Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

Sorcyo

sincer consider cei 640 de lei cheltuiti pe dvd-urile alea e o investitie buna....ce se intampla daca comandam 30 de cutii cu ma gandeam fara sa am habar ce este cu ele. Pana realizam ca nu pot face ce mi-am propus cu ele se ducea anu si banii, asa cel putin am o sursa la care pot face referire cand vreau sa vad cam ce trebuie sa evit  sa fac daca vreau sa-mi castig traiul din asta(eventual)
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

marius_vfp

iote altu , gata vine primavara da musca la .....miere. ba termin-o voi astia numai bani vedeti in cap.

adica iote  " Pana realizam ca nu pot face ce mi-am propus cu ele" e clara treaba , baga bani baga bani .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cristian87

Citat din: dragos2006 din Februarie 06, 2014, 09:28:22 PM
Citat din: cristian87 din Februarie 06, 2014, 09:18:13 PM
ce uita onlinii astia e ca indiferent in ce lada o aduni albina e aceeasi .
Nu e nici macar asa !  exemplu : Ioan are intr-o ladă 3 colonii de albine , una pe o ramă, una pe două si alta pe trei . Dacă unificam cele trei colonii am fi tentati să spunem ca obtinem o colonie pe 6 rame . Total eronat ! in realitate obtinem una pe 4 rame .
albina e aceeasi in sensul ca nu sea da ea dupa lada, nu isi modifica nici instinctele nici nevoile ca sa raspunda tehnologiei minune.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

stefan1

Ioane, cum sa iernezi, tata, stupii pe o rama??? Uita tot ce te-a invatat Ursu si incepe stuparitul clasic si abia pe urma, cand il stii de la cap la coada sa intervii cu 'imbunatatiri'.
  Tu ai auzit de ghemul de iernare? Cum sa faca albinele alea ghem pe o singura rama??? Ghemul e cu atat mai economic cu cat raportul dintre volumul lui si suprafata lui este mai mare. Sfera este corpul geometric cu cel mai mare raport intre volum si suprafataOri la rama ta ai o suprafata foarte mare si un volum foarte redus. Albinele de la suprafata se uzeaza cel mai repede si vor muri. Ce sa mai zic de cele care trebuie sa iasa in timp de iarna in afara cuibului, prin diafragma gaurita, sa incalzeasca mierea de acolo aflata la temperatura foarte scazuta, ca sa o poata duce in cuib? Cata energie irosita aiurea?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

yulian

Citat din: Sorcyo din Februarie 06, 2014, 09:55:41 PM
sincer consider cei 640 de lei cheltuiti pe dvd-urile alea e o investitie buna....
Unde e investitia buna cand ai decis sa nu mergi pe tehnologia ursului?? De 640 lei cumparai doua roiuri in mai/iunie cu tot cu lazi si la FS lingeai putina miere. Un sfat, rezerva-ti cel putin 3-4 ani din viata de apicultor sa o iei la vale. Investitii multe, satisfactii materiale putine cu multi factori neprevazuti pe care ii vei elimina incetul cu incetul.
Mult succes si daca n-ai fost o victima a lui Ursu, atentie sa nu ajungi o victima a ME!

cornelioandanciu

Atentie mare! Abia acuma vine adevarata capcana! O sa vedeti anul acesta cum de la familii pe o rama la inceputul lui februarie o sa se obtina recorduri mondiale.Ioane, ori esti un mare smecher, ori viceversa! Eu cred ca prima varianta. Pe a doua o scot din calcul, deoarece pana si un copil mic si-ar putea da seama cam ce se va intampla cu o asa zisa familie pe o rama in acest moment. Asta este intr-adevar o vrajeala ieftina, cum de la o rama acum vei scoate nu stiu ce rezultate nemaipomenite!
Va salut.

Vyktor

S-ar putea ca Ion sa aiba dositi prin fundul curtii niste stupi clasici, care nu apar in filmarile lui ....de ,va dati seama .Posibil in curand sa inceapa sa bage cate o rama din acestia in bio..cufar,ca altfel cum drak o da albina pe-afara dintr-o rama nu vad  si sa vedeti voi ce ne da peste bot cu tehnologia lui "de urs" .Ce ziceti la pinguini....ma scuze cei in cauza...poate prinde ? Cei care se vor uita la filmarile lui or zice  "wooooow sa nu mai stam pe ganduri ...sa dam comanda de biostup , ca uite ce poate face"
E posibil ? ...eu zic ca da. :wink2:

yulian

Foarte posibil...va zice ca i s-au intors alea de-au facut transee in zapada in cautare de apa. Apoi cum mintea mentorul ca stupul e bio si are capcana varooa la care nu mai trebuie varachet...trebuie sa fie in aliniament. Oricum, va fi cel mai tare apicultor care cu o rama de albina in februarie face 3 roiuri pana in toamna.  :nebun:

dodo79

Citat din: yulian din Februarie 07, 2014, 05:50:13 AM
sincer consider cei 640 de lei cheltuiti pe dvd-urile alea e o investitie buna....
Unde e investitia buna cand ai decis sa nu mergi pe tehnologia ursului?? De 640 lei cumparai doua roiuri in mai/iunie cu tot cu lazi si la FS lingeai putina miere. Un sfat, rezerva-ti cel putin 3-4 ani din viata de apicultor sa o iei la vale. Investitii multe, satisfactii materiale putine cu multi factori neprevazuti pe care ii vei elimina incetul cu incetul.
Mult succes si daca n-ai fost o victima a lui Ursu, atentie sa nu ajungi o victima a ME!
eu ii dau dreptate lui Sorcyo.investitia de 640 lei este de fapt o pierdere .ptr el este un castig ptr ca si-a dat seama din filme ca daca vrei sa devii stupar ASA NU VEI AJUNGE.va dati seama daca nu cumpara dvd-urile si se baga cu capu si buzunarele inainte ce pierderi avea.orice pierdere mica este un mare castig cateodata.
sanatate

prisecarul

sincer consider cei 640 de lei cheltuiti pe dvd-urile alea e o investitie buna...
inceputul este bun!
asteptam continuarea!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

State

Astazi , albinele din Legiunea Olariana sunt iritate. De ce ? Datorita vibratiilor produse de centrifuga, actionata de El Comandante, in privinta extragerii mierii de la florile de gheata.
Sa speram ca acestea nu se vor razbuna, aruncand cu lopetile in capul vidat al Stapanului, ci vor continua sa sape transeele incepute cu doar cateva zile in urma.
Presiunea din stupina se accentueaza pe zi ce trece. In curand vor fi nevoite sa roiasca, din lipsa de spatiu din interiorul stupului.
Eu le cred, pentru ca nu-si mai pot desfasura activitatea intre o diafragma si peretele stupului. Chiar si pentru ele este prea mult...Au nevoie de spatiu dar in acelasi timp si de alte albine.
Presimt ca in viitorul foarte apropiat, notiunea de "familie" se va limita la o regina si 10-20 de albine. Asta inseamna EVOLUTIA profesorului off-planet. Sa reduci numarul de indivizi , astfel facand o mare economie de spatiu in stup.
In locurile ramase libere, putem depozita oua de curca, seminte de legume , carpe, bulendre, chiar si manuale despre apicultura. De cand au aparut DVD-urile cu zeci de ore de macaneala, manualele nu-si mai au rostul pe lume. De rusine ce au, scrisul a inceput sa se stearga, precum creierul practicantului Olarian.
Si cand ma gandesc ca toata aceasta informatie valoroasa, costa doar 640lei, ar trebui sa-mi dau cu tesla in coa** ca n-am apucat si eu sa o cumpar. Daca i-as spune profului ca ea se poate copia, cred ca si-ar tunde venele, tocmai de aceea nu-i spun.

Sa revenim cu picioarele pe pamant zic. Astept cu nerabdare noile peripetii ale domnului Goe colegului Olaru, zis si Razboinicul Apiculturii..

yulian

State, radem glumim...da' ce dracu ma fac eu ca azi am fost la albinute si au avut un zbor de nota 20. Cel mai tare stup intrat in toamna este pe 10 rame acum, full...stau si pe podisor. Maine ma duc sa-i pun catul si ma apuc de inmultit...conform teoriei ursaciene, cred ca o sa imi iasa cel putin 500 stupi si mai mult de 60 n-am nici sa dea dracu in ei. Ma bag la niste ladoaie...la 5 in 1, ma incadrez la doar 100 bucati. Ioaneee, n-are sefu un 10 in 1 ca sa ies mai ieftin?? Helppp!!!!

feerary

Citat din: yulian din Februarie 07, 2014, 02:22:59 PM
State, radem glumim...da' ce dracu ma fac eu ca azi am fost la albinute si au avut un zbor de nota 20. Cel mai tare stup intrat in toamna este pe 10 rame acum, full...stau si pe podisor. Maine ma duc sa-i pun catul si ma apuc de inmultit...conform teoriei ursaciene, cred ca o sa imi iasa cel putin 500 stupi si mai mult de 60 n-am nici sa dea dracu in ei. Ma bag la niste ladoaie...la 5 in 1, ma incadrez la doar 100 bucati. Ioaneee, n-are sefu un 10 in 1 ca sa ies mai ieftin?? Helppp!!!!

:lol:

Sorcyo

Cu ME am mai lucrat.Nu mult dar suficient cat sa stiu cu ce se maninca.Asa cum am mai spus nu anu asta vad un stup deschis pentru prima data, am lucrat la ele de la 17 ani si uite ca fac 30 anu asta. ''investitia buna'' (cu ghilimele de rigoare )o consider pt ca puteam face ca destui altii  care au pus mana si au cumparat  si nu sunt putini. Ce vroiam eu sa arat acolo era cam ce trecea prin capul meu la acel moment. nu imi place sa emit judecati fara sa am o baza pentru ele si opinia cuiva care imi este necunoscut nu este o baza suficienta pentru mine.Singurul mod in care puteam sa ma conving era sa vad cu ochi mei cum lucreaza chiar acest om cu propria inventie. E o investitie buna pt ca in loc de cca 600 de lei puteam pierde mii multe si multisor timp doar ca sa cumpar niste stupi orizontali glorificati. Si nu-s picat in cap sa cred ca gata am luat jackpotul....de maine sunt milionar in miere....era vorba de o stupina mica-maxim 50 de familii la iernat, care pt mine inseaman sa-mi dublez efectivul-nimic mai mult.Da bag bani pentru ca altfel ar insemna sa am 3 tipuri de stupi pe toate tipurile de rame ceea ce inseama ca am multe restrictii si multe elemente nu se potrivesc, am stupi orizontali care sunt, cred , de o varsta cu mine. Daca tot bag un ban incerc sa o fac cat mai cu cap ca sa nu ma doara mai incolo. Cea mai mare investitie a fost sincer echipamentul(centrifuga, topitor ceara si presa de faguri-cam 4000 lei in total plus cateva maruntisuri) si cutiile pe care le fac in regie proprie ca nu sunt multumit ce gasesc la ''meseriasi'' (am precizat ca sunt exigent cu calitatea). scuze daca sunt putin off topic  :offtopic:
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

Ioan Olaru

De ce va e teama ca se poate scoate o familie frumoasa de pe o rama de albine , se poate foarte usor problema e a conceptiei , albina oricum se va forma sferic , tebuie doar sa sti cum si de ce  , normal in stupi clasici nai cum sa vezi asa ceva adica nu e de conceput , am si stupi clasici in ograda dar nu ami apartin , problema e ca asa plini cum erau din 7 sau rezultat 2 decese  , si ma astept in continuare cred ca nu vor ramane doar 2 , cand eu pe o rama voi iesi linistit din iarna care oricum a cam trecut , nu pot filma acesti stupi findca nu sunt ingrijiti de mine dar chestia e ca sunt pe stupi orizontali , dar nu mau convins sa schimb metoda de ingrijire , deocamdat o prefer pe cel a lui Domnului Profesor .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com