Stupul cu trei compartimente Teclem pentru cresterea matcilor.

Creat de valter, Septembrie 10, 2010, 03:32:31 PM

« precedentul - următorul »

cristian87

zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

valter

am incercat izolarea matcilor (in propria familie)pentru scurt timp...cu rezultate.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

andrei_calinescu

Citat din: valter din Octombrie 21, 2011, 08:19:45 PM
am incercat izolarea matcilor (in propria familie)pentru scurt timp...cu rezultate.

Deci papa Valter, ai simulat un starter permanent pe perioada startarii.
Ti-am zis "papa" de la tatic nu de la altceva.
Asa am vazut si eu in France, in prima 24H dupa transvazare erau inchise toate compartimentele de comunicare cu familiile cu matci, dupa care se deschideau pe perioada cresterii.

cristian87

vreau sa construiesc astazi un astfel de stup
dac stie cineva cate rame are nucleul din mijloc ?
m-ar bucura un raspuns cat mai rapid  si sigur.
multumesc mult

filip

Citat din: cristian87 din Ianuarie 18, 2012, 11:13:18 AM
vreau sa construiesc astazi un astfel de stup
dac stie cineva cate rame are nucleul din mijloc ?
m-ar bucura un raspuns cat mai rapid  si sigur.
multumesc mult
Rama de Dadant 1/1 pliata in 3 cu balamale.
Poate fi folosita ca ram intreg in stup Dadant ,apoi pusa in nucleu formand 3 rame mai mici.
Rama e identica in cele trei compartimente.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

cristian87

multumesc
eu vreau sa fac magauaia aia  mare
contine doua compartimente a cate 10 r dadant si un compartiment mai mic la mijloc tot pe rama dadant - asta voiam sa aflu cate rame dadant 3-4-5?

bucovineanu

Am un astfel de stup facut de mine, pe care l-am folosit vara trecuta. Compartimentul din mijloc are 6 rame si poate fi folosit si ca starter cu albine orfane, spre sfarsitul perioadei de crestere. Acum am 3 familii in el si o voi orfaniza pe cea din mijloc in momentul demararii cresterii reginelor.

cristian87

valter

gheco

Stupul triplu comercializat de firma Teclem Prod are 5 rame in compartimentul din mijloc care comunica cu celelalte doua compartimente prin diafragma Hanneman (15 x 20 cm). Nu am folosit inca compartimentul din mijloc drept starter. Voi incerca anul acesta.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

bucovineanu

Citat din: valter din Ianuarie 18, 2012, 03:39:25 PM
Si daca are... cinci?
Se poate si cu cinci, chiar si cu trei. Eu l-am facut cu sase pentru a putea pune o familie la iernat, sa incerc metoda rusilor.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cristian87

Va multumesc mult tuturor
Cel mai simplu ar fi sa il cumpar gata facut de la  skypi , ce am vazut la el este deosebit si stiu cat e de lucru la asa ceva deci nu mi se pare mare pretul lui.
Problema e ca sunt bugetar si  din cauza grijei deosebite a partidului si statului am bugetul limitat.
Chiar si la pretul  un astfel de stup m-ar costa jumatate din salar. Daca il fac eu am rabat la calitate si estetica dar mentin functionalitatea.
Consider ca asa ceva nu ar trebui sa lipseasca din nici o stupina de amator

valter

Citat din: cristian87 din Ianuarie 19, 2012, 09:29:26 PM

Eu n-as spune chiara asa hotarat.
Vad astazi mai clar ce bine face cresterea(pe tot parcursul unui sezon, mai ales in iulie si augus) CLASICUL STARTER SI FINISOR.
Am unul(stup cu trei comP) si ma limitez la a gandi  alte metode...

Adrian Roman

Citat din: cristian87 din Ianuarie 19, 2012, 09:29:26 PM
Va multumesc mult tuturor
Cel mai simplu ar fi sa il cumpar gata facut de la  skypi , ce am vazut la el este deosebit si stiu cat e de lucru la asa ceva deci nu mi se pare mare pretul lui.
Problema e ca sunt bugetar si  din cauza grijei deosebite a partidului si statului am bugetul limitat.
Chiar si la pretul  un astfel de stup m-ar costa jumatate din salar. Daca il fac eu am rabat la calitate si estetica dar mentin functionalitatea.
Eu fiind tot bugetar, imi fac tot ce pot si am nevoie, in limita timpului disponibil. Mi-am facut singur un stup triplu ( vezi sunphoto-2011 apicole ) si m-a costat (materialele) cam 120 roni si 3 zile de munca, cu scule electrice de mana. Dupa un sezon de folosire, am mai facut (oentru 2012) din o roinita de 6 rame, un starter Cloake (vezi sunphoto-2012 apicole), care, impreuna cu triplul, vor face o echipa foarte buna, cu functionare pe tot sezonul. Valter are dreptate !