezentarea vis a vis de noua tehnologie care ar fi trebuit sa revolutioneze metoda de crestere a albinelor. Ce am facut astazi , am stricat toate celulele de trintori inpreuna cu puiet cu tot ( numai partile de trintor ) ,; am stricat botcile facute si am transferat rama intr-o familie care se afla pe 10 rame insa capacitatea cutiei este de 12 rame in cuib dar si aceasta modificata dupa logica prof. Ursu. In continuare va tin la curent cu dezvoltarea/ manifestarea familiilor de albine care se afla in asemenea cutii. Personal as fi vrut si vreau ca acel buzunar din componenta stupului sa-si dovedeasca utilitatea nu pentru ca eu pot face asemenea cutii ( ca pot sa le dau foc si sa fac alti standard , deci nu-i o problema )  insa ideea domnul profesor ma facuse si pe mine sa cred ca pot face ceva . Asa ca domnule profesor as vrea sa ne prezentati ( prin intermediul fiului dumneavoastra , daca am inteles eu bine ) comportarea familiilor de albine in noile lazii dupa ideile dumneavoastra in care ma-ti facut sa cred nefiind de aceasta meserie si cu o vasta experienta in spate. Daca vreti pot venii sa ne intalnim si as vrea sa ma conving ca la dumneavoastra lucrurile stau altfel. Nu va sfiiti de comentariile negative dar daca credeti in ideiile pe care lea-ti facut publice cu atita pasiune va rog ica o data sa-mi spuneti statiul in care se afla rama claditoare in momentul respectiv in stupul experimental !

balasbebe

Ai pus doar doi stupi cu rama perpendiculara.

Daca o matca in stup este buna, se poate afla foarte usor. Daca oua doar celule de albina lucratoare este primul semn. As scrie foarte multe, dar pe tine nu o sa reusesc sa te conving. Eu am 41 de astfel de lazi, pe care le-am folosit in timp. Acum am renuntat la ele din alte motive.

CRISTIAN71

Inseamna ca nu prof. este singurul care a patentat acest model ci tu , insa ti-a luato inainte cu omologarea . Nui greu sa ma convingi insa trebuie sa vi cu argumente viabile. Chiar asa daca tot spui ca ai folosit vreme indelungata asemenea model , Rama claditoare in buzunar cum se prezenta la 1 mai ? 
Daca oua doar celule de albina lucratoare este primul semn. - Nu inteleg ! Eu am spus ca mi-a sticat portiuni intregi din rame care ulterior ani la rind au iesit lucratoare ignorind pur si simplu acea rama . Stai asa ca mi-a venit o idee ; dupa o saptamana daca constat ca tot nu o sacreasca fagure pe ia o sa incerc eu sa pun un fagure artificial sa vad ce se intampla !