Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Stupul este conceput dupa urmatorul principiu: "de ce sa fac un lucru simplu, daca pot sa-l fac foarte complicat?"

romikele

In anumite conditii, in versiunea simplificata pe care am folosit-o si la care voi reveni anul viitor dupa modificarile care se impun la pavilion, buzunarul usureaza mult lucrul.
Sistemul e facil, oricand se poate reveni la orizontalul clasic, usor si fara costuri suplimentare.

pharaonu75

Citat din: romikele din Octombrie 05, 2012, 11:07:58 PM
In anumite conditii, in versiunea simplificata pe care am folosit-o si la care voi reveni anul viitor dupa modificarile care se impun la pavilion, buzunarul usureaza mult lucrul.
Sistemul e facil, oricand se poate reveni la orizontalul clasic, usor si fara costuri suplimentare.

Cu siguranta afirmatiile tale sunt bazate pe experienta. Am mai discutat despre modelul asta de stup, "versiunea simplificata", am analizat toate aspectele utilizarii sale si inclin sa iti dau dreptate, desi eu sunt adeptul intretinerii familiilor de albine pe verticala, nu pe orizontala (asadar nu vad rostul revenirii la orizontalul clasic).

Problema nu se pune insa la versiunea simplificata, pentru ca pe asta o vad si eu a fi viabila. Ba chiar initial a folosit-o si domnul Ursu.
Problema se pune la struto-camila inventata ulterior, unde inghesuie 2-3 familii si un nucleu de imperechere.
Daca la versiunea simplificata folosea o singura familie de albine pe 16-18 rame 1/1, totul mi se pare OK.
Insa la versiunea complicata fie foloseste o familie de albine la 27-28 rame 1/1 (un spatiu imens, aproape 3 corpuri DB de cate 10 rame), fie foloseste doua familii la acelasi spatiu si apare problema amplasarii urdinisurilor, ceea ce face inutilizabil stupul pe pavilion. Asadar pastoralul se face incarcand/descarcand cu muschiul toate cutiile, care nu sunt nici mici si nici usoare (ai idee cat cantaresc 27 rame cu miere si albine, plus cutia?).
Desi nu am probleme cu mijlocul si pot "duce" lejer greutati de peste 100 kg, prefer sa fac pastoralul pe pavilion decat sa ma "plimb" pe coclauri cu o asemenea enormitate in brate. Nu sunt masochist.

Celelalte aspecte legate de unificarea mirosului, omorarea unor matci, migrarea albinelor de la o familie la alta, propolizarea "ferestrelor" lasate in diafragma, utopia bio, etc., aferente intretinerii a 2-3 familii in varianta complicata a stupului Ursu, nu le mai discut, pentru ca au fost dezbatute deja, foarte intens, pe forum!

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

romikele

Utilizarea buzunarului atat la hraniri cat si la introducerea de matci imperecheate dar si la aerisirea pe timpul transportului, sunt avantaje certe si reale, complicatiile ulterioare ale d-lui profesor le consider inutile, ba chiar nerecomandabile... tot din experienta!  :wink2:
Convietuirea a mai mult de doua familii intr-o lada e total nerentabila.
Totusi nu pot fi de acord cu tonul unor critici ai metodei - de fapt a d-lui profesor - care in loc sa combata cu argumente, prefera o avalansa de jigniri si atacuri la persoana incalificabile, care scot la iveala lipsa de educatie prescolara.
Nu e cazul sa nominalizez, se stiu persoanele in cauza, dar vreau sa subliniez prestatia domnilor stefan1 si bucovineanu care intotdeauna combat civilizat si cu argumente... deci se poate!!!

Stefan Madalin

Buna seara

As dori ca macar unul din cei ce condamna acest proiect sa se gandeasca la ceva ce nu exista si sa il descrie .
Buzunarul nu e nou  , familii ajutatoare nu e ceva nou . Se pot pune roii sa faca miere  ( cine stie cunoaste  ) . Dar felul in care omul asta a aranjat aceste cunostinte este nou . Se tot vorbeste de extractia de miere al acestui stup  , pai si ce daca acest om punea filmulete ca si Dragos 2006 cu extractia insemna ceva ?  Toti ar fi zis ca si de acesta ca a pus rame cu mire acolo . Carcotasi exista mereu dar au si o parere pertinenta restu...... sunt rest .
Cred ca cei ce vor sa se implice cu adevarat in a face ceva sunt luati peste picior de restu , ca e mai usor sa gasesti o fisura si sa comentezi decat sa o indrepti .
De ce mi se pare mie ca VERTICALIZAREA  excesiva nu e buna \\
pai primavara de ce nu puneti caturi si dezvoltati pe orizontala ( o fi mai buna asta )
pai vara la cules de ce nu ar merge si pe orizontala ca tot baga miere ( doar ca se amesteca  = _ bani ? )
EU cred ca verticalul albinei nu este acelas vertical cu al nostru si ca e loc de a inbunatati dezvoltarea din punct de vedere economic , de exploatare al albinei cu mila si dragoste si nu in ultimul rand de Beneficiu .

Obombo

Citat din: Stefan Madalin din Octombrie 08, 2012, 11:22:10 PMDe ce mi se pare mie ca VERTICALIZAREA  excesiva nu e buna \\
pai primavara de ce nu puneti caturi si dezvoltati pe orizontala ( o fi mai buna asta )
pai vara la cules de ce nu ar merge si pe orizontala ca tot baga miere ( doar ca se amesteca  = _ bani ? )
EU cred ca verticalul albinei nu este acelas vertical cu al nostru si ca e loc de a inbunatati dezvoltarea din punct de vedere economic , de exploatare al albinei cu mila si dragoste si nu in ultimul rand de Beneficiu .
Scuza-ma, dar vorbesti la fel ca cei pe care-i critici. Tu ai incercat "verticalizarea excesiva"? Ai vazut care sunt diferentele intre dezvoltarea pe verticala si cea pe orizontala? Si, un lucru mai important, ai avut ocazia sa vezi in natura diferenza dintre dezvoltarea pe verticala si cea pe orizontala?
Si la urma urmei cam ce ar fi "verticalizarea excesiva"? Exista si o verticalizare medie sau minima?
Despre tipurile de stupi am postat parerea fratelui Adam, sper ca ai citit-o. Chiar daca experienta me ar fi egala cu zero, as inclina sa dau dreptate unuia cu 70 de ani de experienta in apicultura si cu cateva zeci (daca nu chiar sute) de tone de miere produsa, la activ.
Vrei sa ne convingi, pe noi, sceptici, ca stupul 3 in 1 e stupul viitoruli? Fa-o cu argumente, te rog.

Stefan Madalin

eu am vrut sa spun doar ca dezvoltarea albinei nu are legatura cu verticalitatea noastra , ca daca vrei sa pui multi roi care sa colecteze nectar o poti face dar tu esti praf . Zic Una si gata .  Tu daca ai albine incearca vezi documenteaza-te si vedem .
tu doar ai comentat tampenii si nu ai venit cu nimic concret ( nu trebui sa fi familiarizat cu ceva ca sa iti dai seama  ca e mai bun )

stefan1

Citat din: Stefan Madalin din Octombrie 08, 2012, 11:22:10 PM
Buna seara
...
De ce mi se pare mie ca VERTICALIZAREA  excesiva nu e buna \\
...

Nu ti-ai dat date personale si nu stiu ce experienta ai cu albinele. Unele opinii fundamentate se obtin totusi dupa o anumita experienta. Criticile acelui mod de a lucra cu stupii s-au dovedit juste tot din videoclipurile profesorului. Tie ti-au placut cum aratau familiile lui in toamna? Ai vazut cat volum de munca necesita acel sistem de stupi? Dar riscurile posibile (matci pierdute, furtisag)?
  Intrebi de ce primavara nu dezvoltam pe verticala familia ci intai pe orizontala. E o explicatie logica. Mai cu seama primavara forma cuibului e bine sa fie apropiata de o sfera, pentru a tine cel mai bine caldura. De aceea se extinde pe orizontal pana la 10-12 rame si apoi pe vertical. Sigur ca se pot dezvolta si pe orizontala, si eu am si stupi orizontali, fiecare sistem de stup avand avantaje si dezavantaje. Eu pesonal - si vad ca si alti stupari - nu credem ca modul da a utiliza acel stup cum o face d-l Ursu, este un mod eficient de a face stuparit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Citat din: Stefan Madalin din Octombrie 09, 2012, 12:08:27 AM
eu am vrut sa spun doar ca dezvoltarea albinei nu are legatura cu verticalitatea noastra , ca daca vrei sa pui multi roi care sa colecteze nectar o poti face dar tu esti praf . Zic Una si gata .  Tu daca ai albine incearca vezi documenteaza-te si vedem .
tu doar ai comentat tampenii si nu ai venit cu nimic concret ( nu trebui sa fi familiarizat cu ceva ca sa iti dai seama  ca e mai bun )
Cred ca nu ai inteles bine care este spiritul forumului. Aici se discuta despre apicultura, folosind un limbaj civilizat, pe cat posibil. Fiecare dintre noi are convingerile proprii pe care le sustine cu argumente mai mult sau mai putin valabile, sau si le schimba, eventual. Daca vrei sa discutam despre avantajele si dezavantajele diverselor sisteme de intretinere a albinelor, eu sunt disponibil, iar daca vrrei sa ma convingi ca stupul profului e cel mai tarte, sunt gata sa te ascult; oricand sunt dispus sa invat ceva nou. Dar nu incerca sa ma convingi folosind un limbaj suburban pentru ca sunt refractar la asemenea argumente.
Numai bine!

Stefan Madalin

Buna seara

Dl Obombo nu vreau sa jicnesc pe nimeni cu nimic vreau doar sa vedem daca putem gasi ceva bun in orce , dasta suntem pe forum .  Nu pot sa vad cum sunt improscate anumite lucruri bune . Am zis si repet din experienta scurta cu stupul profesorului ( a aparut de curand )  buzunarul e bun e de folos restul de ce a mai pus dumnealui acolo e grav si duce la acele lucruri chiar grave . Buzunarul in arhitectura gasita de acest om e ideala .  Nu am gasit nici un devavantaj .  Cine a gasit sa zica exact care e acesta , toate se pot imbunatati .

Multa sanatate si noroc .

pharaonu75

Madaline, ma bucur in primul rand ca Obombo nu este suparacios, pentru ca altfel puteai provoca o cearta de care doar tu erai vinovat!

In al doilea rand, nu profu' a inventat acel buzunar... au facut-o altii cu foarte mult timp inaintea lui. El se poate mandri doar cu inventarea acelei grile formata din laterale de rame cu distantier Hoffman. Dealtfel chiar asta spune si el intr-un clip.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum se transformau candva stupii orizontali in pat cald, de 16-18 rame, in stupi pe 12 rame in pat rece si implicit formarea acelui buzunar, intreaba-l pe Romikele. Iti poate spune lucruri pe care astazi profu' le prezina spunand ca el a inventat apa calda, sau gaura la macaroane!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marius_vfp

eu am vrut sa spun doar ca dezvoltarea albinei nu are legatura cu verticalitatea noastra ,

tocmai ai atins un punct sensibil ,  da tre sa stai stramb si sa judeci drept , si astea nu-s vorbele mele ,
asa cum nici buzunarul nui a lui nea online , da el il breveteaza ,
o alta chestie cu verticalizarea asta pe care o tot bravurezi/condamni si 3in 1  (shampon+gel+balsam) daca imi arati in stare naturala un copac care sa aibe scorbura si sa convietuiasca minim 2 familii  eu manac copacul la propriu , pana atunci te rog sa mai pui mana  oleaca pe carte sau sa pui mana la treaba , ca la teorie ne pricepem multi dar practica ne cam omoara .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: marius_vfp din Octombrie 11, 2012, 09:30:17 PM
eu am vrut sa spun doar ca dezvoltarea albinei nu are legatura cu verticalitatea noastra ,

tocmai ai atins un punct sensibil ,  da tre sa stai stramb si sa judeci drept , si astea nu-s vorbele mele ,
asa cum nici buzunarul nui a lui nea online , da el il breveteaza ,
o alta chestie cu verticalizarea asta pe care o tot bravurezi/condamni si 3in 1  (shampon+gel+balsam) daca imi arati in stare naturala un copac care sa aibe scorbura si sa convietuiasca minim 2 familii  eu manac copacul la propriu , pana atunci te rog sa mai pui mana  oleaca pe carte sau sa pui mana la treaba , ca la teorie ne pricepem multi dar practica ne cam omoara .
Foarte bine punctat Marius! si eu ma inscriu sa te ajut la treaba cu copacul, mai ales ca albinele nu au cum inventa gratia haneman in trunchiul copacului, deci teoria e teorie, practica ne omoara, vb ta, Pace si sa ne mai amuzam pe subiectul asta...o inceput sa-mi placa... :rotfl:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

exarhu

Am citit cu interes postarile cat priveste faimosu stup al profesorului off - line. Din experienta mea anul trecut am facut cativa stupi din aceasta faimoasa categorie si pot spune ca 3 in unul este o mare porcarie. Oricum stupii profului de mate ii folosesc fara cat si fara celebru buzunar iar domnul prof de mate ooooooooooofffffffffffffffff - line sa prosteasca pe altii care nu stiu mai nimic despre apicultura.
Multumesc tuturor celor care au scris pe acest topic si recunosc ca m-am inveselit la zburdalniciile profului de mate offfffffffffff - line.
Sanatate si iernare usoara !!!!!!!!!! :D
:bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:
da

cornelioandanciu

Am asteptat un an... In afara de gargara de pe youtube nu am vazut alte noutati in ce priveste acest model de stup.Astept sa vina cineva care sa confirme recordul de productie al stupului  Ursu. asa , de curiozitate. Nu las eu multietajatul pentru asa ceva.
Va salut.