Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

Ioan Olaru

Totusi mu cred ca niciunul dintre dumneavoastra nu a incercat acest model de stup , dar dupa primul sezon probabil ati renuntat sau probabil il mai folositi , idea ca familia in stupul ursu nu are unde sa se dezvolte e total gresita dupa expandare stupul are 18 rame si doua caturi pe 9 rame de 1pe 2 , numai sa poti duce o familie in stadiul acesta.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

cornelioandanciu

Citat din: Ioan Olaru din Ianuarie 19, 2014, 08:56:57 AM
Totusi mu cred ca niciunul dintre dumneavoastra nu a incercat acest model de stup , dar dupa primul sezon probabil ati renuntat sau probabil il mai folositi , idea ca familia in stupul ursu nu are unde sa se dezvolte e total gresita dupa expandare stupul are 18 rame si doua caturi pe 9 rame de 1pe 2 , numai sa poti duce o familie in stadiul acesta.
Pai nu era vorba de trei familii?Pai ce facem? O familie deci? Domnule Olaru, iti doresc mult succes in continuare!
     Ce rost are sa tii trei familii intr-un stup daca pana la urma ramai cu una? Singurul avantaj ar fi cel al caldurii pe timp de iarna ,admit asta.Dar lucrul cu familii ajutatoare se poate face cu manopera foarte mica,deci exista procedee de lucru cu familiile ajutatoare mult mai eficiente ca si in cazul lazii Ursu .Deci cele doua familii in plus sint familii ajutatoare,sau familii din care faci roiuri.
Va salut.

vranceanul

Inca nu sant bolnav de PARANOIA sa cred ca se poate face apicultura cu 6/1. Am mai spus, am incercat un an aceasta ladoaie si din cauza manoperei neproductive  am renunțat. Pai cum? sacrific 5 matci ca in final sa raman cu una, in 18 rame intr-o lada tip orizontal cu cat? nu mai bine dezvolt 6 familii normale in alt tip de lada? . E pacat de albine ca au intrat in asemanea tortura, pe mana unor calai nemilosi. Daca prostii ar avea luminite, am avea lumina ca ziua insorita.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

bucovineanu

Citat din: Ioan Olaru din Ianuarie 19, 2014, 08:56:57 AM
Ioane, atunci cand ai 3 familii intr-un stup Ursu si 2 le scoti pe rand, nu ai apucat bine sa le scoti ca trebuie sa le bagi la loc pentru iernare, pentru ca deja a trecut sezonul apicol.

Ioan Olaru

Eu daca lasam roi sa se dezvolte separat era cu totul alta treaba , dar nu am avut destule resurse pentru a face acest lucru , familile ajung in proprile lazi in aprilie sau mai spre mijloc , din aceasta perioada pana la finele lui octombrie este destul de mult , din pacate la mine situatia e mai mica findca doresc sa imultesc dar daca mergeam pe productie roi de anul trecut acum erau famili pe 7-8 rame care de la inceputul lui aprilie ajungeau in stupi propri.
Eu am refuzat sa achizitionez famili si deocamdat merg pe mana proprie , astfel sper eu ca dezvoltarea va fi treptata si voi ajunge la toate etapele care pot aduce si productie dar deocamdat voi imulti , intradevar ca imultirea va scadea pe an ce trece findca numarul de famili va fi suficient pentru mine astfel voi putea ajunge la famili puternice , iar roiurile care le vedeti la ora actuala sa fie rezerve de matci , dar sunt la inceput si nu ma grabesc .
Cu toate cu un apicultor se apuca de albine sa scoata bani , deocamdat eu vreau sa dezvolt stupina si apoi sa scot bani , nu le poti avea pe toate si nucred ca risca cineva la inceput sa achizitioneze albine vreo 50 de famili fara sa stie anumite lucruri despre ele , altfel ar fi plini de apicultori .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

bucovineanu

Te contrazici singur Ioane. Zici ca nu te grabesti si ai impartit acele mici familii in cate sase nuclee. Ai avut norc pana acum ca nu a fost iarna, altfel ramaneai fara albine. Dar iarna inca nu a trecut. Tu zici ca vrei sa le inmultesti in continuare prin divizare, ori recomandarea e ca dintr-o familie sa obtinem cel mult un roi. Ori ce ai tu acum, nu sunt familii ci nuclee. Nu stiu cu ce au gresit acele albine, de le chinuiesti atata. Ele nu sunt cu nimic vinovate. Stiu ca nu vrei sa asculti de sfaturile pe care le primesti si eram hotarat sa nu mai zic nimic despre modul tau de a lucra cu albinele. Am facut totusi o ultima incercare.

petru.atudorei

ioan a avut mare noroc ca nu a fost frig, si temperaturi sub -10 grade pe o perioada lunga, altfel acum facea filmulete cum curata lazile

SPYKAL

Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 19, 2014, 03:36:02 PM
ioan a avut mare noroc ca nu a fost frig, si temperaturi sub -10 grade pe o perioada lunga, altfel acum facea filmulete cum curata lazile
Da!!! Probabil ca ai dreptate aici. După modelul mentorului său, făcea un ultim filmuleț cu lăzile goale după care emigra și el. Ursu a plecat în America, Ion oare ce cale ar fi apucat? ))/

Vyktor

Eminescu spunea :
"E in zadar sa i vorbesti unuia care nu vrea sa asculte"
Cazul de fata confirma ca stia ce spune

Mihai Sergiu

Domnul Ioan cum sa bag 3 dinastia intr-o lada?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

cornelioandanciu

Dupa parerea mea acest tip de stup poate fi folosit astfel:O familie de baza, plus doua familii ajutatoare care inaintea culesului principal se unifica cu familia de baza.Dar cum se utilizeaza buzunarul? Fac o alta familie ajutatoare pe care o pastrez acolo pana primavara.Dar mai am nevoie de inca o familie, ca sa fie trei in unu.Aici nu mai ies socotelile,si  se ajunge la vorbele d.lui Bucovineanu.
  Deci ca sa iernezi trei in unu, mai ai nevoie de inca o lada, asta poate fi mai naspa, o folosesti doar pentru a pregati a treia familie ajutatoare, pe care o utilizezi la iernare impreuna cu celelalte doua.asa se obtin rezultate, altfel nu prea ai cum sa impaci si capra si varza.
P.S. Vi se pare asta treaba de incepator?
Va salut.

marian sima

Decat sa iernezi trei familii anemice mai bine iernezi o familie mare.
Te-ai astepta ca atunci cand incepe ponta de la trei familii sa ai puiet mai mult dar nu este asa ,o familie mare poate sa ridice temperatura in interiorul ghemului mai mult decat familiile mici,asa ca o familie mare are uzura albinei mai mica ,consum de hrana mai mic si inlocuieste albina generatia de albina mai de timpuriu.
Cand e cald afara poti sa infiintezi familiile ajutatoare.
De fapt daca cititi literatura de specialitate vedeti cand se infiinteaza familiile ajutatoare si cand se desfiinteaza.
Totul are un rost.

cornelioandanciu

Sa nu uitam ca si acest tip de stup este un pic mai aparte, deci si familiile astea care vor fi ajutatoare pentru familia de baza ar fi un pic atipice, adica intr-adevar dupa criteriile batute in cuie de pana acum nu prea are rost sa iernezi familii pe care ulterior sa le utilizezi ca familii ajutatoare, dar daca....?
Va salut.

Kov iulian

Domnul Ursu si Domnul Ioan nu au luat in considerare o alta problema a lazi  ( x - in 1 ).
Probabil ati tinut doua roiuri intr-o lada iar primavara a trebuit sa treceti acele roiuri in lazi normale.

Atunci cand ai 5-10 stupi si faci o apicultura de hoby ai tot timpul din lume sa freci menta.
Dar cand ai 50-100 stupi si te grabesti sa faci diverse schimbari de lazi in stupina nu ai timp sa astepti dupa albine sa paraseasca singure acea lada, asa ca o trantesi cu fata in jos o data cu putere o ridici dai cu putin fum sa vezi daca nu a ramas vreo matca si pleci.

Eu am patit o situatie de genul asta, am avut lada orizontala data in 3, am mutat usor rama cu rama in alte lazi normale apoi am trantit-o cu fata in jos o data cu putere, insa am constatat mi-a ramas o regina pe pereti lazi care la scuturare a ramas jos pe sol.
Pierde apoi timp si afla de unde a fost si bag-o inapoi in familie.  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Lucrez prea violent, voi nu procedati asa sau stati jumate de ora pe langa lada si ii dati cu fum?

cornelioandanciu

Logica mea are unele parti slabe, recunosc, manopera este clar ca este imensa, una este sa lucrezi cu familii ajutatoare la acest tip de stup, alta este sa lucrezi cu familii ajutatoare la multietajati.apoi daca unifici trei familii, oare nu este prea mult pentru volumul acestei lazi? etc.Consider ca modul de lucru cu acest tip de lada nu este asa de roz cum il prezinta domnul Ursu, mai este inca mult de gandit si studiat aici pana a se da unda verde , cum ca acest stup ar fi mai bun ca altii.
Va salut.