familie orfana

Creat de dragos2006, Octombrie 11, 2010, 07:29:19 PM

« precedentul - următorul »

D006

cum poti sa iti dai seama daca un stup nu are matca la vremea asta tinand cont ca majoritatea au oprit ponta?

Andrei.D

Salut , din ce stiu si eu de la alti apicultori ,asculta stupul si  daca albinele scot un bazait specific (eu stiu cam ca un transformator) sau daca ai posibilitatea si vremea permite sa scoti niste rame si  vezi ca ridica din abdomen si bat din aripioare si umbla pe rame dezorientate ca si cum nu gasesc  ceva atunci  e posibil sa nu ai matca ....  :hi:

D006

Toate bune si frumoase dar de care transformatoare ?

Andrei.D

Pai transformator de curent electric dl Dragos , am avut ocazia sa ascult o familie de albine orfanizata , si cea mai buna comparatie e ce cu un transformator sa zic de 12v ( cu tolele departate umpic  :smile: ) cu toti am avut prin casa cate un transf. care bazaia  :rotfl: made in china , ptr dl ciptheman am uitat ieri sa precizez daca gasiti puiet de trantor sau mai multe oua intr-o singura celula inseamna ca famila sa bezmeticit.... sa mai asteptam parerile apicultorilor cu experienta , dupa cum ziceam eu am albine doar de anul acesta . :hi:

D006

M-am linistit , credeam ca este vorba de transformator ridicator de tensiune !  :uimit:

dyaboliq001

Postez la dl. Ciptheman ca sa nu mai deschid alt topic, avand legatura cu subiectul.
Am o familie pe care o suspectez ca a ramas fara matca. Pe 17.10.2010 in urma tratamentului cu varachet toate bune si frumoase..paduchi foarte putini(la familia cu sita 4 paduchi). Pe seara cand zborul a incetat.. incepuse sa ploua marunt..o familie avea activitate de zor. FURTISAG mi-am zis...pe / de la ai mei nu fura ca nu ieseau de la nici un  stup. Albiina mergea si pe peretele cu urdinisul .. ce m-a facut sa cred ca au ramas fara matca. L-am ascultat..acelasi zumzait ca la ceilalti doar putin mai puternic. L-am deschis..albina multa mergea pe speteazele ramelor foarte organizat..bateau din aripi. Neagresive. Matca nu am gasit-o. Pe rame albinele erau linistite. Rezerve au..miere..nu a fost nevoie de zahar, a mers faneata. E strans pe 6 rame. Am mai gasit o jumatate de palma de puiet capacit care ecloziona.
Nu am matca de rezerva. Vecinii familiei sunt pe 6 rame cu multa albina.. nu as unii cu ei. Ce ma sfatuiti? Daca se bezmeticeste , albina oua si in perioada asta?
Starea de agitatie..cu batai din aripi cat s-ar mentine? (toata perioada orfanizarii, pana la bezmeticire?)
Numai bine!
Benjamin Franklin: "Spune-mi, dar eu voi uita, arată-mi, poate că voi memora, include-mă şi eu voi înţelege".

bucovineanu

Incerc  sa dau eu un raspuns. Intai trebuie stabilit daca sigur familia respectiva e orfana.
Daca e intradevar orfana, in aceasta perioada de obicei nu depune oua albina dar nu este indicat sa intre la iernare orfana. Am avut familie care a intrat fara regina la iernat dupa ce omorase cateva regine si a iesit in primavara cu un consum mai mare de hrana, iar in primavara a mai omorat o regina pe care i-am dat-o si in cele din urma am scuturat ramele in fata catorva stupi si au luat in ghem reginele acelor stupi gata sa le omoare. Solutia pentru  familia de mai sus este unificarea. Se pot imparti  ramele cu tot cu albine in mai multi stupi care sunt mai slabi dupa unificarea mirosurilor, stupul in care a fost familia orfana se muta in alta parte si chiar daca o mica parte dintre albine se vor intoarce la vechiul loc vor intra in stupii vecini.

dyaboliq001

Va multumesc D-le Bucovineanu. O sa caut matca cu atentie. Daca e cazul de unificare..ma gandesc daca o impart la mai multe familii sau doar cu una.
Benjamin Franklin: "Spune-mi, dar eu voi uita, arată-mi, poate că voi memora, include-mă şi eu voi înţelege".

D006

Citat din: bucovineanu din Octombrie 20, 2010, 10:12:53 PM
Am avut familie care a intrat fara regina la iernat dupa ce omorase cateva regine si a iesit in primavara cu un consum mai mare de hrana, iar in primavara a mai omorat o regina pe care i-am dat-o si in cele din urma am scuturat ramele in fata catorva stupi si au luat in ghem reginele acelor stupi gata sa le omoare. Solutia pentru  familia de mai sus este unificarea. Se pot imparti  ramele cu tot cu albine in mai multi stupi care sunt mai slabi dupa unificarea mirosurilor, stupul in care a fost familia orfana se muta in alta parte si chiar daca o mica parte dintre albine se vor intoarce la vechiul loc vor intra in stupii vecini.
Relatari de genul acesta imi intareste opina ca albinele au personalitati extrem de diverse si nu sunt nicidecum toate facute din acelasi aluat.
De aceea intotdeauna vor aparea surprize de comportament.

viorel_v2000

Citat din: bucovineanu din Octombrie 20, 2010, 10:12:53 PM
Incerc  sa dau eu un raspuns. Intai trebuie stabilit daca sigur familia respectiva e orfana.
Daca e intradevar orfana, in aceasta perioada de obicei nu depune oua albina dar nu este indicat sa intre la iernare orfana. Am avut familie care a intrat fara regina la iernat dupa ce omorase cateva regine si a iesit in primavara cu un consum mai mare de hrana, iar in primavara a mai omorat o regina pe care i-am dat-o si in cele din urma am scuturat ramele in fata catorva stupi si au luat in ghem reginele acelor stupi gata sa le omoare. Solutia pentru  familia de mai sus este unificarea. Se pot imparti  ramele cu tot cu albine in mai multi stupi care sunt mai slabi dupa unificarea mirosurilor, stupul in care a fost familia orfana se muta in alta parte si chiar daca o mica parte dintre albine se vor intoarce la vechiul loc vor intra in stupii vecini.
La vremea aceasta (octombrie) o familie fara puiet nu poate fi o surpriza ci un lucru obisnuit.
O fi orfana sau nu o fi?
Saptamana trecuta am trecut prin majoritatea familiilor si foarte putine mai aveau cateva celule cu puiet capacit.
Una din ele mi-a atras atentia imediat la a doua sau a treia rama scoasa. Avea puiet de tantor si multe celule cu multe oua in ele.  Evident ca era orfan si mai mult se besmeticise.
Deci daca nu au aparut semnele clasice de besmeticire, familia trebuie lasata in pace.
Parerea  mea
:hi:

ioanardelean55

Starea de agitatie a fam. de albine trebuie sa ne atraga atentia deoarece un stup orfan e foarte agitat (PLINGE pentru-ca a ramas fara MAMA ) se imprastie peste tot in lada , acest este modul lor (al albinelor ) de a ne comunica durerea in care se afla , :uimit: :uimit: iar stuparul cu suflet ia imediat masuri de inlaturare a aceste situatii dramatice prin care trece aceea familie , nu trebuie sa stam si sa asteptam alte semnale din partea lor s-ar putea sa fie TIRZIU SI SA NE PARA RAU ca nu le-am dat o mina de ajutor la nevoie . :rotfl: :rotfl:

gheorghenecula

Ajutor, nu stiu ce sa fac! Am 4 familii de albine, fiind prima iarna cand o trecem impreuna. Astazi la um control de rutina am ajuns la concluzia ca o familie este orfana(lipsa puiet, ouat familie agitata si plang...).Nu am de unde sa procur o matca  fecundata, nu ma bazez sa o unesc cu o alta familie si am luat decizia sa-i bag o rama cu oua de o zi si o palm a de puiet capacit de la o alta familie. Am facut bine? Oare o sa-si traga botci sau este prea frig. Va rog ajutati-ma! Sa-l stimulez cu ceva sirop(are provizii limit ate). La familia donoare,sa bag o rama crescuta in loc? AJUTOR!!!
La inceput de drum!

bucovineanu

Mai intai bun venit. Daca intradevar nu are regina si pe acea rama au si oua si larve in afara de puietul capacit, vor trage botci chiar daca e inca iarna. E posibil sa eclozeze si ceva regina mititica, Dar sansele ca acea regina sa se imperecheze sunt nule. Pana vor fi trantori la zbor si sanse de imperechere mai dureaza cel putin doua luni, doua luni jumate. Ori chiar daca va ecloza o regina, ea nu va ajunge pana atunci. In plus din acea familie va mai ramane o mana de albine.
Singura solutie e unificarea cu una sau chiar doua dintre familiile care au regine.
La familia de unde ai luat rama cu puiet nu e nevoie de o alta rama, in aceasta perioada de obicei se restrang cuiburile prin scoatere de rame.
Daca totusi nu vrei sa faci unificare, va fi o lectie de cum trebuie sa procedezi intr-o situatie asemanatoare.

oroles

Daca are urme de pete de diaree eu niciodata nu unesc. Chiar daca sunt unii care nu sunt de acord, va spun sincer ca le omor. E o masura de igiena in stupina.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Incepatorii nu se indura sa faca unificari.  :smile:
Daca au doar cateva urme de diaree pe spetezele ramelor si in cazul de fata e clar ca acestea se datoreaza lipsei reginei, se pot curata acele pete si se poate face unificarea.