Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

balasbebe

Cred ca nu-i nevoie sa citez. Tu ai venit cu lectia cu 2 stupi. Spune cate famiili ai, de cand te ocupi de albine si ce ai mai observat. Cu 2 stupi, intr-o luna si cu o vreme capricioasa nu poti demonstra nimic.
Eu am mostenit 41 de lazi, cu dimensiunile ramei doar de 46 de cm. Rama normala dadant nu intra in lada. Sa pot trece de la 46 la 47 cm, am pus ramele perpendicular. Ani buni am lucrat pe aceste lazi. Cand ai cules, albine si mai ales populatie sa sti ca se poate incerca orice varianta, iar ceea a d-lui profesor nu era cazul sa o brevetez. Cand am descoperit a fost o necesitate. In 1999 am cumparat o stupina pe rame tot de 46 cm, la fel am procedat pana am trecut pe stas. Acum mi-am facut o crescatorie de matci si acele lazi cu rama doar de 46 cm le folosesc la alt tip de rama.

balasbebe

pharaonu75

Citat din: balasbebe din Mai 01, 2011, 09:55:56 PM
Sala era cam plina mai ales de stupari  :bravo:

Dar de astia ce spuneti?
Nu mai aveau loc pe scaune si stateau si in picioare...
Asa sala plina nu am mai vazut de mult timp! =))

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

balasbebe

CRISTIAN71

Mai bebe ! Nu mai inteles . Nu este vorba ca dimensiunea ramei este de 46 cm. , poate sa fie si de 50! Este vorba de pozitionarea ramei claditoare inbuzunar perpendicular cu celelalte separate doar de acel gratar prin care profesorul spunea ca pentru matca asta este cea mai buna oferta in care poate depune oua de trintor . Vizioneaza mai atent clipurile puse de dansul. Si nu vin cu lectia de 2 stupi si nici nu propun sa am o lectie de 2 stupi , ci am spus ca in doar doua famili in acesti stupi si ma asteptam ca odata dusi la rapita sa creasca acesta rama , nu sa-mi strice celule de lucratoare si sa-mi cresca trintori in cuib ! Mai am inca 3 stupi noi vopsiti model prof. dar daca astia 2 nu-si ating scopul , nu sa sa mai bag albine in ei ( din divizare ce urmeaza sa o fac anul acesta ) in actuala configuratie .
Haideti veniti cu argumente din folosirea lor si nu cu teorii. Eu pana acum am spus ceea ce am experimentat. Daca vrei uitate in urma la sectiunea tirguri  , de prin luna februarie cand a avut loc evenimentul la Campina cand eu spuneam ca am bagat pentru prima data o familie intr-o lada cu acesta configuratie . Mie nu-mi ramane decat sa vad in continuare daca totusi albinele reuseste sa cladeasca acolo si matca sa depuna oua de trantor. Eventual ar fi bine daca si domnul prof. ne-ar arata niste imagini din acesta perioada in legatura cu situatia acestei rame .

bucovineanu

Acea rama va fi cladita numai daca albina nu va mai incapea pe ramele din cuib si daca va fi cules abundent in natura. Alta conditie este ca familia sa nu intre in friguri lucru ce se poate intampla foarte usor pana sa inceapa claditul pe rama oarba.
Daca un incepator asculta prelegerilor prof Ursu i se pare ca apicultura e foarte simpla si usoara si totul se petrece la fel ca in matematica. Dar apicultura e un pic mai complicata si aici nu intotdeauna 1+1=2.

CRISTIAN71

Am doar 2 cuti in acest experiment. Unul este pe ZECE rame , si celalalt pe DOISPREZECE rame.
Acum gradul de ocupare : cel de 10 rame are de 2 saptamani zece rame puiet in diferite stadii pe 7 rame si albina ful. Celelalte rame sunt ocupate cu polen si nectar , adica este blocat . De asta sunt dezamagit ca avea la dispozitie rama claditoare si nu sa atins de ia. Insa a preferat sa faca 4 botci si sa-mi strice portiuni din 2 rame pentru trintori.
Celalalt cu capacitatea de 12 rame a fost pana astazi pe 8 rame cu diafragma , dar l-am complectat pina la 12 cu rama in care am stricat botcile si trintorii  de la primul , 2 de la alt stup + o rama cu fagure artificial la crescut.   

balasbebe

In loc sa citez, eu repet. La o asa primavara aiurea, cu frig, cu temperaturi scazute, nu va cladi o rama la extremitati. Mai degraba sunt de acord cu Romy. Da in pavilion este mai cald. Cu 2 stupi, este cum ai face in gard, dardoar il incepi. Degeaba bati 2 pari, si spui ca ai facut un gard.

Eu am gasit familii de albine, unde dupa diafragma, am lasat 2 rame, cladite, si dupa astea au cladit in spatiul gol. Cand ai musca in lada, si fara cules sau mancare nu vei demonstra nimic. Sunt multi care spun ca nu le urca albinele in caturi. Cam asa sta si situatia in lada profesorului. Cand nu-i de unde spui ca  nu merge.

CRISTIAN71

In urma controlului efectuat ieri la stupi aflati inca la rapita pot sa spun ca in stupi model prof. Ursu rama claditoare aflata perpendicular cu celelalte nu a fost cladita . Practic este total ignorata de catre albine , ele preferand sa creasca trantorii in cuib .
Dupa parerea mea acest model de stup este un ESEC TOTAL.  Lucrand cu lemnul zi de zi pot sa spun ca a trebuit sa inventez ceva pentru a acoperii acel locas liber din adaugarea catului . Dintre toti apicultorii ( amatori ) aflati la rapita numai la mine cei doi stupi model prof. sunt mai ciudati  cu un gol intre capac si cutia de baza . Bine ca nu m-am mai complicat sa fac si in acel gol inca o cutiuta in care sa pun ,,nustiu ce " , daca trebuia sa copiez intocmai ,, proiectul " ulterior al prof. Prost am fost cind am facut asemenea porcarii , numai vizionand niste clipurii . I-mi vine sa ma duc maine cu alte cutii standard si sa tranzvazez albinele . DOMNULE PROFESOR METODA DVS. ESTE UN ESEC , si eu sunt prost ca am pus botul ! Daca gasesc pe la cineva un aparat foto o sa va demonstrez!

CRISTIAN71

Cu ajutorul unui prieten care mi-a facut cateva poze cu tel. sau , reusesc sa va demonstrez si prin imagini adevarul despre aceast model de stupi. Dupa cum se vede in imagine stupi i-am facut standard , si dupa vizionarea clipurilor prof. am facut modificarea lor cind acestea erau chiar vopsiti. Ca sa nui mai stric in modificarea lor am folosit holsuruburile in prinderea asazisului buzunar de corpul initial . Nu a iesit cumtrebuie , dar asa se intampla in general cu modificarile rapide.

bucovineanu

Bineinteles, acum esti pasibil sa fii dat in judecata si sa platesti daune pentru ca ai facut stupii fara acordul inventatorului. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

mape 48-petru manea

D-nul prof.a vrut sa faca o revolutie in apicultura---nu i-a iesit
A copiat ceva de la un stup italian,ceva de la stupul cu buzunar
singura inventie este gatul de sticla pus la urdinisul nucleului
sigur nici sticla de plastic nu a inventato dinsul (numai gatul )

D006

Si sa nu uitam de inventia colosala numita colector de polen din plasa de sarma unde albinele circula dirijate ca pe autostrada ... :)  sunt dispus ca pentru un kg. de polen colectat prin acea inventie sa-i dau 5 kg. de polen obtinut prin colectare clasica.

CRISTIAN71

Dragi apicultori !
Inca o situatie dificila a acestor cutii cu statut de brevet este mutatul lor dintr-o locatie in alta mai exact de la rapita la salcam . Cel mai calm moment este inbarcarea lor in remorca. Dupa aceea pe drum DEZASTRU . Cu toate ca eu ma bagat un holsurub in cat pentru al asigura mai bine de corp , acesta sa miscat in timpul transportului cu 5 MILIMETRI si mi-au iesit albinele peacolo . Domnule prof. sa ma scuzi dar te-am boscorodit , si cred ca ai sughitat ca treaba asta am facut-o de mai multe ori. Atrebuit sa tau sa ma uit mereu inapoi ori de cite ori trceam pe linga oameni sa vad daca ai inteapa albinele . Dracu a stiut ca tebuia sa-l ,, cos " in holsuruburi ca cele doua corpuri ( corp + cat )  sa nu se miste !
Cand am ajuns in noua locatie la salcam i-mi venea sa pling . Cred ca o jumatate de kilogram de albina am pierdut , pe drum , dar si la noua locatie prin simplul fapt ca ele nu mai stiau sa se orienteze sa intre in stupul din care au iesit , fapt dovedit a douazi ,adica astazi , prin prezenta mea acolo si vazandu-le strinse in ,, gheomotoace " mici . Asta este ,, am furato " , cu alta ocazie nu se va mai intampla.
Domnule prof. eu nu stiu cum de a-ti putut breveta o asemenea inventie fara un studiu indelungat ?
:redcard: :redcard: :redcard: :redcard: :redcard: :redcard:
Sper ca acum sper ca  nu i-mi cereti nustiu cat la suta din valoarea stupului facut de mine si testat tot de mine unde sa dovedit a fi un mare esec cel putin pentru mine . Ca depagubire daca vreti va dau albinele moarte din fata stupilor in care ele nu a mai stiut sa intre dupa mutarea in noua locatie .

apivasmob

Chiar nu ati asigurat catul de cuib de loc si tepligi ca la drumurile noastre ...... pierzi sau omori albina.... .Foloseste chingi altadata  chiar pentru orice stup pe care il transporti. Nu fi suparat se mai intampla. 
Sanatate tuturor apicultorilor