Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Intradevar rama claditoare e utila atunci cand introducem foi la crescut. Daca avem rama claditoare in stup foile vor fi lucrate cu mai putine celule de trantori. Ea poate fi intodusa in orice stup orizontal si poate fi scoasa oricand fara a deranja familia. Nu e nevoie sa fie ramele intoarse la 90 de grade si daca exista cules in natura in 7 zile va fi lucrata si ouata. Nu e nevoie ca regina sa vina in fiecare zi pe aceasta rama. Vine odata si o umple de oua. Dupa aceea trebuie sa asteptam 10 zile, timp in care femelele de varoua depun oua si puietul de trantor este capacit. Dupa ce am taiat-o exista o perioada destul de lunga pana va fi din nou lucrata, ouata de regina si pana puietul ajunge in stadiul in care femelele varoa depun oua. In acest interval ouale de paraziti orcum vor fi depuse pe alte rame. Oricum nu vad de ce toate femelele varoa ar veni sa depuna oua numai pe aceasta rama.

D006

#106
   Nivelul prostiei pe acest topic a atins in ultimile 24 de ore cote apocaliptice . Tin sa precizez ca aceste cote nu au fost ridicate de membrii mai vechi care au postat aici. In aceasta situatie nici nu mai are rost sa citesc pe aici ! Totusi am avut nesperata ocazie sa aflu de ce dl. Ursu a fost dat afara din invatamant .
  Ne vedem pe celelalte sectiuni !

cristi-profURSU

Citat din: dragos2006 din Februarie 08, 2011, 05:28:08 PM
   Nivelul prostiei pe acest topic a atins in ultimile 24 de ore cote apocaliptice . Tin sa precizez ca aceste cote nu au fost ridicate de membrii mai vechi care au postat aici. In aceasta situatie nici nu mai are rost sa citesc pe aici ! Totusi am avut nesperata ocazie sa aflu de ce dl. Ursu a fost dat afara din invatamant .
  Ne vedem pe celelalte sectiuni !

Initiativa de a pleca pe alte sectiuni este excelenta si o salut. Sper sa nu te mai intorci niciodata pe aici. Tu nici acuma nu ai inteles ca nu ai stat de vorba cu prof. Ursu ci cu baiatul sau, asa ca afirmatia cu datul afara din invatamant iti este caracteristica si de prost gust.

Ar fi bine daca ai pleca de tot de pe acest forum. Ar putea si altii in felul acesta sa respire si sa-si expuna ideile fara a avea frica ca sunt atacati de domnul GHITZA contra. In felul acesta ai avea si tu mai mult timp sa inveti apicultura. Nu crezi ?

cristian87

#108
Despre Dragos poti spune multe dar nu il poti acuza ca nu stie apicultura.Chiar daca nu am fost intotdeauna de acord cu ideile si practicile lui apicole pot sa afirm ca ce a postat pe net, in diferite locatii este solid ancorat in practica si am avut multe de invatat de la el.Ce a postat a fost la obiect , practic si eficient
As dori sa pot spune acelasi lucru despre inventia tatalui dumitale dar nu pot.
Lectiile sale apicole sunt frumoase dar nu depasesc nivelul amatorismului.Se adreseaza doar amatorilor care nu au prea pus mana pe carte. Ei intradevar au ce invata de acolo.
Pentru ca o practica apicola sa fie considerata tehnologie revolutionara trebuie testata mut mai mult decat o singura vara pe 60 de familii. Asta se poate numi cel mult experiment .
Pentru ca un model de stup sa fie rentabil trebuie sa fie cat mai simplu  si cat mai ieftin iar al tatalui dumitale numai asta nu e.Trebuie sa cunosti multa tamplarie si sa ai tone de rabdare ca sa construiesti unul.
   Am urmarit cu destula atentie filmuletele dansului si am observat ca se complica pe zi ce trece .
De la o familie si un nucleu s-a ajuns la doua familii si doua nuclee in aceeasi lada.Cine face cu adevarat apicultura stie ca nu poti lucra cu asa ceva decat asa de divertisment.Indiferent la care lucrezi le deranjezi pe toate. O lada ca sa fie eficienta trebuie sa fie specializata.Ori roinita ori lada de productie ori nucleu de imperechere.Nu poate fi toate in una si sa faci performanta , fie ea si Bio.
    Am observat si un defect de proiectare- in stupul minune o sa ploua. Garantat .Exact prin peretele din spate acolo unde nucleul pe rama de 1/2 lasa o fanta .Vantul va sufla apa in nucleul de jos.
  Pe de alta parte este extrem, extrem de greu  sa fii dat afara din invatamant iar DACA tatal dumitale a reusit performanta asta inseamna ca a deranjat rau de tot multa lume iar acestia au avut dovezi ferme impotriva lui.Lucrez in invatamant de 9 ani  am trecut prin multe scoli si inca nu am auzit ca cineva sa fi fost dat afara indiferent cat de incompetent era sau ce prostii a comis.
Eu va doresc succes in promovarea ideii dar nu ii dau sanse prea mari de reusita pe termen lung.
Apreciez  totusi spiritul inovator si dorinta de afirmare .
Bafta multa.



zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

emil.oltean

De ce noi romanii trebuie sa ne improscam cu noroi atunci cind trebuie sa dezbatem o idee.Oare ne-am molipsit si noi apicultorii de la politicieni?Cu calm oameni buni si prin respect reciproc vom ajunge la biruinta.Lasati apicultorii incepatori sau avansati,saraci sau bogati,burtosi  sau tasi prin inel sa-si expuna ideiile si parerile.Important este ca apar idei noi si nu batem pasul pe loc.Important este sa participe toata lumea la dezbateri fiecare cu parerea lui si cu priceperea lui.Toata lumea are de invatat si cei care se cred atotstiutori si cei neinitiati.De ce acest forum tinde sa se transforme in proprietatea  de idei doar a unui  grup de utilizatori? Nu credeti ca prin asemenea tratamente anulati curajul altora de buna credinta sa mai participe la dezbaterea unor idei sau sa si le impartaseasca  pe forum?ATENTIE,ATENTIE,ATENTIE!!!

balasbebe

 Daca se lucreaza doar cu matci tinere, oare mai are eficienta rama oarba?
Am discutat cu un italian cu 2000 de familii. L-am intrebat daca este buna rama oarba si daca o foloseste. Raspunsul a fost cat se poate de clar. Stupul este mai mult pentru cei care fac stationar, au timp si doresc sa incerce. Idea este revolutionara dar este prea devreme sa ne pronuntam.
Pana s-a platit apilarnilul a fost bine, si s-a redus infestatia. Ce ne facem cu ramele pline de trantori, suntem in pastoral si nu le putem topi cel putin in prima zi dupa recoltare. Se imput ramele de larve. de la o zi la alta este o mare problema.
As dori daca se poate un raspuns.

pharaonu75

Citat din: cristi-profURSU din Februarie 08, 2011, 06:46:28 PM
In felul acesta ai avea si tu mai mult timp sa inveti apicultura. Nu crezi ?

O pilda crestina spune ceva de genul "sa arunce cu piatra cel care este curat, nevinovat"!
Pe Dragos il poate trimite sa mai invete apicultura unul care cunoaste asa ceva mai mult decat el! Ori dumneavoastra domnule Ursu jr. ati afirmat singur ca nu sunteti apicultor! Deci nu ii puteti face o astfel de recomandare lui Dragos! Sau o puteti face insa nu este demna de luat in seama!

Domnul profesor face in filmuletele sale exact ce afacut o viata intreaga la scoala, adica ii invata pe cei nestiutori! Le explica amanuntit fiecare lucru! Excelent! Felicitari si multumiri! A realizat un bun material didactic!

Cam acelasi lucru face si Dragos, insa framantat de anumite intrebari care nu mai tin de amatorism, a reusit sa faca filmulete care ataca alte unghiuri ale apiculturii si se adreseaza aproape exclusiv initiatilor, celor care stiu cu ce se mananca apicultura!
Multe dintre ele sunt rezolvarea unor intrebari carora nici el nu le stia raspunsul, insa l-a aflat singur in urma cercetarilor si experimentelor!

Asa cum spunea si Cristian87, daca esti incepator inveti foarte multe din filmele domnului profesor... notiuni de baza, elementare... Dragos insa completeaza toate acestea cu chestiuni de finete, de amanunt!

Oare domnul profesor, in momentul cand a inventat si patentat acel tip de stup, se astepta ca toata lumea sa ii adopte inventia fara a pune intrebari sau a critica? Daca da, atunci a facut o mare greseala! Fiecare apicultor are stilul propriu de lucru, respecta anumite cutume... accepta cu greu ceva din exterior, mai ales daca nu intelege pe deplin utilitatea!
Iar daca acest tip de stup este util sau nu, se va dovedi in timp!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

sfantul spiridon

egiptene, ma tu esti bun de consilier, da bun rau..
ai sintetizat grozav de bine tot ce trebia sintetizat
o singura chestiune ii reprosez prof ursu
trebuia sa zica:
domne, uite, de la idea unui neamt am pornit la drum si am ajuns aici
nu, chestiuni de genul: eu, m-am framantat in ganduri cum o faceam si ca profesor si uite ce am inventat, buzunarelul minune
in rest, asta e ultima postare la acest subiect in care dau verdicte, e o promisiune
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

pharaonu75

Trebuie sa ii dam cezarului ceea ce i se cuvine... ideea stupului cu buzunar o fi ea veche, insa gratia despartitoare este inventia domnului profesor!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marian sima

Stupul este un orizontal de capacitate mica ,daca ii mai pui si o rama oarba devine si mai mic ,pe mine ma intereseaza productia,daca pui agea gratie despartitoare la un orizontal de 20 rame tip de pavilion si asezi ramele din magazie in pat rece pe urma gratia despartitoare si ramele din cuib in pat cald iese un stup de productie ,un stup foarte bun atit pe vreme mai rece cit si pe vreme calda.

balasbebe

In stup noi nu putem comanda ce sa faca o regina. Am vazut urmatorul fenomen. De regula in catul din cuib sunt celule ouate iar in cat miere. De multe ori nu puneam toate ramele din cat si mai lasam 2-3 intervale goale. Blocam de regula partea libera cu o folie. Ce vreau sa arat, ca albinele puneau miere si nu lasau matca sa depuna oua. Ma refer la acele rame din cuib care nu aveau comunicarea cu catul. Se poate intampla ca si rama pusa perpendicular sa nu fie insamantata cu celule de trantori, si sa gasim miere.

Am ma vrut sa arat ca ar trebui ca rama oarba sa fie marcata la mijloc, orizontal cu un leat. Astfel vom organiza mai bine activitatea de colectare a larvelor de trantori. S-a spus de 10 zile, dar cel mai bine se recolteaza la 18 zile. Atunci vom gasi cele mai multe celule capacite.

Eu lucrez cu astfel de stupi transformati inca din 1999. Am lazile facute dar cu rama de 46 cm. Am facut modificarile necesare si am pus 11 rame in lada orizontala de 16 rame in pat cald si 5 rame in pat rece perpendicular. Cele 11 rame au fost cele stat de 47 cm, si cele 5 de 46 cm. Am lucrat in paralel pana am facut trecerea pe stas adica pe 47 cm. Totodata cele 41 de lazi nu le puteam nici vinde nici sa le arunc. Sunt foarte bune pentru polen, deoarece nu este nevoie de magazin. Albinele nu reuseau din cauza colectarii polenului sa aiba o dezvoltare sa necesite si cat.

Vreau sa arat ca in acel spatiu de 5 rame nu am vazut ca matca sa depuna mai multe celule de trantori decat in cuib. Am gasit mai degraba rama oarba  plina cu miere.

CRISTIAN71

Nici eu nustiu ce sa zic. Urmarind indelung filmuletele profesorului despre stupul bio , pe linga cele doua lazi facute cu gratie de lemn separatoare ma pus naiba de am mai modificat inca doua lazii normale facute pe 12 rame . Lazile nu au fund dublu . Acum am 2 lazii pe 10 rame facute de la inceput cu gratie separatoare , si 2 lazii pe 12 rame normale facute in iarna asta ( restul sunt in format standard), vopsite , si iar modificate pentru ai atasa rama claditoare dupa gratie. Daca anul acesta familiile de albine nu merg conform spuselor profesorului , inseamna ca am muncit degeaba pentru a implementa acest tip de lada . Chiar este un pic mai dificila executia acestei lazi din punct de vedere al etanseitati mai ales la ploi. Si eu cred ca sa complicat cu inca o adaptare situata deasupra ,, buzunarului " .

PricopArthur

Ideea este interesanta. Dar extragerea ramei claditoare nu trebuie neglijata. Ideea se poate intoarce total impotriva a ceeace a fost creata.
In practica, am costatat ca datorita caldurii si umezelii din stup, unele diafragme isi pierd liniaritatea.
Separatorul domnului profesor este supus in acest caz la o greutate mare dintr-o singura parte, unde se sprijina ramele, in partea opusa nefiind nimic care sa contrabalanseze acest efort asupra ei.
Miere multă şi inimă curată!

kiloz

Imi pare rau ca trebuie sa spun ,o prostie de genul-sa ingramadest 4 familii in aceeiasi lada acum am vazut prima data.
Sa vad eu cum lucreaza cu ei in perioada lipsita de cules. La prima miscare gresita declanseaza furtisag de toate regula.Mai are de facut sa inchide urdinisurile unu dupa celalalt si garantat ca nu-o sa aiba nevoie de tratament. :bravo: este bio total.
Citat:
Din ce am inteles eu, din discutiile de la Slobozia, stupul a fost testat un an pe un numar de 60 de familii (un pavilon de-al domnului profesor).
  Ce inseamna un sezon in apicultura -nimic- dupa 5 ani de experienta mai  puteam sa discutam, daca bun la ceva sau nu!
In rest toate lumea are dreptul sa incerce norocul sa ajunga vedeta al apiculturii.
Sa fii drept si scrie adevarul.

D006

Citat din: pharaonu75 din Februarie 09, 2011, 09:47:49 AM
Trebuie sa ii dam cezarului ceea ce i se cuvine... ideea stupului cu buzunar o fi ea veche, insa gratia despartitoare este inventia domnului profesor!
Pai aici e problema.Ideea stupului e buna,dar are ceva inutil.....celebra gratie.
Profitand de timpul frumos am mutat primele familii.