Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

cristian87

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 08, 2014, 02:00:04 PM
Acest calcul il stiu si eu , si folosesc aceste date , acum suntem in februarie matca va ponta pe o rama si albina va ecloza ,aproximatic peste 20 de zile se mai adauga o rama , tineti oleaca socoteala si vedeti cate rame se ajung pana in aprilie ,
dar bineinteles matca va oua in functie de hrana care o are , iar in a doua parte oua dupa albina acoperitoare , perfect de acord deci sa asteptam rezultatele in functie de aceste calcule si bineanteles sa tinem cont de hranire dar cel mai important varsta la matca.

Bai ioane dar albinele tale sunt nemuritoare?
Tu nu te gandesti ca vine momentul in care populatia scade datorita disparitiei generatiei care a iernat ? Nu te gandesti ca stimularea ta suprastiintifica consuma albina si ii scurteaza durata de viata? Numai onlinu are nonstop apipisu pe rame ca il ia moca si tre sa ii faca recclama. La stuparii normali albinele mai si culeg nu doar cresc puiet.
Nu te gandesti ca da iar un val de frig primavara tarziu ( ca anul trecut) si se duce dracu matematica ta?
Nu imi raspunde ca stiu ca nu gandesti>
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

roi_ag

Acest calcul il stiu si eu , si folosesc aceste date , acum suntem in februarie matca va ponta pe o rama si albina va ecloza ,aproximatic peste 20 de zile se mai adauga o rama , tineti oleaca socoteala si vedeti cate rame se ajung pana in aprilie
:nebun:      ))/ ))/ ))/

yulian

Acest calcul il stiu si eu , si folosesc aceste date , acum suntem in februarie matca va ponta pe o rama si albina va ecloza ,aproximatic peste 20 de zile se mai adauga o rama , tineti oleaca socoteala si vedeti cate rame se ajung pana in aprilie ,

100?? Mai mult? Mai putin? Muuulttt mai putin? Un sfert de rama?  Matca singura?? :yahoo_cry:

Ionut Ursachi

"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."
    Multa sanatate si respect !

D006

V-am explicat ca omul a aflat secretul de la CARITAS ! azi unu peste 3 saptamani de opt ori !

petru.atudorei

https://ws.cubby.com/view/0/1000846426/1/apicultura/09.02.2014/09.02.2014-2.jpg/806309209

Dl. Ioan. Cam asa ar trebui sa arate un zbor de curatire la un stup cu mai multe matci.  L-am prins cam spre sfarsit.. dar totusi.

Eu cred ca ar trebui sa unifici cele 3 familii.. pentru o dezvoltare mai rapida. Pe urma cand upli cel putin 7-8 rame de albina..sa ii divizezi si sa le mai bagi o rama..

stupul din poza a fost facut pe cate o rama de matca.. dar rama a avut puiet capacit gata de ecluzionare. Iar la tine.. ritmul de pontare si crestere a noului puiet..este mai mic decat ritmul in care mor albinele batrane.

Faptul ca diafragma ce le desparte este etansa, este un dezavantaj, Cand albinel pot trece de la o matca la alta matca care va ponta mai mult..va atrage mai multe albine si dezvoltarea e mai rapida. dar la tine..fiecare matca trebuie sa se descurce cu albina care o are.. albina care e la sfarsitul vietii.
nu incerca sa dai drumu la ochiurile hanneman acum..pentru ca e sinucidere .

ca sa ai o iedee despre ce zic mai sus. fi atent la poza asta https://www.cubby.com/pl/2%20matci%202.jpg/_e93c8d1d13fd493892500985a2be33cf
acolo sunt doua matci despartite de acea gratie. asa au iernat..si matcile inca sunt prezente. Ma astept ca pana in mai o matca sa dispara..sau nu..ramane de vazut. Dar faptul ca albina circula liber de la o matca la alta, matca care va ponta mai mult va atrage albina de la matca vecina..si astfel dezvoltarea va fi normala.

Ioan Olaru

Nu am alceva de zis , vom vedea ce se antampla oricum folosesc metodele de lucru cu acest stup care au dat cele mai bune rezultate , albina care are grije de puiet acum are mai putin de lucru , caldura se acumuleaza prin densitate , care a fost facuta prin strangere iar albina consuma doar pentru cresterea puietului , astfel se va uza mai putin , iar albina libera nu face alceva decat sa aduca hrana in jurul puietului .
Dar sa asteptam si vom vedea ce se intampla .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

mape 48-petru manea

Eu nu trebuie sa astept,stiu ce se va intampla   :nod:

bucovineanu

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 10, 2014, 02:28:50 AM
.........folosesc metodele de lucru cu acest stup care au dat cele mai bune rezultate ........,
Unde au dat rezultate?

yulian

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 10, 2014, 02:28:50 AM
oricum folosesc metodele de lucru cu acest stup care au dat cele mai bune rezultate
Sper ca nu vrei sa ne induci ca este importanta metoda de lucru si nu lada bio-logica?? Am fi realmente dezamagiti...si noi si fanii ursului  :nono:

Ioan Olaru

Pai normal ca metoda de lucru , iar dupa acea stupul , findca poti folosi stupul cum vrei , asa cum am vazut pe la diversi oameni care au modelu de stup folosesc stupul cum ai taie capu nu cum ar fi indicat , rezultate au dat metoda care o folosesc acum a fost folosita chiar la inceput in 2011 si a dat rezultate foarte bune , dupa acea au urmat un sir de experimente pentru a inbunatati modul de lucru , eu am ales un modul de lucru care mi sa parut cel mai eficient si mai usor .

yulian

Exista vreun manual...sau cum sunt transmise metodele de lucru? As fi foarte interesat, sincer. Eu cu stupii care ies din iarna pe 4 rame (cei intrati pe 5) nu fac nicio branza cu ei pana la tei, dar s-ar parea ca exista metode necunoscute. Te rog sa expui daca poti/ai timp un model de dezvoltare in primavara.
Multumesc.

Ioan Olaru

Primul lucru a fost cel care la-m filmat , acum urmeaza stimularile , iar pana in mai o sa fie cel putin 4 famili puternice gata de cules din cele 12 , iar celelate se vor dezvolta foarte bine pana in iulie unde vor fi divizati si ajutati cu puiet din primi 4 dar trebuie sa astept sa vad exact evolutia albinelor findca am numai vesti proaste de pe acest forum singurul lucru care mi-a ramas e sa am incredere in niste apicultori care au zis ca se poate foarte bine intari acesti nuclei , nu prea mai am ce sa spun doar atat sa filmez periodic evoluita lor si sa astept criticele , oricum metoda cu care voi lucra va fi folosita de mine in functie de dezvoltarea familiei , iar metoda deja este pusa an aplicare .

romikele

Ioane, mai lasa filmatu la albine ca le-nveti cu narav, se vor crede vedete!
Mare minune daca intr-o zi nu vei gasi in stup un bilet cu mesajul: "Du-te tu dupa nectar sa faci miere, noi ne pregatim de filmari!"  :rotfl:

harnaj12

'Da chiar suntem convinsi ca acest tip de stup va avea vreun viitor la noi in tara sau peste cativa ani va fi dat uitarii,umila mea parere este ca nu va avea nici un viitor-este doar o inventie apicola si doar atat.